Draadloos Android-bestanden overzetten naar een Linux-desktop

Heb je een Android-telefoon en een Linux-desktop? U kunt draadloos bestanden overdragen, sms’en vanaf uw pc en uw telefoon bedienen vanaf uw computer. Het is net als de Your Phone-app van Windows 10 voor Linux!

Android- en Linux-integratie

KDE Connect is een glad en rijk uitgerust stukje software dat uw Android-handset rechtstreeks integreert in uw KDE-desktopomgeving.

Het biedt veel functies, zoals tweerichtingsmeldingen tussen uw telefoon en computer, draadloze overdracht van bestanden in beide richtingen en het verzenden van sms-berichten vanaf uw computer. KDE Connect is een integraal onderdeel van de KDE-bureaubladomgeving.

GSConnect is een versie van de software ontwikkeld voor de GNOME desktop-omgeving. Het is gebouwd als een GNOME-extensie. GNOME-gebruikers moeten GSConnect installeren.

Om voor de Android-kant te zorgen, moeten zowel KDE- als GNOME-gebruikers de KDE Connect Android-app installeren en gebruiken.

De computer waarmee u uw Android-telefoon gaat koppelen, hoeft geen wifi te gebruiken. Het kan met een ethernetkabel op het netwerk worden aangesloten. Het moet op hetzelfde netwerk zijn als uw handset, maar dat is de enige vereiste.

De installatiestappen

Het installeren van GSConnect is eenvoudig, maar de stappen moeten in de juiste volgorde worden gevolgd.

Installeer de KDE Connect-app op uw Android-telefoon.
Als je Google Chrome gebruikt, installeer dan de chrome-gnome-shell Linux-software.
Configureer Chrome of Firefox om te integreren met de GNOME-shell.
Gebruik Chrome of Firefox om de GSConnect GNOME-extensie te installeren.
Koppel uw Android-handset aan uw KDE- of GNOME-bureaubladomgeving.

KDE-gebruikers hoeven alleen de eerste en laatste stappen uit te voeren. GNOME-gebruikers die Firefox als browser gebruiken, hoeven stap twee niet uit te voeren.

De Android-app installeren

Open op uw Android-toestel de Play Store en zoek naar “KDE Connect”. Wanneer de app is gevonden, klikt u op de groene knop “Installeren”.

Wanneer de installatie is voltooid, kunt u het pictogram “KDE Connect” vinden in de Apps Launcher.

Als u Google Chrome als uw browser gebruikt, moet u de integratiesoftware chrome-gnome-shell installeren. Als u Firefox gebruikt, hoeft u dit niet te doen, dus sla deze stap over en ga rechtstreeks naar de sectie met de titel Firefox configureren om GNOME-extensies te beheren.

Gebruik apt-get om dit pakket op uw systeem te installeren als u Ubuntu of een andere op Debian gebaseerde distributie gebruikt. Gebruik op andere Linux-distributies in plaats daarvan de tool voor pakketbeheer van uw Linux-distributie.

sudo apt-get install chrome-gnome-shell

Chrome configureren om GNOME-extensies te beheren

Open Google Chrome en blader naar de Chrome webshop. Zoek naar “GNOME Shell-integratie”.

  Hoe u gemakkelijk bestanden kunt vinden met TagSpaces op Linux

Wanneer u de GNOME Shell-integratie-extensie ziet, klikt u op de blauwe knop “Toevoegen aan Chrome”.

U wordt gevraagd te bevestigen dat u de extensie aan Chrome wilt toevoegen. Klik op de knop “Extensie toevoegen”.

Wanneer de extensie is toegevoegd aan Chrome, ziet u het GNOME-voetafdrukpictogram in de rechterbovenhoek van de Chrome-werkbalk.

U moet nu naar het gedeelte De GSConnect GNOME Desktop Extension installeren hieronder gaan.

Firefox configureren om GNOME-extensies te beheren

Open Firefox en blader naar de Firefox-add-ons website. Zoek naar “GNOME Shell-integratie”.

Wanneer u de GNOME Shell-integratie-extensie ziet, klikt u op de blauwe knop “Toevoegen aan Firefox”.

U wordt gevraagd om te bevestigen dat u de extensie aan Firefox wilt toevoegen. Klik op de blauwe knop “Toevoegen”.

Wanneer de extensie aan Firefox is toegevoegd, ziet u het GNOME-footprintpictogram in de rechterbovenhoek van de Firefox-werkbalk.

We kunnen nu de GSConnect GNOME desktop-extensie toevoegen.

Installeer de GSConnect GNOME Desktop Extension

Klik in Google Chrome of Firefox op het GNOME-voetafdrukpictogram in de rechterbovenhoek van de werkbalk. Zoek naar “GSConnect” en klik op het item “GSConnect” wanneer het verschijnt.

