De verschillen tussen hen begrijpen

Software en API’s doorlopen verschillende stadia, van planning, ontwerp, implementatie en testen tot implementatie. Al deze fasen zijn belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat het product aan de vereisten voldoet en vrij is van fouten en bugs.

SoapUI en Postman zijn populaire API-tools (Application Program Interface) in ontwikkeling. API’s kunnen worden gebruikt in mobiele of webapplicaties omdat ze een brug slaan tussen de webserver en de clientzijde van de applicatie.

API’s zijn er in verschillende vormen, zoals web-, database-, systeem- en bestands-API’s. Als u bijvoorbeeld een weersvoorspelling aan uw applicatie wilt toevoegen, kunt u gegevens ophalen uit een weer-API. Betalingsverwerkers zoals Stripe en PayPal stellen u ook in staat om hun API te gebruiken om de verwerking van betalingen mogelijk te maken.

Dit artikel introduceert de rol van SoapUI- en Postman-tools in API-ontwikkeling, bespreekt het gebruik van elke tool en controleert de overeenkomsten en verschillen om softwaretesters te helpen weloverwogen beslissingen te nemen.

Wat is SoapUI?

SoapUI is een headless functionele testtool voor API’s. U kunt SoapUI gebruiken om zowel SOAP- als REST-API’s te testen.

SOAP-services (Simple Object Access Protocol) zijn API’s die HTTPS/HTTP gebruiken als transportprotocol en Extensible Markup Language (XML) als gegevensindeling. SOAP API’s zijn geliefd vanwege hun geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals verificatie van digitale handtekeningen en berichtversleuteling.

Representational State Transfer (REST) ​​of RESTful is een softwarearchitectuur die beschrijft hoe API’s zouden moeten werken. REST API’s moeten zich houden aan principes zoals een uniforme interface, een gelaagd systeem, staatloosheid en code on demand.

SoapUI heeft deze use-cases;

Waarom SoapUI gebruiken?

 • Gebruiksvriendelijk: met SoapUI kunt u eenvoudig tests genereren door middel van slepen en neerzetten en aanwijzen en klikken.
 • Herbruikbare scripts: u hoeft niet voor elke testcase scripts te schrijven; je kunt sommige van je scripts in de hele app hergebruiken.
 • API-functioneel testen: SoapAPI voert uitgebreide functionele tests uit om ervoor te zorgen dat uw app altijd functioneert zoals bedoeld.
 • Gegevensgestuurde tests: u kunt gegevens aan uw tests toevoegen om ervoor te zorgen dat u de gewenste resultaten krijgt.
 • API-spotting: SoapUI heeft een virtualisatiefunctie waarmee u uw API kunt testen voordat u deze implementeert om er zeker van te zijn dat deze werkt zoals verwacht.
 • Testrapportage: met SoapUI kunt u rapporten genereren met statistieken en statistieken voor uw testcases.
  Hoe de ingebouwde functie voor geografie in Microsoft Excel te gebruiken

SoapUI is een open-source tool met gratis en premium versies. Betaalde pakketten beginnen vanaf $ 659/jaar.

Wat is postbode?

Postman is een testtool voor API’s in REST-, SOAP-, GraphQL- en JSON-formaten. U kunt deze tool als extensie aan uw browser toevoegen of downloaden als desktop-app voor Mac, Linux en Windows.

Het platform heeft tools voor elke fase van de levenscyclus van een applicatie, van ontwerp, testen en documentatie tot mocking.

Postman heeft de volgende use-cases;

 • API’s testen
 • API’s verkennen
 • API’s documenteren
 • API’s beheren
 • Samenwerken aan API’s

Waarom Postman gebruiken?

