Duik diep in de verschillende fasen van de DevOps-levenscyclus

DevOps is een modern concept dat snel aan kracht wint in de softwareontwikkelingsruimte. Het stimuleert de hele ontwikkeling en operatie om effectief samen te werken en snel hoogwaardige software te produceren.

En het vrijgeven van kwaliteitssoftware verhoogt snel de klanttevredenheid en geeft u een concurrentievoordeel in de markt.

Volgens de wereldwijde enquête van GitLabgeeft 60% van de ontwikkelaars hun code 2x sneller vrij dan voorheen door DevOps te gebruiken, terwijl 56% van de respondenten aangaf dat ze automatisering volledig of grotendeels hadden ingeschakeld.

Dit wordt steeds groter en beter en zet wereldwijd trends.

Maar hoe werkt DevOps echt?

Wat maakt het zo aantrekkelijk en nuttig bij softwareontwikkeling?

Dit artikel ontrafelt alle mysteries door je dichter bij de volledige DevOps-levenscyclus te brengen, waar je elke fase grondig begrijpt, samen met tools die je kunt gebruiken.

Laten we beginnen!

Wat is DevOps?

DevOps is een moderne filosofie met een reeks praktijken, mensen, tools en technologie die softwareontwikkeling en IT-activiteiten combineren.

De term “DevOps” is afgeleid van twee woorden:

Dev = Softwareontwikkeling

Ops = IT-activiteiten

DevOps

DevOps is gericht op het verkorten van de levenscyclus van softwareontwikkeling en het bieden van continue levering van hoogwaardige software. Door de DevOps-methodologie in softwareontwikkeling toe te passen, kunt u de kwaliteit van uw product verbeteren, ze in korte doorlooptijden implementeren en na feedback eenvoudige reparaties uitvoeren.

Als gevolg hiervan kunt u uw klanten verrassen, uw concurrenten voorblijven en grotere zakelijke mijlpalen blijven bereiken.

Een van de belangrijkste aspecten van DevOps is het gebruik van verschillende tools in verschillende ontwikkelingsstadia, van ontwikkeling, planning en testen tot monitoring, logboekregistratie, configuratie, release, versiebeheer en onderhoud. DevOps-tools bieden automatisering om u tijd, geld en moeite te besparen.

Deze term “DevOps” werd in 2009 bedacht door Patrick Debois, een Belgische consultant, projectmanager en agile beoefenaar. Hij was ook een van de eerste DevOps-leiders. DevOps is een mindset die jaren geleden is ontstaan ​​en werd gevoed door experts met verschillende IT-achtergronden. Het groeide voornamelijk uit:

 • Beheer van bedrijfssystemen (ESM)
 • Soepele ontwikkeling

In DevOps verwijst “Dev” niet alleen naar de ontwikkelaars, maar naar het hele team dat betrokken is bij het ontwikkelen van een softwareoplossing. Het combineert mensen, tools en processen uit verschillende disciplines, zoals planning, testen, QA, enz. Op dezelfde manier verwijst “Ops” naar iedereen in het operationele team – systeembeheerders, systeemingenieurs, beveiligingsexperts, databasebeheerders, operationeel personeel, release-engineers en anderen.

Waarom kiezen voor DevOps?

Traditionele methoden voor softwareontwikkeling omvatten verschillende handmatige processen die vervelend en tijdrovend waren en meer inspanning vereisten. Het zorgde ook voor wrijving tussen de twee teams en ze hadden soms moeite om met elkaar overweg te kunnen.

Hoewel de operationele en ontwikkelingsteams het op veel punten misschien oneens zijn, begrijpen ze nog steeds dat klanttevredenheid het doel is. De eisen van klanten veranderen echter voortdurend. Ze hebben nieuwe functionaliteiten, functies en diensten nodig om hun leven te vergemakkelijken en het gemak te vergroten zonder onderbrekingen.

Deze vraag creëert een dilemma voor bedrijven: of ze snelle veranderingen moeten doorvoeren met een onstabiele softwareproductieomgeving of een verouderde maar stabiele omgeving willen behouden. Ze zijn echter niet productief en zullen ook niet voldoen aan de behoeften of eisen van de klant.

