Een gids voor projectmanagers voor agile-methodologieën

Agile is een effectieve benadering van softwareontwikkeling die helpt bij het creëren van software van hoge kwaliteit, het verbeteren van de samenwerking en communicatie, het versnellen van de levering van software en het verhogen van de klanttevredenheid.

Bedrijven over de hele wereld gebruiken Agile in hun projectmanagement- en softwareontwikkelingsprocessen vanwege de voordelen ervan.

Volgens een rapport wordt agile gebruikt in 80% van de IT-projecten wereldwijd, waaronder veel Fortune 500-bedrijven.

Agile projecten hebben ook grotere succespercentages laten zien dan traditioneel projectmanagement of softwareontwikkelingsmethodologieën zoals een waterval. Deze methoden kosten veel tijd, zijn minder flexibel voor veranderingen en brengen veel andere uitdagingen met zich mee.

Agile is een geweldig alternatief voor deze methoden. Er zijn tegenwoordig veel agile-methodologieën beschikbaar en de keuze hangt alleen af ​​van uw projectbehoeften.

Deze gids helpt je dus om agile en verschillende methodologieën te begrijpen als je een projectmanager bent.

Wat zijn Agile-methodieken?

Agile-methodologieën verwijzen naar verschillende productontwikkelingsmethodologieën die zijn afgestemd op Agile-principes en -waarden. Deze methodologieën helpen teams en projectmanagers om producten van hoge kwaliteit te produceren en hun functionaliteit vaak in kleinere stappen te leveren.

Het stelt cross-functionele teams in staat om periodiek snellere feedback van de klanten te vragen om continue verbeteringen en grotere tevredenheid van de eindgebruikers aan te brengen.

Als u zich nu afvraagt ​​waar de term ‘Agile’ naar verwijst, laten we deze dan begrijpen, zodat het concept van agile-methodologie vanzelfsprekend voor u zal zijn.

Wat is Agile?

Agile is een efficiënte en flexibele benadering van projectbeheer die is ontwikkeld om te helpen bij het sneller creëren en leveren van hoogwaardige producten voor eindgebruikers. De term “Agile” betekent het vermogen om met gemak sneller te bewegen. Het helpt teams om beter in te spelen op de behoeften van de klant en de markt door zich aan te passen aan de situatie.

Het is een mentaliteit die een reeks principes en waarden voor softwareontwikkeling omvat, zoals vastgelegd in het Agile Manifesto dat in 2001 is opgesteld. Er zijn vier kernwaarden in het Agile Manifesto:

 • Individuen en interacties worden meer gewaardeerd dan tools en processen. Tools en processen zijn ongetwijfeld nodig, maar projectmanagement omvat menselijke activiteit en het eindproduct is voor eindgebruikers. Vandaar dat deze waarde de nadruk legt op communicatie en teamwork.
 • Werkende software wordt meer gewaardeerd dan uitgebreide documentatie. Hoewel uitgebreide documentatie zeer vindingrijk is voor zowel gebruikers als ontwikkelaars en moet worden onderhouden, moet het hoofddoel altijd het creëren van een waardevol werkend softwaresysteem zijn.
 • Samenwerking met de klant moet vóór contractonderhandeling komen. Het doel moet voldoen aan de behoeften van de klant en niet alleen de punten in het contract dekken. Agile teams moeten regelmatig met klanten communiceren en nauw met hen samenwerken om hun behoeften te begrijpen, feedback te verzamelen en de software te verbeteren.
 • Inspelen op de verandering moet worden geoefend door het plan te volgen. Agile teams moeten zich snel en flexibel kunnen aanpassen aan de veranderingen op basis van de situatie op elk punt van de levenscyclus van softwareontwikkeling.

