Fix NVIDIA-configuratiescherm ontbreekt in Windows 10

Of het nu voor een fanatieke gamer of een normale computergebruiker is, de NVIDIA grafische kaart neemt altijd een speciale plaats in. Deze GPU-applicatie is ontwikkeld en gelanceerd door NVIDIA Corporation, een toonaangevende fabrikant van technische producten ter wereld. Over het algemeen wordt een NVIDIA GPU aan uw systeem toegevoegd om hoge prestaties en krachtige graphics te ervaren. Hier stelt de NVIDIA Control Panel-app u in staat om de instellingen, eigenschappen en werking van de grafische kaart te beheren en te openen. Maar wat gebeurt er als u de NVIDIA-configuratiescherm-app niet uit het niets kunt openen of zelfs maar kunt vinden? Het maakt je ongerust. Stroop de mouwen op voor iedereen die met dit probleem worstelt! Dit artikel zal u helpen om het probleem met het NVIDIA-configuratiescherm met ontbrekende Windows 10 op te lossen. Lees dus verder om het probleem met de ontbrekende weergave-instellingen van het NVIDIA-configuratiescherm op te lossen.

Hoe het NVIDIA-configuratiescherm te repareren dat ontbreekt in Windows 10

Er kunnen verschillende redenen worden vermeld voor het ontbreken van de NVIDIA-configuratiescherm-app in Windows 10. Houd er echter rekening mee dat deze redenen niet de directe oorzaak van het probleem zijn, wat betekent dat alleen de mogelijke resultaten of scenario’s die tot dit probleem hebben geleid, samen worden gecompileerd.

  • De aanwezigheid van een verouderd, beschadigd of incompatibel stuurprogramma veroorzaakt fouten in uw grafische kaart.
  • De recente Windows 10-update is mogelijk niet compatibel met het NVIDIA-stuurprogramma. U moet het dus terugdraaien naar de eerdere versie.
  • Wanneer de bestanden beschadigd raken in de NVIDIA-configuratieschermtoepassing, wordt deze beschadigd.
  • Andere veelvoorkomende bugs en fouten kunnen problemen veroorzaken met dit specifieke probleem.

Controleer voordat u verder gaat of er een NVIDIA-chip op uw pc is geïnstalleerd. Voer de onderstaande stappen uit om de aanwezigheid van de NVIDIA Control Panel Windows 10-app te controleren via de taakbeheerservice.

1. Druk op de Ctrl + Shift + Esc-toetsen samen om Taakbeheer te openen.

2. Schakel in het venster Taakbeheer naar het tabblad Prestaties en selecteer GPU 0 of GPU 1 in het linkerdeelvenster.

3. Zie in het rechterdeelvenster van GPU de naam van het grafische kaartmodel in de rechterbovenhoek van de pagina. Als het begint met NVIDIA, moet het NVIDIA-configuratiescherm beschikbaar zijn op uw computer.

  Zoeken op internet verwijderen / uitschakelen vanuit Windows 10

Na de controle, als het NVIDIA-stuurprogramma u siert met zijn aanwezigheid en alleen het NVIDIA-configuratiescherm ontbreekt, kunt u de onderstaande methoden voor probleemoplossing volgen om dit probleem op te lossen.

Methode 1: Windows Update terugdraaien

Het oog voor het bijwerken van uw Windows 10-besturingssysteem is een dankbare inspanning. Maar soms is het mogelijk dat uw grafische stuurprogramma niet compatibel is met de nieuwste release of geüpgradede versie van Windows. Zet dus uw laatste Windows-update terug van uw systeem om het probleem met het ontbreken van Windows 10 in het NVIDIA-configuratiescherm op te lossen.

1. Druk op de Windows + I-toetsen om Instellingen te starten.

2. Selecteer Update en beveiliging.

3. Selecteer Herstel in het linkerdeelvenster.

4. Klik op de knop Aan de slag.

5. Volg de instructies op het scherm en uw Windows keert terug naar de vorige versie.

Methode 2: NVIDIA-configuratiescherm zichtbaar maken

Onbewust verdwijnt het soms als u het NVIDIA-configuratiescherm verbergt. In zeldzame gevallen is het ook mogelijk dat uw Windows 10 of een toepassing van derden het pictogram verbergt. Het kan er dus uitzien alsof het ontbreekt. Voer de onderstaande stappen uit en maak het NVIDIA-configuratiescherm zichtbaar.

