Deb-bestanden installeren op Ubuntu Linux (vier methoden)

DEB-bestanden op Ubuntu zijn vergelijkbaar met EXE-bestanden op Windows en DMG-bestanden op macOS. Het is een softwarepakketformaat voor Ubuntu (Debian)-systemen en de installatie van .deb-bestanden is eenvoudig. U kunt dubbelklikken op .deb-bestanden om ze meteen te installeren. Afgezien daarvan kun je met slechts één Linux-opdracht Deb-bestanden installeren via de Terminal. Daarom hebben we in deze handleiding vier verschillende methoden toegevoegd om Deb-bestanden op Ubuntu te installeren. Met dat gezegd, laten we verder gaan met de stappen.

Installeer Deb-bestanden op Ubuntu (2022)

We hebben in deze handleiding vier manieren genoemd om Deb-bestanden op Ubuntu te installeren. Hoewel de eerste drie native methoden zijn, kunt u met de laatste deb-bestanden installeren zonder enige afhankelijkheidsfout. Daarnaast hebben we vermeld hoe u deb-bestanden kunt verwijderen.

Wat is een Deb-bestand in Ubuntu?

Zoals hierboven vermeld, zijn Deb-bestanden als EXE-bestanden op Windows. Het is het standaard installatiepakketformaat voor op Debian gebaseerde distro’s. Het bevat alle bibliotheken en afhankelijkheden die nodig zijn om het programma uit te voeren. Als u een programma op Ubuntu wilt installeren, downloadt u waarschijnlijk een .deb-bestand op basis van de architectuur van uw computer (64-bits of 32-bits).

Dubbelklikken op het .deb-bestand installeert de app op Ubuntu. Meestal opent Archiefbeheer echter de gedownloade bestanden en moet u de onderstaande instructies volgen om ze te installeren.

  Crontab in Linux - met realtime voorbeelden en tools

Installeer Deb-bestanden op Ubuntu met behulp van Software Center

1. Klik eerst met de rechtermuisknop op het Deb-bestand en kies “Openen met andere toepassing”.

2. Kies vervolgens “Software Install” en klik rechtsboven op “Selecteren”.

3. Nu wordt het Software Center op het scherm geopend met informatie over de app die u installeert. Klik hier op de knop “Installeren” om het gedownloade deb-bestand te installeren. U wordt gevraagd om uw wachtwoord in te voeren voor authenticatie. En zo kunt u Deb-bestanden op Ubuntu installeren.

Installeer Deb-bestanden op Ubuntu met behulp van de apt-opdracht

Als u Deb-bestanden op Ubuntu wilt installeren via de terminal, kunt u de opdracht apt gebruiken om snel programma’s te installeren. Dit is hoe het werkt:

1. Klik eerst met de rechtermuisknop in de map waar het Deb-bestand zich bevindt en klik op “Openen in terminal”.

2. Voer daarna de onderstaande opdracht uit in het Terminal-venster. U hoeft alleen bestandsnaam.deb te vervangen door de daadwerkelijke naam van het Deb-bestand. Nu wordt het DEB-pakket op uw Ubuntu Linux-pc geïnstalleerd.

sudo apt install ./filename.deb

Installeer Deb Files op Ubuntu via dpkg Package Manager

1. U kunt ook Deb-bestanden op Ubuntu installeren met de opdracht dpkg. Ga naar de map waar het Deb-bestand zich bevindt. Klik met de rechtermuisknop in de lege ruimte en selecteer “Openen in terminal” in het contextmenu.

2. Er wordt een terminalvenster geopend in dezelfde map. Voer nu de onderstaande opdracht uit, maar zorg ervoor dat u vervangt door de naam van het gedownloade Deb-bestand. En zo kunt u .deb-bestanden installeren met de dpkg Package Manager.

sudo dpkg -i <debfilename>

Installeer Deb-bestanden op Ubuntu met behulp van GDebi

Soms krijgt u bij het installeren van een Deb-bestand een afhankelijkheidsfout. Het betekent dat een noodzakelijk pakket of een bibliotheek op uw systeem ontbreekt. U kunt de GDebi-tool gebruiken om dergelijke problemen op te lossen, omdat u hiermee deb-bestanden kunt installeren en fouten kunt oplossen door onderweg afhankelijkheden te installeren. Hier ziet u hoe u deze kleine app kunt gebruiken om .deb-bestanden te installeren.

