FIX de DPC WATCHDOG SCHENDING Fout (2021 werkoplossingen)

DPC WATCHDOG VIOLATION is een BSOD-fout die u kunt tegenkomen wanneer u probeert te spelen of te werken aan een belangrijk project op uw computer. Het kan worden veroorzaakt door verschillende problemen op software- of hardwareniveau.

Naast het klassieke Blue Screen of Death-bericht schrijft Windows de DPC_WATCHDOG_VIOLATION-foutcode op het scherm als je online een oplossing wilt opzoeken. Het is waarschijnlijk hoe je in de eerste plaats op deze pagina bent beland.

Microsoft verklaart waarom u deze foutcode ontvangt en hoe u deze kunt oplossen. Maar tenzij je een programmeur bent, zullen die instructies je niet veel vertellen. We zijn hier om het voor u op te splitsen.

Hoe de DPC WATCHDOG-SCHENDING-fout op te lossen?

Als de fout zich herhaalt, betekent dit dat uw computer een hardnekkig probleem heeft dat zo snel mogelijk moet worden opgelost.

Er zijn verschillende oplossingen die u kunt proberen om van deze ergernis af te komen. Het is niet verplicht om ze allemaal te doorlopen. Begin gewoon met de eerste en werk je weg naar beneden.

Voordat u aan de slag gaat, moet u echter een systeemherstelpunt maken als een veilige maatregel. Of, nog beter, stel een volledige back-up van uw hardware in.

1. Werk uw stuurprogramma’s bij

Als ten minste een van uw apparaten niet correct werkt vanwege verouderde of incompatibele stuurprogramma’s, is het voldoende om de BSOD-foutcode DPC_WATCHDOG_VIOLATION te activeren.

Ga als volgt te werk om stuurprogramma’s automatisch opnieuw te installeren:

Klik met de rechtermuisknop op de Windows 10 Start-knop en selecteer Apparaatbeheer
Selecteer een apparaat, klik er met de rechtermuisknop op en kies Apparaat uitschakelen
Start je computer opnieuw op. Windows zou automatisch de juiste driverversie opnieuw moeten installeren

Als u nog steeds de DPC WATCHDOG VIOLATION-stopcode krijgt, is het mogelijk dat Windows er niet in is geslaagd om het juiste stuurprogramma te installeren.

U kunt de nieuwste stuurprogrammaversies opzoeken op de officiële website, afhankelijk van de fabrikanten van uw apparaten. Nadat u ze hebt gedownload, kunt u ze eenvoudig op uw pc installeren met Apparaatbeheer en de optie Op mijn computer naar stuurprogramma’s zoeken.

Maar het duurt best lang. Bovendien loopt u het risico een incompatibele driver te installeren als u niet weet wat u doet, wat nog meer problemen voor uw besturingssysteem kan veroorzaken.

Het veiligste actieplan is het gebruik van software voor het bijwerken van stuurprogramma’s. Dergelijke toepassingen scannen uw pc, identificeren verouderde stuurprogramma’s, zoeken nieuwere en compatibele stuurprogrammaversies op internet op en downloaden en installeren de stuurprogramma’s. Het beste is dat alles bijna automatisch wordt uitgevoerd.

  Wat is Microsoft Editor en hoe gebruik ik het?

2. Stel het SATA AHCI-controllerstuurprogramma in

Het apparaatstuurprogramma dat meestal de DPC WATCHDOG VIOLATION-fout activeert, is de SATA AHCI-controller. Er is een simpele truc voor:

Ga naar Apparaatbeheer, vouw het menu Opslagcontrollers uit, klik met de rechtermuisknop op SATA AHCI-controller en selecteer Eigenschappen
Selecteer het tabblad Stuurprogramma en klik op Stuurprogrammadetails
Als u meerdere stuurprogrammabestanden hebt, selecteert u iaSorE.sys

Als het iaSorE.sys-stuurprogrammabestand echter al was geselecteerd, gaat u verder met de volgende oplossing.

3. Zorg ervoor dat uw geïnstalleerde hardware compatibel is met Windows

Als u de foutcode DPC_WATCHDOG_VIOLATION begon te ontvangen nadat u een nieuwe computer helemaal opnieuw had gebouwd, moet u controleren op hardwarecompatibiliteitsproblemen.

Als het bijvoorbeeld gaat om op maat gemaakte computerunits, controleer dan of je moederbord en CPU-processor compatibel zijn met elkaar. Zorg er vervolgens voor dat die twee componenten compatibel zijn met de overige onderdelen, inclusief uw RAM- en GPU-kaarten.

Aan de andere kant, als je net een upgrade naar Windows 10 hebt uitgevoerd, is je bestaande hardware misschien niet compatibel met het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Raadpleeg de officiële Windows 10-specificaties meer leren. Om BSOD-fouten te stoppen, kan het nodig zijn om uw uitrusting te upgraden.