Hoewel ontwikkelaars ernaar kunnen streven de softwareontwikkeling te versnellen, zal het operationele team tegen het implementeren van de software met snelle wijzigingen zonder noodzakelijke veiligheidsmaatregelen ingaan.

Voor beide heeft DevOps een oplossing. Het brengt iedereen samen die betrokken is bij softwareontwikkeling en -operaties. Ze werken door zich te houden aan een reeks gemeenschappelijke principes, zoals:

 • Handmatige, repetitieve processen automatiseren om tijd te besparen
 • Samenwerken aan het oplossen van problemen en het delen van gegevens voor verbetering
 • Elke activiteit volgen
 • Prioriteiten stellen en meer

Laten we eens kijken hoe het gebruik van DevOps u kan helpen.

Versnelt softwareontwikkeling

Versnelt softwareontwikkeling

DevOps helpt teams bij het maken van software op hoge snelheid met kwaliteit. U kunt verschillende automatiseringstools gebruiken voor verschillende processen, van planning en ontwikkeling tot testen, implementatie, monitoring en meer. Op dezelfde manier kunt u microservices gebruiken om snel updates uit te brengen.

Betrouwbaarheid en veiligheid

DevOps zorgt ervoor dat u een softwareoplossing van hoge kwaliteit creëert door wijzigingen en updates van de infrastructuur probleemloos door te voeren zonder de kern van de software aan te tasten. U kunt monitoringtools gebruiken om in realtime te zien hoe de software werkt en deze te testen op beveiliging en optimalisatie.

Snellere software-implementatie

Met DevOps kunt u uw applicaties sneller ontwikkelen, testen en verbeteren en uw applicatie gracieus en met hogere snelheden starten. Door producten vroegtijdig te implementeren, kunt u ook feedback ontvangen en snel reageren op de behoeften. Dit geeft een concurrentievoordeel.

  Waarom is Firefox Down?

schaalbaarheid

DevOps helpt u uw ontwikkelprocessen en software-infrastructuur op schaal te beheren en te exploiteren. Het stelt u ook in staat om complexe systemen te stroomlijnen en efficiënt met beveiliging om te gaan met veranderingen.

Effectieve samenwerking

Effectieve samenwerking

Met DevOps is er geen kloof tussen uw ontwikkelings- en operationele team. Het helpt wrijving te verminderen door de juiste prioriteiten en verantwoordelijkheden te stellen. DevOps stimuleert waarden zoals verantwoordelijkheid en een gevoel van eigenaarschap, waardoor teams gegevens kunnen delen, deelnemen aan het oplossen van problemen en feedback kunnen verbeteren.

Klanttevredenheid

Het leveren van hoogwaardige software met DevOps die de pijnpunten van uw klanten kan oplossen, helpt hun tevredenheid te verhogen. U kunt inspelen op hun behoeften door uw software snel op te leveren en feedback te implementeren.

Wat is DevOps-levenscyclus?

DevOps-levenscyclus bestaat uit verschillende geautomatiseerde processen in een iteratieve stroom. Elke fase is continu en symboliseert een oneindige lus die iteratie en samenwerking gedurende de hele levenscyclus van softwareontwikkeling weergeeft.

DevOps-levenscyclus

De ontwikkelings- en operationele teams werken gedurende de hele levenscyclus van de software samen in een DevOps-ecosysteem en ontwikkelen tegelijkertijd brede vaardigheden. DevOps-teams gebruiken ook verschillende tools en technologieën om handmatige en langzame processen voor elke fase te automatiseren.

De verschillende fasen van een DevOps-levenscyclus zijn als volgt:

1. Continue ontwikkeling

Continue ontwikkeling is de eerste fase in een DevOps-levenscyclus. Het is cruciaal omdat het gaat om het plannen van het project en het ontwikkelen van de code.

In deze fase begrijpt het DevOps-team de visie en vereisten van het project en plant het de software dienovereenkomstig. Zij verzamelen alle input en overleggen met de aandeelhouders. Ze plannen door een lijst met alle taken te maken en ze op te splitsen in kleinere taken voor continue ontwikkeling.

