De websitebouwer om te gebruiken in 2023?

Online aanwezig zijn via een website is een must als u succes wilt hebben op de digitale markt van vandaag. Er zijn echter platforms zoals Wix en WordPress die uw inspanningen voor het bouwen van websites drastisch zullen minimaliseren.

Wix is ​​een platform voor het bouwen van websites dat een intuïtieve interface voor slepen en neerzetten biedt. Zelfs niet-programmeurs kunnen een volwaardige website maken met deze alles-in-één oplossing voor het maken van websites. Een grote keuze aan sjablonen, apps en kant-en-klare hosting maken het een one-stop-shop voor ontwikkelaars.

Aan de andere kant is WordPress een contentmanagementsysteem (CMS) dat betere aanpassingsmogelijkheden en flexibiliteit biedt. Als open-sourceplatform geeft het de gebruikers meer controle over de gegevens en code om hun websites op te bouwen.

Zowel volledig gehoste Wix als zelfgehoste WordPress zijn populaire platforms voor het bouwen van websites met verschillende benaderingen en mogelijkheden. Om u te helpen bij het kiezen van het juiste platform, zullen we enkele essentiële verschillen tussen deze platforms onderzoeken.

Een inleiding tot WordPress

WordPress is een zeer veelzijdig contentmanagementsysteem dat 43,1% van de websites over de hele wereld aanstuurt. Het is een open-source platform waarmee gebruikers vrijelijk WordPress-software kunnen maken, bewerken en delen.

WordPress.org is een door uzelf gehost open-source CMS waarmee gebruikers unieke websites kunnen maken. Maar gebruikers moeten hosting en domeinen kopen via externe providers. Aan de andere kant is WordPress.com een ​​allround blogplatform dat webhosting en domeinnaam voor zijn gebruikers biedt.

Het gebruik van WordPress.org heeft een aantal voordelen. Allereerst is het goedkoop omdat het platform volledig gratis is. Ten tweede biedt het een enorme bibliotheek met plug-ins en thema’s die de functionaliteit van de website uitbreiden. Ten slotte is het aanpassingsvermogen van dit platform aanzienlijk, aangezien het kan worden aangeklaagd om elk soort website te maken, van e-commerce tot online blogs.

Je krijgt enorme steun van de enorme community en ontwikkelaars. Hoewel niet iedereen WordPress kan gebruiken vanwege de leercurve, is het toch een van de meest populaire CMS voor het bouwen van nieuwe websites.

Een inleiding tot Wix

Als u op zoek bent naar iets anders dan WordPress, kan Wix een geweldige optie zijn. In tegenstelling tot WordPress is Wix een websitebouwer die beginnersvriendelijke functies biedt om gemakkelijk websites te maken.

Het belangrijkste verschil tussen Wix en WordPress is eenvoudig. Wix is ​​een websitebouwer maar geen CMS zoals WordPress. Het geeft een zeer eenvoudige gebruikersinterface die toegang geeft tot de functies om gemakkelijk een website te maken.

WordPress geeft echter meer toegang en controle over elk aspect van de site, inclusief webhosting, onderhoud en meer. Maar je moet een basiskennis van coderen hebben.

In Wix krijgt u verschillende voordelen, waaronder een eenvoudige leercurve met een editor voor slepen en neerzetten om een ​​website te bouwen. Bovendien biedt het site-onderhoudsservices die uw gedoe met het toepassen van updates en het oplossen van bugs verminderen. Bovendien kunt u vertrouwen op het klantgestuurde ondersteuningssysteem, dat altijd beschikbaar is.

U hoeft geen geavanceerde vaardigheden voor het maken van websites te hebben terwijl u Wix gebruikt. Na verloop van tijd kan WordPress worden geleerd, maar voor het aanpassen van thema’s of plug-ins is hulp nodig van ervaren ontwikkelaars. Wix is ​​daarentegen een geschikte optie voor beginners die zo snel mogelijk een effectieve website willen ontwerpen.

Wix versus WordPress: een diepgaande vergelijking

Nu je de basis van Wix vs. WordPress kent, gaan we wat dieper in op hun individuele kenmerken. Het selecteren van een platform dat u met succes zal helpen uw doelen te bereiken, zal dus gemakkelijker voor u zijn.

Veelzijdigheid

Veelzijdigheid is essentieel bij het ontwerpen van websites, omdat u hiermee een website kunt bouwen die zich aanpast, flexibel is en in staat is om in de loop van de tijd aan de veranderende eisen van de klant te voldoen. Bovendien kan het u helpen uw online bedrijf uit te breiden via concurrentievermogen en uw doelen te bereiken.

