Een thema wijzigen en aanpassen op Windows 11

Windows heeft altijd thema’s gehad, maar in Windows 10 zijn deze thema’s conservatief geworden in wat ze gebruikers toestaan ​​te veranderen. De titelbalk verandert van kleur om bij de achtergrond te passen, maar verder gebeurt er weinig.

Windows 11 heeft een veel meer aanpasbare themafunctie. U begint met vier vooraf ingestelde thema’s, maar gebruikers zijn vrij om verschillende aspecten ervan aan te passen.

Thema in Windows 11

Windows 11 heeft vier nieuwe vooraf ingestelde thema’s. Het thema met hoog contrast is er nog steeds voor gebruikers met een visuele beperking, maar kan nu worden aangepast.

  10 dingen die u moet doen als u een nieuwe Windows-pc aanschaft

Thema wijzigen op Windows 11

Windows 11 wordt geleverd met een aantal vooraf ingestelde thema’s, waaronder een zeer mooie, groen-grijze variant van het standaardthema, compleet met bijpassende achtergrond. U kunt meer thema’s downloaden van de Microsoft Store (hoewel er op dit moment misschien niet veel zijn om uit te kiezen).

Open de app Instellingen met de sneltoets Win+I.
Selecteer Personalisatie aan de linkerkant.
Klik op Thema’s.
Selecteer een thema en het wordt toegepast.

Thema aanpassen in Windows 11

Wanneer u een thema aanpast in Windows 11, begint u met een van de thema’s in de functie Toegankelijkheid.

Open de app Instellingen met de sneltoets Win+I.
Ga naar Toegankelijkheid in de kolom aan de linkerkant.
Klik op Thema’s contrasteren.
Open de vervolgkeuzelijst Contrastthema’s en selecteer een van de vooraf ingestelde thema’s (Aquatic, Desert, Dusk en Night Sky).

  Hoe u de Reader-app op Windows 10 kunt downloaden

Klik op Toepassen.
Zodra het thema is toegepast, klikt u op de knop Bewerken.
Klik op een kleurvak en kies de kleur die je ervoor in de plaats wilt gebruiken.
Herhaal dit voor alle kleuren die u in het thema wilt wijzigen.

Klik op de knop Opslaan en toepassen.
Geef het thema een naam zonder spaties.
Het thema wordt toegepast.

Thema-ondersteuning

Wanneer u een thema aanpast, moet u controleren hoe de nieuwe kleuren eruitzien in UWP-apps en desktop-apps. Gebruik de app Instellingen en Verkenner als lakmoesproef. De meeste apps op Windows 11 ondersteunen thema’s, maar er zullen uitzonderingen zijn. Het thema is ook van toepassing op menu’s.

  Grafische prestaties per app beheren op Windows 10

Windows 11 staat nog in de kinderschoenen, dus als je dit uitprobeert, moet je weten dat het een paar pogingen kost om het thema toe te passen.

Conclusie

Aanpasbare toegankelijkheidsthema’s zijn misschien niet waar gebruikers aan denken als ze een aangepast thema voor Windows 11 willen maken, maar de functie past precies. Wat nog belangrijker is: voor gebruikers die de standaardthema’s met hoog contrast onvoldoende vonden, is er nu een eenvoudige manier om de kleuren te wijzigen die voor u moeilijk te zien zijn, maar die toch het thema met hoog contrast behouden.