  Hoe speel je Just Cause 3 op Linux

1. Gebruik eerst de sneltoets “Alt + Ctrl + T” om de terminal te openen. Voer vervolgens de onderstaande opdracht uit om GDebi op uw systeem te installeren.

sudo apt install gdebi

2. Klik nu met de rechtermuisknop op het Deb-bestand dat u wilt installeren en kies “Openen met andere toepassing”.

2. Kies in het volgende venster “Gdebi Package Installer” en klik vervolgens op “Selecteren” in de rechterbovenhoek.

3. Klik ten slotte op de knop “Pakket installeren” om het Deb-bestand op Ubuntu te installeren. Zoals u kunt zien naast het label “Status” in de onderstaande schermafbeelding, staat er “Aan alle afhankelijkheden is voldaan”.

Hoe Deb-bestanden op Ubuntu Linux te verwijderen

Gebruik Ubuntu-software

1. U kunt Deb-bestanden eenvoudig verwijderen met de Ubuntu Software GUI-app. Ga je gang en open het vanuit het app-opstartprogramma.

2. Ga hier naar het tabblad “Geïnstalleerd” bovenaan en scrol omlaag om de programmanaam te zoeken die u wilt verwijderen. Klik nu op “Verwijderen” om het geïnstalleerde .deb-bestand uit Ubuntu te verwijderen. Als een programma hier niet verschijnt, ga dan naar de Terminal-methode hieronder om het te verwijderen.

Gebruik de opdrachtregel

Om Deb-bestanden op Ubuntu te verwijderen, moet u eerst de pakketnaam vinden van het Deb-bestand dat u hebt geïnstalleerd. Houd er rekening mee dat de pakketnaam verschilt van de Deb-bestandsnaam. Hier zijn de stappen die u moet volgen om de pakketnaam te vinden en deze meteen te verwijderen.

1. Om de pakketnaam te vinden, opent u de terminal met de snelkoppeling “Alt + Ctrl + T” en voert u de onderstaande opdracht uit. Vervang vervolgens de naam door de programmanaam of het meest overeenkomende trefwoord voor de app. Om bijvoorbeeld de pakketnaam van Google Chrome te vinden, voert u “chrome” in.

sudo apt list --installed | grep name

2. De terminal geeft de pakketnaam van het programma terug. Wat er ook eerder wordt genoemd / is uw pakketnaam.

  Systeemspecificaties krijgen voor een Linux-pc

3. Voer nu de onderstaande opdracht uit om het Deb-bestand van Ubuntu Linux te verwijderen. Zorg ervoor dat u de vervangt door de daadwerkelijke pakketnaam die u hierboven hebt genoteerd. En dat is het zo’n beetje. Het Deb-bestand wordt verwijderd van uw Ubuntu-systeem.

sudo apt remove <packagename>

Vier eenvoudige manieren om Deb-bestanden op Ubuntu te installeren

Dit zijn de vier eenvoudige methoden om Deb-bestanden op Ubuntu te installeren. Daarnaast hebben we ook vermeld hoe u Deb-bestanden installeert om de afhankelijkheidsfout op te lossen. En als u Deb-bestanden wilt verwijderen, hebt u dat ook in deze handleiding toegevoegd. Als je bovendien wilt leren hoe je screenshots kunt maken op Ubuntu, ga dan naar onze gekoppelde tutorial. En om te schakelen tussen Wayland- en Xorg-displayservers in Ubuntu, hebben we daar ook een handleiding voor. Tot slot, als u nog vragen heeft, kunt u ons dit laten weten in het gedeelte Opmerkingen hieronder.

gerelateerde berichten