In termen van veelzijdigheid loopt WordPress voor op Wix, omdat het meer ontwerp, functionaliteit en integratiemogelijkheden biedt. Maar om dit aanpassingsvermogen effectief te benutten, is er een hogere leercurve. Wix daarentegen is een toegankelijker platform dat perfect is voor mensen die een eenvoudige website met fundamentele mogelijkheden willen.

  11 beste Valheim-serverhostingproviders in 2022 [Updated]

WordPress is een zeer flexibel platform dat kan worden gebruikt om elke gewenste site te maken. U kunt dit CMS gebruiken om een ​​eenvoudige blog en zelfs elke zakelijke e-commercesite te maken.

Bovendien biedt het duizenden betaalde en niet-betaalde thema’s en plug-ins om uit te kiezen. U hoeft alleen uw installatie van de plug-ins te selecteren om de vooruitzichten en functionaliteiten van uw site te wijzigen.

WordPress geeft je ook de mogelijkheid om de lay-out en structuur van de site aanzienlijk te wijzigen door aangepaste code toe te voegen. Het is dus een geweldige optie voor organisaties en mensen die een uitbreidbare en aanpasbare website nodig hebben.

Ter vergelijking: Wix is ​​qua veelzijdigheid een beetje beperkt platform. Het is ideaal voor het maken van verschillende soorten websites, waaronder blogs, entertainment en e-commerce winkels. Maar het biedt u geen volledige controle over de aanpasbaarheid van de site.

Het aanbod aan sjablonen dat door Wix wordt aangeboden, kan ook worden aangepast aan uw bedrijfstype. Ja, u kunt de sjablonen aanpassen, maar u kunt de onderliggende codes niet wijzigen.

Makkelijk te gebruiken

We weten al dat WordPress een gerenommeerd contentmanagementsysteem (CMS) is dat meer dan 40% van de websites wereldwijd aanstuurt. Het staat bekend om zijn flexibiliteit en enorme aanpassingsmogelijkheden, maar het vereist om te beginnen enige technische kennis. WordPress is dus relatief eenvoudig te gebruiken voor ervaren webontwikkelaars, maar een beetje uitdagend voor beginners.

Allereerst heb je een webhostingservice nodig om een ​​WordPress-website op te zetten. Vervolgens moet u het CMS installeren en uw favoriete thema kiezen. Ten slotte kunt u de functionaliteit van uw website uitbreiden door de vereiste plug-ins te installeren.

Mensen die niet bekend zijn met het bouwen van websites kunnen nog steeds door de leercurve gaan. Omdat WordPress een enorme gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars omvat die klaar staan ​​om hulp en ondersteuning te bieden.

Als het op Wix aankomt, kan iedereen websites bouwen zonder enige codering of technische expertise. De drag-and-drop-interface maakt het voor gebruikers eenvoudig om elementen op de website toe te voegen en te herschikken.

Bovendien kunnen gebruikers eenvoudig meer mogelijkheden aan hun website toevoegen met behulp van de app store van Wix, die ook een reeks vooraf gemaakte lay-outs en apps biedt. Wix is ​​de beste optie voor diegenen die meteen een website willen maken, maar dit niet helemaal opnieuw kunnen doen.

Maatwerk

WordPress loopt voor op Wix als het gaat om maatwerk en om een ​​aantal goede redenen. Laten we wat meer inzicht krijgen in aanpassingsopties:

Thema’s en sjablonen

Wix biedt ongeveer 800+ door ontwerpers vervaardigde sjablonen, ideaal voor het maken van verschillende sites. U kunt deze gratis en premium sjablonen aanpassen met behulp van de slepen-en-neerzetten-interface van dit platform. Maar dan kunt u de codebasis van deze sjablonen niet wijzigen of aanpassen aan uw verbeelding.

Evenzo biedt WordPress zowel gratis als premium sjablonen. U kunt door meer dan 10.000 gratis thema’s bladeren. Deze sjablonen zijn meestal zo ontworpen en onderhouden dat ze nooit het ontwerp van uw website breken. Bovendien kunt u deze sjablonen verder aanpassen door uw codeervaardigheden te wijzigen of toe te voegen.

Plug-ins, tools en add-ons

Momenteel is Wix bevolkt met meer dan 300 apps die beschikbaar zijn in de Wix App-markt. Met deze apps kunt u de functionaliteit van uw website verbeteren en uw bedrijf een boost geven. Deze apps zijn volledig responsief en de meeste zijn gratis te gebruiken. Maar om de premiumversies te gebruiken, moet u een bepaalde vergoeding betalen.

