De toekomst van software op Windows: wat is een MSIX-bestand?

Een bestand met de extensie .msix is ​​een installatieprogramma voor Windows-toepassingen. Microsoft heeft onlangs geïntroduceerd MSIX als alternatief voor EXE-, MSI- en zelfs AppX-pakketten. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat u de bron van een MSIX-bestand vertrouwt voordat u het uitvoert.

Windows heeft te veel verschillende soorten installatieprogramma’s

Momenteel heeft Windows drie veelgebruikte installatieformaten: MSI, EXE en AppX. Elk heeft verschillende sterke en zwakke punten.

MSI-installatieprogramma’s zijn het beste voor eenvoudige, mogelijk onbeheerde installaties. Ze gebruiken een grafische gebruikersinterface (GUI) voor installatie die het programma zonder extra’s of opties installeert of verwijdert. In de kern is dit installatieprogramma een gecomprimeerde set installatiebestanden die alle benodigde gegevens voor de software bevatten. Het installatieproces detecteert niet of de software al bestaat of dat er onderdelen ontbreken. Het kan alle bestanden in het installatiepad overschrijven. Deze eenvoud betekent dat een stille, volledig standaardinstallatie voor beheerders een fluitje van een cent is.

EXE-installatieprogramma’s zijn veelzijdiger dan MSI-installatieprogramma’s, maar met de toegevoegde mogelijkheid komt er een complicatie. Dit installatieprogramma kan opties bevatten voor talen, add-ons, het detecteren van eerdere installaties en meer. EXE-installatieprogramma’s maken aangepaste installatiepaden mogelijk en kiezen welke componenten moeten worden geïnstalleerd. Ontwikkelaars kunnen hun eigen branding aan de GUI toevoegen en taalspecifieke servicevoorwaarden opnemen of naar een webpagina verwijzen voor een welkomstbericht. Maar dit maakt op zijn beurt een stille installatie zonder toezicht veel moeilijker, en dus minder nuttig in een zakelijke situatie.

  Hoe Netflix-inhoud te downloaden op Windows 10

AppX-installatieprogramma’s worden gebruikt voor universele Windows-apps en delen enkele voordelen van MSI-installatieprogramma’s. Het zijn eenvoudige, ongecompliceerde installatieprogramma’s met weinig keuzes voor de eindgebruiker. Bovendien zorgen ze voor een eenvoudiger upgradepad van oudere versies van software naar nieuwere versies, en zorgen ze voor een schonere verwijdering. AppX-installatieprogramma’s vertrouwen ook op containertechnologie, zodat ze voor de veiligheid geïsoleerd zijn van de rest van het besturingssysteem. Helaas moest een programma dat voor een MSI- of EXE-installatieprogramma was geschreven, worden herschreven of geconverteerd, misschien met behulp van tools, voor het AppX-pakket. En AppX-pakketten kunnen alleen worden gebruikt met Windows 10, dus oudere versies van Windows hebben pech.

MSIX combineert de beste eigenschappen van MSI en AppX

Een MSIX-bestand heeft de voordelen van AppX terwijl het vergelijkbaar is met een MSI-bestand. Het is een eenvoudig installatieprogramma dat systeembeheerders zelfs kunnen scripten voor automatische, “onbeheerde” installatie. Bovendien vertrouwt het op containertechnologie, die soepele verwijderingen en upgrades mogelijk maakt.

Vanuit gebruikersperspectief wordt een MSIX geïnstalleerd als een MSI-bestand, maar achter de schermen wordt het geïnstalleerd als een AppX-bestand. Daarnaast is MSIX-distributie buiten de Microsoft Store mogelijk. En met dit nieuwe proces is het gemakkelijker om oudere programma’s binnen te halen en ze opnieuw in te pakken voor MSIX.

  Bestanden downloaden van PowerShell in Windows 10

MSIX werkt zelfs op Windows 7, Linux en meer!

Misschien wel de meest opwindende functie van MSIX is dat Microsoft heeft een SDK uitgebracht om de platformonafhankelijke compatibiliteit te verbeteren. Zoals te zien is op hun GitHub-pagina, is ondersteuning mogelijk voor iOS, MacOS, Android, Linux en zelfs oudere versies van Windows. Ontwikkelaars plaatsen speciale instructies in de MSIX-bestanden zodat het het besturingssysteem kan identificeren en welke stappen moeten worden genomen.

Programma’s zullen schoner worden verwijderd

Wanneer u een programma installeert met behulp van een MSI en EXE, kan dat programma wijzigingen in het register aanbrengen en bestanden en mappen op uw hele systeem maken. Wanneer u het programma verwijdert, blijven deze bestanden en registersleutels vaak achter, waardoor uw systeem rommelig wordt.

Met MSIX worden programma’s in een container geïnstalleerd en blijven al hun benodigde bestanden in die container of volgen ze nauwkeurige, voorspelbare regels over waar die bestanden kunnen leven (zoals wonen in de AppData-map). Wanneer u de installatie ongedaan maakt, gaan alle gegevens mee met het programma – er blijft geen rommel achter. Dat betekent dat uw systeem in de toekomst schoner zal zijn.

Het is nog steeds een installateur, dus wees voorzichtig!

Als je naar een MSIX-bestand kijkt en je afvraagt ​​of het veilig is, is de eerste vraag die je moet stellen waar je het installatieprogramma hebt verkregen. Net als bij elk ander programma-installatieprogramma, moet u de bron niet openen als u de bron niet vertrouwt.

  De uptime van Windows 10 bekijken

Zelfs voordat u het bestand downloadt, moet u stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat het veilig is. Uiteindelijk is dit een installatieprogramma, wat betekent dat het mogelijk een fantastisch programma, een junkprogramma of iets ergers kan installeren.

Wanneer krijg ik MSIX-bestanden te zien?

Het kan even duren voordat u een MSIX-bestand ziet. Microsoft is nog steeds bezig met het verfijnen van enkele van de beloofde mogelijkheden en tot voor kort konden alleen Insider-builds van Windows 10 een MSIX-pakket maken.

Zelfs na fijnafstemming zullen ontwikkelaars en de leveranciers van installatietechnologie waarop ze vertrouwen, het nieuwe pakket moeten omarmen, leren en implementeren. Dat is als ze er überhaupt voor kiezen; ontwikkelaars zijn vrij om door te gaan met het maken van EXE- en MSI-installatieprogramma’s als ze dat willen. De goedkeuring van een nieuw formaat brengt risico’s en kosten met zich mee, dus ontwikkelaars moeten dat afwegen tegen de voordelen.