 • Gebruiksvriendelijke gebruikersinterface: Postman heeft een eenvoudige interface, waardoor het voor ingenieurs gemakkelijk is om hun eindpunten te testen.
 • Accepteert verschillende API-formaten: u kunt Postman gebruiken om API’s voor bijna alle webformaten te testen. De tool kan zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende standaarden, protocollen en formaten op basis van uw behoeften.
 • Verschillende functies: U kunt verzoeken en antwoorden van deze postbode maken, verzenden en opslaan. U kunt deze verzoeken en antwoorden ook ordenen in mappen en verzamelingen.
 • Een centrale opslagplaats: Postman geeft ontwikkelaars een centraal platform om API’s op te slaan, te catalogiseren en samen te werken bij het ontwikkelen ervan. U kunt API-documentatie, specificaties, testcases, resultaten en workflows op deze tool opslaan en beheren.
 • Maakt samenwerking mogelijk: dankzij de beschikbaarheid van Postman Workspaces kunnen teamleiders ingenieurs in verschillende categorieën groeperen. U kunt persoonlijke, team-, partner- of openbare werkruimten maken, afhankelijk van de aard van de taken die u wilt uitvoeren.
 • Integreert met andere tools: Postman heeft een API die gemakkelijk te gebruiken is. Postman kan ook worden geïntegreerd met belangrijke tools in de softwarelevenscyclus, zoals GitHub, Jenkins en Swagger. Enkele van de aanbevolen integraties zijn AWS API Gateway, BigPanda, BitBucket Pipelines en Azure DevOps, om er maar een paar te noemen.

Postman heeft een gratis pakket dat tooling en samenwerkingstools biedt voor maximaal 3 gebruikers en betaalde pakketten vanaf $ 12/gebruiker/maand, jaarlijks gefactureerd.

SoapUI versus postbode

FunctieSoapUIPostmanRESTful API-testenjajaSOAP API-testenjajaDebuggingjajaHerbruikbaarheid van testscriptsjaneeGeautomatiseerd testenjajaSamenwerkingjajaScripttaal JavaScriptGroovy en XMLBeveiligingstestenjajaIntegratiesjaja

#1. SOAP vs. REST API’s

SOAP en REST zijn de meest voorkomende API-formaten in ontwikkeling. Gelukkig ondersteunen SoapUI en Postman beide formaten.

  Hoe een eBook over te zetten naar Kindle met Calibre

Postman is echter oorspronkelijk ontworpen voor REST API’s, maar ondersteunt nu SOAP API-testen.

Aan de andere kant was SoapUI oorspronkelijk ontworpen voor SOAP API’s, maar ondersteunt nu REST API-testen.

#2. Foutopsporing

U kunt uw code op Postman debuggen met behulp van de Postman Console. Deze terminal toont de details van uw verzoeken en antwoorden om de problemen met uw code te bepalen. U kunt ook breekpunten instellen op de console om gemakkelijker te kunnen debuggen.

Met SoapUI kunt u code debuggen met behulp van de functie TestCase Debugging. U kunt uw verzoeken en antwoorden controleren door kopteksten en hoofdteksten te analyseren. U kunt ook breekpunten instellen om problemen te identificeren.

#3. Geautomatiseerde testen

Postman’s Collection Runner kan tests automatiseren om een ​​bepaalde reeks uit te voeren. U kunt ook tests plannen om op de Postman-cloud uit te voeren. U kunt uw runs ook integreren met de Postman CLI en uw tests uitvoeren vanaf de opdrachtregel.

Met de functie Launch TestRunner van SoapUI kunt u testcases schrijven en uitvoeren. U kunt ook programmatisch cases maken en testen op basis van verschillende criteria. Met SoapUI kunt u tests maken en automatiseren met behulp van scripttalen zoals Groovy, Python en Ruby.

#4. Samenwerking

Met beide tools kunnen teams moeiteloos aan hetzelfde project werken.

Postman heeft een Workspaces-functie waarmee teamleiders de rechten van teamleden kunnen bepalen. Teamleden kunnen projectbestanden rechtstreeks vanuit Postman bewerken en becommentariëren. De tool ondersteunt ook versiebeheer om wijzigingen in projectbestanden bij te houden.

