Een vervaldatum toevoegen aan e-mails in Outlook (en waar ze voor zijn)

Met Outlook kunt u een vervaldatum toevoegen aan e-mail die u verzendt of ontvangt. Zodra de vervaldatum is verstreken, wordt de e-mail weergegeven met een andere opmaak en kunt u de ingebouwde hulpprogramma’s van Outlook gebruiken om verlopen e-mail automatisch te beheren.

Vervaldatums zijn alleen van toepassing op e-mails, niet op agenda-afspraken of taken, omdat die items hun eigen datums hebben die u kunt gebruiken om ze te beheren

Een vervaldatum voor een e-mail instellen

Om een ​​vervaldatum toe te voegen aan een e-mail die u verzendt, moet u het venster Eigenschappen voor de e-mail openen. Open de e-mail en klik vervolgens op Bericht > Tags.

Hierdoor wordt het venster Eigenschappen voor de e-mail geopend, dat u ook kunt openen door op Opties > Meer opties of Bestand > Eigenschappen te klikken. Schakel het selectievakje ‘Verloopt na’ in en kies vervolgens een datum en tijd.

Klik op Sluiten om terug te keren naar uw e-mail. Er zijn geen zichtbare tekenen dat er een vervaldatum is toegevoegd en u kunt de e-mail gewoon verzenden.

Om een ​​vervaldatum toe te voegen aan een e-mail die je hebt ontvangen, open je de e-mail en klik je op Bericht > Tags (of Bestand > Eigenschappen).

Dit opent het venster Eigenschappen voor de e-mail. Er zijn niet zoveel opties voor een ontvangen e-mail als voor een bericht dat u verzendt, maar u kunt nog steeds een vervaldatum en -tijd instellen.

  Meerdere bestanden tegelijk naar Dropbox uploaden met een iPhone of iPad

Wat doet een vervaldatum?

Je hebt dus een vervaldatum aan een e-mail toegevoegd. Dat is mooi en zo, maar wat heeft het voor zin om het te doen?

Vervaldatums worden door Outlook op verschillende manieren gebruikt om u te helpen focussen op wat belangrijk is. E-mails die zijn verlopen zijn over het algemeen niet zo belangrijk als e-mails die niet zijn verlopen, dus Outlook maakt verlopen e-mails automatisch anders op.

Als je hebt gekeken naar het instellen van voorwaardelijke opmaak in Outlook, dan heb je misschien de opmaakregel “Verlopen items” opgemerkt.

Deze regel maakt elke e-mail waarvan de vervaldatum is verstreken op met een grijs lettertype en de tekst doorgestreept.

Dit laat u weten dat de e-mail is verlopen, zodat u zich eerst kunt concentreren op belangrijkere e-mails. Als je een e-mail hebt verzonden met een vervaldatum, wordt deze opmaak ook toegepast in Outlook van de ontvanger, maar ook in andere e-mailclients zoals Thunderbird of webapps zoals Gmail of Yahoo! Mail, zal de datum negeren en er niets mee doen.

U kunt ook een kolom aan een map toevoegen die de vervaldatum van een e-mail toont. Klik met de rechtermuisknop op een kolomkop in de map waaraan u de kolom wilt toevoegen en klik vervolgens op ‘Veldkiezer’.

Selecteer “Datum-tijdvelden” in de vervolgkeuzelijst en selecteer vervolgens de optie “Verloopt”.

Sleep het item “Expires” naar uw map om het aan de kolommen toe te voegen.

  Volg, verwijder en beveilig verzonden Gmail-bijlagen met docTrackr

Wanneer u een verlopen e-mail opent, meldt Outlook u met een bericht in de koptekst.

U kunt nog steeds een verlopen e-mail beantwoorden of doorsturen, maar als u deze probeert door te sturen, geeft Outlook eerst een waarschuwing weer.

Klik op “Ja” om de e-mail te verzenden of op “Nee” om te annuleren.

De vervaldatum gebruiken om uw e-mail te beheren

Sommige ingebouwde hulpprogramma’s van Outlook maken ook gebruik van vervaldatums. Als je AutoArchiveren in Outlook hebt ingesteld, heb je misschien een optie opgemerkt om “Vervallen items te verwijderen (alleen e-mailmap)”.

Als dit is ingeschakeld, verwijdert of verplaatst AutoArchiveren (afhankelijk van de andere instellingen) alle e-mails waarvan de datum is verstreken. Dit is een geweldige manier om verlopen e-mails automatisch te verwijderen en te voorkomen dat ze uw mailbox volproppen.

Als u niet wilt dat uw verlopen e-mails worden verwijderd of verplaatst, maar u wilt ze ook niet in Outlook zien, dan kunt u de synchronisatieregels van Outlook instellen om te voorkomen dat ze worden gedownload van de Exchange-e-mailserver.

Wanneer u uw synchronisatiefilter bouwt, klikt u op het tabblad “Geavanceerd” en vervolgens op de knop “Veld”.

Selecteer Datum-/tijdvelden > Verloopt in het menu. Het veld is ook beschikbaar in de opties “Alle e-mailvelden” en “Alle berichtvelden”.

Stel “Voorwaarde” in op “aan of voor” en de “Waarde” op “gisteren” en klik vervolgens op “Toevoegen aan lijst”.

Hiermee worden alle verlopen taken gefilterd, zodat als ze gisteren of eerder zijn verlopen, ze niet worden gesynchroniseerd met Outlook en niet in uw mailbox verschijnen. Ze zijn nog steeds beschikbaar in de Outlook-webapp als je ze daar wilt zien.

  Wat betekent "IKR" en hoe gebruikt u het?

U kunt geen regels instellen om automatisch vervaldatums toe te voegen aan inkomende e-mail of een snelle stap maken die een vervaldatum toepast met een druk op de knop, maar u kunt automatisch een vervaldatum toevoegen aan alle uitgaande e-mails. Klik op Bestand > Opties > E-mail, scrol omlaag naar Berichten verzenden en schakel ‘E-mails markeren als verlopen na zoveel dagen’ in.

Voer het aantal dagen in waarna je berichten wilt laten verlopen en klik vervolgens op “OK”. Hiermee wordt automatisch een vervaldatum toegevoegd aan alle e-mails die u verzendt.

Vervaldatums zijn een handige manier om uw prioriteiten en uw mailbox te beheren door berichten die niet langer relevant zijn te verlichten en u in staat te stellen Outlook-tools te gebruiken om berichten te verwijderen of te verbergen die u niet meer nodig hebt. Het is nog een hulpmiddel in de strijd om te voorkomen dat uw mailbox uit de hand loopt en bovendien een zeer nuttig hulpmiddel.