Bovendien zijn de 12 principes in het Agile Manifesto:

 • Klanttevredenheid met continue levering van waardevolle software
 • Aanpassen aan veranderende eisen in elke ontwikkelingsfase.
 • Frequente en snellere levering van software in weken in plaats van maanden.
 • Vlotte dagelijkse samenwerking tussen de ontwikkelaars en zakelijke personen.
 • Projecten bouwen rond gemotiveerde, betrouwbare individuen
 • Een persoonlijk gesprek mogelijk maken en dit als de beste manier van communiceren beschouwen
 • Werkende software beschouwen als de belangrijkste maatstaf voor de voortgang van een project
 • Handhaving van duurzame softwareontwikkeling met constante snelheid
 • Gericht op een goed ontwerp en technische uitmuntendheid
 • Eenvoud behouden is essentieel
 • De beste ontwerpen, architecturen en vereisten komen van een zelforganiserend team.
 • Nadruk op het vinden van manieren waarop teams zich kunnen aanpassen aan de eisen en effectiever kunnen worden
  Gedownloade Nintendo Switch-games naar microSD-kaart verplaatsen

Agile wordt gebruikt in verschillende plannings-, technische en managementprocessen voor softwareontwikkeling. Op dit moment zijn er meer dan 50 agile methodieken en frameworks in de praktijk. Dit betekent dat agile niet zomaar een aanpak is; het is veel meer.

Organisaties en teams kiezen dus agile methodologieën op basis van hun projectbehoeften. En als u een projectmanager bent, moet u verschillende agile-methodologieën kennen om de meest geschikte voor uw project te kiezen.

Hier zijn enkele van de veelgebruikte agile-methodologieën die u moet kennen.

Verschillende Agile-methodologieën

Scrum

Scrum is een van de meest gebruikte agile-methodologieën of frameworks die Ken Schwaber en Jeff Sutherland hebben gemaakt. Het wordt gebruikt om complexe adaptieve projecten te beheren en heeft tot doel producten van hoge kwaliteit te produceren en tegelijkertijd de creativiteit en productiviteit van het team te maximaliseren.

Dit lichtgewicht raamwerk helpt organisaties, teams en individuen die aan projecten werken waarde te genereren door adaptieve oplossingen voor zeer complexe problemen mogelijk te maken.

Scrum omvat iteraties door de fasen van softwareontwikkeling op te splitsen in cycli (meestal cycli van 2-3 weken) of fasen die ‘sprints’ worden genoemd. Elke sprint heeft een timebox voor het ontwikkelen van een gedefinieerde set functies.

Hier wordt de ontwikkeltijd voor elke sprint gereserveerd en gemaximaliseerd om aan één sprint tegelijk te kunnen werken. Het omvat verschillende projectrollen, waaronder een producteigenaar, scrummaster en team.

Dagelijks worden scrumvergaderingen gehouden om de voortgang van het project te volgen en activiteiten te bespreken om het proces te verbeteren. Meerdere sprints worden gecombineerd om een ​​Release te maken waarbij een formele productlevering aan de klant of eindgebruikers wordt uitgevoerd.

Kanban

Kanban is ontwikkeld om een ​​aantal uitdagingen van andere Agile-methodologieën aan te pakken, met name Scrum. Zo werden cycli van 2-3 weken voor organisaties langer voor verschillende zakelijke aspecten, en begonnen teams het moeilijker te krijgen om aan de kwaliteits- en reikwijdteverplichtingen te voldoen.

Kanban stelde een andere, verbeterde methode voor die teams helpt om continu te leveren in plaats van 2-3 weken te wachten. Dit stelt hen ook in staat om sneller feedback van klanten te verzamelen en de software te verbeteren om betere tevredenheidscijfers te bereiken.

Het woord Kanban heeft een Japanse oorsprong en de betekenis ervan is gekoppeld aan een productieproces, “just in time” (JIT). Kanban is een visueel systeem om werk te beheren waarbij gegevens zijn georganiseerd in een tabel of bord met de naam Kanban-bord, waarbij de workflow wordt weergegeven volgens het plan en het daadwerkelijke werk.