WordPress bevat een omvangrijke map met open-source en gratis plug-ins die gebruikers kunnen installeren en de functionaliteit van hun site kunnen uitbreiden. U kunt meer dan 60.000 plug-ins verkennen die gratis te gebruiken zijn.

Met behulp van plug-ins kunt u formulieren krijgen, SEO verbeteren, uw online winkel aanpassen en nog veel meer functionaliteiten toevoegen. Bovendien worden al deze plug-ins bijgewerkt en wordt kwaliteitsondersteuning geboden via een enorme gemeenschap van ontwikkelaars.

Maatwerk via codering

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat Wix geen aangepaste HTML en CSS toestaat, is dit niet helemaal waar. Het platform biedt een functie genaamd aangepaste elementen, waarmee u aangepaste codes kunt toepassen om de elementen te wijzigen. Wix ondersteunt deze elementen echter niet als ze niet door Wix zijn ontworpen. De aanpassingsmogelijkheden zijn dus aanwezig maar beperkt.

WordPress biedt onbeperkte aanpassingsmogelijkheden door het gebruik van unieke HTML, CSS en JavaScript. Dus als u bekend bent met coderen, kunt u totale controle en flexibiliteit uitoefenen over het uiterlijk en de werking van uw website. Als gevolg hiervan kunt u de functionaliteit van de thema’s en plug-ins aanpassen en er zelfs uw eigen versies van maken.

  Hoe iCloud-back-up op iPhone en iPad uit te schakelen en te verwijderen?

prijzen

WordPress is een meer kosteneffectieve optie voor het bouwen van websites met een beter prijsplan. Hoewel de kosten van uw WordPress-site kunnen variëren, afhankelijk van uw thema’s, plug-ins en meer. Maar de algehele flexibiliteit is het geld waard dat u uitgeeft. De vaste prijzen van Wix kunnen daarentegen betrouwbaar zijn, maar ze zijn meestal duurder dan die van WordPress.

Wix-prijzen

Wix geeft je gratis hosting met meer dan 100 sjablonen en een onbeperkt aantal pagina’s. Maar in het gratis abonnement kunt u geen extra advertenties overslaan die op de site worden weergegeven. Bovendien kunt u alleen de door Wix verstrekte domeinnaam gebruiken – gebruikersnaam.wix.com/sitename. Bovendien kunt u geen producten online verkopen en krijgt u minimale klantenondersteuning.

Wix biedt 8 betaalde abonnementen die u de volgende voordelen bieden:

 • Biedt een gratis domeinnaam die ongeveer $ 10- $ 12 kost
 • Verschillende Voeg vouchers toe die ongeveer $ 300 kosten
 • Er is een gratis proefperiode beschikbaar. Betaalde app kost ongeveer $ 0- $ 100
 • Met het jaarplan bespaart u tot wel 36%

WordPress-prijzen

WordPress biedt over het algemeen drie tariefplannen, waaronder gratis, persoonlijk en premium. Het gratis abonnement biedt een onbeperkt aantal pagina’s, een onbeperkt aantal gebruikers en een ingebouwde nieuwsbrief. Trouwens, het persoonlijke abonnement wordt geleverd met $ 9, het Premium-abonnement wordt geleverd met $ 18 per maand.

Hier is een geschat prijsoverzicht van WordPress-sites:

 • Hostingproviders zoals Bluehost beginnen bij 2,95 per maand of Hostinger bij 2,99 per maand.
 • Voor kant-en-klare WordPress-thema’s varieert de gemiddelde prijsklasse van $ 19 tot $ 89. Maar de prijsklasse kan altijd variëren, afhankelijk van de functies.
 • Laten we zeggen dat u voor een plug-in gemiddeld $ 0- $ 100 uitgeeft.

Je kunt WordPress natuurlijk voor een bepaalde tijd gratis installeren en gebruiken. Maar het gebruik van een betaalde service kost u ongeveer $ 0- $ 216 per jaar. Dus de maandelijkse kosten variëren van $ 9- $ 70.

Technische kennis vereist

Wix wil een websitebouwer zijn waarmee iedereen een professioneel ogende website kan maken. Het platform biedt een zeer gebruiksvriendelijke drag-and-drop-editor, die zelfs een nieuwkomer zonder enige technische kennis kan bedienen.

Bovendien biedt Wix een omvangrijke bibliotheek met plug-ins en apps waarmee klanten geavanceerde functies zoals e-commerce, integratie van sociale netwerken en SEO in hun website kunnen integreren. Zelfs deze plug-ins vereisen geen technische expertise en zijn eenvoudig te installeren en te gebruiken.

