Een socketfout oplossen die is opgetreden tijdens de uploadtest

Een falende internetverbinding is iets waar we niet eens aan willen denken. Internetverbinding werd een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Alles over de hele wereld is met elkaar verbonden en creëerde een geglobaliseerde omgeving. Met zoveel betekenis, is het begrijpelijk om gefrustreerd te raken over een falende internetverbinding. Wanneer dit scenario zich voordoet, is het eerste wat de meeste internetgebruikers doen, de netwerksnelheid controleren. Om de netwerksnelheid te vinden, gebruiken mensen vaak online tools. Helaas hebben sommige gebruikers de laatste tijd naar verluidt socketfouten ondervonden tijdens het uitvoeren van de snelheidstest. Dit artikel helpt u bij het oplossen van een socketfout die is opgetreden tijdens het uploadtestprobleem.

Fix een socketfout opgetreden tijdens de uploadtest op Windows 10

Bekijk de oorzaken achter een socketfout die is opgetreden tijdens het probleem met de uploadtest, die hieronder wordt vermeld:

  • Irrelevante uitgaande regels in uw systeem Windows Firewall kan de reden zijn achter het socketfoutprobleem.
  • Actief synchronisatieproces van cloudopslagapplicaties zoals OneDrive, Google Drive en Dropbox die op de achtergrond draaien, verbruikt veel netwerkbandbreedte en veroorzaakt hinder bij het controleren van de internetsnelheid.
  • Aanwezigheid van antivirusprogramma’s op uw pc.

De bovengenoemde scenariooorzaken kunnen eenvoudig worden verholpen. Probeer daarom de onderstaande methoden een voor een uit om uw mogelijke oplossing te vinden voor het oplossen van socketfout Windows 10.

Methode 1: Regel voor aangesloten apparaatplatform inschakelen

Er is een socketfout opgetreden tijdens het probleem met de uploadtest via uw browser, dit kan te wijten zijn aan de firewall. Dit geldt ook voor de ingebouwde Windows-firewall. Veel gebruikers meldden dat dit specifieke probleem optreedt vanwege een uitgaande regel. Als u nu zelfs andere problemen met de ethernetverbinding ondervindt, vergeet dan niet om de uitgaande regel in te schakelen. Hier leest u hoe u het kunt inschakelen.

  Hoe Microsoft Authenticator naar een nieuwe telefoon te verplaatsen

1. Druk tegelijkertijd op de toetsen Windows + R en start het dialoogvenster Uitvoeren.

2. Typ firewall.cpl en druk op Enter om Windows Defender Firewall te starten.

3. Selecteer op de pagina Windows Defender Firewall de optie Geavanceerde instellingen aanwezig in het linkerdeelvenster.

4. Selecteer op de pagina Windows Defender Firewall met geavanceerde beveiliging de optie Uitgaande regels in het linkermenuvenster.

5. Blader naar beneden in het menu Uitgaande regels in het rechterdeelvenster. Zoek Connected Device Platform – Wi-Fi Direct Transport (TCP-OUT) optie. Dubbelklik er vervolgens op om te starten.

Opmerking: als u een probleem ondervindt vanwege uw ethernetverbinding, start u de regel voor uitgaand Connected Device Platform (TCP-Out).

6. Schakel in het venster Connected Device Platform – Wi-Fi Direct Transport (TCP-OUT) Eigenschappen naar het tabblad Algemeen en vink het selectievakje Ingeschakeld onder het gedeelte Algemeen aan, zoals weergegeven.

7. Selecteer vervolgens Toepassen om de aangebrachte wijzigingen op te slaan.

8. Klik op OK om alle volgende vensters te sluiten.

9. Start ten slotte uw pc opnieuw op. Voer na het opnieuw openen de snelheidstest uit.

Methode 2: Stop met synchroniseren op OneDrive of Google Drive

Gebruikt u de desktopversie van OneDrive of Google Drive op uw pc? Dan kunnen deze cloudopslagtoepassingen verantwoordelijk zijn voor de uploadtestfout. Meestal gebruiken cloudopslag-apps veel internetbandbreedte als ze zich in de synchronisatiemodus bevinden, wat gebeurt wanneer ze worden gebruikt als primaire opslagoplossing. Verschillende gebruikers meldden dat ze deze fout hebben ondervonden tijdens het uitvoeren van de snelheidstest en ontdekten dat OneDrive of Google Drive actief achteraan uploadt en veel bandbreedte verbruikt. Om de uploadtestfout op te lossen, moet u dus de synchronisatieoptie in cloudtoepassingen uitschakelen.

Optie I: synchronisatie pauzeren in OneDrive

Hier leest u hoe u actieve synchronisatie op OneDrive uitschakelt. Volg de onderstaande stappen om dit te doen.

1. Klik op het cloudpictogram op de taakbalk om de One Drive-desktopversie te openen.

  Hoe u uw accounts en wachtwoorden kunt opzoeken op een iPhone of iPad

2. Klik in het OneDrive-venster op het pictogram Instellingen.

3. Selecteer de optie Synchronisatie pauzeren in het contextmenu.

4. Stel nu de tijd in op 2 uur. Deze duur is meer dan genoeg om je snelheidstest te voltooien.

Zodra de OneDrive-synchronisatieoptie is uitgeschakeld, voert u de snelheidstest uit en controleert u of het probleem met de socketfout is opgelost.

