De opstartvertraging van Windows 10 uitschakelen

Nadat Windows is opgestart, wacht het ongeveer tien seconden voordat uw opstartprogramma’s worden geopend. Deze “opstartvertraging” zorgt ervoor dat uw bureaublad en Windows-services worden geladen, waardoor alles een beetje soepeler verloopt. Als u apps heeft die u liever meteen uitvoert, kunt u dit doen met een eenvoudige registerhack.

De vertraging van tien seconden nadat Windows is gestart, maar voordat het opstart-apps begint te laden, geeft het besturingssysteem de tijd om in het geheugen te laden en alle noodzakelijke systeemtaken uit te voeren voordat de apps bronnen beginnen op te vragen. De registerhack waar we het in dit artikel over hebben, vermindert of deactiveert de opstartvertraging, wat betekent dat deze van toepassing is op alle opstart-apps. Er is geen manier om deze techniek alleen op specifieke apps toe te passen.

Opmerking: het elimineren van de opstartvertraging werkt het beste op solid-state schijven, omdat ze dingen veel sneller laden. Hoewel je het zeker kunt proberen als je een traditionele harde schijf hebt, zie je misschien niet veel toename in hoe snel je opstart-apps worden geladen.

De opstartvertraging van Windows 10 uitschakelen

Om de opstartvertraging van Windows 10 uit te schakelen, hoeft u slechts een paar bewerkingen uit te voeren in het Windows-register.

Standaardwaarschuwing: Register-editor is een krachtig hulpmiddel en misbruik ervan kan uw systeem onstabiel of zelfs onbruikbaar maken. Dit is een vrij eenvoudige hack, en zolang je je aan de instructies houdt, zou je geen problemen moeten hebben. Dat gezegd hebbende, als je er nog nooit mee hebt gewerkt, overweeg dan om te lezen hoe je de Register-editor gebruikt voordat je aan de slag gaat. En maak zeker een back-up van het register (en uw computer!) voordat u wijzigingen aanbrengt.

Open de Register-editor door op Start te drukken en “regedit” te typen. Druk op Enter om de Register-editor te openen en sta het toe om wijzigingen aan te brengen op uw pc.

Gebruik in de Register-editor de linkerzijbalk om naar de volgende sleutel te navigeren (of kopieer en plak deze in de adresbalk van de Register-editor):

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerSerialize

Als de Serialize-sleutel nog niet bestaat, moet u deze maken. Klik met de rechtermuisknop op de bovenliggende sleutel ( Explorer ) en kies Nieuw > Sleutel. Noem het “Serialiseren”.

  Hoe te voorkomen dat Skype automatisch start op Windows 10

Nieuwe sleutel maken

Klik nu met de rechtermuisknop op de Serialize-toets en kies Nieuw > DWORD (32-bits)-waarde. Geef de nieuwe waarde een naam StartupDelayInMSec .

Vervolgens ga je die waarde wijzigen. Dubbelklik op de nieuwe StartupDelayInMSecvalue en zorg ervoor dat de waarde is ingesteld op 0 in het vak “Waardegegevens”.

Klik op “OK” en sluit de Register-editor af. Om de wijzigingen door te voeren, moet u uw computer opnieuw opstarten. U en eventuele andere gebruikers zouden niet langer de vertraging moeten ervaren die u door Windows wordt opgelegd.

Als u deze vertraging ooit opnieuw wilt inschakelen omdat uw opstartprogramma’s te veel bronnen vragen bij het aanmelden, gaat u terug naar de Register-editor en verwijdert u de StartupDelayInMSec-waarde door er met de rechtermuisknop op te klikken en vervolgens op “Verwijderen” te klikken.

Download onze één-klik registerhack

Als je geen zin hebt om zelf in het register te duiken, hebben we een register-hack gemaakt die je kunt gebruiken. Download en pak het volgende ZIP-bestand uit:

Opstartvertraging registerhack uitschakelen

Binnenin vind je een REG-bestand om de opstartvertraging in Windows uit te schakelen en een om het weer in te schakelen. Dubbelklik na het uitpakken op het gewenste bestand en accepteer de prompts waarin u wordt gevraagd of u zeker weet dat u wijzigingen in uw register wilt aanbrengen.

  Een netwerk instellen als openbaar of privé in Windows 10

Deze hacks zijn slechts de Serialize-sleutel die uit ons eigen register is geëxporteerd nadat we de StartupDelayInMSec-waarde hebben toegevoegd of verwijderd waar we het in de vorige sectie over hadden. Als u de hack uitvoert, wordt de waarde in uw register gewijzigd. Als je het leuk vindt om met het register te spelen, is het de moeite waard om de tijd te nemen om te leren hoe je je eigen register-hacks kunt maken.