Zodra de projectvereisten duidelijk zijn, wordt het plan in gang gezet, te beginnen met het coderen van het ontwikkelteam voor de software. De ontwikkelaars houden zich bezig met continu coderen en wijzigen als de vereisten veranderen of optimaliseren. Het helpt hen om bugs vroegtijdig te verwijderen in plaats van te wachten op de testfase en de complexiteit te vergroten.

Verder gaan de ontwikkelaars aan de slag met de broncode na het kiezen van de geschikte programmeertaal(en), zoals JavaScript, Python, PHP, C, Java, etc. Zij onderhouden de code en zorgen voor versiebeheer.

Tools voor continue ontwikkeling:

 • Voor broncodebeheer (SCM) kunt u gebruik maken van: Git, GitLab, Mercurialen BitBucket.
 • U kunt de code ook in uitvoerbare bestanden verpakken met behulp van Maven, Tuin, Gradleenz.
 • Voor planning en samenwerking kun je Jira, Trello, etc. gebruiken.

2. Continue integratie (CI)

Continue integratie (CI)

De volgende fase is continue integratie (CI) en vormt de kern van een DevOps-levenscyclus. Uw broncode wordt dagelijks of wekelijks vele malen gewijzigd. Code-integratie omvat dus het bouwen van nieuwe code om de add-on-functies en -functionaliteiten te ondersteunen en het integreren van de code in de bestaande.

U zou de bugs vroeg in de code bij elke stap moeten detecteren via unit-testing, integratietests, enz. Testen in deze fase zal u helpen begrijpen hoe de bijgewerkte code de gebruikerservaring beïnvloedt. U moet ook de problemen oplossen en de code verbeteren met meer mogelijkheden. Daarnaast omvat deze fase code review, code packaging en compilatie.

Tools voor CI: u kunt gebruiken Jenkins, TeamCity, GitLab-CI, CirkelCIenz., voor continue integratie.

3. Continu testen

Hoewel u vóór continue integratie tests kunt uitvoeren om de problemen in uw code vroeg te controleren, eist DevOps dat u dit in verschillende fasen van de DevOps-cyclus doet om ervoor te zorgen dat uw code intact is zonder fouten en bugs. Op deze manier creëert DevOps een oneindige lus waarin processen “continu” worden uitgevoerd om een ​​softwareoplossing te blijven verbeteren.

Er wordt dus opnieuw getest om te controleren op bugs, fouten en andere problemen die de functionaliteit, prestaties, stabiliteit, beveiliging en efficiëntie van de code kunnen beïnvloeden. Het zorgt ervoor dat software van hoge kwaliteit wordt ingezet om de gebruikerservaring te maximaliseren.

U kunt verschillende soorten tests uitvoeren om de algehele softwarekwaliteit van binnenuit te controleren. Het gaat om functionele en niet-functionele testen.

 • Functioneel testen: het controleert de functionaliteit van de software om ervoor te zorgen dat alles soepel werkt zoals verwacht. Het kan unit-testing, integratietest, sanity-test, systeemtest, interfacetest, rooktest, alfatest, bètatest, regressietest, enz. zijn.
 • Niet-functioneel testen: het controleert de niet-functionele aspecten van de software om de efficiëntie en gebruikerservaring van de software te verbeteren. Het kan gaan om prestatietests, stresstests, belastingstests, beveiligingstests, volumetests, betrouwbaarheidstests, compatibiliteitstests, bruikbaarheidstests, acceptatietests, enz.

Tools voor testen: Er zijn veel tools voor het testen van software beschikbaar voor verschillende soorten testen. Ook al kunt u handmatig testen, het gebruik van automatiseringstesttools zal u helpen tijd en moeite te besparen. Populaire softwaretesttools zijn: Apache JMeter, Selenium, IBM Rational Performance Tester, Junit, WebLOAD, ZeepUI, Acunetixen Wapiti.