1. Druk op de Windows-toets, typ configuratiescherm en klik op Openen.

2. Stel hier Weergeven op als grote pictogrammen in en selecteer vervolgens NVIDIA-configuratiescherm in de lijst met items.

3. Selecteer het bureaubladmenu bovenaan.

4. Zorg ervoor dat in het menu Bureaublad de opties Bureaubladcontextmenu toevoegen en Pictogram meldingsvak weergeven zijn ingeschakeld. Zo niet, vink het dan aan om het te markeren.

5. Sluit ten slotte de toepassing NVIDIA-configuratiescherm en probeer deze te openen via het bureaublad of het systeemvak.

Methode 3: Start NVIDIA-services opnieuw

Verschillende services draaien constant op de achtergrond om andere apps soepel te laten werken. Start daarom alle NIVIDIA-gerelateerde services opnieuw om het configuratiescherm weer te laten verschijnen. Hier leest u hoe u dit moet doen en het probleem met de ontbrekende weergave-instellingen van het NVIDIA-configuratiescherm oplossen.

1. Druk tegelijkertijd op de Windows + R-toetsen om het dialoogvenster Uitvoeren te openen.

2. Typ services.msc en druk op Enter om het venster Services te openen.

3. Zoek in het venster Services naar services die beginnen met de naam NVIDIA. Klik met de rechtermuisknop op elke dergelijke service en selecteer Opnieuw opstarten in het contextmenu.

4. Als de service niet actief is, klikt u er nogmaals met de rechtermuisknop op en klikt u op Start.

  Het formaat van uw startmenu wijzigen in Windows 10

5. Herhaal stap 3 en 4 om ook de volgende services opnieuw te starten:

  • NVIDIA LocalSystem-container
  • NVIDIA NetworkService-container
  • NVIDIA-telemetriecontainer

Controleer of deze methode de app NVIDIA Control Panel terugbrengt. Zo niet, verlies dan nog niet de hoop. Probeer de volgende oplossing om het Windows 10-probleem met het NVIDIA-configuratiescherm te corrigeren.

Methode 4: NVIDIA grafische driver bijwerken

Het grafische stuurprogramma is een essentieel kenmerk van elk online spel of elke computer zelf. De GPU-fabrikanten brengen vaak updates en features uit. Om technische problemen te voorkomen, zoals een flikkerend scherm, onjuiste weergave, scherm aan/uit, enzovoort, is het noodzakelijk om de grafische driver bij te werken, aangezien deze verantwoordelijk is voor de efficiëntie en prestaties van de computer. Werk dus het grafische stuurprogramma bij en kijk of deze update werkt. Lees onze gids over 4 manieren om grafische stuurprogramma’s in Windows 10 bij te werken.

Methode 5: NVIDIA-configuratiescherm handmatig openen

U kunt het NVIDIA-configuratiescherm forceren om te verschijnen door het handmatig te starten. Volg hiervoor de onderstaande stappen.

1. Druk tegelijkertijd op de Windows + E-toetsen om Verkenner te starten.

2. Navigeer naar het volgende locatiepad.

C:Program FilesNVIDIA Corporation

Opmerking: de locatie kan per installatie verschillen.

3. Dubbelklik en open de map Configuratiescherm-client. Zoek en klik met de rechtermuisknop op het bestand nvcplui.exe. Selecteer vervolgens Uitvoeren als beheerder in het contextmenu.

Controleer of het ontbrekende NVIDIA-configuratiescherm van Windows 10 opnieuw wordt gevonden.

Methode 6: GPU niet overklokken

Het overklokken van de GPU verwijdert de beperking van de grafische kaart en stelt deze in staat om boven de veiligheidslimiet uit te voeren. Dit proces kan dus soms een fout veroorzaken. Daarom is het noodzakelijk om de limiet niet te overschrijden. Dit komt omdat in de toekomst de beperking het functioneren van uw grafische kaart kan stoppen. En deze overgeklokte GPU zou de reden kunnen zijn achter het ontbrekende NVIDIA-configuratiescherm. Hoewel de directe oorzaak niet is gevonden, onthulden veel gebruikers dat het verminderen van de GPU-overklok het NVIDIA-configuratiescherm weer zichtbaar maakte.

