Een SD-kaart formatteren naar ExFat in Ubuntu

Het exFat-bestandssysteem is een van de beste formaten om op een SD-kaart te gebruiken, vooral als je SD-kaart op Android wordt gebruikt, omdat het een heleboel handige functies heeft. In deze handleiding laten we u zien hoe u uw SD-kaart formatteert naar ExFat op Ubuntu.

Houd er rekening mee dat hoewel deze instructies gericht zijn op Ubuntu, deze instructies werken op alle op Linux gebaseerde besturingssystemen. Als u in ExFat moet formatteren en Ubuntu niet gebruikt, volg dan gerust.

Optie 1 – Gnome-schijven

De beste manier om een ​​SD-kaart te formatteren naar het ExFat-bestandsformaat in Ubuntu is met de Gnome Disks-applicatie. Dit programma heeft ingebouwde ondersteuning voor ExFat en een eenvoudige GUI die iedereen kan begrijpen, zelfs beginners.

Om te beginnen, moet u ervoor zorgen dat uw Ubuntu Linux-pc Gnome-schijven heeft geïnstalleerd. Als u het niet hebt ingesteld, start u een terminal op het Ubuntu Linux-bureaublad door op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord te drukken of door te zoeken naar “Terminal” in het app-menu.

Zodra het terminalvenster is geopend, gebruikt u de onderstaande apt install-opdracht om de Gnome Disks-app op uw Ubuntu-pc te installeren. Of, als u de terminal liever niet gebruikt, start u Ubuntu Software, zoekt u naar “Disks” of “Gnome Disks” en installeert u de software op die manier.

  Hoe krijg ik een tekstuitbreiding in Microsoft Word?

Opmerking: als u Ubuntu niet gebruikt, kunt u de Gnome Disks-tool vrij eenvoudig installeren door de Pkgs.org-website te bezoeken. Of door te zoeken via Gnome Software of KDE Discover voor de app.

sudo apt install gnome-disk-utility

Nu de Gnome Disks-toepassing is geïnstalleerd, start u deze door te zoeken naar “Disks” in het app-menu. Je kunt het indien nodig ook starten met “gnome-disk-utility” vanaf de terminalprompt.

Met Gnome Disks geopend op het Ubuntu-bureaublad, volgt u de stapsgewijze instructies hieronder om uw SD-kaart in ExtFat-indeling te formatteren.

Stap 1: Sluit uw SD-kaart aan op Ubuntu via een USB-kaartlezer of de SD-kaartlezer die in uw pc is ingebouwd. Bij het aansluiten, zou Gnome Disks het automatisch in de linkerzijbalk moeten tonen.

Als u uw apparaat niet ziet, sluit u Gnome Disks en start u deze opnieuw.

Stap 2: Zoek uw SD-kaartapparaat in de zijbalk en selecteer het met de muis. Nadat u het met de muis hebt geselecteerd, zoekt u het menu in de rechterbovenhoek en klikt u erop.

Selecteer in het menu de optie “Schijf formatteren”. Als u dit selecteert, kunt u uw SD-kaart wissen. Nadat u op ‘Schijf formatteren’ heeft geklikt, verschijnt er een menu. Kies ‘Bestaande gegevens niet overschrijven (snel)’.

  Bypass About:Config & Toggle Privacyvoorkeuren vanaf de werkbalk [Firefox]

Selecteer in het tweede vak “Compatibel met moderne systemen en harde schijven > 2TB (GPT). Je hebt deze optie nodig om ExFat te gebruiken.

Kies “Formaat” wanneer beide menu-opties zijn ingesteld.

Stap 3: Wanneer uw apparaat is geformatteerd, zijn alle partities verdwenen. Zoek vanaf hier het “+”-symbool en klik erop met de muis. Deze knop zal het nieuwe partitiemenu openen.

Gebruik de partitieschuifregelaar en gebruik deze om te kiezen hoe groot de partitie zal zijn. Klik vervolgens op “Volgende”.

Stap 4: Zoek het selectievakje “Overige” en klik erop met de muis. U moet deze optie kiezen, aangezien “ExFat” zich in dit gebied bevindt.

Nadat u op “Overige” hebt geklikt, klikt u op het selectievakje met “exFAT”. Als u dit selecteert, vertelt u Gnome Disks om uw partitie te formatteren naar “exFAT”.

Klik op “Maken” om het proces te voltooien.

Optie 2 – Terminal

Hoewel Gnome Disks duidelijk de gemakkelijkste manier is om een ​​schijf te formatteren, is het niet de enige manier om dit te doen. Via de terminal kunt u ook een USB-stick formatteren in het ExFat-formaat.

Open een terminalvenster om aan de slag te gaan. U kunt een terminalvenster openen door op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord te drukken of door te zoeken naar “Terminal” in het app-menu.

  Hoe de terminal op een Mac te openen

Zodra het terminalvenster is geopend, gebruikt u de opdracht lsblk om alle aangesloten blokapparaten op uw computer te bekijken. Zoek het label van uw SD-kaart. In dit voorbeeld is het stationslabel /dev/sde1. De jouwe zal verschillen.

Nadat u het stationslabel hebt gevonden, kunt u een nieuw bestandssysteem op het apparaat maken. Gebruik hiervoor de opdracht mkfs.exfat. Deze opdracht zal de partitietabel herschrijven en opnieuw formatteren zodat alles wordt gewist.

sudo mkfs.extfat /dev/sde1

Wanneer de opdracht is voltooid, ziet u ‘Bestandssysteem succesvol gemaakt’. Zo weet je dat het proces is voltooid. Op dit punt kunt u controleren of het bestandssysteem inderdaad ExFat gebruikt door de opdracht lsblk -f uit te voeren.

lsblk -f

De bovenstaande opdracht geeft een overzicht van elk blokapparaat, maar toont ook het bestandssysteem dat aan het apparaat is gekoppeld. Zoek dus uw SD-kaart die u hebt geformatteerd en kijk onder de kolom “FSTYPE” om te bevestigen dat het formatteren is gelukt.