Dit is wanneer een donker thema batterijvermogen kan besparen

Donkere thema’s worden steeds populairder. Op sommige apparaten kunnen ze zelfs batterijvermogen besparen. Het hangt allemaal af van het type scherm dat uw apparaat heeft – alleen apparaten met OLED-schermen kunnen profiteren van de energiebesparende voordelen.

Alleen apparaten met OLED-schermen

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van OLED-schermen, vooral als je het afgelopen jaar op zoek bent geweest naar een nieuwe tv. OLED-schermen verschillen van LCD- en LED-schermen die doorgaans in elektronica worden aangetroffen doordat OLED’s geen achtergrondverlichtingslaag hebben: elke pixel wordt afzonderlijk verlicht. Dit maakt het scherm dunner, maar het belangrijkste is dat zwarte pixels helemaal niet oplichten.

Het resultaat is een hoger contrast in uw favoriete films, inktzwarte kleuren in elke interface en een besparing op de batterij wanneer u een donker thema op uw laptop of mobiele telefoon gebruikt.

Wanneer een donker thema batterijvermogen op uw laptop kan besparen

OLED-laptops beginnen te verschijnen, met enkele nieuwere modellen die zojuist zijn aangekondigd op CES 2019. Er zijn geen macOS- of ChromeOS-laptops met OLED-schermen, maar er zijn een paar Windows-opties. HP’s Spectre x360 15″ wordt geleverd met een 15-inch Samsung AMOLED-scherm, terwijl Lenovo biedt zijn Yoga C730 . aan met een OLED-paneel. Surface-fans zullen pech hebben – Microsoft heeft nog geen OLED-scherm op zijn laptops geleverd.

  Toetsenborden van derden installeren en gebruiken op iPhone en iPad

Overschakelen naar het donkere thema van Windows is eenvoudig, en dat verduistert alle ingebouwde applicaties tegelijkertijd. Met Microsoft Office kunt u overschakelen naar een donker thema, net als veel apps van derden. Microsoft Edge, Mozilla Firefox en Google Chrome bieden allemaal donkere thema’s, maar uw favoriete websites kunnen dat wel of niet zijn. Het officiële donkere thema van Google is nog niet stabiel op Windows, maar zal in de komende maanden verschijnen.

U krijgt niet de voordelen van batterijbesparing als uw laptop geen OLED-scherm gebruikt, en u zou kunnen merken dat het donkere thema de levensduur van uw batterij kan schaden, althans in theorie. Een donker thema kan ertoe leiden dat u de helderheid van uw laptop verhoogt om tekst te lezen en knoppen in de interface te zien, en de hogere helderheid zou meer stroom uit de batterij halen. Dit hangt af van hoeveel licht er in uw omgeving is, hoe goed uw gezichtsvermogen werkt en hoe efficiënt de achtergrondverlichting is, dus u merkt mogelijk geen verschil. Houd dat in gedachten wanneer u overschakelt naar de donkere kant.

Als u batterijvermogen wilt besparen, zijn er natuurlijk tal van manieren om de batterijduur van uw Windows-laptop te verlengen. U kunt zelfs de batterijbesparingsmodus van Windows 10 gebruiken. We hebben ook veel tips gegeven om de batterij van uw MacBook te sparen. En dezelfde basisprincipes zijn ook van toepassing op het verlengen van de levensduur van de batterij van uw Chromebook.

  Hoe Apple Pay te gebruiken op iPhone X

Wanneer een donker thema batterijvermogen op uw mobiele telefoon kan besparen

OLED-schermen komen veel vaker voor in smartphones omdat ze gemakkelijker te produceren zijn in kleinere formaten. De Galaxy-vlaggenschepen van Samsung hebben altijd OLED-schermen gebruikt, terwijl iPhones ze reserveren voor de iPhone X, XS en XS Max – niet de iPhone XR of oudere iPhones. Google gebruikt sinds 2016 OLED-schermen voor zijn Pixel-telefoons, terwijl ondersteuning van andere fabrikanten wisselvallig is.

Samsung biedt een donker thema voor zijn telefoon, terwijl Pixel-telefoons later dit jaar een donkere modus krijgen met Android Q. Er gaan geruchten dat Apple’s iOS 13 ook een donker thema bevat, maar dat weten we pas zeker als WWDC eind mei of begin juni.

Batterijbesparing door het gebruik van een donker thema met OLED-schermen is drastisch: Google zag een besparing op de batterijlevensduur tussen 15% en 60% toen het van de standaard witte achtergrond van YouTube naar de donkere modus ging. Ik breng een groot deel van mijn dag door op Facebook Messenger om met vrienden te chatten en muziekuitvoeringen te boeken, en Facebook heeft zojuist een donker thema voor Messenger uitgerold. Ik heb aan het eind van de dag een paar procent extra op mijn telefoon opgemerkt, maar dat kleine bedrag kan een lange weg gaan als ik ooit een oplader nodig heb. Doubletwist (mijn favoriete muziekspeler) biedt ook een zwart thema, dus het grootste deel van mijn telefoongebruik wordt in het donker doorgebracht en ik haal het meeste uit de batterij van mijn telefoon.

  Chrome starten in de incognitomodus vanaf een snelkoppeling op het bureaublad

Maak je geen zorgen als je telefoon geen OLED-scherm heeft. Of u nu Android gebruikt of een iPhone gebruikt, er zijn tal van andere manieren om de levensduur van de batterij te verlengen.

Sommige tv’s gebruiken ook OLED-panelen

U hoeft zich geen zorgen te maken over de levensduur van de batterij op uw tv – en meestal worden er hoe dan ook tv-programma’s, films of videogames weergegeven. Maar als u een OLED-tv heeft, verbruikt deze minder stroom bij het weergeven van zwart dan bij felle kleuren.

In theorie bespaart u misschien een paar centen op uw elektriciteitsrekening als deze veel tijd besteedt aan het inschakelen en het weergeven van menu’s. LG maakt enkele van de beste OLED-tv’s en die tv’s bieden ook een donker thema in hun gebruikersinterfaces.