4. Continue implementatie (CD)

Continue implementatie (CD)

Na het testen van de software moet u de problemen onmiddellijk oplossen voordat er meer problemen optreden of een beveiligingsinbreuk optreedt. Vervolgens kunt u de software opnieuw testen en ervoor zorgen dat er in dit stadium geen bugs en fouten aanwezig zijn.

  Hoe te controleren of een apparaat USB 3.0 of USB 2.0 is

Wanneer de software eindelijk klaar is, kunt u deze implementeren op uw productieservers. Continue implementatie (CD) is van vitaal belang en het meest actief in een DevOps-levenscyclus. Het omvat configuratiebeheer om ervoor te zorgen dat de code-implementatie soepel en nauwkeurig verloopt.

Uw ontwikkelingsteam kan de code zorgvuldig vrijgeven aan de servers en updates en onderhoud plannen, terwijl de configuratie consistent blijft gedurende de hele levenscyclus van het product.

Voor implementatie kunt u ook methoden gebruiken zoals containerisatie om de code te verpakken met zijn volledige afhankelijkheden en componenten zoals frameworks, bibliotheken, binaire bestanden, configuratiebestanden, enz. Hierdoor kan de code in een geïsoleerde omgeving worden uitgevoerd om te beschermen tegen risico’s. Hulpprogramma’s voor containerisatie zijn nuttig en zorgen voor consistentie tijdens het ontwikkeling-, test- en implementatieproces.

Tools voor CD: U kunt gebruiken Ansible, Marionet, Zwerver, GoCD, Chefenz., voor continue inzet en Docker voor containerisatie.

5. Continue feedback

Continu feedback ontvangen en hieraan werken is een essentieel onderdeel van DevOps. Het helpt u de klantervaring met uw product te begrijpen nadat het is geïmplementeerd. Op deze manier kunt u het optimaliseren voor toekomstige releases en zorgen voor een betere gebruikerservaring.

Het verzamelen van feedback vereist nauwe coördinatie tussen verschillende teams, waaronder teams voor ontwikkeling, testen, implementatie, ondersteuning, QA, marketing en andere gerelateerde teams. Ze analyseren regelmatig het gedrag van klanten om de software te verbeteren op het gebied van prestaties, functionaliteit, functies, veiligheid, bruikbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, esthetiek, enz.

Voor continue feedback kunnen de DevOps-teams klantfeedback in verschillende vormen opnemen:

 • Feedback verzamelen via social media kanalen zoals LinkedIn, Facebook, Instagram, etc.
 • Enquêtes uitvoeren

Tools voor continue feedback: Jira-servicebeheer, Pendo, slappeen Feedback krijgen.

6. Continue bewaking

De implementatiefase is niet het einde van een DevOps-levenscyclus. Zoals eerder vermeld, is het een continu proces of een oneindige lus waarbij elke fase wordt herhaald om de software te verbeteren.

Met continue monitoring krijgt u realtime, dieper inzicht in de algehele prestaties, functionaliteit en gezondheid van uw software, van de infrastructuur tot hoogwaardige componenten.

Dus nadat u uw software heeft geïmplementeerd, moet u deze continu controleren om te analyseren hoe deze presteert. U moet het controleren op problemen zoals systeemfouten, configuratieproblemen, weinig geheugen, enzovoort. Beveiligingsrisico’s nemen toe; controleer daarom voortdurend de beveiligingsstatus van uw software en gebruik methoden om deze te beschermen.

In DevOps moet u uw software regelmatig in de gaten houden tegen die problemen en risico’s. U moet telemetrieën zoals gegevens- en gebeurtenislogboeken, metagegevens en waarschuwingen controleren op een aantal vooraf gedefinieerde voorwaarden. Met behulp van deze informatie kan uw DevOps-team zinvolle inzichten verkrijgen om problemen sneller op te lossen en de applicatiekwaliteit te verbeteren.

Evenzo zal het operationele team toezicht houden op de softwarestatus en gebruikersactiviteit, controleren op ongewoon systeemgedrag, bugs en fouten opsporen, enz. En als ze een probleem of discrepantie vinden, informeren ze het team en werken ze samen om het probleem op te lossen en de integriteit.

