Docker versus virtuele machine (VM) – De verschillen begrijpen

Een van de veelgestelde vragen over Docker is hoe het verschilt van VM (virtuele machine).

Als het gaat om cloudinfrastructuur, is de virtuele machine de standaard geweest voor veel van zijn voordelen. Maar wat als u een alternatief voor een virtuele machine had dat lichter, zuiniger en schaalbaarder was? Dat is precies wat Docker is.

Docker is een op containers gebaseerde technologie waarmee u gedistribueerde toepassingen kunt ontwikkelen. In deze blogpost leg ik de verschillen uit tussen virtuele machines en Docker-containers.

Wat is een virtuele machine?

Een virtuele machine is een systeem dat precies hetzelfde werkt als een computer.

In eenvoudige bewoordingen maakt het het mogelijk om op veel verschillende computers op hardware te draaien, dat wil zeggen één computer. Elke virtuele machine heeft zijn onderliggende besturingssysteem nodig en vervolgens wordt de hardware gevirtualiseerd.

Wat is Docker?

Docker is een tool die containers gebruikt om het maken, implementeren en uitvoeren van applicaties een stuk eenvoudiger te maken. Het bindt de applicatie en zijn afhankelijkheden in een container.

Docker leren is makkelijk!

Docker versus VM

Nu zal ik je de significante verschillen vertellen tussen docker-containers en virtuele machines. Welnu, de significante verschillen zijn hun ondersteuning voor het besturingssysteem, beveiliging, draagbaarheid en prestaties.

  Hoe over te schakelen naar wachtwoordontgrendeling op iPhone X

Laten we dus elk van deze termen één voor één bespreken.

Ondersteuning besturingssysteem

De ondersteuning van het besturingssysteem van de virtuele machine en de Docker-container is heel anders. In de bovenstaande afbeelding kunt u zien dat elke virtuele machine zijn gastbesturingssysteem boven het hostbesturingssysteem heeft, wat virtuele machines zwaar maakt. Aan de andere kant delen Docker-containers het hostbesturingssysteem en daarom zijn ze licht van gewicht.

Door het hostbesturingssysteem tussen de containers te delen, zijn ze erg licht en kunnen ze binnen een paar seconden opstarten. Daarom is de overhead voor het beheer van het containersysteem erg laag in vergelijking met die van virtuele machines.

De docker-containers zijn geschikt voor situaties waarin u meerdere applicaties via een enkele besturingssysteemkernel wilt uitvoeren. Maar als je applicaties of servers hebt die op verschillende besturingssystemen moeten draaien, dan zijn virtuele machines vereist.

Veiligheid

De virtuele machine deelt geen besturingssysteem en er is een sterke isolatie in de host-kernel. Daarom zijn ze veiliger in vergelijking met containers. Een container heeft veel beveiligingsrisico’s en kwetsbaarheden omdat de containers een gedeelde hostkernel hebben.

Omdat docker-bronnen worden gedeeld en geen naamruimte hebben, kan een aanvaller alle containers in een cluster misbruiken als hij/zij toegang krijgt tot zelfs maar één container. In een virtuele machine krijgt u geen directe toegang tot de resources, en hypervisor is er om het gebruik van resources in een VM te beperken.

  Hoe u kunt zien of Zoom een ​​geheime webserver op uw Mac uitvoert (en deze verwijderen)

Draagbaarheid

Docker-containers zijn gemakkelijk draagbaar omdat ze geen afzonderlijke besturingssystemen hebben. Een container kan naar een ander besturingssysteem worden geporteerd en kan onmiddellijk worden gestart. Aan de andere kant hebben virtuele machines een apart besturingssysteem, dus het overzetten van een virtuele machine is moeilijk in vergelijking met containers, en het kost ook veel tijd om een ​​virtuele machine te porten vanwege de grootte.

Voor ontwikkeldoeleinden waarbij de applicaties op verschillende platformen ontwikkeld en getest moeten worden, zijn Docker containers de ideale keuze.

Prestatie

Het vergelijken van virtuele machines en Docker-containers zou niet eerlijk zijn, omdat ze allebei voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Maar de lichtgewicht architectuur van docker, zijn minder resource-intensieve functie, maakt het een betere keuze dan een virtuele machine. Als gevolg hiervan kunnen containers zeer snel opstarten in vergelijking met virtuele machines, en het resourcegebruik varieert afhankelijk van de belasting of het verkeer erop.

In tegenstelling tot virtuele machines is het niet nodig om resources permanent toe te wijzen aan containers. Het opschalen en dupliceren van de containers is ook een gemakkelijke taak in vergelijking met die van virtuele machines, omdat er geen besturingssysteem in hoeft te worden geïnstalleerd.

  Hoe hele woorden in MS Word te vinden in plaats van tekststrings

Conclusie

Hier is een tabel die concludeert over een virtuele machine en Docker-containerverschillen.

Virtuele machine
Docker-container
Procesisolatie op hardwareniveau
Procesisolatie op besturingssysteemniveau
Elke VM heeft een apart besturingssysteem
Elke container kan OS delen
Laarzen in minuten
Laarzen in seconden
VM’s zijn van enkele GB’s
Containers zijn lichtgewicht (KB’s/MB’s)
Kant-en-klare VM’s zijn moeilijk te vinden
Vooraf gebouwde dockercontainers zijn gemakkelijk verkrijgbaar
VM’s kunnen gemakkelijk naar een nieuwe host worden verplaatst
Containers worden vernietigd en opnieuw gemaakt in plaats van te verplaatsen
Het maken van een VM duurt relatief langer
Containers kunnen in seconden worden gemaakt
Meer bronnengebruik
Minder gebruik van hulpbronnen

Met plezier het artikel gelezen? Wat dacht je van delen met de wereld?

gerelateerde berichten