Digital Forensics uitgelegd in 5 minuten of minder

Digitaal forensisch onderzoek is een essentieel onderdeel van cyberbeveiliging en omvat identificatie, bewaring, analyse en presentatie van digitaal bewijsmateriaal.

Het is een heleboel dingen om te weten in 5 minuten of minder. We hebben echter alles wat essentieel voor u is samengevat in het eerste deel van dit artikel.

Het bewijs wordt verzameld en onderhouden met behulp van een wetenschappelijk proces dat ervoor zorgt dat het toelaatbaar is in een rechtbank.

Waarom hebben we digitaal forensisch onderzoek nodig?

Zonder Digital Forensics kunnen we niet detecteren of systemen kwetsbaar of gecompromitteerd zijn. Zelfs als we een inbreuk ontdekken, hebben we de hulp van digitaal forensisch onderzoek nodig om te traceren wat er is gebeurd, waarom het is gebeurd en hoe het is gebeurd.

Bedrijven of andere cyberbeveiligingsprofessionals kunnen dus de beveiligingsproblemen oplossen en ervoor zorgen dat dezelfde soort cyberaanval de volgende keer niet doorkomt.

Aangezien de gegevens en technologie waarmee we omgaan dagelijks complex worden, zorgen digitale forensische en forensische onderzoekstools ervoor dat we cybercriminelen verantwoordelijk kunnen houden voor modificatie, diefstal of andere kwaadaardige activiteiten.

Wanneer moeten bedrijven digitaal forensisch onderzoek gebruiken?

Er kunnen verschillende situaties zijn waarin een bedrijf gebruik moet maken van digitaal forensisch onderzoek.

De meest voorkomende is een datalek, waarbij digitaal forensisch onderzoek (meestal komen ook experts van buiten de organisatie te hulp) hen in staat stelt de impact en tegenmaatregelen te evalueren en hoe hiermee om te gaan de volgende keer.

Andere scenario’s zijn een malafide medewerker, een phishing-zwendel, een datalek vanuit de organisatie, enz.

Voordelen van digitaal forensisch onderzoek

Digitaal forensisch onderzoek is niet alleen beperkt tot het vangen van cybercriminelen, het heeft ook verschillende andere voordelen.

Sommigen van hen zijn onder meer:

 • Het is nuttig voor gegevensherstel (met behulp van de extractiemethoden)
 • Het beschermt de gegevens en daarmee alle kostbare waarde die het bezit
 • Het helpt u bewijs te verzamelen voor criminele activiteiten of bewijs om een ​​beschuldiging te weerleggen
 • Onderzoek naar cybercriminele activiteiten op elke schaal
 • Het zorgt voor de integriteit van het systeem
 • Criminelen identificeren
 • Voorkomt toekomstige cybercriminaliteit met behulp van de verkregen inzichten

Verschillende soorten digitaal forensisch onderzoek

De soorten digitaal forensisch onderzoek zijn afhankelijk van het betrokken medium of platform. Het aantal soorten is dus niet beperkt tot de soorten die hieronder worden beschreven. We hebben enkele van de belangrijkste voor u opgenomen om een ​​voorsprong te krijgen:

Computer Forensics: Het identificeren, bewaren, verzamelen, analyseren en rapporteren van bewijsmateriaal op computers is waar het allemaal om draait. Natuurlijk zijn er ook laptops/pc’s en aangesloten opslagschijven als onderdeel van. De mobiele opslagschijven zijn ook inbegrepen.

  13 kaders voor het maken van serverloze apps

Netwerkforensisch onderzoek: wanneer het onderzoeksproces gericht is op het netwerk en het verkeer, wordt dit netwerkforensisch onderzoek genoemd. De voorwaarden zijn een beetje anders, omdat het gaat om het monitoren, vastleggen, opslaan en analyseren van kwaadaardig verkeer, inbreuken en alles wat verdacht is op het netwerk.

Forensisch onderzoek naar mobiele apparaten: het forensische onderzoek dat zich bezighoudt met het herstellen van bewijsmateriaal van mobiele telefoons, smartphones, simkaarten en alles wat op afstand mobiel (of draagbaar) is.