U hoeft geen expert op het gebied van webdesign te zijn om WordPress te gebruiken. Toch kunt u een fantastische website ontwikkelen die Wix niet kan leveren als u bekwaam bent in HTML, CSS en PHP.

WordPress biedt vooraf ontworpen thema’s die kunnen worden aangepast met behulp van een visuele editor. Toch moeten gebruikers wijzigingen aanbrengen in de code van het thema om de exacte stijl en functionaliteit te krijgen die ze willen.

Met WordPress kunnen gebruikers verschillende plug-ins en widgets aan hun websites toevoegen. Maar het configureren en gebruiken van deze plugins vraagt ​​vaak om technische kennis. Het begrijpen van webontwikkeling, beveiliging en betalingsmethoden is bijvoorbeeld noodzakelijk bij het installeren en implementeren van een e-commerce plug-in op een WordPress-site.

Ondersteuning voor e-commerce

Wix eCommerce is geschikt voor kleine webwinkels en biedt gebruiksgemak en conventionele e-commerce features. Terwijl WooCommerce ideaal is voor online winkels van elke omvang. Het biedt geavanceerde eCommerce-functies, maar vereist technische expertise om in te stellen en te onderhouden.

Wix e-commerce

Wix eCommerce is een afzonderlijke entiteit van Wix die alle eCommerce-functionaliteiten ondersteunt. Het biedt conventionele eCommerce-functies voor kleine online winkels. De volgende essentiële functies zijn erin beschikbaar:

 • SSL-certificaat
 • Schaalbare en veilige server
 • Betalingsverwerker
 • Beginnersvriendelijke editor
 • Toegewijde klantenondersteuning voor e-commerce

Het bevat echter beperkingen zoals sjabloonfuncties en productattribuutbeperkingen. Daarom is het geen allrounder voor grote webwinkels.

WordPress WooCommerce

In WordPress moet u de WooCommerce-plug-in installeren, wat in feite een websitebouwer voor e-commerce is. Met WooCommerce kunt u een online winkel van elke omvang bouwen, maar hiervoor is technische expertise vereist. Het biedt enkele van de volgende exclusieve functies om schaalbare grote winkels te exploiteren:

Toch moeten gebruikers hun voorkeurs- en andere verplichte functies apart vinden. Zo kunnen SSL-certificaten, betalingsverwerkers en meer functies worden toegevoegd met behulp van extensies. Bovendien is er geen officiële ondersteuning beschikbaar voor WooCommerce. Gebruikers moeten dus vertrouwen op de WooCommerce-gemeenschap of de ontwikkelaar van een bepaald product.

  Fix Xbox One-fout 0x80a40019

SEO-ondersteuning

Wix biedt een verscheidenheid aan basisfuncties voor SEO en digitale marketing. Met sommige functies kunt u het volgende doen:

 • Pas paginatitels en beschrijvingen aan
 • Voeg alter-tags toe aan afbeeldingen
 • Integreer met Google Analytics
 • Omleidingen voor fouten
 • Optimaliseren via SEO Wiz (SEO-tool Wix)

Wix is ​​voortdurend bezig met het upgraden van zijn SEO-tools en -functies, maar het is niet vergelijkbaar met WordPress SEO. Het biedt perfecte ondersteuning voor kleine bedrijven die basisfuncties voor SEO en marketing nodig hebben.

Digitale marketeers bevelen meestal WordPress aan, omdat het capabeler en flexibeler is als het gaat om SEO. Het wordt geleverd met de volgende functies:

 • SEO-plug-ins (RankMath, Semrush, Yoast SEO)
 • De paginatitel en beschrijving aanpassen
 • Alternatieve tags toevoegen aan afbeeldingen
 • Google Analytics-integratie
 • Gestructureerde gegevensondersteuning

Bovendien heeft WordPress een enorme ontwikkelaarscommunity waar je goede suggesties kunt krijgen voor SEO-verbeteringen. Dus grotere bedrijven die bereid zijn tijd en moeite te investeren, moeten doorgaan met WordPress.

Mobiele compatibiliteit

Zowel Wix als WordPress zijn gemaakt met het oog op mobiele compatibiliteit. Een website die via deze platforms is gemaakt, is dus ideaal voor gebruik op smartphones en tablets.

Aangezien Wix een mobile-first ontwerpstrategie hanteert, zijn de meeste Wix-sjablonen en -apps gemaakt om responsief en aantrekkelijk te zijn op mobiele apparaten. Het biedt ook een scala aan mobielspecifieke ontwerpopties. Zo kunt u een aparte mobiele versie van uw website maken waar u uw favoriete elementen kunt tonen of verbergen.