Klik op de Aan / Uit-knop zodat het blauwe gedeelte “Aan” wordt weergegeven. Hiermee wordt de GSConnect GNOME-extensie gedownload, geïnstalleerd en geactiveerd.

U kunt nu uw browser sluiten.

Controleer of mobiele apparaten in het systeemmenu staan

Open het GNOME-systeemmenu. U zou een nieuw item in het menu met de titel ‘Mobiele apparaten’ moeten zien. Als u dit nieuwe menu-item niet kunt zien, herhaalt u de hierboven beschreven stappen.

Uw Android-telefoon en uw computer koppelen

Klik op het menu-item Mobiele apparaten. Het menu wordt groter. Klik op het menu-item “Mobiele instellingen”.

Er verschijnt een venster met de naam van uw computer als titel. Als de KDE Connect-app op uw Android-telefoon draait, ziet u deze in dit venster.

Start op uw Android-telefoon de KDE Connect-app als deze niet actief is. Wanneer de app wordt geopend, zou u de naam van uw computer moeten zien als een beschikbaar apparaat. In dit voorbeeld is dit ‘wdzwdz’.

Tik op de naam van uw computer. De app geeft aan dat het apparaat niet is gekoppeld. Druk op de blauwe knop “Koppeling aanvragen”.

Er verschijnt een dialoogvenster Koppelverzoek op uw computer. Het zal u de naam vertellen van de Android-telefoon die de verbinding aanvraagt. In dit voorbeeld is dat Eer.

Klik op de knop “Accepteren” om het koppelingsverzoek te accepteren.

Uw KDE Connect-app zal een reeks functies weergeven die nu beschikbaar zijn.

Uw Android-handset wordt weergegeven als verbonden op uw computer.

Als u op de naam van uw Android-telefoon klikt, toont het dialoogvenster u een reeks opties en instellingen die u kunt gebruiken om de samenwerking tussen uw computer en uw mobiele telefoon te verfijnen.

Het menu-item Mobiele apparaten in het GNOME-systeemmenu wordt vervangen door een menu-item met de naam van de gekoppelde Android-telefoon. Als u op dat menu-item klikt, wordt een submenu weergegeven met nieuwe functionaliteit erin.

  Waarom Linux's systemd na al die jaren nog steeds verdeeldheid zaait

Uw twee apparaten zijn nu gekoppeld.

Het is een stuk eenvoudiger met KDE

KDE Connect is een integraal onderdeel van KDE. Vanwege de soepele integratie tussen de twee is het installatieproces moeiteloos in vergelijking met het GNOME-proces.

Open het systeemmenu in KDE. Klik op het pictogram “Toepassingen”.

Klik op het menu-item “Instellingen”.

Klik op het menu-item “Systeeminstellingen”.

Het dialoogvenster Systeeminstellingen verschijnt.

Scroll naar beneden totdat u het KDE Connect-menu-item ziet. Klik op het menu-item “KDE Connect”.

Start op uw Android-telefoon de KDE Connect-app als deze niet actief is. Wanneer de app wordt geopend, zou u de naam van uw computer moeten zien als een beschikbaar apparaat.

Tik op de naam van uw computer. De app geeft aan dat het apparaat niet is gekoppeld. Druk op de blauwe knop “Koppeling aanvragen”.

Accepteer het koppelingsverzoek op uw computer. Uw Android-handset wordt nu weergegeven als een gekoppeld apparaat in het venster Systeeminstellingen.

Klik op de naam van uw telefoon. In het dialoogvenster Systeeminstellingen worden instellingen en functies weergegeven die betrekking hebben op uw gekoppelde apparaat.

Uw Android-telefoon en uw computer zijn nu gekoppeld.

De Android-instellingen voltooien

De KDE Connect-app heeft toestemming van u nodig om sommige van zijn plug-ins te laten werken. Tik op elke plug-in om er zeker van te zijn dat deze de vereiste machtigingen heeft.

Als u bijvoorbeeld op de plug-in “Meldingssynchronisatie” tikt, gaat u naar het toegangsscherm voor meldingen. Zoek “KDE Connect” in de lijst en zet de schakelaar vervolgens in de aan-positie.

Android zal u vragen om te bevestigen dat u toestemming wilt verlenen aan KDE Connect. Tik op de knop “Toestaan”.

De KDE Connect-schuifknop is nu blauw om aan te geven dat de toestemming is verleend.

Ga door met het verlenen van machtigingen voor de plug-ins die u wilt gebruiken. Omdat elke plug-in waarvoor machtigingen vereist zijn, wordt geadresseerd, wordt deze uit de lijst verwijderd.

Tik op het menupictogram met de drie stippen om terug te keren naar de instellingen van een plug-in.