Het bord is verdeeld in verschillende kolommen, die de workflow vertegenwoordigen. Naarmate het ontwikkelingswerk vordert, veranderen de gegevens op het bord en wordt een nieuwe “kaart” gemaakt voor een nieuwe taak.

Deze methode helpt u problemen in uw productieproces te identificeren en deze snel op te lossen om de efficiëntie te verbeteren. Het wordt veel gebruikt in zakelijke afdelingen, zoals marketing, HR, enz.

Bekijk het gedetailleerde verschil tussen Kanban en Scrum.

DevOps

DevOps is een aanpak die softwareontwikkeling (Dev) en operations (Ops) samenbrengt. Het is een verzameling culturele filosofieën, tools en praktijken om een ​​team te helpen snel hoogwaardige services en applicaties te leveren.

DevOps is gericht op het verkorten van de levenscyclus van softwareontwikkeling en het bieden van continue productlevering. Veel DevOps-concepten komen voort uit Agile-methodologieën. Daarom overwegen velen het bij het kiezen van een Agile-manier voor hun projecten.

CI/CD

Continue integratie (CI) is een methode voor softwareontwikkeling waarbij ontwikkelaars elke codewijziging voortdurend in een enkele repository samenvoegen voordat de geautomatiseerde builds en tests worden uitgevoerd.

CI is gericht op het sneller vinden en oplossen van bugs en problemen om de softwarekwaliteit te verbeteren en tegelijkertijd de validatietijd te verkorten. Het stelt u ook in staat om snel nieuwe updates in software uit te brengen om meer problemen op te lossen en aan de eisen van de klant te voldoen.

Continuous delivery (CD) is ook een softwareontwikkelingsmethode waarbij het team ernaar streeft om de codewijzigingen automatisch te bouwen, testen en voorbereiden voor de release. Het is een voortzetting van continue integratie waarbij de codewijzigingen worden geïmplementeerd in een test of productie zodra de bouwfase is voltooid.

Scrumban

Zoals de naam al doet vermoeden, combineert Scrumban Scrum en Kanban. Deze hybride methodologie is ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van teams die werkbatches willen minimaliseren en een pull-gebaseerd systeem willen gebruiken.

  Alle ISP's moeten datalimieten opheffen vanwege het coronavirus

Scrumban biedt de Scrum-structuur en de flexibiliteit en visualisatiemogelijkheden van Kanban. Op deze manier krijgt u een veelzijdig en eenvoudiger workflowbeheer en kunt u aan de productiebehoeften voldoen zonder overbelast te raken.

Lean Software Ontwikkeling (LSD)

Lean is een van de agile frameworks die gebruikt worden bij softwareontwikkeling. Het helpt bij het stroomlijnen en optimaliseren van het ontwikkelingsproces en minimaliseert verspilling.

LSD elimineert onnodige stappen bij het ontwerpen en ontwikkelen van een softwaresysteem, wat veel tijd en kosten bespaart. Het stimuleert ook de samenwerking tussen uw teamleden om de workflow te optimaliseren zonder verwarring of conflicten. LSD omvat zeven principes die enkele tactieken, processen en praktijken omvatten. Dit zijn:

 • Snelle bezorging
 • Kwaliteitsbouw
 • Elimineer afval
 • Optimaliseer de workflow
 • Teamwerk
 • Toezeggingen uitstellen
 • Versterk het leren

Deze methode is geschikt voor projecten van elke omvang, omdat deze zeer aanpasbaar en schaalbaar is.

Extreem programmeren (XP)

Extreme Programming (XP), ontwikkeld in het begin van de jaren negentig, richt zich op het verbeteren van teamwerk, het bevorderen van een gezonde werkomgeving en zorg voor leren.

