Een HiFi Desktop-audiosysteem configureren

Een HiFi-systeem is een set componenten die is ontworpen om muziek zo goed mogelijk te laten klinken. HiFi streeft naar heldere, geruisloze audio, niet alleen een hoog volume en versterkte bas. Muziek op een HiFi-systeem zal radicaal beter klinken dan muziek op de hoofdtelefoon die bij je telefoon is geleverd, vanwege veel verschillende factoren, zoals minder signaalinterferentie (en dus minder ruis), hogere frequentierespons en helderheid op de hoofdtelefoon, en een veel betere luisterervaring met over-ear hoofdtelefoons.

Mensen die van high-end audio houden, worden ‘audiofielen’ genoemd en de audiofiele scene is ingewikkeld en kan moeilijk lijken om binnen te komen. Hier zullen we uiteenzetten wat elk onderdeel in een HiFi-opstelling doet, en hoe het bijdraagt ​​aan het algehele geluid.

Digitale audio-omzetters (DAC)

De DAC is in wezen een echt high-end hoofdtelefoonaansluiting. Het is het startpunt voor alle audio in uw systeem. Vanwege elektrische ruis in uw computer klinkt het geluid van de ingebouwde hoofdtelefoonaansluiting erg luidruchtig. Je merkt dit geluid misschien niet op de meeste koptelefoons (omdat de meeste koptelefoons toch luidruchtig zijn), maar op HiFi-koptelefoons wordt het duidelijk.

De oplossing is om die elektrische interferentie te isoleren met een externe DAC. Deze zijn gebouwd met componenten van veel hogere kwaliteit dan de ingebouwde DAC in uw computer. Ze zijn vaak in staat hoofdtelefoons met een hogere impedantie van stroom te voorzien en fantoomvoeding te leveren aan microfoons die dat nodig hebben.

versterkers

Voor de meeste luidsprekers en sommige koptelefoons, wil je dat een versterker je audio aanzet voordat je ernaar luistert, omdat het stil kan zijn als het rechtstreeks van de DAC komt. Als je een koptelefoon met een lagere impedantie hebt, zou een USB DAC deze prima van stroom moeten voorzien, maar alles dat 250 Ohm en meer vereist, betekent dat je waarschijnlijk een versterker wilt, zodat het geluid van de DAC de zaken niet verpest.

  Hoe de iPhone X-inkeping van uw scherm te verbergen

De reden dat versterkers nodig zijn, is omdat de meeste DAC’s niet zijn gemaakt om audio boven een bepaald punt te versterken. Als je de DAC op 10 zou zetten, zou het ongelooflijk luidruchtig klinken (het slechte soort ruis). U kunt deze echter op 5 zetten en vervolgens de versterker instellen om deze 200% hoger te zetten, en de audio zou nog steeds helder zijn

Koptelefoons en luidsprekers

Alle bovenstaande onderdelen zorgen ervoor dat het digitale geluid van uw apparaat via een draad naar buiten komt. Aan het andere uiteinde van die draad heb je de optie van een koptelefoon of luidsprekers.

Goede luidsprekers zijn ingewikkeld om in te stellen en hebben meestal een grote stereo-ontvanger nodig waar je alles op kunt aansluiten. Goed geluid is afhankelijk van de juiste plaatsing van de luidsprekers en de kamerakoestiek. Dit kan enigszins worden verzacht met geschikte positionering en ruisonderdrukkende panelen.

Koptelefoons zijn eenvoudiger en hebben meestal maar een enkele kabel nodig om aan te sluiten. Deze koptelefoon heeft een impedantie, gemeten in Ohm. Dit is de elektrische weerstand van de hoofdtelefoon, en hoofdtelefoons met een hogere impedantie hebben meer vermogen nodig om goed te kunnen werken. De meeste koptelefoons zullen erg laag zijn, meestal onder de 32 Ohm, terwijl sommige koptelefoons tot 600 Ohm kunnen gaan. Over het algemeen zal een hogere impedantie een beter geluid hebben, maar alleen als de rest van uw opstelling qua kwaliteit overeenkomt. Als je DAC en versterker het geluid niet zo hoog kunnen aansturen, zie je misschien geen voordelen – het kan zelfs slechter klinken dan voorheen.