Methode 7: Compatibiliteitsinstellingen wijzigen

Als de fout zich vaak herhaalt, zelfs nadat deze is verholpen, heeft NVIDIA Support ons een permanente oplossing geboden. Volg de onderstaande stappen om de compatibiliteitsinstellingen te wijzigen en het probleem met de ontbrekende weergave-instellingen van het NVIDIA-configuratiescherm op te lossen.

1. Druk tegelijkertijd op de Windows + E-toetsen om Verkenner te openen.

2. Navigeer naar de volgende locatie.

C:Program FilesNVIDIA CorporationDisplay.NvContainer

3. Zoek in de map Display.NvContainer het bestand Display.NvContainer. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Kopiëren in het contextmenu.

  Surround Sound-luidsprekers testen op Windows 10

4. Druk tegelijkertijd op de toetsen Windows + R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen.

5. Typ shell:startup en druk op Enter om de map Opstarten te starten.

6. Druk in de map tegelijkertijd op de toetsen Ctrl + V om de gekopieerde map te plakken.

7. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de gekopieerde map Display.NvContainer en selecteer Eigenschappen in het contextmenu.

8. Ga in het venster Eigenschappen naar het tabblad Compatibiliteit. Vink nu het vakje Dit programma uitvoeren als beheerder aan onder het gedeelte Instellingen. Selecteer Toepassen en klik vervolgens op OK om de aangebrachte wijzigingen op te slaan.

Controleer of de instellingen van het NVIDIA-configuratiescherm die ontbreken in uw Windows 10, zijn opgelost.

Methode 8: NVIDIA Graphics Driver opnieuw installeren

Geen van bovenstaande oplossingen is gelukt? Maak je geen zorgen. Je hebt nog een laatste methode om uit te werken. Het is om te proberen de toepassing NVIDIA Control Panel opnieuw te installeren. Hier leest u hoe u de toepassing verwijdert en opnieuw installeert.

1. Druk op de Windows-toets, typ apparaatbeheer en klik op Openen.

2. Dubbelklik op Beeldschermadapters om het stuurprogramma uit te vouwen.

3. Klik hier met de rechtermuisknop op het NVIDIA grafische stuurprogramma of de adapter en selecteer Apparaat verwijderen in het contextmenu.

4. Volg de instructies op het scherm om het stuurprogramma te verwijderen en de pc opnieuw op te starten.

5. Ga naar de downloadpagina van NVIDIA-stuurprogramma’s en vul de details van het NVIDIA-adaptermodel in en selecteer Zoeken.

6. Klik op de nieuwe pagina op Downloaden om de installatiewizard te downloaden.

7. Voer na het downloaden het installatiebestand uit en installeer het stuurprogramma op uw systeem.

8. Start ten slotte uw pc opnieuw op en kijk of u het NVIDIA-configuratiescherm op het bureaublad of in het systeemvak kunt vinden.

Pro-tip: de NVIDIA-configuratiescherm-app installeren

Om de NVIDIA Control-app vanuit de Microsoft Store te installeren, voert u de onderstaande stappen uit:

1. Ga naar de Microsoft-winkelpagina van het NVIDIA-configuratiescherm.

Opmerking: zorg ervoor dat aan alle systeemvereisten is voldaan.

2. Selecteer de knop Get om de applicatie te installeren.

Controleer of het Windows 10-probleem met het NVIDIA-configuratiescherm nog steeds bestaat.

***

We hopen dat deze handleiding nuttig was en dat je het ontbrekende NVIDIA-configuratiescherm in Windows 10 hebt kunnen repareren. Laat ons weten welke methode het beste werkte. Neem gerust contact met ons op voor vragen of suggesties via het commentaargedeelte hieronder. Laat ons ook weten wat je de volgende keer wilt leren.

gerelateerde berichten