WordPress biedt ook veel mobiel-compatibele opties voor zijn gebruikers. De meeste WordPress-thema’s zijn mobiel-responsief en passen zich aan verschillende schermformaten aan. Zo kunt u de lay-out en stijl wijzigen, die op verschillende apparaten perfect wordt weergegeven.

Bovendien zijn er zoveel plug-ins om het reactievermogen en de mobiele zoekrangschikking van de site te verbeteren. Voorbeelden: WPtouch, WP Mobile Menu, Duda, bMobilized, MobiReady, etc.

Veiligheids maatregelen

Momenteel moet elke website privacy en veiligheid als belangrijke overwegingen nemen. De reden is simpel: het beschermen van uw website en de gebruikersgegevens. Welnu, Wix loopt voor op WordPress op het gebied van beveiligingsmaatregelen.

Websites worden meestal gehackt vanwege een aantal veelvoorkomende redenen, waaronder:

 • Slecht onderhouden siteservers
 • Onveilige thema’s en plug-ins gebruiken
 • Uitvoeren van verouderde scripts
 • Zwakke beheerderswachtwoorden gebruiken
 • Onnodige toestemmingen geven

Wix onderhoudt en hanteert strikte beveiligingsrichtlijnen voor zijn gebruikers. Het onderhoudt zijn server, scripts en apps en werkt grondig en regelmatig bij. Alle apps van derden uit de app-markt worden gecontroleerd en mogen vervolgens worden gebruikt. Bovendien biedt Wix SSL-codering, firewallbescherming en malwarescans.

WordPress geeft echter prioriteit aan beveiliging door functies op te nemen zoals:

Maar in WordPress kan iedereen met codeerervaring een thema of plug-in maken en publiceren. Wanneer een plug-in of thema slecht gecodeerd is, kan dit de site van de gebruiker beschadigen. Bovendien moet u plug-ins, thema’s, SSL-certificaten en meer handmatig bijwerken om de beveiligingsmaatregelen te behouden.

Om de nieuwste beveiligingsfuncties en beveiligingen toe te passen, moet u onze website, plug-ins en thema’s bijwerken. Maar een verouderde versie van WordPress is kwetsbaar voor beveiligingsbedreigingen en hackers.

Wix versus WordPress: snel overzicht

Laten we een snelle vergelijking maken om het onderscheid tussen Wix en WordPress te begrijpen:

CriteriaWordPressWix Flexibiliteit Zeer flexibel. Kan elk element aanpassen Matig flexibel, met beperkte aanpassingsmogelijkheden Veelzijdigheid Zeer veelzijdig. Maak elke vorm van complexe sites Veelzijdig. Kan kleine websites en eStores makenGebruiksgemakGematigde leercurve. Gemakkelijke gebruikersinterface voor het bewerken en publiceren van inhoud Zeer gebruiksvriendelijke interface met slepen en neerzetten. Eenvoudige tools om inhoud te bewerken en te publiceren Aanpassing Beperkte aanpassingsoptie voor codes, thema’s en plug-ins Gratis en betaalde abonnementen met veel functies. Extra kosten voor domein en hosting, premium plug-ins en thema’s Prijs Minimale technische kennis vereist met gebruiksvriendelijke tools Verschillende tariefplannen. Extra kosten voor premiumfuncties Technische kennis vereist Vereist gespecialiseerde kennis voor aanvullende aanpassingen Vereist minder technische kennis voor aanvullende aanpassingen Compatibiliteit met e-commerce Compatibel met verschillende e-commerce-platforms en plug-ins Compatibel met e-commerce-functies, maar beperkte betalings- en verzendopties. SEO-ondersteuningZeer aanpasbare SEO-opties en plug-ins Beperkte SEO-aanpassingsfuncties Mobiele compatibiliteit Volledig mobiel compatibel. Responsieve thema’s en plug-ins beschikbaar Mobiel-specifieke en browsersjablonen zijn beschikbaar BeveiligingsoptiesDiverse beveiligingsplug-ins en -maatregelen. Handmatige update-optie Betere beveiligingsmaatregelen met een automatische update-optie

Opmerking van de auteur

Voor kleinere en eenvoudigere website-oplossingen werkt Wix als magie. Het biedt een compleet pakket voor website-ontwerpers met sjablonen, apps en een intuïtieve interface. Maar WordPress CMS is ideaal voor een complexere website die meer maatwerk en flexibiliteit vereist. Maar voordat u er een kiest, moet u rekening houden met de specifieke behoeften en doelen van uw website. Want beide platformen bieden unieke voordelen.

U kunt ook een aantal geweldige websitebouwers verkennen voor niet-techneuten en niet-ontwerpers.