Tik vervolgens op het menu-item “Plugin-instellingen”.

Alle plug-ins worden weergegeven en kunnen vanaf hier worden beheerd.

Android-opslaglocaties

De Filesystem-exposure-plug-in maakt een locatie op uw Android-telefoon toegankelijk voor uw computer. Hierdoor kunnen bestanden vanaf uw computer naar uw mobiele telefoon worden overgebracht. Als u alleen bestanden van uw Android-telefoon naar uw computer wilt verzenden, hoeft u zich geen zorgen te maken over deze instelling.

Tik op het item “Bestandssysteem bloot” om een ​​opslaglocatie in te stellen.

Tik in het scherm Bestandssysteem blootstellen op het blauwe plusteken (+).

Tik op de optie “Klik om te selecteren” in het menu Opslaglocatie toevoegen.

Uw Android-telefoon biedt mogelijk verschillende opslaglocaties waaruit u kunt kiezen. De Android-telefoon die werd gebruikt om dit artikel te onderzoeken, leverde er slechts één, de map Downloads. Tik op de locatie die u wilt gebruiken en tik vervolgens op ‘Selecteren’.

  Chatten in Twitch-streams op de Linux-desktop met Chatterino

Tik op het menu-item Weergavenaam en geef een naam op voor de opslaglocatie. In ons voorbeeld is dit ‘downloads’. Tik op “OK”.

Downloads verschijnen nu op het scherm met instellingen voor bestandssysteem.

Bestanden overzetten naar uw computer

Tik op de optie “Bestanden verzenden” in KDE Connect.

KDE Connect opent de standaard opslaglocatie, die eerder was ingesteld op Downloads. We hebben één bestand op deze locatie. Tik op het bestand om het naar de gekoppelde computer over te brengen.

U ziet een pop-up met een overdrachtsmelding op uw computer om u te informeren dat de overdracht met succes is voltooid.

Meerdere bestanden overzetten

U kunt veel bestanden tegelijk en vanaf verschillende locaties op uw telefoon overbrengen.

Als u bestanden wilt overbrengen van een andere locatie dan uw standaardopslaglocatie, tikt u op het menu “hamburger”.

Er verschijnt een zijpaneel waarmee u door de opslag op uw Android kunt bladeren.

Als u afbeeldingen wilt verzenden, tikt u op het pictogram “Afbeeldingen”. Als u audiobestanden wilt overbrengen, tikt u op het pictogram “Audio”.

Laten we zeggen dat we op Afbeeldingen hebben getikt. U kunt meerdere bestanden selecteren door achtereenvolgens op elk bestand te tikken. Er verschijnt een wit vinkje in een blauw vak op de geselecteerde bestanden.

Tik op het woord ‘openen’ om de bestanden over te zetten.

Standaard komen de overgedragen bestanden op uw computer aan in de map Downloads.

Integratie KDE Bestandsbeheer – Dolphin

De KDE-bestandsbeheerder Dolphin heeft integratie met de KDE Connect-app zodra uw Android-telefoon is gekoppeld aan de computer.

Als u Dolphin start, ziet u uw Android-telefoon vermeld onder Apparaten.

Klik op de naam van uw telefoon om de standaard opslaglocatie te zien die is ingesteld in de KDE Connect-app. Als u bestanden in deze map plaatst, worden ze naar uw Android-telefoon overgebracht.

Integratie van GNOME-bestandsbeheer – Nautilus

Er is nog wat werk aan de winkel om hetzelfde te bereiken met GNOME. De resultaten zijn echter net zo goed.

Eerst moeten we de Nautilus- en KDE-integratieprovider installeren. Sluit alle Nautilus-vensters en typ de volgende opdracht in een terminalvenster en druk op Enter.

sudo apt install python-nautilus gir1.2-nautilus-3.0 sshfs

Open het systeemmenu, klik op de naam van uw Android-telefoon en klik vervolgens op de menuoptie “Mount”.

Open een Nautilus-bestandsbeheervenster. U ziet een vermelding voor uw Android-telefoon. Het wordt niet op naam vermeld – dat is een voordeel voor KDE-gebruikers – het wordt weergegeven op het IP-adres dat het op uw wifi-netwerk heeft.

In dit voorbeeld is dat 192.168.4.24.

Als u het IP-adres selecteert dat uw Android-telefoon vertegenwoordigt, kunt u naar de standaardopslaglocatie van de telefoon bladeren en bestanden overbrengen door ze in die map te plaatsen.

Dat voelde als een marathon

Als je eenmaal begint te experimenteren en de functies van GSConnect en KDE Connect ontdekt, zul je zien dat het de moeite waard was. Het integratieniveau is indrukwekkend, voelt professioneel aan en is echt nuttig.

gerelateerde berichten