Een complete gids voor het releasebeheerproces en -praktijken

Releasebeheer is een cruciaal proces dat een effectieve planning en uitvoering vereist om ervoor te zorgen dat aan de vereisten wordt voldaan en dat de eindgebruiker tevreden is.

Organisaties hebben echter nog veel releases om aan te werken om hun softwareproducten up-to-date te houden met nieuwe functies en functionaliteiten.

Dit kan verwarrend en overweldigend worden als het niet goed wordt aangepakt.

Daarom moet u uw releasebeheerproces stroomlijnen om met volledige duidelijkheid en effectiviteit aan elke release te werken.

Laten we begrijpen hoe we dat moeten doen.

Wat bedoel je met releasemanagement?

In softwareontwikkeling en IT verwijst releasebeheer naar het proces waarin een softwaresysteem wordt gebouwd, geïmplementeerd en vrijgegeven aan de gebruikers. Dit proces omvat alle fasen, van planning en ontwikkeling tot testen en implementatie.

Releasebeheer is een systeem dat productieteams volgen om de volledige levenscyclus van softwarelevering te beheren. Het is ook bedoeld om ervoor te zorgen dat de eindgebruikers optimale ervaringen krijgen en dat de zakelijke prioriteiten op elkaar zijn afgestemd. Bovendien kan releasebeheer u helpen bij het optimaliseren en visualiseren van softwareontwikkelings- en -implementatieprocessen, consistent voldoen aan leveringsbehoeften, risico’s in softwarelevering beheren, IT-resources beheren en winstgevendheid garanderen terwijl u waarde levert.

Ontwikkelaars gebruiken een releasebeheerproces bij het produceren van een nieuw softwareproduct of maken nieuwe versies door enkele wijzigingen aan te brengen in een bestaande softwareversie. Als u een duidelijk doel heeft, blijven ze op hetzelfde pad en wordt verwarring of efficiëntie geëlimineerd.

Releasebeheer en DevOps

DevOps legt de nadruk op meer communicatie en samenwerking tussen softwareontwikkelingsteams en IT-operationsteams. De DevOps-methodologie heeft tot doel silo’s in het werken of afhandelen van projecten te verminderen en stelt teams in staat om belangrijke activiteiten niet te vergeten. Dit vergemakkelijkt ook kortere feedbackloops, waardoor uw team uw product sneller kan vrijgeven en complicaties kunnen verminderen.

Daarom zijn releasemanagers afhankelijk van drie belangrijke dingen: automatisering, continue integratie en DevOps om hun code effectief vrij te geven voor productie. Ze kunnen tests automatiseren en hun code continu bouwen, integreren en bijwerken. Met behulp van de DevOps-mindset kunnen ze ook de coördinatie tussen hun ontwikkelings- en operationele teams verbeteren.

Als gevolg hiervan worden fouten vroeg gedetecteerd om ze gemakkelijk te herstellen en het ontwikkel- en releaseproces te versnellen.

Het releasebeheerproces

Er zijn verschillende fasen in de levenscyclus van een releasebeheer. Dit proces kan van team tot team en van organisatie tot organisatie verschillen, aangezien de projectvereisten kunnen verschillen. Er zijn echter enkele algemene stappen die organisaties en teams van elke omvang moeten volgen om ervoor te zorgen dat ze de eindjes aan elkaar knopen en een kwaliteitsoplossing aan de gebruikers leveren.

Dus, hier is hoe een typisch releasebeheerproces eruit ziet.

#1. De vereisten begrijpen

Of u nu van plan bent een nieuw product te bouwen of een aantal nieuwe functies en functionaliteiten aan een bestaand product toe te voegen, het begrijpen van de vereisten is cruciaal.

Luister dus naar je klant en wat ze eigenlijk willen toevoegen aan hun project, zoals een mobiele applicatie. Ze kunnen u bijvoorbeeld vragen om een ​​bepaald gedeelte toe te voegen aan hun mobiele applicatie. U zou een ontmoeting met hen moeten hebben om hun vereisten en verwachtingen te begrijpen en waarom ze willen wat ze willen.

Evenzo, als u een website heeft en een blogsectie wilt toevoegen, kunnen de bezoekers uw artikelen lezen en meer weten over uw aanbod.

Wat het doel ook is, begrijp het goed. Als er enige twijfel is, bespreek dit dan met je team of de klant en ga dan verder met een geschikt releaseplan.

#2. Planning

De volgende stap is plannen nadat u de releasevereisten volledig hebt begrepen. Het bouwen en vrijgeven van wat u van plan bent te doen, vereist een solide planning en strategieën op basis van de vereisten.