Digital Image Forensics: De foto’s kunnen worden gestolen, digitaal gewijzigd en misbruikt. Forensisch onderzoek naar digitale afbeeldingen is handig in situaties waarin ze de metadata en alle bijbehorende gegevens controleren om de afbeelding te valideren. Forensisch beeldonderzoek kan behoorlijk interessant en uitdagend zijn, aangezien we al in het tijdperk van mediadominantie leven.

Forensisch onderzoek naar digitale video/audio: het forensisch onderzoek omvat audioclips en videobestanden, en hier kunt u de oorsprong van het bestand valideren en controleren op authenticiteit en of het is gewijzigd.

Memory Forensics: het bewijs dat is teruggevonden in het RAM-geheugen van een computer. Meestal maken mobiele apparaten hier geen deel van uit. Dit kan veranderen naarmate het geheugen van mobiele apparaten geavanceerder en belangrijker wordt.

Proces van digitaal forensisch onderzoek

Zoals hierboven vermeld, volgt digitaal forensisch onderzoek een wetenschappelijk proces dat ervoor zorgt dat het verzamelde bewijs toelaatbaar is in een rechtbank, ongeacht de activiteit die wordt geverifieerd/onderzocht.

Het proces omvat drie fasen voor elk digitaal forensisch onderzoek:

 • Gegevensverzameling
 • Onderzoek en analyse
 • Rapportage
 • Als we het bijbehorende proces uitsplitsen, kunnen we ze als volgt samenvatten:

  Met Identificatie identificeert u het bewijs, het bijbehorende apparaat, de bron van de originele gegevens, de bron van de aanval, enzovoort. Als je eenmaal weet waar je mee te maken hebt en alle mogelijke bewijsbronnen kent, kun je het verder analyseren.

  Bewaring is van cruciaal belang omdat het bewijs wordt vastgelegd/opgeslagen zoals het werd gevonden zonder ermee te knoeien. De gegevens/het bewijs kunnen vaak gevoelig zijn. Het conserveringsproces moet dus met zorg worden behandeld.

  De verzameling gaat over het extraheren/kopiëren/opslaan van het bewijs dat op verschillende media is gevonden. Klinkt eenvoudig, maar het verzamelproces is van vitaal belang voor alles en de gebruikte methoden zijn van invloed op de kwaliteit van de gegevens die worden verzameld.

  De analyse van het verzamelde bewijsmateriaal zal verder worden onderzocht om conclusies te trekken uit het incident en om tot een conclusie te komen, afhankelijk van het soort bewijsmateriaal en de hoeveelheid betrokken gegevens. Soms kan het nodig zijn om hulp te vragen aan andere forensische experts.

  Rapporteren gaat over het presenteren en organiseren van de inzichten/bewijzen die in het proces zijn gevonden. Dit zou iemand anders (andere experts) moeten helpen het onderzoek probleemloos voort te zetten.

  Fasen van digitaal forensisch onderzoek

  Hoewel ik de fasen van digitaal forensisch onderzoek noemde voordat ik aan het proces begon, wil ik er wat meer details over uitlichten:

    Zoeken naar producten die door Amazon zelf zijn verkocht en verzonden

  #1. Eerste antwoord

  Dit is de eerste fase van elk digitaal forensisch proces, waarin de situatie wordt gerapporteerd. Zodat het digitale forensische team ernaar kan handelen.

  Het gaat er niet alleen om dat u op de hoogte wordt gesteld, maar ook hoe efficiënt het forensisch team reageert om de situatie aan te pakken en al het mogelijke doet om het werk snel te doen.

  #2. Zoeken en inbeslagname

  Zodra het misdrijf is gemeld, begint het forensisch team met het doorzoeken/identificeren en in beslag nemen van het medium/de betrokken platforms om eventuele bijbehorende activiteiten te stoppen.

  De effectiviteit van deze fase zorgt ervoor dat er geen verdere schade wordt aangericht.