Tools voor monitoring: het gebruik van tools om softwaremonitoring te automatiseren, bespaart uren terwijl problemen in realtime worden gedetecteerd en gemeld om onmiddellijke oplossingen te ondernemen. U kunt tools voor continue monitoring gebruiken, zoals: nieuwe relikwie, Nagios, Splunk, ELK stapel, Gegevens hond, Prometheusen Grafana.

7. Continue bewerkingen

Continue bewerkingen

Net als monitoring, moet u verschillende bewerkingen uitvoeren om ervoor te zorgen dat uw software goed werkt, regelmatig wordt bijgewerkt met verbeteringen en meer functies, en uw gebruikers tevreden stelt.

Het belangrijkste doel van continue bewerkingen is om het releaseproces van uw software samen met de daaropvolgende updates te automatiseren. De reden is dat uw software na een bepaalde tijd onderhoud nodig heeft om aan de eisen van de klant te voldoen, de functionaliteit en functies te verbeteren en onderliggende problemen te elimineren, net als elke andere machine die u gebruikt.

Onderhoud vereist echter meestal dat de ontwikkelaars uw server offline halen, wat de downtime van de software verhoogt. En weet je, zelfs een kleine downtime kan je aanzienlijk kosten en de gebruikerservaring beïnvloeden.

Om dit probleem te bestrijden, worden continue bewerkingen geautomatiseerd met behulp van tools en systemen om uitvaltijden te verminderen of te elimineren, terwijl het algehele proces van het ontwikkelen, testen en vrijgeven van uw software in verschillende omgevingen wordt vereenvoudigd. Door uw gebruikers een consistente uptime te bieden, kunt u uw klanten ononderbroken service bieden, waar ze dol op zullen zijn.

Tools voor continue bewerkingen: u kunt containerorkestratiesystemen gebruiken, zoals: Kubernetes, Docker Zwermenz., voor continu gebruik.

Hoe DevOps adopteren? De 4 E’s

Het adopteren van DevOps betekent niet dat u een stand-alone tool koopt en begint met het ontwikkelen van uw software. Het is geen hulpmiddel, maar een techniek, methodologie of filosofie die gracieus moet worden omarmd om er het maximale uit te halen.

Hier leest u hoe u DevOps naadloos kunt adopteren en getuige kunt zijn van groei.

1. Omarm de DevOps-cultuur

Het is essentieel om DevOps grondig te begrijpen en de waarde ervan voor uw softwareontwikkelingsproces. DevOps-cultuur speelt een belangrijke rol bij het vormgeven van de implementatie ervan, bestaande uit bepaalde waarden, zoals:

 • Groeimindset: DevOps is gericht op groei voor het hele team en elk lid. Het bevordert continu leren met regelmatige feedback, verbeteringen en samenwerking voor het grotere goed.
 • Kortere releasecyclus: DevOps benadrukt het versnellen van de productreleasecyclus met kwaliteit. Het resulteert ook in eenvoudiger planning en risicobeheer en stelt u in staat snel actie te ondernemen om u aan te passen aan veranderingen.
 • Samenwerking: DevOps brengt verschillende teams samen die als één team werken en problemen oplossen. Het stimuleert de samenwerking, het wederzijds vertrouwen en de transparantie binnen het team door meer inzicht in de processen te bieden en tegelijkertijd af te stemmen op de bedrijfsdoelen.
 • Verantwoordelijkheid: Elk lid is verantwoordelijk voor zijn taak, evenals voor succesvolle voltooiing en levering van projecten met snelle doorlooptijden met kwaliteit.
  Hoe Stock Gnome Shell te krijgen in Ubuntu 17.10

2. Evalueer uw vereisten

Evalueer uw vereisten

Het DevOps-pad kan verschillende wendingen nemen voor verschillende teams en bedrijven, afhankelijk van hun unieke vereisten.

Wanneer u DevOps gebruikt, identificeer daarom uw unieke vereisten en doel van het maken van de software. Op basis hiervan kunt u de DevOps-fasen plannen en strategiseren en een snelle transitie maken. Zoek uit op welke gebieden het implementeren van DevOps nuttig lijkt, kies de juiste tools en schets de vereisten om aan die plannen te voldoen.

