Elke console-gamecontroller aansluiten op een Windows-pc of Mac

Consolecontrollers werken niet altijd zodra je ze op een Windows-pc of Mac aansluit. We hebben een lijst met handleidingen samengesteld, zodat u kunt leren hoe u uw favoriete controller met uw computer kunt laten werken.

De meeste controllers die bedoeld zijn voor gebruik op pc’s, zoals USB Logitech-controllers, zijn HID-compatibele apparaten en ondersteunen het XInput- of DirectInput-protocol, dat u in de meeste games kunt gebruiken. Sommige werken mogelijk direct uit de doos en andere hebben mogelijk een aangepast stuurprogramma nodig. Voor consolecontrollers, vooral oudere, heb je mogelijk een hardwareadapter nodig als deze niet op USB kan worden aangesloten, omdat Bluetooth-ondersteuning wisselvallig is.

Deze handleiding behandelt Windows en macOS, maar de meeste HID-controllers werken ook op Linux. Het duurt maar een kleine configuratie, waarmee Linux-gebruikers waarschijnlijk bekend zijn.

PlayStation 4 (DualShock 4)

Windows ondersteunt Sony PS4-controllers zonder extra software, zolang je ze via USB aansluit. Je hebt nodig een hardware-adapter om de controller draadloos te gebruiken.

Macs ondersteunen ook standaard Sony’s nieuwste controllers, zelfs met een draadloze verbinding. Helaas verschijnen deze controllers als een generiek invoerapparaat, dat mogelijk niet in alle games werkt.

PlayStation 3 (DualShock 3)

Windows heeft een aangepast stuurprogramma nodig voor PS3-controllers. Het is een beetje ingewikkeld om in te stellen, maar we hebben de instructies.

Macs ondersteunen deze controllers zonder extra software. Maak gewoon draadloos verbinding via Bluetooth of sluit hem aan met een USB-kabel.

PlayStation 1 en 2 (DualShock 1 en 2)

Sony’s PS1- en PS2-controllers zijn ouder en gebruiken geen USB. Je kan krijgen een adapter, maar het is waarschijnlijk het beste om een ​​DualShock 3 op te halen, omdat het bijna helemaal hetzelfde is, maar met draadloze en USB-ondersteuning.

  Hoe u snel uw bureaublad kunt weergeven op Windows 10

Xbox One

Windows wordt volledig out-of-the-box ondersteund, aangezien dit de vlaggenschipcontroller van Microsoft is. Gewoon plug and play, of maak verbinding via Bluetooth. Je kunt zelfs de firmware van de controller updaten vanaf je pc als je Windows 10 gebruikt.

Macs ondersteunen Xbox One-controllers draadloos zonder iets extra’s, maar je hebt extra software nodig als je je controller via USB wilt aansluiten. Concreet heb je de 360Controller driver, die de ondersteuning voor bedrade USB Xbox One-controllers uitbreidt.

Xbox 360

Windows ondersteunt standaard bekabelde 360-controllers, maar draadloze controllers hebben een speciale USB-adapter nodig.

Mac heeft een aangepaste driver nodig. Vanwege problemen met kernelextensies (kexts,) veroorzaakt draadloze ondersteuning kernel panics en is uitgeschakeld in deze driver.

Originele Xbox (Xbox “1”)

Je hebt een nodig adapter en een beetje aangepaste stuurprogramma’s, maar het lijkt niet helemaal gemakkelijk. MacOS heeft een oudere bestuurder, maar het werkt mogelijk niet op nieuwere versies van macOS. Als je gek bent, kun je ook helemaal afzien van de adapter en koppel een paar kabels aan elkaar, hoewel we dit niet aanbevelen.

Nintendo Switch Pro-controller

Nintendo’s Switch Pro-controller werkt automatisch nadat je hem via Bluetooth op Windows en macOS hebt aangesloten, maar je moet hem instellen in Steam om hem in games te gebruiken.

Wii-afstandsbedieningen en Wii U Pro-controllers

Windows zal de controller standaard verbinden, maar deze is mogelijk niet in alle apps bruikbaar als controller. Dolphin, de Wii-emulator, ondersteunt het gebruik ervan als invoer, maar we hadden er geen bij de hand om het systeembrede gebruik te testen.

  Wat is DirectX 12 Ultimate op Windows 10-pc's en Xbox?

Mac wordt op dezelfde manier ondersteund, alleen in Dolphin. Systeembreed gebruik wordt technisch ondersteund, maar we raden ten zeerste aan om een ​​nieuwe controller te zoeken. MacOS Sierra brak de ondersteuning voor het enige stuurprogramma, Wjoy, maar het werd bijgewerkt op een nieuwe vork. De huidige release werkt echter ook niet, dus je moet de nieuwste commit van de broncode in Xcode bouwen, een aantal builddoelen bijwerken, een paar fouten oplossen, het ondertekenen met een Apple-ontwikkelaarsaccount en dan tenslotte dat u moet opstarten in de herstelmodus en de systeemintegriteitsbescherming moet uitschakelen om het te installeren. Alleen dan kun je de controller goed aansluiten.

GameCube-controllers

Je hebt natuurlijk een adapter nodig, maar Windows en Mac moeten standaard worden ondersteund via HID. Ondersteuning kan echter variëren, afhankelijk van de adapter die u krijgt. Je kunt een officieel een, maar de Mayflash-adapter lijkt goed te werken voor de helft van de prijs. Deze adapter heeft een schakelaar zodat je hem zowel op pc als console kunt gebruiken, waardoor hij in een HID-apparaat verandert in plaats van een eigen console. Dolphin kan er echter rechtstreeks mee communiceren en ondersteunt de Wii U-modus, die enkele bugs kan oplossen met de extra poorten.

Merk op dat de HID-implementatie van macOS de directe communicatie van Dolphin met het apparaat overschrijft, dus het ondersteunt niet dat meerdere controllers zijn aangesloten. een tijdelijke oplossing, maar het werkt mogelijk niet met elke adapter. Het houdt wel het uitschakelen van SIP in, hoewel weliswaar alleen voor kext-extensies, wat een beetje veiliger is.

  Een app geforceerd afsluiten op Windows 10

Guitar Hero-controllers

Deze is een beetje raar, aangezien Guitar Hero veel verschillende consoleversies heeft, maar er is nog steeds een bloeiende community op pc met KloonHeld. De meeste zouden met een adapter moeten werken, dus het is het beste om te controleren hun wiki voor instructies.

Andere controllers

Andere Retro-controllers hebben meestal adapters nodig, tenzij je er een bijgewerkte USB-versie van krijgt. De meeste adapters zouden standaard XInput- en DirectInput-verbindingen moeten gebruiken en zouden configureerbaar moeten zijn in Steam en een van de onderstaande apps.

Controllers van derden zijn afhankelijk van wat u krijgt, maar de meeste zouden dezelfde standaard XInput-verbindingen moeten gebruiken. Meestal vermeldt het de compatibiliteit ervan op Amazon, dus zorg ervoor dat je er een koopt die compatibel is, of kies iets meer mainstream.

Als uw controller hier niet wordt vermeld, of als u deze niet met deze handleidingen kunt laten werken, zou een snelle Google-zoekopdracht naar de naam van de controller plus uw OS-versie en “stuurprogramma” tot fatsoenlijke resultaten moeten leiden.

Als je je controller opnieuw moet toewijzen, kun je Steam’s ingebouwde Big Picture-modus gebruiken om dit te doen. Als je het in een niet-Steam-spel moet gebruiken, kun je het proberen Antimicro voor Windows en Plezierig voor macOS, beide gratis.