  Hoe u uw met BitLocker versleutelde bestanden kunt beschermen tegen aanvallers

Het belangrijkste om te controleren bij het zoeken naar een koptelefoon is de frequentierespons en de algehele helderheid. Sommige koptelefoons, zoals Beats, zullen de bas op hun koptelefoon harder zetten om de illusie van beter geluid te wekken. Voor een ongetraind oor kan dit echt geweldig klinken, maar een HiFi-opstelling zou idealiter een redelijk vlakke frequentierespons moeten hebben, zonder wijziging van de inkomende audio. Algehele helderheid is moeilijk te meten, maar beïnvloedt het geluid nogal. Dit komt neer op de bouwkwaliteit en meestal de prijs van de hoofdtelefoon.

microfoons

Afhankelijk van je gebruik heb je misschien geen microfoon nodig, maar mensen die audio willen opnemen, kunnen deze eenvoudig aan hun installatie toevoegen. De meeste high-end microfoons gebruiken XLR-connectoren, die de meeste DAC’s ondersteunen. Sommige microfoons, vooral condensatormicrofoons, hebben 48 volt fantoomvoeding nodig, wat betekent dat ze een externe voedingsbron nodig hebben om te kunnen functioneren. Hij krijgt echter stroom van de XLR-kabel zelf, dus je hoeft niets extra’s aan te sluiten, zet gewoon een schakelaar op je DAC om. Zorg er echter voor dat u geen fantoomvoeding levert aan een microfoon die dit niet ondersteunt, aangezien u de microfoon zou kunnen beschadigen.

Extra accessoires

Je hebt natuurlijk kabels nodig om dit allemaal op elkaar aan te sluiten, maar niet zomaar een kabel zal het snijden. Aangezien de meeste van deze componenten stroom krijgen van de muur, heb je afgeschermde kabels nodig. Normale aux-kabels die u kunt gebruiken om muziek in uw auto af te spelen, zijn niet afgeschermd en vangen tonnen statische elektriciteit op van nabijgelegen elektrische signalen. Afgeschermde kabels zijn kostbaar, maar zijn noodzakelijk, want als een onderdeel in deze lus van lage kwaliteit is, zal dit de audio verpesten. Je hebt geen fancy, high-end, vergulde connectoren of wat dan ook nodig, maar afscherming is een must.

  Hoe te dubbelklikken om bureaubladpictogrammen te verbergen/weergeven

Overzicht

Dus hoe past dit allemaal in elkaar? Als je bijvoorbeeld een bestand afspeelt in iTunes, stuurt je computer het via USB naar de DAC. De DAC decodeert het en stuurt vervolgens de eigenlijke analoge audio naar de versterker (meestal via een 1/4″-kabel, maar soms via een standaard hoofdtelefoonkabel). Nadat het is versterkt, gaat het signaal naar je koptelefoon of speakers waar je er eindelijk naar kunt luisteren.

Het eindresultaat is een verbazingwekkend helder geluid.

Dus wat koop ik?

Je hoeft geen waanzinnig dure componenten te kopen om een ​​geweldige ervaring te hebben. Het omgekeerde is ook waar, je kunt te dure componenten kopen en eindigen met luidruchtige, vervormde audio. Het draait allemaal om kwaliteit en komt neer op elk onderdeel zelf.

De exacte componenten van uw installatie zullen verschillen, afhankelijk van uw behoeften, uw budget en uw persoonlijke voorkeuren. De markt is zeer divers en daarom kunnen we niet gemakkelijk een uitgebreide gids samenstellen voor het kopen van elk afzonderlijk onderdeel dat u mogelijk nodig heeft. We raden je aan om je eigen onderzoek te doen en recensies van meer gekwalificeerde audioprofessionals te lezen voordat je beslist wat je gaat kopen.

Afbeelding tegoed: pelfofoto/Shutterstock