Een time-lapse maken met uw DSLR of spiegelloze camera

Een time-lapse is het tegenovergestelde van slow-mo: in plaats van snel bewegende activiteiten te vertragen, versnellen ze langzame. Ze zijn perfect voor de beweging van wolken, menigten, verkeer en dergelijke tonen. Je kunt ze zelfs gebruiken om langzaam bewegende dingen zoals bloeiende bloemen te laten zien.

Het mooie van time-lapses is dat ze voor fotografen heel gemakkelijk te fotograferen zijn. Elk frame is een enkel stilstaand beeld. Laten we eens kijken naar de basisprincipes van het zelf fotograferen.

Voordat je start

Hoewel het mogelijk is om een ​​time-lapse te maken met je iPhone, gaan we in dit artikel kijken naar het gebruik van DSLR’s of spiegelloze camera’s. Ze geven je de meeste controle.

Naast je camera heb je een statief nodig om alles in dezelfde positie vergrendeld te houden. Je hebt ook een intervalmeter nodig, zodat je met hetzelfde interval foto’s kunt maken; sommige camera’s hebben er een ingebouwd, maar als de jouwe dat niet doet, zal elke fatsoenlijke ontspanknop op afstand werken.

Het laatste dat u moet doen voordat u begint, is uitzoeken hoeveel foto’s u moet maken. Daar zijn rekenmachines die kunnen helpen, maar ik vind het de moeite waard om de wiskunde zelf te doen.

De drie standaard afspeelsnelheden voor video zijn 24 frames per seconde (fps), 25 fps en 30 fps. Voor online video’s raad ik aan om met 30 fps te gaan, maar alles is voldoende; het verandert alleen de wiskunde een beetje.

Laten we voor dit artikel met 30 fps werken; het betekent dat we 30 stilstaande beelden nodig hebben voor elke seconde van de uiteindelijke video. Als we een korte time-lapse van 15 seconden willen maken, zijn dat 450 foto’s (15×30=450).

Nu we weten dat we 450 frames hebben om mee te spelen, is het tijd om uit te zoeken wat het interval tussen elk moet zijn. Laten we aannemen dat we proberen de ondergaande zon gedurende 30 minuten te fotograferen. Dertig minuten is 1800 seconden, dus als we elke 4 seconden een foto maken (1800/450=4), comprimeren we een half uur tot 15 seconden met 30 frames per seconde. Gemakkelijk!

  Hoe reisvoortgang delen in Google Maps

Voor je time-lapse doorloop je hetzelfde proces en bereken je welk interval je nodig hebt. Meestal wil je iets tussen ongeveer 1 en 20 seconden – alles wat langer duurt, duurt lang om te fotograferen en alles zal enorm worden versneld.

De time-lapse maken

Kadreer je opname en vergrendel de camera op je statief. Maak een paar testopnamen om uw belichting goed te krijgen. Als je eenmaal hebt uitgezocht welke instellingen je wilt gebruiken, zet je je camera in de handmatige modus en bel je ze in.

Neem even de tijd om scherp te stellen en schakel vervolgens uw lens over naar handmatige scherpstelling. Je wilt niet dat er iets verandert tussen de opnamen.

Stel het interval en, indien mogelijk, het aantal opnamen in met je intervalmeter. Elk apparaat is anders, dus ik kan hier geen gedetailleerde instructies geven; als u problemen ondervindt, raadpleeg dan de handleiding.

Ook moet je kiezen tussen RAW of JPEG fotograferen. Als je maar een paar honderd frames maakt, raad ik RAW aan. Als je een paar duizend fotografeert, kun je JPEG overwegen.

Zodra alles klaar is, drukt u op de ontspanknop op de intervalmeter en stapt u terug. Je camera zou nu de volgende paar seconden een foto moeten maken.

De kaders voorbereiden

Nu alle frames zijn opgenomen, is het tijd om ze te combineren tot een echte time-lapse. Als je bekend bent met een video-editor zoals Adobe Premier ga je gang en gebruik het. Voor fotografen is de eenvoudigste optie echter het gebruik van Adobe Lightroom.