  #3. Bewijs verzamelen

  Het bewijsmateriaal wordt zorgvuldig geëxtraheerd en verzameld voor verder onderzoek.

  #4. Het bewijs veiligstellen

  Gewoonlijk zorgen de experts voor de beste manieren om het bewijsmateriaal te bewaren voordat ze allemaal worden verzameld. Maar eenmaal verzameld, moeten ze ervoor zorgen dat ze veilig zijn. Zodat het bewijs verder kan worden verwerkt.

  #5. Gegevensverzameling

  De gegevens worden verzameld uit het bewijsmateriaal met behulp van vereiste industriële processen die de integriteit van het bewijsmateriaal behouden en niets veranderen aan de verzamelde informatie.

  #6. Gegevensanalyse

  Zodra de gegevens zijn verkregen, gaan de experts onderzoeken wat ze nodig hebben om ontvankelijk te zijn voor de rechtbank.

  #7. Beoordeling van bewijsmateriaal

  Het verzamelde bewijsmateriaal wordt door het forensisch team gecontroleerd om de relatie ervan met eventuele gerelateerde cybercriminele activiteiten te kennen.

  #8. Documentatie en rapportage

  Zodra het onderzoek is voltooid, begint de documentatie- en rapportagefase, waarin elk minutieus detail wordt opgenomen voor toekomstig gebruik en om aan de rechtbank te worden voorgelegd.

  #9. Getuigenis van deskundige getuige

  Voor de laatste fase komt een expert goed van pas om de in de rechtbank te gebruiken gegevens te valideren en hun visie te geven.

  Houd er rekening mee dat het hele digitale forensische proces uitgebreid is en kan variëren, afhankelijk van de gebruikte technologie en methodologie. Het proces dat in de echte wereld wordt gebruikt, kan veel complexer zijn dan wat we hier bespreken.

  Digitaal forensisch onderzoek: uitdagingen

  Digital Forensics is een enorm gebied waar veel bij komt kijken. Er zijn geen enkele experts die daarbij kunnen helpen. Je hebt er altijd een team van experts voor nodig.

  Ondanks dat alles zijn er enkele uitdagingen:

  • De complexiteit van data neemt elke dag toe
  • Hacktools gemakkelijk toegankelijk voor iedereen
  • Opslagruimten worden groter, wat het uitpakken, verzamelen en onderzoeken bemoeilijkt
  • Technologische vooruitgang
  • Gebrek aan fysiek bewijs
  • De authenticiteit van gegevens wordt brutaler naarmate technieken voor het manipuleren/wijzigen van gegevens evolueren.

  Met de technologische vooruitgang kunnen sommige uitdagingen natuurlijk verdwijnen.

  Niet te vergeten, AI-tools die op de markt komen, proberen ook de uitdagingen te overwinnen die zich in de situatie voordoen. Maar zelfs dan zouden de uitdagingen nooit verdwijnen.

  Use-cases van digitaal forensisch onderzoek

  Hoewel u weet dat het om cybercriminaliteit gaat, wat precies? Enkele van de use-cases zijn:

  Diefstal van intellectueel eigendom (IP).

  IP-diefstal vindt plaats wanneer een eigendom/informatie die uniek is voor het bedrijf zonder toestemming wordt doorgegeven aan een concurrerend bedrijf. Digitaal forensisch onderzoek helpt bij het identificeren van de bron van het lek en hoe de dreiging die na de uitwisseling ontstond, kan worden geminimaliseerd of beperkt.

    Hoe de werkbalk in Chrome te tonen

  Gegevenslek

  Het compromitteren van de gegevens van een organisatie voor enig kwaadwillig doel wordt beschouwd als een datalek. Het digitale forensische proces helpt bij het identificeren, evalueren en analyseren van hoe het datalek heeft plaatsgevonden.

  Werknemer lekt

  Een malafide medewerker kan de autorisatie misbruiken en informatie lekken zonder dat iemand het in eerste instantie beseft.

  Het digitale forensische team kan analyseren wat er precies is gelekt en de tijdlijn van dit gebeuren onderzoeken om actie te ondernemen tegen de malafide werknemer in een rechtbank.

