ExtShield helpt Chrome te beschermen tegen malware en adware-extensies

In een recent rapport heeft Google twee extensies met de naam ‘Toevoegen aan Feedly’ en ‘Tweet deze pagina’ uit de Chrome Web Store verwijderd nadat bleek dat ze malware aan hun gebruikers afleverden. De extensies in kwestie, die aanvankelijk door iedereen veilig te gebruiken waren voordat ze door anonieme derden van hun oorspronkelijke makers werden gekocht voor ongetwijfeld een lucratieve som geld, begonnen advertenties en gelieerde links weer te geven op alle webpagina’s die een gebruiker zou bezoeken. Wat nog erger is, is het feit dat deze advertenties opt-out waren (standaard ingeschakeld) in plaats van opt-in. Helaas is er momenteel geen officiële functie die gebruikers in de toekomst zou beschermen tegen verspreiding van dergelijke extensies. Als reactie op dit rapport is er echter een nieuwe extensie met de naam ExtShield gemaakt om uw browser te beschermen tegen kwaadaardige extensies.

  Hoe Couch Co-Op te spelen in "Animal Crossing: New Horizons" (met One Switch Console)

Het nieuws dat adware-makers mogelijkheden zoeken om populaire extensies te kopen en daarom geld willen verdienen door geüpdatete adware-code te injecteren bij nieuw eigendom, werd voor het eerst bekend gemaakt door Amit Agarwal van Digital Inspiration. Volgens de blogpost van Amit ontwikkelde hij oorspronkelijk ‘Toevoegen aan Feedly’ nadat hij was overgestapt op de RSS-service van Feedly toen hij ontdekte dat de service daarvoor geen officiële Chrome-extensie had. Nadat hij Add To Feedly voor eigen gebruik had gemaakt, maakte hij het later beschikbaar in de Chrome Web Store, waar het al snel een groot aantal gebruikers opleverde.

Volgens Amit hebben de koper(s) de nieuwe code naar gebruikers gepusht via een update zonder extra functie behalve de adware-code, die werd geïmplanteerd voor het weergeven van online gelieerde links en advertenties op webpagina’s. En aangezien Chrome de extensie automatisch op de achtergrond bijwerkt zonder tussenkomst van de gebruiker, wisten veel gebruikers niet eens dat hun browser nu geïnfecteerd was met adware.

  Maak een takenlijst en bekijk de voortgang van de dag, maand en jaar

Ik weet niet zeker hoe ExtShield gebruikers tegen dergelijke malware zou beschermen, maar de extensie is ontworpen om regelmatig bijgewerkte en nieuw geïnstalleerde extensies in Chrome te controleren, zodat het je meteen op de hoogte kan stellen als er een kwaadaardige extensie is gevonden.

Je zou geen complexe instellingen of aanpasbare parameters vinden in ExtShield; het is eerder een set-it-and-forget-it-type extensie voor nu. Wanneer u op het pictogram van Chrome’s Omnibar klikt, krijgt u eenvoudig een nogal eenvoudig scherm met de titel Protector te zien, vergezeld van een tekstfragment waarin staat dat eventuele malware-, spyware- en adware-extensies worden gecontroleerd.

  Twee manieren om autocorrectie in Google Chrome te krijgen

Desalniettemin is het goed om te zien dat extensies zoals ExtShield in de Chrome Web Store zijn verschenen als een stap om de kans te verkleinen dat uw browser geïnfecteerd raakt met schadelijke code. Je kunt de gratis extensie pakken via de onderstaande link.

Installeer ExtShield vanuit de Chrome Web Store