SoapUI stelt teamleiders in staat om gedeelde projecten op zijn platform te creëren. Teamleiders kunnen vervolgens leden toevoegen om samen te werken aan API-testen. De tool maakt commentaar mogelijk en stuurt meldingen wanneer er een nieuwe wijziging op het platform wordt geregistreerd.

Best practices voor het testen van API’s

Als testen nieuw voor u is, weet u misschien niet zeker hoe u dergelijke tests moet uitvoeren. Hieronder volgen enkele van de best practices;

 • Plan uw tests: u moet zeker weten waarom u tests nodig heeft, wat u gaat testen en hoe u het moet doen. Dit kan alleen als je een duidelijk plan hebt.
 • Test met een verscheidenheid aan gegevens: u kunt in de verleiding komen om uw API te testen met alleen de gegevens die u heeft. Ga verder en test het met ongeldige uitvoer en onverwachte gegevens om te zien hoe het zich zal gedragen.
 • Gebruik verschillende testmethoden: wanneer u een prototype maakt van een snelle API, kunt u in de verleiding komen om alleen op handmatig testen te vertrouwen. U kunt echter andere proberen, zoals belastingstests en beveiligingstests, om te zien hoe uw API zich gedraagt.
 • Automatiseer uw tests: Geautomatiseerd testen is de juiste keuze als u herhaaldelijk tests wilt uitvoeren.
 • Documenteer uw tests: een goede API moet goed gedocumenteerd zijn. Documenteer alle testgevallen en maak het gemakkelijk om er in de toekomst naar te verwijzen.
 • Investeer in continue verbetering: de tests die u voor het eerst maakt, zijn mogelijk niet volledig. Blijf je tests verbeteren, waardoor de kwaliteit van je API verbetert.
 • Houd uw resultaten bij: Een API is niet iets eenmaligs. Door de resultaten bij te houden, kunt u eenvoudig de prestaties van uw API bepalen zodra deze live gaat.
  25 Beste gratis provider van virtuele telefoonnummers

Opmerking van de auteur

Postman en SoapUI zijn geweldige tools voor het testen van API’s. Elke tool heeft sterke en zwakke punten. Volgens mijn analyse zijn de volgende enkele gevallen waarin u elke tool zou moeten gebruiken;

Postbode

 • U bent nieuw met API-testen: Postman heeft een gebruiksvriendelijke interface en u vindt er gemakkelijk uw weg.
 • U wilt endpoints handmatig testen: u kunt headers en body’s toevoegen aan de Postman-interface om uw endpoints te testen voordat u de gegevens aan uw database toevoegt.
 • U wilt RESTful API’s testen: hoewel Postman een breed scala aan API-indelingen test, is het oorspronkelijk ontworpen voor REST API’s.

ZeepUI

 • Je hebt ervaring met API-testen: als ervaren tester ben je misschien op zoek naar geavanceerde functies die beschikbaar zijn op SoapUI.
 • U wilt datarijke tests: met SoapUI kunt u gegevens aan uw tests toevoegen en figuurlijke rapporten krijgen.
 • U test SOAP API’s: hoewel SoapUI nu RESTful API’s test, is het oorspronkelijk ontworpen voor SOAP API’s.

Conclusie

De keuze tussen SoapUI of Postman hangt af van de use case en wat je wilt bereiken. Als u op zoek bent naar een eenvoudige tool voor handmatige en snelle tests, dan is Postman een geweldige keuze. Als u echter op zoek bent naar een uitgebreide tool die geavanceerde functies kan bieden, zoals datagestuurd testen, belastingtesten en beveiligingstesten, dan is SoapUI een perfecte keuze.

Als u van plan bent een API te bouwen, bekijk dan de beste tools voor het bouwen en testen van API’s.