4. Koppel uw randapparatuur los

Zelfs als een specifiek stuk hardware compatibel is met uw computer en Windows en het nieuwere stuurprogramma is geïnstalleerd, kan het nog steeds defect zijn. In dat geval dien je hem terug te sturen naar de fabrikant als je nog garantie hebt.

Maar het kan lastig zijn om de schuldige hardware te identificeren. Het is gemakkelijker om alles los te koppelen van uw computer, uw machine opnieuw op te starten en te bevestigen dat u de fout DPC_WATCHDOG_VIOLATION niet meer krijgt.

Sluit daarna de componenten één voor één aan om te zien welke rode vlaggen oproept. Het wordt ook aanbevolen om Windows in de veilige modus te starten, gevolgd door het opnieuw installeren van elk stuurprogramma (zie de eerste oplossing in deze lijst voor meer details).

5. Controleer de softwarecompatibiliteit

Naast hardware kan de DPC WATCHDOG VIOLATION-fout worden veroorzaakt door een probleem op softwareniveau. Misschien hebt u onlangs toepassingen geïnstalleerd die niet compatibel zijn met uw besturingssysteem of verdachte programma’s die malwarewaarschuwingen activeren.

U zou dit moeten kunnen bevestigen als u de enige bent die toegang heeft tot uw pc en onthouden of u de stopcode kreeg nadat u een nieuwe toepassing op uw pc had geïnstalleerd.

Het kan een antivirusprogramma, VPN-service, webbrowser, overklokhulpprogramma, RAM-optimizer, game-booster, pc-optimalisatiesuite of iets anders zijn.

Ga als volgt te werk om recente programma’s te verwijderen:

Klik met de rechtermuisknop op het menu Start van Windows 10 en selecteer Apps en onderdelen
Stel Sorteren op in op Installatiedatum om programma’s op datum weer te geven (nieuwste eerst)
Selecteer het eerste gereedschap in de lijst. Als je er absoluut zeker van wilt zijn dat het een verdacht programma is, zoek dan meer details over het programma en zijn processen op Google op. Klik op Verwijderen als je klaar bent en volg de instructies voor het verwijderen
Start uw pc opnieuw op en kijk of u nog steeds de DPC WATCHDOG VIOLATION-fout krijgt

  Hoe 'Zoek Google naar' toe te voegen in het contextmenu van Microsoft Edge

Als de schuldige toepassing echter al wijzigingen heeft aangebracht in uw systeemregister en de DLL-bestanden met uw Windows-bibliotheken heeft gemengd, zal het verwijderen ervan niet echt iets oplossen.

Het is beter om Windows te herstellen naar een eerder controlepunt, voordat u dat programma installeerde.

6. Gebruik Systeemherstel

Als de vorige oplossing niet werkte, maar u sterk vermoedt dat de DPC_WATCHDOG_VIOLATION werd veroorzaakt door een programma, probeer dan de systeemherstelmodus te gebruiken.

Druk op Ctrl + R, typ configuratiescherm en druk op Enter
Klik op Herstel
Klik op Systeemherstel openen
Selecteer een controlepunt uit de lijst en volg de stappen van de wizard. Als je het niet zeker weet, selecteer dan een datum en tijd voordat je het schuldigprogramma installeert. U kunt het vergelijken met de installatiedatum die wordt weergegeven in het gedeelte Apps en functies.

7. Controleer uw computer op malware

Sommige malware-agents zijn krachtig genoeg om uw systeem over te nemen en processen en services te stoppen. Ze kunnen zelfs voorkomen dat u toegang krijgt tot Taakbeheer, Groepsbeleid-editor en andere kritieke onderdelen van Windows.

U moet dus een malwarescan uitvoeren om dit te controleren. Als u geen antimalware-oplossing van derden hebt geïnstalleerd, betekent dit dat Windows Defender de leiding heeft over de verdediging van uw computer. Hier is hoe het te gebruiken:

Klik op de Windows 10 Start-knop, typ Windows-beveiliging en start deze app
Ga naar Virus- en bedreigingsbeveiliging
Klik op Scanopties
Selecteer Snelle scan en klik op Nu scannen
Als de scanresultaten niets verdachts laten zien, voer dan een secundaire scan uit met behulp van de Windows Defender Offline-scanoptie

Antivirusprogramma’s van derden kunnen verschillende opties hebben, dus zorg ervoor dat u de bovenstaande stappen dienovereenkomstig aanpast. Mogelijk hebt u zelfs een toepassing die scans op kwetsbaarheden ondersteunt, die u zeker op uw pc moet uitvoeren.

8. Controleer systeemfouten

We hebben deze oplossing tot nu toe bewaard omdat het delicater is en de opdrachtprompt moet worden gebruikt. Maak je geen zorgen, want je hebt niet echt speciale vaardigheden nodig om CMD te gebruiken, zolang je de onderstaande instructies nauwkeurig opvolgt.