3. Benadruk statistieken

Het meten en volgen van de voortgang is cruciaal als je verbeteringen wilt zien na het adopteren van DevOps. Hiervoor moet u op zoek gaan naar de juiste statistieken om te meten, die kunnen zijn:

 • De gemiddelde laadtijd van de software
 • Gemiddelde tijd tot productie (MTTP)
 • Gemiddelde tijd tot herstel (MTTR)
 • Inzetfrequentie en snelheid

Overdrijf het echter niet; anders kan het verwarrend zijn, hoewel het nuttig kan zijn om er een paar toe te voegen op basis van uw behoeften. Het helpt uw ​​team doelen voor elke statistiek vast te stellen en ermee door te gaan. Deel ook uw groeipercentages, verbeteringen en ontwikkelingen met uw team om ze op één lijn te houden.

4. Gebruik de beste praktijken van DevOps

DevOps-best practices

Het adopteren van DevOps kan een vlotte rit worden als u enkele beste DevOps-praktijken toepast, zoals:

 • Agile Project Management: het is gericht op samenwerking, feedback van gebruikers, kortere productiecycli en snelle aanpassing aan veranderende behoeften. Het is in tegenstelling tot traditionele benaderingen van langere productie- en releasecycli met opeenvolgende fasen.
 • Automatisering en DevOps Toolchain: DevOps lijkt onvolledig zonder het gebruik van tools, aangezien automatisering het hart van DevOps is. Het zorgt voor een snellere ontwikkeling en release met hoge kwaliteit en bespaart tijd en middelen. DevOps-toolchain bestaat uit tal van tools voor elke fase, van ontwikkelen, plannen en testen tot implementatie, feedback, monitoring en operaties, zoals eerder uitgelegd.
 • Microservices: deze architectuur omvat het bouwen van software als een set van verschillende kleine services die hun eigen processen uitvoeren terwijl ze communiceren met anderen via een interface of API. Deze services zijn gebouwd om een ​​specifiek doel te dienen met behulp van frameworks, bibliotheken en programmeertalen en geven ze afzonderlijk vrij als één service of een groep. Deze ontkoppelde aanpak maakt een gemakkelijke continue integratie en levering mogelijk.
 • Infrastructure as a Code (IaC): het helpt u bij het configureren, inrichten en beheren van uw infrastructuur, zoals netwerken, verbindingen, virtuele machines, enz., via code consistent met snelheid, in plaats van alles handmatig te doen. Op deze manier kan uw team de systeembronnen inzetten met betere controle en betrouwbaarheid met minder fouten.
 • Beveiligingspraktijken: als u DevOps met volledige flexibiliteit en respons wilt implementeren, moet u vanwege de verhoogde risico’s IT-beveiliging opnemen. Beveiliging is end-to-end geïntegreerd, wat aanleiding geeft tot DevSecOps om de software en de bijbehorende infrastructuur te beveiligen en beveiligingsactiviteiten te automatiseren.

Hiervoor kunt u een geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) gebruiken zoals: Visuele studio of PyCleed of maak gebruik van containerisatie om uw build te isoleren en de beveiliging te vergroten. Tools voor DevSecOps kunnen zijn: SonarQube, Accunetix, Checkmarxenz.

Conclusie

DevOps is een moderne methode voor softwareontwikkeling waarmee organisaties hoogwaardige softwareproducten kunnen maken met korte doorlooptijden. Het bevat een uitgebreide reeks werkwijzen, principes en hulpmiddelen om succesvolle softwareontwikkeling te realiseren, de klanttevredenheid te verbeteren en een concurrentievoordeel te bieden.

Dus waarom zou je achterblijven? Adopteer DevOps en profiteer van de mogelijkheden ervan. U kunt ook de beste DevOps-tools gebruiken in elke fase van de levenscyclus van uw softwareontwikkeling om taken te automatiseren en tijd, geld en moeite te besparen.

gerelateerde berichten