Een Windows 10-licentie overzetten naar een andere computer

Als je ooit een computer hebt gebouwd en een Windows-licentie hebt gekocht, wil je waarschijnlijk geen nieuwe licentie kopen voor je volgende. Met het slmgr-commando is het mogelijk om uw oude pc te deactiveren en vervolgens een nieuwe te activeren.

Een oude pc deactiveren in plaats van een nieuwe licentie te kopen

Windows-licenties zijn duur. Met $ 100 tot $ 200 kost een officiële productsleutel van Microsoft ongeveer hetzelfde als een 1 TB solid-state drive, 16 GB RAM of een moederbord. En het is geen goed idee om goedkope sleutels te kopen van schetsmatige websites. Dus betalen voor een andere licentie wanneer u een oude computer wilt ontmantelen ten gunste van een nieuwe, is geen goede optie. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om een ​​pc die u niet langer wilt gebruiken te deactiveren en die licentie vervolgens over te zetten naar een nieuwe computer.

Het slmgr-commando maakt dit redelijk eenvoudig, maar u moet een paar beperkingen in gedachten houden. Dit werkt niet voor OEM-sleutels, dit zijn sleutels die zijn geleverd bij een computer die u in een winkel hebt gekocht. Fabrikanten integreren deze sleutels in de hardware waarop ze zijn ontstaan, en het overbrengen ervan naar nieuwe apparaten werkt niet. En hoewel slmgr elke winkelsleutel kan deactiveren (een sleutel die u apart hebt gekocht), activeert het alleen een sleutel die overeenkomt met het geïnstalleerde besturingssysteem.

  Hoe een app-installatie naar een andere schijf in Windows te verplaatsen

Windows 7- en 8-sleutels activeren Windows 10 nog steeds, maar alleen via het standaard activeringsproces en niet via slmgr. Als u een “Pro” -toets invoert bij een “Thuis” -installatie, zal ook dat mislukken met slmgr . Om het zo eenvoudig mogelijk te houden, zet u een Windows 10 Home-sleutel over naar een Windows 10 Home-apparaat en een Windows 10 Pro-sleutel naar een Windows 10 Pro-apparaat. Anders moet je wat extra stappen ondernemen.

Hoe u uw oude pc kunt deactiveren

Voordat u aan de slag gaat, moet u ervoor zorgen dat u uw Windows-sleutel ergens hebt opgeslagen. Als je een productdoos of digitale bon hebt, pak deze dan vanaf daar. Anders zijn er enkele manieren waarop u de productsleutel van uw oude pc kunt herstellen, inclusief het gebruik van Nirsoft’s Produkey.

Om uw oude pc te deactiveren, moet u een verhoogde opdrachtprompt openen. Het hebben van een beheerdersaccount is niet genoeg. U moet op de startknop klikken en “cmd” (zonder aanhalingstekens) in het zoekvak typen. Klik vervolgens op de optie “Als administrator uitvoeren” aan de rechterkant.

  Windows 10 Virtuele Desktop-snelkoppelingen

Voer in de opdrachtprompt die verschijnt de volgende opdracht uit en start vervolgens uw computer opnieuw op:

slmgr.vbs /upk

Als u van plan bent de machine te verkopen of weg te geven, wilt u misschien ook de sleutel uit het register wissen. Het is niet strikt noodzakelijk om de sleutel te deactiveren, maar het is een goed idee om uw sleutel te beschermen.

Typ het volgende in de opdrachtprompt:

slmgr.vbs /cpky

Als de opdrachten slagen, wordt uw oude pc gedeactiveerd. U kunt Windows nog steeds gebruiken, maar het wordt niet behandeld als een echt exemplaar van Windows en bepaalde functies werken niet, zoals het personaliseren van het bureaublad. U bevindt zich in dezelfde staat als wanneer u Windows installeert zonder productsleutel. Als u Windows wilt activeren, kunt u een nieuwe sleutel kopen en invoeren, of er een kopen in de Windows Store.

Hoe een nieuwe pc te activeren

Om te activeren met slmgr , opent u een verhoogde opdrachtprompt en voert u de volgende opdracht uit:

slmgr.vbs /ipk #####-#####-#####-#####-#####

Vervang gewoon de #####-#####-#####-#####-##### door uw sleutel.

Als u een sleutel probeert te gebruiken die nog niet is gedeactiveerd van een eerdere pc, lijkt deze in eerste instantie misschien te werken. Maar uiteindelijk zal de activering mislukken en ontvangt u meldingen “niet echt” en “uw pc vernieuwen”.

Nogmaals, dit werkt alleen als de sleutel exact overeenkomt met het besturingssysteem dat u gebruikt. Als je een Windows 10 Pro-sleutel hebt, maar Windows 10 Home is geïnstalleerd, krijg je een foutmelding over niet-core Windows.

  Hoe Bluetooth-audioproblemen op Windows 10 op te lossen?

En als u een vorige versiesleutel probeert te gebruiken, zoals Windows 7 of 10, ontvangt u een ongeldige sleutelfout.

In die gevallen kunt u het beste de instellingen openen, op de optie “Windows activeren” klikken en vervolgens uw sleutel handmatig invoeren.

Houd er rekening mee dat als u een Pro-sleutel gebruikt en een geïnstalleerd exemplaar van Windows 10 Home activeert, deze methode automatisch wordt geüpgraded naar Pro.

Houd er rekening mee dat u Windows-sleutels slechts met één installatie tegelijk kunt gebruiken en plan vooruit. Als u uw oude machine wilt behouden terwijl u een nieuwe bouwt, heeft u een tweede Windows-licentie nodig. Maar als het plan is om te ontmantelen, bespaar dan wat geld en draag uw bestaande licentie over.