  Fraude/oplichting

  Fraude/oplichting kan in verschillende vormen en maten voorkomen. Digitaal forensisch onderzoek helpt ons te weten hoe het is gebeurd, waardoor het is gebeurd en hoe we veilig kunnen blijven. Ook de bron/actor die hiervoor verantwoordelijk is, dient in het proces te worden geanalyseerd.

  Phishing

  Er zijn phishingcampagnes die leiden tot datalekken en diverse cyberbeveiligingsincidenten.

  Sommigen van hen zijn gericht, en sommige kunnen willekeurig zijn. Dus, digitaal forensisch onderzoek analyseert de wortels ervan, identificeert het doel en stelt voor om niet voor de gek gehouden te worden in dergelijke campagnes.

  Ongeacht hoe technisch onderlegd de organisatie is, phishing is iets dat iemand op elk moment kwetsbaar kan maken zonder het te beseffen.

  Misbruik van gegevens

  We hebben te maken met veel gegevens; iedereen kan elk stukje informatie om verschillende redenen misbruiken. Digitaal forensisch onderzoek helpt te bewijzen wat er is gebeurd en voorkomt de schade of beperkt de schade die daardoor is ontstaan.

  Onderzoeken om de beweringen van een organisatie te bewijzen

  Je hebt concrete bewijzen nodig om te bewijzen wat je beweert. Dus wanneer er een geschil is, helpt digitaal forensisch onderzoek bewijs te verzamelen dat u kunt gebruiken om tot een conclusie te komen.

  leermiddelen

  Als u digitaal forensisch onderzoek intrigerend vindt, kunt u enkele van de leermiddelen (boeken) raadplegen die u op Amazon kunt vinden. Ik zal u een kort overzicht geven van een aantal van hen:

  #1. De grondbeginselen van digitaal forensisch onderzoek

  De basisprincipes van digitaal forensisch onderzoek zijn de perfecte bron om een ​​voorsprong te krijgen op uw ontdekkingsreis naar digitaal forensisch onderzoek.

  Het boek behandelt de grondbeginselen, de gebruikte methoden, de concepten die u moet begrijpen en de hulpmiddelen die nodig zijn om ermee te werken. Daarnaast bevat het boek ook voorbeelden uit de praktijk om u te helpen de dingen beter te begrijpen, terwijl er aanwijzingen worden gegeven voor elke stap van het betrokken proces.

  U kunt ook details vinden over digitaal forensisch onderzoek voor computers, netwerken, mobiele telefoons, GPS, de cloud en internet.

  #2. Digitaal forensisch onderzoek en incidentrespons

  Deze bron van digitaal forensisch onderzoek en incidentrespons helpt u bij het leren creëren van een solide kader voor incidentrespons om cyberincidenten effectief te beheren.

  U leert real-world incidentresponstechnieken die kunnen helpen bij onderzoek en herstel. De fundamenten en de kaders gaan allemaal over incidentrespons.

  Het boek is niet beperkt tot dit, maar bevat ook informatie over bedreigingsinformatie die helpt bij het reactieproces op incidenten en een paar stukjes over malware-analyse.

  #3. Digitaal forensisch werkboek

  Zoals de naam al doet vermoeden, presenteert het digitale forensische werkboek praktische activiteiten met behulp van een uitgebreide reeks hulpmiddelen.

  U kunt dus media-analyse, netwerkverkeer, geheugen en verschillende andere stappen in digitaal forensisch onderzoek oefenen. De antwoorden worden zo uitgelegd dat u de juiste volgorde van stappen kunt realiseren en dienovereenkomstig kunt oefenen.

  Afsluiten

  Al met al is digitaal forensisch onderzoek fascinerend en overweldigend tegelijk. Als u echter van cyberbeveiliging houdt, is digitaal forensisch onderzoek iets dat u zou moeten onderzoeken.

  Vervolgens kunt u lezen over beveiligingsinformatie en gebeurtenisbeheer en de beste SIEM-tools om uw organisatie te beschermen tegen cyberaanvallen.