Bij deze methode werken ontwikkelaars in paren waarbij de ene ontwikkelaar het programma schrijft terwijl de andere toekijkt. Ze wisselen ook regelmatig van rol tijdens een bepaalde sprint. Dit maakt continue feedback en beoordelingen mogelijk over de kwaliteit van de code en de mogelijkheden van de ontwikkelaar.

Bovendien bevordert XP continue feedback van de klant aan de ontwikkelaarsteams en gemakkelijke communicatie tussen het team.

Op deze manier kunnen teams zich indien nodig snel aanpassen aan de veranderingen. Deze agile methodiek past bij een project met veranderende eisen en technische risico’s.

Ontwerp bedenken

Design thinking is een effectieve aanpak waarbij een product wordt ontworpen en geïmplementeerd op basis van de behoeften en eisen van de eindgebruiker of klanten. Het maakt het u ook gemakkelijker om u aan te passen aan veranderende technologische en industriële veranderingen.

Dit proces is iteratief en erkent dat er veel manieren zijn om een ​​bepaald probleem op te lossen in plaats van slechts één. Het bevordert ook innovatie, experimenten en observatie.

Hier staan ​​de teams open voor het aannemen van suggesties en ideeën en het kiezen van de beste aanpak die de beste resultaten voor het project kan bieden om een ​​kwaliteitsproduct te creëren en te voldoen aan de verwachtingen van de klant of gebruiker.

Kristal

Crystal is een zeer flexibele agile methodiek, die het team de vrijheid biedt om zelfstandig processen te ontwikkelen. Het richt zich primair op individuen en hun interacties in plaats van alleen op tools en processen. Dit is de reden waarom communicatie een van de belangrijkste kenmerken is.

Kristal is van verschillende typen:

 • Crystal Clear voor maximaal 8 personen in een team
 • Kristal Geel voor 10-20 personen
 • Crystal Orange voor 20-50 personen
 • Kristalrood voor 50-1000 personen

Deze agile methodologie is gericht op het leveren van producten van de hoogste kwaliteit door te focussen op interactie, teamwerk en symbiose die voor meer efficiëntie zorgen. De teams vinden de beste manier om een ​​project te benaderen op basis van de uitdagingen en unieke vereisten.

Gedisciplineerd Agile (DA)

Disciplined Agile (DA) is een agile methodologie die teams helpt organisatorische controles te stroomlijnen, de bedrijfsflexibiliteit te verbeteren en meer financieel succes te behalen.

DA stelt u in staat de beste manier te vinden om u aan te passen aan de projectvereisten en de werkstijl van uw team, zodat processen sneller kunnen worden voltooid zonder verwarring.

Hier gebruikt het team eenvoudigere, lichtgewicht processen om hun doelen sneller te bereiken. Het is vergelijkbaar met Crystal en kan kiezen voor een hybride benadering die de concepten Scrum, Kanban en XP combineert.

Ontwikkelingsmethode voor dynamische systemen (DSDM)

De Dynamic Software Development Method (DSDM) past bij projecten met strakkere planningen en budgetten. Het richt zich vaak op het leveren van een product in cycli, waarbij sprake is van een incrementele en iteratieve ontwikkelingsaanpak.

DSDM stelt u in staat om een ​​roadmap te ontwerpen met continue, vroege levering van de producten. Het geeft ook prioriteit aan het verzamelen van feedback van klanten tijdens het ontwikkelingsproces en het valideren of de vereisten worden geleverd volgens de verwachtingen.

  4 Dog Health / Activity Trackers om voor uw pelsbaby's te zorgen

Functiegestuurde ontwikkeling (FDD)

Feature Driven Development (FDD) is een incrementele, klantgerichte en iteratieve agile methodologie. Het is gericht op het consistent en frequent produceren van werkende software. Het gaat om fasen:

 • Het projectmodel ontwikkelen
 • De lijst met functies maken die aan het product moeten worden toegevoegd
 • Planning per functie
 • Het product ontwerpen op functie
 • Het product op functie bouwen

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze methode aangedreven door waardevolle functies die een product uniek in de markt en nuttig maken voor de eindgebruikers. De bovenstaande stappen helpen teams gestaag te bewegen en hun doelen zonder gedoe te bereiken. Het is geschikt voor grotere teams.