Voor de zekerheid is het echter een goed idee om een ​​systeemherstelpunt of gegevensback-up te maken als u dit tot nu toe nog niet hebt gedaan.

Ga aan de slag door CHKDSK uit te voeren (Check Disk):

Beëindig alle actieve processen
Druk op Ctrl + R, typ cmd en druk vervolgens op Ctrl + Shift + Enter om de opdrachtprompt met beheerdersrechten te starten
Typ chkdsk c: /f. Als je Windows op een ander station hebt geïnstalleerd, gebruik dan die letter
De opdrachtprompt zal u vragen om het plannen van de scan te bevestigen bij de volgende systeemstart. Typ y en druk op Enter om te bevestigen
Start uw pc opnieuw op en wacht

CHKDSK moet alle schijffouten herstellen die BSOD-berichten activeren, inclusief DPC WATCHDOG-SCHENDING. Als u het echter nog steeds niet kunt afschudden, gaat u verder met de volgende opdrachtprompttool.

Hier leest u hoe u SFC (System File Checker) uitvoert:

Voer de opdrachtprompt opnieuw uit als beheerder
Typ sfc /scannow en druk op Enter. Het zal een Windows-brede scan starten en eventuele corrupte systeembestanden repareren
Start uw computer opnieuw op zodra de scan is voltooid

  Meldingen ontvangen wanneer een Nintendo Switch-game in de uitverkoop gaat

In tegenstelling tot CHKDSK dat controleert op fouten op de harde schijf, identificeert en repareert SFC corrupte systeembestanden. U kunt er dus op vertrouwen om slechte systeembestanden op te lossen die BSOD-fouten veroorzaken. Als het nog steeds niet werkt, ga dan verder met DISM.

Zo gebruikt u DISM (Deployment Image Servicing and Management):

Start de opdrachtprompt met elevatierechten
Schrijf DISM /online /cleanup-image /scanhealth en druk op Enter
Als de scanresultaten problemen aangeven, schrijf dan DISM /online /cleanup-image /restorehealth om ze op te lossen
Start uw computer opnieuw op, start CMD als beheerder, schrijf sfc / scannow en druk op Enter
Start uw machine opnieuw op

DISM is iets ingrijpender dan CHKDSK en SFC omdat het zoekt naar corrupte bestanden in de componentopslag van de Windows-image. Maar het zou moeten helpen bij het oplossen van de DPC WATCHDOG VIOLATION-fout als deze wordt veroorzaakt door een defect Windows-bestand.

9. Raadpleeg Event Viewer

Event Viewer is een ingebouwde Windows-tool die diagnostische gegevens over het besturingssysteem verzamelt en u op de hoogte stelt van gebeurtenissen, inclusief foutmeldingen.

Als u de DPC WATCHDOG VIOLATION-fout nog steeds niet kunt verwijderen nadat u de bovenstaande oplossingen hebt geprobeerd, maar nog niet klaar bent om een ​​Windows-fabrieksreset uit te voeren, raadpleegt u Event Viewer voor meer informatie over het BSOD-bericht.

Zo gebruikt u Event Viewer:

Start uw computer opnieuw op nadat u de DPC WATCHDOG VIOLATION-fout hebt gekregen
Klik onmiddellijk op het menu Start, typ gebeurtenisviewer en druk op Enter
Vouw het gedeelte Windows-logboeken aan de linkerkant uit en selecteer Systeem
Selecteer de eerste fout in de lijst en lees de beschrijving ervan op het tabblad Algemeen

U kunt deze informatie gebruiken om meer details over de exacte oorzaak van de DPC_WATCHDOG_VIOLATION-stopcode op internet op te zoeken.

Als het je echter te veel wordt, overweeg dan om contact op te nemen met een tech-specialist en details uit de Event Viewer te delen.

DPC_WATCHDOG_VIOLATION: Afscheidswoorden

Samenvattend kunt u proberen de DPC WATCHDOG VIOLATION-fout op te lossen door uw stuurprogramma’s bij te werken, het SATA AHCI-controllerstuurprogramma te wijzigen in iaSorE.sys en ervoor te zorgen dat uw geïnstalleerde hardware compatibel is met Windows.

U kunt ook alle externe apparaten loskoppelen om het defecte onderdeel te isoleren, de softwarecompatibiliteit met het besturingssysteem te controleren en Systeemherstel gebruiken om Windows naar een eerder controlepunt te herstellen.

Als dat ook niet werkt, controleer dan uw computer op malware-infecties en uw systeem op fouten. Ten slotte kunt u Event Viewer gebruiken om de exacte oorzaak van het probleem te achterhalen.

Hebben deze oplossingen voor u gewerkt? Wat heb je nog meer geprobeerd om de stopcode DPC_WATCHDOG_VIOLATION te repareren? Laat het ons weten in de commentaarsectie hieronder.