Optie II: synchronisatie pauzeren in Google Drive

Hier leest u hoe u actieve synchronisatie op Google Drive uitschakelt. Volg de onderstaande stappen om dit te doen.

1. Ga naar de taakbalk en selecteer het pictogram met betrekking tot de Google Drive-cloudtoepassing.

2. Als de schijf bestanden actief synchroniseert, klikt u op het pictogram met de drie verticale stippen in de rechterbovenhoek van het Google Drive-venster.

3. Selecteer vervolgens de optie Synchronisatie pauzeren in het verschenen contextmenu om de synchronisatiemodus uit te schakelen.

Zodra de Google Drive-synchronisatieoptie is uitgeschakeld, voert u de snelheidstest uit en controleert u of er een socketfout is opgetreden tijdens het uploadtestprobleem.

Als het probleem is opgelost door de synchronisatiemodus in Google Drive uit te schakelen, is het goed en wel. Ga nu terug naar dezelfde Google Drive-menuoptie en selecteer Hervatten in het contextmenu om opnieuw een actief synchronisatieproces tot stand te brengen.

Methode 3: Uitzondering toevoegen in Antivirus

Soms markeert de antivirustoepassing het onderdeel van de snelheidstest als verdachte activiteit vanwege de overmatige bescherming die het op zijn beurt als een socketfout activeert. Toepassingen zoals Avast Antivirus, Kaspersky en Comodo staan ​​bekend om hun blokkerende aard tussen uw pc en de snelheidstestserver.

Als u dergelijke antivirusprogramma’s gebruikt, moet u een uitzondering maken in de antivirustoepassing zelf om de snelheidstest soepel uit te voeren.

Opmerking: de uitzonderingsoptie kan verschillen, afhankelijk van de toepassing die u gebruikt. Zorg daarom voor een goede uitsluiting. Avast Antivirus-software wordt hier als voorbeeld gebruikt.

Voor de Avast-toepassing volgt u gewoon de onderstaande instructies om een ​​uitzondering te maken voor het uitvoeren van een snelheidstest.

1. Klik op de startpagina van Avast op de menuoptie in de rechterbovenhoek, zoals weergegeven.

  Reacties verbergen of verwijderen in Google Documenten

2. Selecteer in het contextmenu de optie Instellingen.

3. Schakel over naar het tabblad Algemeen.

4. Selecteer nu Uitzonderingen op het tabblad Algemeen. Klik vervolgens op UITZONDERINGEN TOEVOEGEN zoals gemarkeerd.

5. Voer de opgegeven URL in bij Type bestandspad, mappad of URL en selecteer UITZONDERING TOEVOEGEN om de URL toe te voegen aan de lijst met uitsluitingen.

https://www.speedtest.net/

6. Als u klaar bent, sluit u de Avast-toepassing. Voer vervolgens de snelheidstest uit en controleer of de socketfout is verholpen.

Methode 4: Antivirus tijdelijk uitschakelen (indien van toepassing)

Antivirus is een algemeen bekend programma dat uw systeem beschermt tegen elke vorm van externe kwaadaardige dreiging. Deze bewakingspolitie overweldigt ons echter soms met overbezorgdheid. Het bekende feit is dat antivirusprogramma’s voor beveiligingsdoeleinden in conflict kunnen komen met veel andere toepassingen van derden, die op hun beurt de programma’s op uw systeem kunnen blokkeren voor het operationele proces en de prestaties. In dit geval blokkeert de antivirustoepassing de snelheidstest, wat op zijn beurt kan leiden tot een socketfout. Om dergelijke problemen te voorkomen, moet u voorlopig al uw antivirussoftware van derden uitschakelen. Lees onze handleiding over Antivirus tijdelijk uitschakelen op Windows 10 om antivirus voor een bepaalde tijd uit te schakelen.

Als het probleem is opgelost, vergeet dan niet de beveiliging in te schakelen die u tijdelijk hebt uitgeschakeld.

Methode 5: Antivirus verwijderen (niet aanbevolen)

Een alternatieve manier is om de antivirustoepassing van derden permanent van uw apparaat te verwijderen als u denkt dat het in de toekomst geen zin meer heeft. Raadpleeg hiervoor onze gids op

Pro-tip: probeer andere snelheidstestservices

Nog steeds geen geluk? Maak je geen zorgen. Er is altijd een andere manier. Gebruik alternatieve snelheidstesttools en kijk of deze u helpen het probleem met de socketfout op te lossen. SpeedTest van Ookla is niet alleen de beste tool die er is om uw internetverbinding te verifiëren. Er zijn ook een paar andere betrouwbare tools die hieronder met links worden vermeld.

***

Hopelijk heb je nu geleerd hoe je een socketfout kunt oplossen die is opgetreden tijdens de uploadtest op Windows 10-pc’s. Neem gerust contact met ons op met uw vragen en suggesties via de opmerkingen hieronder.