EXIF-gegevens van afbeeldingen bekijken

De meeste foto’s die vandaag worden gemaakt, zijn gemaakt met smartphones. De camera op een smartphone legt meer vast dan een afbeelding wanneer hij een foto maakt. De camera heeft toegang tot de vele sensoren, gegevens en apparaatconfiguratie van de telefoon en veel van deze informatie wordt opgenomen wanneer een foto wordt gemaakt. Als u bijvoorbeeld wilt controleren of een foto met een iPhone is gemaakt, kunt u dit normaal gesproken controleren door naar de EXIF-gegevens van de foto te kijken.

Afbeelding EXIF-gegevens

EXIF-gegevens worden door alle camera’s opgeslagen, niet alleen die op onze telefoons. Professionele camera’s slaan informatie op over de camera-instellingen die zijn gebruikt om een ​​foto te maken, maar telefooncamera’s hebben toegang tot meer informatie en daarom slaan ze er meer van op als EXIF-gegevens. Een foto die met een telefoon is gemaakt, bevat bijvoorbeeld waarschijnlijk lengte- en breedtegraadcoördinaten voor de exacte plaats waar de foto is gemaakt.

  Hoe u uw browser op uw iPhone kunt opnemen

EXIF-gegevens zijn vrij eenvoudig te bekijken als u weet hoe u deze moet bekijken. Met professionele hulpprogramma’s voor fotobeheer kunt u alles bekijken wat is opgeslagen, terwijl basishulpmiddelen voor het bekijken van afbeeldingen mogelijk slechts een klein deel van de informatie weergeven in plaats van alles.

Bekijk afbeelding EXIF-gegevens – Eigenschappen Windows-bestand

Met Bestandsverkenner in Windows kunnen gebruikers eigenschappen voor een bestand bekijken. Dit is een basisoverzicht en toont mogelijk niet alle gegevens die voor een afbeelding zijn opgeslagen. Het is een snelle manier om EXIF-gegevens van afbeeldingen te bekijken.

Bestandsverkenner openen.
Navigeer naar de afbeelding waarvoor u EXIF-gegevens wilt bekijken.
Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en selecteer Eigenschappen in het contextmenu.
Ga naar het tabblad Details om EXIF-gegevens te bekijken.

  Ubuntu opschonen en versnellen?

Bekijk afbeelding EXIF-gegevens – Windows IrfanView

Als je elk stukje informatie wilt zien dat is opgeslagen in de EXIF-gegevens van een afbeelding, heb je een app van derden nodig op Windows 10.

Downloaden en installeer IrfanView (het is gratis).
Open de afbeelding in IrfanView.
Tik op de E-toets.
EXIF-gegevens worden in een nieuw venster weergegeven.

Bekijk afbeelding EXIF-gegevens – macOS Preview

macOS wordt geleverd met een krachtige tool voor fotobeheer, maar Finder zelf kan standaard EXIF-gegevens weergeven die bij een afbeelding horen.

Finder openen.
Navigeer naar de afbeelding en open deze in Voorvertoning.
Ga naar Extra>Inspector weergeven.
Er wordt een venster geopend met verschillende tabbladen die de EXIF-gegevens voor de afbeelding tonen.

Kunnen EXIF-gegevens worden verwijderd?

EXIF-gegevens kunnen worden verwijderd. Om de EXIF-gegevens te verwijderen, moet u een app van derden voor de taak installeren. Er zijn tal van gratis apps voor zowel macOS als Windows die EXIF-gegevens kunnen verwijderen.

Moet u EXIF-gegevens verwijderen?

EXIF-gegevens kunnen vaak een veiligheidsrisico vormen, bijvoorbeeld als u selfies online uploadt, kunnen deze locatiegegevens bevatten. De foto kan je huisadres of plaatsen die je vaak bezoekt weggeven. Het is normaal gesproken een goed idee om EXIF-gegevens te verwijderen van persoonlijke foto’s die u online wilt uploaden. Het verwijderen van EXIF-gegevens vermindert de kwaliteit van de foto niet.

  Hoe u uw werkuren aan andere mensen kunt laten zien in Outlook

Kunnen EXIF-gegevens worden vervalst?

EXIF-gegevens kunnen worden vervalst. Er zijn tal van apps die de gegevens kunnen bewerken en iedereen kan elk stukje informatie dat voor een afbeelding is opgeslagen, wijzigen.