  Hoe u standaard een MS Word-document in overzichtsweergave opent

Importeer alle foto’s, behalve uw testopnamen, in Lightroom. Ga door en zorg ervoor dat alles er goed uitziet en dat er geen schoten ontbreken.

Als je zeker weet dat alles in orde is, ga je naar de module Ontwikkelen en selecteer je de eerste afbeelding. Voer de gewenste bewerkingen uit. Een ding dat ik zou aanraden is om de crop te veranderen in 16:9; het is de traditionele beeldverhouding voor breedbeeldvideo.

Ga vervolgens naar Bewerken> Alles selecteren en vervolgens Instellingen> Instellingen synchroniseren. Zorg ervoor dat alles is geselecteerd en klik op ‘Synchroniseren’.

Hiermee worden dezelfde bewerkingen toegepast op al uw frames, zodat u niet alles afzonderlijk hoeft te doorlopen en te doen.

De video maken

Met alle frames klaar voor gebruik, is het tijd om de time-lapse-video te maken. Dat gaan we doen met een zeer handige Lightroom Slideshow-sjabloon van Sean McCormack. Deze versie van de sjabloon exporteert alleen video met 29,97 fps; Sean heeft ook oudere voorinstellingen die 24, 25 en 30 fps doen, maar u kunt enkele artefacten zien als u ze gebruikt.

Download de voorinstelling van de site van Sean en voeg ze toe aan uw Lightroom Slideshow Templates-map. Raadpleeg onze handleiding voor het toevoegen van voorinstellingen aan Lightroom voor volledige instructies over hoe u dat moet doen. De eenvoudige optie is om naar de module Diavoorstelling te gaan, met de rechtermuisknop op de sjabloonbrowser te klikken, “Importeren” te selecteren en vervolgens naar het gedownloade sjabloonbestand te navigeren.

Ga met de sjabloon toegevoegd naar de module Diavoorstelling. Selecteer het in de sjabloonbrowser.

Klik vervolgens in de linkerbenedenhoek van het scherm op ‘Video exporteren’.

Geef uw time-lapse een naam en selecteer 1080p of 720p in de vervolgkeuzelijst “Videovoorinstelling”. Klik op “Exporteren” en de time-lapse wordt opgeslagen.

Ga het bekijken en zorg ervoor dat alles er goed uitziet. Proficiat! Je hebt zojuist je eerste basis time-lapse gemaakt.

  Wat is Belichtingsbracketing?

Enkele dingen om te overwegen

Time-lapses worden steeds populairder en complexer. Hierboven hebben we gekeken naar het maken van een zeer eenvoudige time-lapse. Er zijn veel manieren waarop u verder kunt gaan.

Camera’s zijn niet perfect. Ze maken niet elke keer dat je op de ontspanknop drukt dezelfde foto. Er zijn vaak kleine variaties. Als er een klein beetje flikkert in je time-lapse, komt dat vrijwel zeker hiervan. Als je veel meer controle wilt en een manier om de variaties glad te strijken, bekijk LRTimelapse-voor ongeveer $ 120 is het prijzig, maar het is de beste tool die er is om time-lapses te maken.

Op dezelfde manier kunt u creatief worden met uw opnamen. Met meer geavanceerde intervalmeters kunt u de sluitertijd tussen frames wijzigen (vaak bulb-ramping of “bramping” genoemd), zodat u kunt overschakelen tussen dag en nacht of andere situaties waarin het lichtniveau verandert. U kunt ook gemotoriseerde statiefkoppen gebruiken om beweging aan uw opnamen toe te voegen.

Als je serieus bent over time-lapses, is het ook de moeite waard om te leren hoe je video’s bewerkt. Op die manier ben je beter in staat om verschillende shots te combineren, muziek toe te voegen en anderszins interessantere video’s te maken.

Time-lapses bevinden zich op het snijvlak van fotografie en videografie. Ze zijn leuk om mee te spelen, hoewel ze tijdrovend kunnen zijn om goed te krijgen. Nu ken je de basis.