  Veilig weggooien (of verkopen) Smarthome-hardware

Uw planning moet haalbaar en praktisch zijn in termen van technologie, deadline, personeelsbestand en middelen.

Als u bijvoorbeeld een nieuwe versie van uw applicatie wilt uitbrengen, moet u ervoor zorgen dat deze efficiënt werkt op alle apparaten – mobiel, laptop, tablet, enz.

Houd voor de planning nauw contact met uw klant. U kunt de tijdlijn van het project bespreken en wanneer ze de productrelease kunnen verwachten. Je kunt geen deadline beloven die niet haalbaar is. Houd dus rekening met uw middelen, zoals budget, tijd en mensen, terwijl u de deadline bevestigt.

Plan bovendien de technologieën die u voor de release gaat toepassen. Bepaal of het efficiënt is om de vereisten te rechtvaardigen, binnen uw budget valt en aansluit bij de vaardigheden van uw medewerkers. Kies geschikte technologieën die u kunnen helpen een efficiënt product te creëren en dit binnen de tijd vrij te geven en die gemakkelijk aan te passen zijn voor uw medewerkers.

Planning vereist ook een effectieve toewijzing en gebruik van beschikbare middelen om verspilling te voorkomen en ervoor te zorgen dat uw project efficiënt wordt gebouwd.

Om een ​​solide plan te maken, houdt u een vergadering met uw ontwikkelings- en operationele team om de vereisten en uitdagingen te bespreken, hoe u deze kunt tegengaan en hoe u het doel effectief kunt bereiken.

#3. Ontwikkeling

Nadat u het plan hebt afgerond, is het volgende proces het ontwerpen en ontwikkelen van uw product. Dit is het moment om uw plannen en strategieën uit te voeren op basis van de gedefinieerde vereisten.

Dit proces vereist dat uw ontwikkelaars de code schrijven die kan worden vertaald naar de functies of functionaliteiten die u aan uw software wilt toevoegen.

Deze fase kan vele malen voorkomen in de gehele releasecyclus, zoals die in DevOps met continue ontwikkeling. Het is omdat zodra de ontwikkelaar de code heeft geschreven, deze verschillende problemen, fouten en bugs kan hebben die moeten worden getest. Voordat de code wordt goedgekeurd, zal deze vele testrondes ondergaan. De ontwikkelaars krijgen het volledige document met problemen die ze nodig hebben om de code op te lossen en te optimaliseren, zodat het werkt zoals het bedoeld is en wordt goedgekeurd.

#4. Testen

Zoals hierboven vermeld, moet de code worden getest om er zeker van te zijn dat er geen fouten en bugs zijn die de bruikbaarheid, prestaties of beveiliging van de software kunnen beïnvloeden.

Testen kan functioneel of niet-functioneel zijn, zoals integratietests, bruikbaarheidstests, belastingtests, prestatietests, gebruikersacceptatietests en meer. Zodra de problemen zijn gedetecteerd, wordt de code teruggestuurd naar het ontwikkelteam om ze te elimineren en de verbeterde code opnieuw te verzenden.

De software wordt nu aan de gebruikers gegeven om door middel van gebruikersacceptatietesten te bepalen of het voldoet en zich naar wens gedraagt. Als de gebruiker het goedkeurt, moeten de volgende stappen worden gevolgd. Anders wordt feedback van de gebruiker gevraagd om de code opnieuw te verbeteren, te testen en vervolgens te implementeren.

#5. Implementatie vrijgeven

Nadat het softwareontwikkelingsteam ervoor heeft gezorgd dat de software is gebouwd volgens de vereisten en dat er geen problemen zijn. Zij bereiden de release of deployment in de markt voor of geven deze door aan hun opdrachtgever.

Het QA-team zal ook de laatste tests uitvoeren om ervoor te zorgen dat het product voldoet aan de zakelijke vereisten en minimumnormen die zijn gedefinieerd in het productreleaseplan. Vervolgens wordt het beoordeeld door de producteigenaar of -manager om verzending goed te keuren.

Op dit moment wordt de nodige documentatie opgesteld om andere ontwikkelaars te helpen de software te begrijpen en te gebruiken. De teams doen ook het laatste papierwerk om het product aan de klant te leveren. Organisaties overwegen ook om hun gebruikers of medewerkers te trainen om het nieuwe product te gebruiken, zodat ze er probleemloos mee kunnen werken.

#6. Onderhoud vrijgeven

Of je nu de release voor je eigen team of voor je klanten hebt gebouwd, je verantwoordelijkheden eindigen niet bij de implementatie. Hoe efficiënt en uitstekend werkend uw software op dit moment ook is, deze heeft periodiek onderhoud nodig om optimaal te blijven presteren.

