De XPS-viewer inschakelen op Windows 10

Het online publiceren van documenten wordt gedomineerd door het PDF-formaat. Ongeacht het type bestand dat u downloadt; een brochure, een tijdschrift, een rapport, een prospectus, de kans is groot dat het in pdf-formaat is. Een PDF-document ziet er hetzelfde uit, ongeacht op welk apparaat of welke app u het bekijkt, en het wordt hetzelfde afgedrukt, ongeacht vanaf welk apparaat u het afdrukt.

PDF is niet het enige formaat dat dit doet. Er is ook het XPS-bestandsformaat.

XPS-bestanden

Microsoft ontwikkelde het XPS-bestandsformaat om PDF te evenaren. Het formaat kwam niet helemaal van de grond, maar dat wil niet zeggen dat je nooit een XPS-bestand tegenkomt. Om een ​​XPS-bestand te maken, hebt u een documenteditor nodig die in dit formaat kan opslaan. Microsoft Office-apps kunnen allemaal worden opgeslagen in de XPS-indeling, maar ze kunnen het niet lezen nadat het bestand is gemaakt. Geen enkele moderne browser kan dat, maar u zult merken dat sommige PDF-lezers het formaat ondersteunen.

  Hoe Spotify's automatisch opstarten op Windows 10 te stoppen

XPS-viewer – Sumatra PDF-lezer

Een goede PDF-reader ondersteunt het XPS-formaat. Er zijn veel geweldige PDF-lezers van derden die u kunt proberen. We raden u aan Sumatra PDF Reader eens te proberen. Het is gratis, heeft een installeerbare en draagbare versie en ondersteunt het XPS-bestandsformaat.

Downloaden Sumatra PDF reader (selecteer een versie naar keuze).
Installeer Sumatra PDF-lezer en voer deze uit.
Sleep het XPS-bestand naar de app en het wordt geopend.

XPS-viewer – Google Drive

Als je geen app wilt installeren om een ​​XPS-bestand te bekijken, ga dan met Google Drive. U kunt het XPS-bestand uploaden naar Google Drive en de inhoud wordt weergegeven.

Op bezoek komen Google Drive en log in met uw account.
Klik op de knop Nieuw en selecteer Bestand uploaden.
Selecteer het XPS-bestand en wacht tot het is geüpload.
Dubbelklik om het bestand in Google Drive te openen en het wordt geopend.

  Surround Sound-luidsprekers testen op Windows 10

XPS-viewer – Windows 10 stock-app

Windows 10 kwam vroeger met een eigen XPS-viewer-app. Helaas heeft Microsoft besloten ermee te stoppen. Bij nieuwere versies van Windows 10 wordt de app niet standaard geïnstalleerd, maar u kunt deze nog steeds installeren.

Open de app Instellingen met de sneltoets Win+I.
Ga naar Applicaties.
Selecteer het tabblad Apps en functies.
Klik op Optionele functies.
Klik op Een functie toevoegen.
Selecteer XPS-viewer in de lijst.
Selecteer Installeren (installatie duurt even).
Na de installatie klikt u met de rechtermuisknop op een XPS-bestand en selecteert u Openen met.
Selecteer XPS-viewer in het contextmenu om het bestand te openen.

Conclusie

XPS geniet geen brede ondersteuning, zelfs niet met de eigen producten van Microsoft. Tenzij dit verandert, is het onwaarschijnlijk dat het formaat vaker voorkomt. Bij onze tests ontdekten we dat de standaard Windows 10 XPS-viewer bepaalde typen XPS-bestanden vaak niet kon openen, zelfs niet die welke in Microsoft Word zijn gemaakt. Sumatra PDF-lezer daarentegen kon het formaat probleemloos aan, ongeacht wat het document bevatte. Als u een XPS-bestand wilt openen en u wilt de voorgestelde apps hier niet gebruiken, zoek dan naar een goede PDF-viewer en deze zou het werk moeten kunnen doen.

  De gratis Windows 10-upgradeaanbieding verloopt over 15 dagen