Een uitgebalanceerde compositie gebruiken voor sterkere foto’s

Er zijn twee soorten balans in fotografie: formeel en informeel. Beide begrijpen – en weten hoe ze moeten – is een belangrijk onderdeel van compositie. Laten we graven.

Balans maakt al deel uit van compositie, lang voordat fotografie opkwam. Het is een integraal onderdeel van de meeste renaissanceschilderijen. Het is ook een ietwat glibberig concept. Het is gebaseerd op een idee dat ‘visueel gewicht’ wordt genoemd en dat op zichzelf een metafoor is. Het idee is dat verschillende objecten in een scène allemaal een verschillend visueel gewicht hebben. Mensen, felgekleurde dingen, objecten met een hoog contrast en ongewone onderwerpen hebben bijvoorbeeld allemaal een hoog visueel gewicht. Andere dingen, zoals grote delen van de ruimte, lucht, water of grond, hebben een laag visueel gewicht. De enige manier om er grip op te krijgen, is door het in actie te zien en ermee te spelen.

Formele of symmetrische balans

Formeel evenwicht is symmetrie. Het is waar het frame in tweeën wordt gesplitst, verticaal of horizontaal, en beide zijden krijgen hetzelfde visuele gewicht. Kijk eens naar dit portret.

Het is in wezen perfect symmetrisch langs de verticale as.

Beide zijden van het beeld hebben hetzelfde visuele gewicht. Er is niets dat onze ogen naar de ene of de andere kant van het beeld trekt.

  De taal wijzigen in Microsoft Word

Hier is nog een portret waar, nogmaals, het model centraal staat, dus het is vrijwel symmetrisch.

En nog een.

Zoals je kunt zien, kan een formele balans goed werken bij portretten. Het geeft een gevoel van sereniteit, ernst en degelijkheid. In de volgende opname van een Sovjetstandbeeld in Transnistrië heb ik met opzet formeel evenwicht gebruikt, omdat ik wilde dat het zou voelen alsof het al jaren had gestaan ​​- sinds dat het dat had gedaan.

Formele balans is vrij eenvoudig te begrijpen: plaats het onderwerp in het midden. Dus laten we verder gaan met het lastigere concept van informeel evenwicht.

Informele of asymmetrische balans

Informele of symmetrische balans houdt in dat u het beeld in evenwicht brengt door objecten met vergelijkbare visuele gewichten naast elkaar te plaatsen in plaats van alles symmetrisch in evenwicht te brengen. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden.

Op deze foto heb ik genoeg visueel gewicht om de bergen en wolken mooi in evenwicht te brengen. Je krijgt nog steeds een gevoel voor de schaal, maar het beeld voelt niet leeg aan. Mensen zijn visueel erg zwaar waardoor ze vaak veel kunnen balanceren.

Hier is nog een soortgelijk idee. Will, de skiër, is nog kleiner in het frame, maar balanceert nog steeds op de enorme berg achter hem.

  Iemand uitnodigen voor een Zoom-vergadering

Laten we dit eens omgekeerd bekijken. Hier is een onevenwichtige opname. Het kasteel is cool en interessant, maar verder gebeurt er niet veel op de foto.

Even later voer een boot de rivier op. Nu zijn we iets op het spoor. De kleine bewegende boot is genoeg om het gigantische, oude kasteel in evenwicht te brengen.

U kunt ook een enkel object met een groot visueel gewicht balanceren met veel objecten met heel weinig visueel gewicht. Hier balanceren de sterren aan de hemel de grote Joshua-bomen. De kleinere bomen balanceren ook de grote boom.

Misschien komt het beste voorbeeld van asymmetrische balans niet van fotografie, maar van kunst. Michelangelo’s De schepping van Adam is prachtig in balans: Adam en de aarde hebben hetzelfde visuele gewicht als God en het engelenkoor.

Ongebalanceerde of dynamische afbeeldingen

Onthoud dat balans slechts één hulpmiddel is in uw compositie-gereedschapskist. Er zijn ook andere dingen zoals leidende lijnen, beperkte kleurenpaletten en nog veel meer. Dit betekent dat niet al uw afbeeldingen in balans hoeven te zijn. Ongebalanceerde beelden hebben de neiging om spanning, dynamiek en een gevoel van activiteit te hebben.

Kijk maar naar deze foto. Will springt in een zwarte afgrond. Dit geeft een gevoel van snelheid en drama aan wat hij doet.

  Hoe u Google Maps en Apple Maps onderweg kunt gebruiken zonder internetverbinding

Of maak deze foto van de Santa Monica Pier. Houden de lucht en de zee de pier in evenwicht? Misschien, maar ik zou zeggen waarschijnlijk niet. In plaats daarvan krijgen we deze dynamische zonsondergangfoto van de pier die de oceaan in steekt.

Waar het voor mij op neerkomt, is wat je probeert over te brengen. Als je stevigheid en stabiliteit wilt, ga dan voor een formeel uitgebalanceerd beeld. Als je op zoek bent naar iets dramatischers dat nog steeds die gebalanceerde uitstraling heeft, probeer dan asymmetrisch uitgebalanceerde composities. Of, als je iets gespannen en dynamisch wilt, ga voor een onevenwichtig beeld.

Speel wat rond: welke compositie je ook kiest, het zal misschien niet werken, maar je zou kunnen eindigen met iets geweldigs! En in ieder geval leer je gaandeweg iets. Er zijn hier weinig rechten of fouten.