Een Windows 10-gebruikersaccount in- of uitschakelen

Met Windows kunt u meerdere lokale gebruikersaccounts op hetzelfde apparaat hebben. Hierdoor heeft elke gebruiker zijn eigen bestandsopslag, gepersonaliseerde desktop en aangepaste instellingen.

Soms moet u echter het account van een gebruiker uitschakelen zonder het te verwijderen, omdat als u het account verwijdert, alle bestanden, apps en persoonlijke instellingen worden verwijderd. Als u een account uitschakelt, wordt het accountpictogram verwijderd uit het aanmeldingsscherm en uit het menu om van gebruiker te wisselen. Hiermee kunt u het account later opnieuw inschakelen zonder hun gegevens te verliezen. Hier leest u hoe u een gebruikersaccount in Windows 10 kunt in- of uitschakelen.

Opmerking: dit artikel is vooral bedoeld voor mensen die Windows 10 thuis of in kleine bedrijven gebruiken. Als u Windows 10 in een groter bedrijf gebruikt, heeft u waarschijnlijk niet meerdere lokale gebruikersaccounts op een systeem en zijn deze hulpprogramma’s waarschijnlijk toch uitgeschakeld.

Windows 10 Home- en Pro-gebruikers: schakel gebruikersaccounts uit met de opdrachtprompt

Welke editie van Windows 10 u ook gebruikt (Home, Pro of zelfs Enterprise), u kunt een snelle opdracht op de opdrachtprompt gebruiken om een ​​lokaal gebruikersaccount in of uit te schakelen. Hoewel er een grafische manier is om dit te doen voor gebruikers van Windows 10 Pro (die we in de volgende sectie zullen bespreken), is de opdrachtprompt voor iedereen beschikbaar en zeer snel.

  Een Cortana-spraakopdracht gebruiken om Windows 10 af te sluiten

Open eerst de opdrachtprompt als beheerder. Druk op Start, typ “cmd” in het zoekvak en u ziet “Opdrachtprompt” als het hoofdresultaat. Klik met de rechtermuisknop op dat resultaat en kies ‘Als administrator uitvoeren’.

Typ (of kopieer en plak) bij de prompt de volgende opdracht, waarbij: is de naam van het gebruikersaccount dat u wilt uitschakelen:

net user  /active:no

Nadat de opdracht is voltooid, kunt u de opdrachtprompt sluiten. Het gebruikersaccount wordt uitgeschakeld en wordt niet langer weergegeven als een actief account om in te loggen. U kunt hetzelfde proces herhalen voor alle andere accounts die u wilt uitschakelen.

  Windows 10 standaardbrowser blijft resetten

Opmerking: als u de exacte naam van het account niet weet, typt u het commando net user om een ​​volledige lijst van alle gebruikers te krijgen.

Als u het account opnieuw wilt inschakelen, hoeft u alleen maar een andere verhoogde opdrachtpromptsessie te openen, maar typ “nee” in plaats van “ja” voor de actieve: schakelaar. Het commando ziet er als volgt uit, opnieuw vervangend: met de naam van het gebruikersaccount dat u wilt inschakelen:

net user  /active:yes

Alleen Windows 10 Pro-gebruikers: een gebruikersaccount uitschakelen met het hulpprogramma Computerbeheer

Voor deze methode gaan we de Computer Management Tool gebruiken. Het is een snelle en krachtige manier om toegang te krijgen tot talloze beheertools, zoals Taakplanner, Prestatiemeter, Apparaatbeheer, Schijfbeheer en meer. Gebruikers van Windows 10 Pro en Enterprise kunnen het gedeelte Lokale gebruikers en groepen gebruiken om gebruikerstoegang tot uw apparaat te verlenen en te beperken. (Nogmaals, als u Windows 10 Enterprise gebruikt, maakt u waarschijnlijk deel uit van een Active Directory-domein en heeft u geen gebruik van of toegang tot deze tool.)

  Hoe het batterijpercentage voor Xbox One-controllers in Windows te bekijken

Open in Windows 10 Pro of Enterprise het menu Start en zoek naar ‘Computerbeheer’.

U kunt ook op Windows+X drukken en vervolgens “Computerbeheer” selecteren in het menu Hoofdgebruikers.

Navigeer in het venster Computerbeheer naar Systeemwerkset > Lokale gebruikers en groepen > Gebruikers. Aan de rechterkant ziet u een lijst met alle gebruikersaccounts op uw systeem.

Klik met de rechtermuisknop op het gebruikersaccount dat u wilt uitschakelen en klik vervolgens op ‘Eigenschappen’.

Selecteer in het geopende venster Eigenschappen het selectievakje “Account is uitgeschakeld” en klik vervolgens op “OK” om de wijzigingen op te slaan.

Herhaal de vorige stappen voor alle andere gebruikersaccounts die u wilt uitschakelen. Daarna kunt u Computerbeheer sluiten en worden de uitgeschakelde accounts niet langer weergegeven op inlogschermen.

Om een ​​gebruikersaccount opnieuw in te schakelen, gaat u terug naar het venster Eigenschappen voor dat account en schakelt u het selectievakje ‘Account is uitgeschakeld’ in.

gerelateerde berichten