Een Apache-webserver instellen met Webmin op Ubuntu Server

Apache is een uitstekende webservertool die werkt op Ubuntu. Het is echter niet de gemakkelijkste om in te stellen. Gelukkig, als u Webmin op uw Ubuntu Server-systeem gebruikt, kunt u het heel eenvoudig instellen in de gebruikersinterface van Webmin.

Deze handleiding laat u zien hoe u met Webmin een Apache-webserver op Ubuntu Server kunt instellen. We laten u ook zien hoe u het kunt beheren met de Webmin web UI-interface.

Webmin installeren op Ubuntu Server

Om de ingebouwde Apache-servermodule in Webmin te gebruiken, moet u eerst de Webmin-webgebruikersinterface configureren. Het opzetten van Webmin is echter niet erg moeilijk. Om het te installeren, start u een terminalvenster, SSH naar de Ubuntu-server (of zit er fysiek op) en opent u de opdrachtregel.

Zodra u toegang hebt tot de Ubuntu Server-opdrachtregel, doet u het volgende om de Webmin-webgebruikersinterface in gebruik te nemen.

wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.981_all.deb
sudo apt install ./webmin_1.981_all.deb

Als je meer hulp nodig hebt bij het instellen van Webmin op je Ubuntu-server, bekijk dan onze handleiding over het instellen van Webmin op Ubuntu Server.

Je root-wachtwoord instellen

Als u de Webmin-webgebruikersinterface op uw Ubuntu-server wilt gebruiken, moet u toegang hebben tot het root-wachtwoord en het root-account. Ubuntu vergrendelt standaard het root-wachtwoord om veiligheidsredenen.

  Hoe weet u of iemand u heeft geblokkeerd in WeChat

Om het root-wachtwoord in te stellen, logt u eerst in op root met de opdracht sudo -s.

sudo -s

Zodra je root-toegang hebt gekregen, kan het wachtwoord worden ingesteld. Vertel Ubuntu met de opdracht passwd dat u het root-wachtwoord wilt instellen. Zorg ervoor dat het root-wachtwoord te onthouden en veilig is.

Opmerking: als je hulp nodig hebt bij het maken van een veilig wachtwoord, klik dan op hier.

passwd

Als het root-account is geconfigureerd, kun je inloggen op de Webmin-webgebruikersinterface. Open een nieuw browsertabblad om toegang te krijgen tot de Webmin-webgebruikersinterface op uw Ubuntu-server. Ga dan naar de onderstaande URL.

http://YOUR_UBUNTU_SERVER_IP_ADDRESS_OR_HOSTNAME:10000

Merk op dat u “root” in het gebruikersnaamvak moet plaatsen voor de Webmin-aanmelding en het nieuw gemaakte wachtwoord in het wachtwoordvak om in te loggen.

Apache-webserverpakketten installeren op Ubuntu Server

Volg de stapsgewijze instructies hieronder om Apache op Ubuntu Server met Webmin in te stellen.

Stap 1: Klik op het menu aan de linkerkant om de opties weer te geven. Zoek vervolgens het gedeelte “Webmin” naast “Dashboard”, zoek de knop “Niet-gebruikte modules” en klik erop.

Stap 2: Zoek in het gedeelte “Ongebruikte modules” de knop “Apache Webserver” en selecteer deze om toegang te krijgen tot het gedeelte Apache Webserver-module.

  Hoe bestandsmachtigingen op Mac in te stellen

Stap 3: In het gebied van de Webmin Apache Webserver-module ziet u een bericht. Dit bericht stelt: “Het uitvoerbare bestand van de Apache-server /usr/sbin/apache2 bestaat niet. Als je Apache hebt geïnstalleerd, pas dan de moduleconfiguratie aan om het juiste pad te gebruiken.”

Zoek de groene knop “Nu installeren” om het installatieproces op uw Ubuntu Server-systeem te starten.

Stap 4: Wanneer de groene knop “Nu installeren” is geselecteerd, wordt deze een blauwe knop “Nu installeren”. Selecteer deze knop om alle pakketten te installeren die nodig zijn om Apache op Ubuntu Server te gebruiken.

Uw Apache-webserver configureren in Webmin

Hoewel de standaardinstellingen voor uw Apache-webserver voldoende zijn, wilt u misschien enkele configuratie-instellingen wijzigen. Hier is hoe dat te doen.

Stap 1: Zoek de Webmin-zijbalk en klik erop met de muis. Zoek vervolgens het gedeelte “Servers” en klik erop met de muis.

Stap 2: Klik in het gebied “Servers” op de optie “Apache Webserver”. Met deze optie gaat u naar het configuratiegebied van de Apache Webserver.

Stap 3: Zoek de instelling die u wilt wijzigen in uw Apache Webserver. Opties zijn onder meer “Processen en limieten”, “Netwerken en adressen”, “MIME-typen”, Diversen”, “Per-directory-optiebestanden”, enz.

Bestanden toevoegen aan uw Apache-webserver

Nu je je Apache-server in de lucht hebt, is het tijd om er wat HTML-bestanden aan toe te voegen. Hier leest u hoe u het doet met Webmin.

  Legt Adobe Creative Cloud de batterij te snel leeg? Dit is wat u moet doen

Stap 1: Klik op de linkerzijbalk in Webmin. Kies vervolgens met de muis de menuoptie “Extra”.

Stap 2: Zoek in het gebied “Extra” de optie “Bestandsbeheer” en klik erop om de Webmin-app voor bestandsbeheer te openen.

Stap 3: Zoek in bestandsbeheer “var” en dubbelklik erop om toegang te krijgen tot de /var/-map. Selecteer vervolgens de map “www” en dubbelklik erop om de map /var/www/ te openen.

Stap 4: Zoek in de map /var/www/ de map “html” en dubbelklik erop om toegang te krijgen tot de webdirectory voor uw Apache-webserver.

Stap 5: Selecteer in de Webmin-bestandsbeheerder de knop “Bestand” met de muis. Selecteer vervolgens de tekst “Sleep en zet bestanden hier neer of klik om te selecteren” om een ​​nieuw HTML-document naar uw Apache-server te uploaden.