  Side-by-Side apps gebruiken (gesplitste weergave) op een iPad

U kunt ook nooit weten wanneer er een beveiligingsprobleem kan optreden. En als dat zo is, kan dit ernstige gevolgen hebben voor uw bedrijf en reputatie. Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op uw software, wat kan leiden tot vertragingen, crashes, beveiligingsproblemen, bruikbaarheidsproblemen, enzovoort.

U moet uw software dus altijd in de gaten houden, zelfs nadat deze aan gebruikers is vrijgegeven. U moet de tijd nemen om de prestaties, beveiliging, bruikbaarheid en stabiliteit te beoordelen om problemen te vinden en op te lossen voordat ze de gebruikers kunnen beïnvloeden.

Zo ziet een releasemanagementproces eruit, van planning tot implementatie en onderhoud en alles daartussenin.

Releasebeheer versus wijzigingsbeheer

Soms lijkt releasebeheer op wijzigingsbeheer, omdat u wijzigingen in uw software aanbrengt en het algehele proces stroomlijnt met enkele strategieën om alles te beheren.

Maar releasemanagement en changemanagement zijn niet hetzelfde.

Verandermanagement gaat een stap verder dan releasemanagement. Het behandelt alle activiteiten voor en na de release, inclusief de laatste beoordeling van hoe de wijziging wordt geïmplementeerd. Releasemanagement is echter slechts een specifiek onderdeel van een changemanagementproces.

Welke rollen zijn belangrijk voor Releasemanagement?

Voor releasemanagement zijn meerdere personen nodig om aan het proces deel te nemen. Enkele van de belangrijkste zijn:

#1. Product eigenaar

De product owner is verantwoordelijk voor het definiëren van de release-eisen en acceptatienormen waaraan moet worden voldaan om de release te kunnen goedkeuren. De product owner leidt de eerste fasen van de release management lifecycle, waar de requirements worden besproken en de planning wordt gemaakt.

#2. DevOps-team

Releasebeheer gebruikt de DevOps-aanpak voor het ontwikkelen, implementeren en onderhouden van het softwareproject. Dit brengt het ontwikkelings- en operationele team samen om nauw samen te werken, het project te bespreken, de risico’s te begrijpen en deze aan te pakken om kwaliteitssoftware voor release te produceren.

Het DevOps-team onderhoudt een stabiele staging-omgeving om de ontwikkelaars in staat te stellen efficiënt te werken. Deze staging-omgeving wordt idealiter dichter bij de productieomgeving gehouden, zodat de software snel naar productie kan worden verplaatst zodra alle tests zijn uitgevoerd. Daarbij zorgen ze er ook voor dat uitvaltijden tot een minimum worden beperkt. U kunt de software dus veilig vrijgeven zonder gebruikerservaring.

#3. Kwaliteitsmanager

De kwaliteitsmanager is verantwoordelijk voor het bepalen of aan de acceptatiecriteria wordt voldaan en de software wordt gebouwd volgens de gedefinieerde eisen door de producteigenaar. Deze rol is essentieel om het product goedgekeurd te krijgen door de product owner. De productmanager houdt ook in de gaten hoe tests worden uitgevoerd zonder valse negatieven of positieven en bepaalt of alle problemen zijn opgelost.

Best practices en tips voor releasebeheer om het proces te verbeteren

Als u uw releasemanagementproces wilt verbeteren, kunt u deze tips en best practices implementeren.

 • Elimineer het probleem van de eerste code: de eerste code is geschreven door de eerste ontwikkelaar en gebruikt door het volgende team. Dus wanneer die persoon het bedrijf verlaat, wordt het moeilijker voor anderen om de code te begrijpen of aan te passen die de andere persoon met een specifieke bedoeling heeft geschreven.

  Daarom moet alles wat u doet door het hele team worden gedeeld en moet iedereen samenwerken om dit probleem te voorkomen. Dit is de reden waarom DevOps wordt beschouwd als een van de beste benaderingen voor softwareontwikkeling.

