Debian-distributies upgraden [Guide]

Gebruik je Debian en wil je het upgraden naar andere releases zoals Testing, Unstable of zelfs Experimental, maar weet je niet hoe? Wij kunnen helpen! Volg mee terwijl we u laten zien hoe u Debian-distributies kunt upgraden!

Debian-distributies upgraden – upgrade naar Testing

Een van de beste dingen van Debian is dat gebruikers kunnen kiezen welk type Debian-release ze leuk vinden. Wil je nieuwere pakketten? Upgrade Debian Stable naar Debian Testing.

Als u uw release van Debian Stable wilt upgraden naar Debian Testing, begint u met het openen van een terminalvenster. Om een ​​terminalvenster op het Debian-bureaublad te openen, drukt u op Ctrl + Alt + T of zoekt u naar “Terminal” in het app-menu.

Zodra het terminalvenster is geopend, gebruikt u de onderstaande opdracht sed om uw softwarebronnen te wijzigen van “Stable” of “Buster” (Debian 10, de huidige stabiele release-codenaam op het moment van schrijven) naar de codenaam “Testing”.

sudo sed -i 's/stable/testing/g' /etc/apt/sources.list

Als je “buster” in je /etc/apt/sources.list hebt staan ​​in plaats van “stable”, voer dan de onderstaande opdracht uit.

sudo sed -i 's/buster/testing/g' /etc/apt/sources.list

Wanneer u klaar bent met het wijzigen van softwarebronnen in het bestand /etc/apt/sources.list, moet u het bestand openen voor bewerkingsdoeleinden. Gebruik de onderstaande nano-opdracht om het bestand te openen.

  Hoe iPhone X uit te schakelen

sudo nano -w /etc/apt/sources.list 

Zoek in Nano deb http://deb.debian.org/debian/ testing-updates en verwijder die hele regel code. Er is geen repo voor “testen” voor beveiligingsupdates op Debian, maar de opdracht sed maakt deze regel wanneer “stable” of “buster” wordt vervangen door “testing”. Zorg ervoor dat u ook deb-src http://deb.debian.org/debian/testing-updates . verwijdert

Nadat u de repo voor beveiligingsupdates hebt afgesloten, slaat u op door op Ctrl + O te drukken en sluit u af met Ctrl + X. Eenmaal buiten Nano voert u achtereenvolgens de onderstaande opdrachten in om te upgraden naar Debian Testing.

sudo apt update 

sudo apt upgrade -y

sudo apt dist-upgrade -y

sudo reboot

Hoe Debian-distributies te upgraden – upgrade naar Unstable

Als Debian Testing niet genoeg voor u is, kunt u uw Debian-systeem altijd upgraden naar Debian Unstable. Instabiel is waar actieve Debian-ontwikkeling plaatsvindt. Pakketten worden regelmatig bijgewerkt en dingen zijn op het randje.

Debian Unstable is een uitstekende distributie als je van Debian houdt, maar zelfs de pakketten van Debian Testing een beetje verouderd vindt. Als u upgradet naar deze versie, kunt u altijd over de nieuwste dingen op Debian beschikken. Maar wees gewaarschuwd, het is niet voor beginners!

Om te upgraden van Debian Testing naar Debian Unstable, opent u een terminalvenster op het Debian-bureaublad. Om een ​​terminalvenster te openen, drukt u op Ctrl + Alt + T of zoekt u naar “Terminal” in het app-menu.

Zodra het terminalvenster is geopend, gebruikt u de opdracht sed om uw lijst met softwarebronnen te wijzigen van ’testen’ in ‘onstabiel’.

  Verwijder uw naambadge in de rechterbovenhoek van Chrome

sudo sed -i 's/testing/unstable/g' /etc/apt/sources.list

Als alternatief, als u rechtstreeks van Debian Stable naar Debian Unstable komt, moet u het volgende doen. Wijzig eerst uw softwarebronnen door sed te gebruiken.

sudo sed -i 's/stable/unstable/g' /etc/apt/sources.list

Als u “buster” gebruikt in uw /etc/apt/sources.list, in plaats van “stable”, voert u het volgende uit:

sudo sed -i 's/buster/unstable/g' /etc/apt/sources.list

Als u vervolgens van plan bent om rechtstreeks van “Stable” naar “Unstable” te gaan, open dan /etc/apt/sources.list in Nano met de onderstaande opdracht en verwijder beide deb http://deb.debian.org/debian/ stable -updates en deb-src http://deb.debian.org/debian/instabiele-updates. Sla Nano op met Ctrl + O en sluit Nano met Ctrl + X wanneer u klaar bent met bewerken.

Zodra alle softwarekanalen zijn gewijzigd in “Unstable”, voert u een upgrade van uw systeem uit naar Debian Unstable door gebruik te maken van de onderstaande opdrachten.

sudo apt update 

sudo apt upgrade -y

sudo apt dist-upgrade -y

sudo reboot

Debian-distributies upgraden – Debian Experimental

In tegenstelling tot Debian Testing en Debian Unstable, is Debian Experimental geen volledige distributie. U kunt uw Debian Testing- of Debian Unstable-systeem niet zomaar omzetten in een volledig experimentele release. U kunt echter wel pakketten installeren vanuit de experimentele repo.

Om toegang te krijgen tot de Debian Experimental repo, begint u met het openen van een terminalvenster op de Debian Linux Desktop. Zodra het terminalvenster is geopend, opent u uw Debian-bronnenlijst in de Nano-teksteditor.

  Maak een VLC-snelkoppeling die alle audiobestanden in een geselecteerde map afspeelt

WAARSCHUWING: Debian Experimental-pakketten bevinden zich in een pre-alfa-status. Ze zijn ongelooflijk onstabiel. Gebruik Debian Experimental alleen als u bekend bent met Debian en weet hoe u dit kunt oplossen!

sudo nano -w /etc/apt/sources.list 

Voeg in de Nano-teksteditor de volgende regel code toe. Met deze coderegel krijgt u toegang tot de Debian Experimental-softwarerepository.

deb http://deb.debian.org/debian experimenteel hoofd

Nadat u de regel code aan uw bronnenlijst in Debian hebt toegevoegd, drukt u op de toetsenbordcombinatie Ctrl + O om de bewerkingen op te slaan. Gebruik vervolgens de Ctrl + X-knop om de Nano-editor te verlaten.

Nadat u de Nano-teksteditor hebt gesloten, typt u sudo apt update in de terminal. Deze opdracht zal de softwarebronnen van Debian vernieuwen en de nieuwe “Experimentele” pakketten toevoegen aan de pakketdatabase.

sudo apt update

Wanneer alles up-to-date is, kunt u Debian Experimental-pakketten installeren met behulp van de volgende opdracht.

sudo apt -t experimental install packagename