Gedragsgestuurde ontwikkeling (BDD)

Behaviour Driven Development (BDD) is een agile methodiek die gedragsgericht is. De concepten bevorderen de samenwerking tussen teamleden met of zonder veel technische kennis van softwareontwikkeling.

Het gaat om het schrijven van testgevallen en features met daarin de projecteisen en acceptatienormen over hoe het systeem zich moet gedragen.

Op deze manier begrijp je de functionaliteitsbehoeften beter en ga je gemakkelijk aan de slag met het project en anticipeer je op de volgende stappen en resultaten. BDD helpt teams hun behoeften nauwkeurig te communiceren, problemen vroegtijdig op te sporen en een robuust softwaresysteem te creëren.

Geschaald Agile Framework (SAFe)

Scaled Agile Framework (SAFe) omvat een reeks organisatorische workflows en patronen om agile op ondernemingsniveau te implementeren. Het is een lichtgewicht raamwerk dat gecentraliseerde besluitvorming mogelijk maakt om de ontwikkelingsefficiëntie te helpen vergroten.

Deze agile methodologie brengt de kracht van DevOps en Lean om organisaties in staat te stellen sneller innovatieve producten te creëren met een hogere kwaliteit.

Grootschalige Scrum (Minder)

LeSS is een agile framework waarmee Scrum kan worden geschaald naar verschillende teams die aan een product werken. Het is gericht op het elimineren van verspilling en het verminderen van de complexiteit van het ontwikkelingsproces.

Deze methode past de ideeën en principes van Scrum toe in een grootschalige zakelijke context door middel van gedefinieerde handleidingen en regels. Het staat ook bekend om zijn eenvoud, maar is effectief om teams te helpen een product van betere kwaliteit te bereiken en aan de behoeften van de klant te voldoen.

Adaptieve softwareontwikkeling (ASS)

ASS hanteert het concept van continue aanpassing aan veranderingen in plaats van ertegen te vechten. In ASD gebruiken teams Speculate, Learn and Collaborate, een dynamische softwareontwikkelingscyclus die is gericht op meer samenwerking tussen klanten en teams en constant leren.

ASD volgt een niet-lineaire iteratieve levenscyclus van softwareontwikkeling waarin elke cyclus itereert en kan worden gewijzigd terwijl de andere cyclus wordt uitgevoerd. Het richt zich ook op het snel produceren van hoogwaardige producten met lagere onderhoudskosten.

Agile projectmanagement

Agile projectmanagement is een effectieve en iteratieve agile aanpak. Het is gericht op het beheren van ontwikkelingsprojecten met continue releases. Bovendien verzamelen en gebruiken de teams die deze methode gebruiken feedback van klanten in elke iteratie.

Agile projectmanagement biedt teams veel voordelen, zoals het versnellen van de ontwikkelingssnelheid, het aanpassen aan markttrends en verbeterde samenwerking.

Andere agile-methodologieën zijn onder meer:

 • PRINCE2 Agile
 • Evidence-Based Portfolio Management (EB PfM)
 • Beheer van portefeuilles (MoP)
 • PMI-Agile gecertificeerde professional (PMI-ACP)
 • Nexus
 • Project Half Dubbel
 • Scrum op schaal
 • AgileSHIFT
 • En nog veel meer.

  Conclusie

  Agile biedt teams tal van voordelen op het gebied van productiviteit, productkwaliteit en klanttevredenheid, om er maar een paar te noemen. En er zijn veel agile-methodologieën waaruit u kunt kiezen op basis van de behoeften van uw project. Ga dus door elk om te beslissen wat het beste bij uw project past.

  Bekijk vervolgens online cursussen voor projectmanagement.

  gerelateerde berichten