 • Automatisering van softwaretests: gebruik testtools om het proces van het eenvoudig vinden van bugs te automatiseren. Het verhoogt ook de nauwkeurigheid van wat u kunt bereiken met handmatige codering. Tools zoals Selenium, Watire.d. kunnen u helpen.
 • Infrastructuur als code: gebruik IaaC overal waar u het proces kunt versnellen en schaalbaarder en goedkoper kunt maken.
 • Release centraal beheren: Beheer elke release centraal in plaats van deze uit handen te geven aan slechts één persoon of een systeem. Dit verhoogt de veiligheid en samenwerking zonder voor alles afhankelijk te zijn van één persoon of systeem.
 • ITIL- en DevOps-integratie: Het gebruik van DevOps en ITIL in uw releasebeheer biedt veel voordelen. Het verbetert de samenwerking, het juiste gebruik van hulpbronnen en de efficiëntie.
 • Blijf meer updates toevoegen: in plaats van de updates aan te passen, kunt u regelmatig nieuwe maken. Dit komt omdat het meerdere keren wijzigen van een configuratie kan leiden tot fouten en bugs. Als u echter nieuwe updates maakt, zijn uw releases veiliger en betrouwbaarder, wat een betere gebruikerservaring oplevert.
 • Update uw staging-omgeving: Houd uw staging-omgeving up-to-date en dichter bij uw productieomgeving, zodat u na het herstellen van de fouten snel naar productie kunt gaan.
 • Definieer duidelijk de eisen en acceptatiecriteria: Werken onder water kan leiden tot fouten, verwarring en ontevreden klanten. Daarom is het belangrijk om naar uw gebruikers of klanten te luisteren over hun vereisten om te produceren wat ze echt nodig hebben. Zorg er bovendien voor dat aan de gedefinieerde acceptatiecriteria wordt voldaan om de kans op goedkeuring en minder herwerk te vergroten.
 • Minimaliseer de gebruikersimpact: zorg er bij het introduceren van mierenvrijstelling voor dat u de eindgebruikers tot een minimum beperkt. Plan hiervoor om uitvaltijden te verminderen en gebruikers op tijd te waarschuwen, zodat ze niet veel worden beïnvloed.
 • Automatisering: Automatisering is de sleutel tot het bereiken van meer werk in minder tijd en met effectiviteit. Automatiseer het proces daarom waar u maar kunt om uw werk te versnellen, de productiviteit te verbeteren en tijd te besparen. U kunt gebruikmaken van automatiseringstools die beschikbaar zijn in verschillende stadia van de releasebeheercyclus.
  Hoe een tal van Fish Dating-account te verwijderen

Populaire tools voor releasebeheer

Zoals hierboven aangegeven, helpt automatisering u tijd te besparen en efficiëntie te verhogen. Hier zijn enkele van de populaire tools om releasebeheer te vergemakkelijken.

 • GitLab: Dit is een volledig open-sourceplatform om te helpen bij elk releasebeheerproces, van planning tot productie, en tegelijkertijd uw releasetijd te verbeteren.
 • Ansible: Ansible is een populair automatiseringsplatform waarmee u kunt bouwen en implementeren. Het heeft de tools om bedrijfsbrede automatisering mogelijk te maken voor resourceprovisioning, IT-omgevingen, enz.
 • Liquibase: Liquibase is een automatiseringstool voor het wijzigen van databaseschema’s waarmee u software snel en veilig kunt vrijgeven door uw databasewijzigingen gemakkelijk in uw huidige CI/CD-automatisering te brengen.
 • AWS CodePipeline: AWS CodePipeline is een continuous delivery (CD) platform om release-pipelines te automatiseren. Het maakt snellere en betrouwbaardere infrastructuur- en applicatie-updates mogelijk.
 • Azure-pijplijnen: Azure Pipelines helpt bij het automatiseren van uw builds en releases. Je kunt het gebruiken om apps te bouwen, testen en uit te brengen die zijn geschreven in Node.js, Java, Python, PHP, C/C++, Ruby en .NET, samen met iOS- en Android-apps.
 • Digital.ai-release: Digital.ai Release is een efficiënt hulpmiddel voor releasebeheer waarmee u uw releases kunt volgen en controleren, de processen kunt stroomlijnen en betere beveiliging en naleving in uw releasepijplijnen kunt brengen.
 • Chef: Chef is een complete suite van automatiseringstools waarmee u uw releases snel en effectief kunt afleveren.
 • Spinnaker: Spinnaker is een open-source continuous delivery (CD)-platform dat wordt geleverd met meerdere cluster- en implementatiebeheerfuncties.
 • Octopus implementeren: Octopus Deploy is een geautomatiseerde tool voor releasebeheer die kan worden geïntegreerd met uw CI-server en die mogelijkheden biedt voor het automatiseren van releases en bewerkingen.
 • Jenkins: Jenkins is een populaire open-source automatiseringstool die u kunt gebruiken om uw software snel en snel te bouwen, testen en vrijgeven.

Conclusie

Plan en voer releasemanagement in uw organisatie uit met de bovengenoemde strategieën en tools om zelf de voordelen te zien. Het zal u helpen uw releasecyclus te verbeteren en de efficiëntie en gebruikerstevredenheid te verhogen.

U kunt nu een lijst met DevOps-tools bekijken.

gerelateerde berichten