Fix SearchUI.exe opgeschorte fout op Windows 10

De managementstijl op technologische apparaten is in al die jaren drastisch veranderd. Nu is het uiterst eenvoudig om met behulp van zoekassistenten een commando aan uw apparaat te geven en binnen enkele seconden het gewenste resultaat te krijgen. Zo’n zegen voor Windows-gebruikers is Cortana, de zoekassistent van Microsoft. Search User Interface, ook wel SearchUI genoemd, is een onderdeel van Cortana dat het leven van desktopgebruikers vrij eenvoudig maakt. Het geven van opdrachten aan de zoekassistent is ook mogelijk met behulp van een microfoon. Temidden van een aanwinst voor zoveel gebruikers, is het feit dat SearchUI.exe niet actief is, veel Windows-gebruikers verontrust. Deze fout verstoort het Cortana-zoekproces en maakt het voor gebruikers moeilijk om toegang te krijgen tot de zoekassistent. Als u ook met iets soortgelijks te maken heeft, dan zijn we hier met een handige gids die u zal helpen te weten hoe u de opgeschorte fout SearchUI.exe kunt oplossen. Het is vrij eenvoudig om dat te doen, maar laten we eerst eens kijken naar enkele van de prominente oorzaken achter de fout.

Hoe SearchUI.exe opgeschorte fout op Windows 10 te repareren

Hoewel de belangrijkste reden waarom de SearchUI-opschortingsfout voor Windows-gebruikers verschijnt, antivirussoftware van derden is die de achtergrondprocessen verstoort, zijn er ook andere factoren die ertoe leiden dat de zoekassistent niet werkt of helemaal wordt onderbroken.

  • Een van de eerste redenen om het probleem te veroorzaken is verouderde Windows. Als er een update beschikbaar is voor uw software, raden we u aan deze bij te werken.
  • Corrupte Cortana-bestanden en -mappen kunnen een andere reden voor het probleem zijn, u moet ze meteen verwijderen.
  • Toepassingen van derden kunnen ook een reden zijn voor de opgeschorte fout van de zoekassistent.

Het kan vervelend zijn om te zien dat uw SearchUI Windows 10 heeft opgeschort en niet werkt wanneer u het nodig hebt, maar maakt u zich geen zorgen, want het is gemakkelijk om deze fout op te lossen en weer aan de slag te gaan met SearchUI-software op Windows. Hieronder vindt u geteste en beproefde methoden die u zullen helpen hetzelfde te bereiken.

Methode 1: Herstart Cortana

Proberen om Cortana opnieuw op te starten, is ook nuttig als het gaat om het probleem met SearchUI.exe. in dit geval kunt u ervoor zorgen dat Cortana niet meer wordt uitgevoerd en vervolgens opnieuw naar iets proberen te zoeken.

1. Druk op Ctrl + Shift + Esc-toetsen tegelijkertijd om Taakbeheer te starten.

2. Klik met de rechtermuisknop op het Cortana-proces.

3. Selecteer de optie Taak beëindigen.

4. Start nu de pc opnieuw op en begin opnieuw met het geven van opdrachten aan Cortana om te controleren of de SearchUI.exe opgeschorte fout is verholpen.

  Hoe slechte gaminguitrusting u kan tegenhouden (Windows 10 Pro krijgen)

Methode 2: Achtergrondproces beëindigen

Het beëindigen van alle taken in taakbeheer heeft ook positieve resultaten opgeleverd bij het overwinnen van de SearchUI opgeschorte Windows 10-fout. U kunt proberen alle taken te sluiten en SearchUI opnieuw op uw computer/laptop uit te voeren. U kunt onze handleiding raadplegen over het beëindigen van een taak in Windows 10 en de achtergrond-apps sluiten voor een efficiënte werking van de zoekassistent.

Methode 3: Voer schoon opstarten uit

Het uitvoeren van een schone start op uw systeem is de laatst mogelijke oplossing voor het probleem dat de zoekassistent niet werkt. Een schone start is nodig wanneer programma’s van derden de werking van ingebouwde programma’s zoals Cortana gaan verstoren. Om er zeker van te zijn dat geen enkele app van derden de reden is achter het onvermogen van SearchUI om te werken, leest u onze handleiding over Uitvoeren schoon opstarten in Windows 10.

Methode 4: Voer de probleemoplosser voor zoeken en indexeren uit

Zoals de naam al doet vermoeden, is een probleemoplosser in Windows een hulpmiddel voor gebruikers die problemen hebben met Desktop-services. Net als een probleemoplosser voor andere veelvoorkomende problemen, is er een om de problemen met zoeken en indexeren op te lossen. Het probeert automatisch eventuele problemen met Cortana en zijn bestanden op te lossen wanneer het wordt uitgevoerd. Daarom is het een voorgestelde en effectieve methode en de stappen voor het uitvoeren ervan worden hieronder gegeven om de opgeschorte fout van SearchUI.exe op te lossen.

1. Druk op de Windows-toets, typ Instellingen voor probleemoplossing en klik op Openen.

2. Scroll naar beneden en selecteer Zoeken en indexeren.

3. Klik op De probleemoplosser uitvoeren.

4. Selecteer het probleem en klik op Volgende.

5. Voltooi de actie voor probleemoplossing en start de pc opnieuw op om te zien of het probleem met SearchUI.exe dat niet actief is, is opgelost.

Methode 5: Start Windows Verkenner opnieuw

Hier zijn de stappen om de Windows Verkenner opnieuw te starten om het genoemde probleem op te lossen.

1. Open Taakbeheer door samen op de toetsen Ctrl + Shift + Esc te drukken.

2. Klik met de rechtermuisknop op Windows Verkenner en alle iCloud-programma’s en selecteer Taak beëindigen.

3. Klik nu op het tabblad Bestand.

4. Selecteer Nieuwe taak uitvoeren.

5. Typ verkenner erin en klik op OK.

Nu Windows Verkenner weer wordt uitgevoerd, moet u ervoor zorgen dat alle iCloud-toepassingen zijn verwijderd. Installeer de programma’s opnieuw en voer een zoekopdracht uit met SearchUI om te controleren of het probleem is opgelost.

Methode 6: Windows bijwerken

Verouderde Windows is een van de meest voorkomende redenen waarom SearchUI Windows 10 heeft opgeschort op uw systeem. Een oudere versie van Windows kan uw zoektaak verstoren, er zijn constante updates nodig voor Microsoft-applicaties en ook voor de software van uw systeem om alle ingebouwde en externe applicaties probleemloos te laten werken. Lees onze gids over het downloaden en installeren van de nieuwste update van Windows 10 om de opgeschorte fout van SearchUI.exe op te lossen.

  Hoe u de temperatuur van uw Windows-pc kunt controleren en bewaken

Methode 7: Antivirus tijdelijk uitschakelen (indien van toepassing)

Een andere oorzaak, zoals al besproken achter SearchUI die het Windows 10-probleem heeft opgeschort, is de betrokkenheid van antivirussoftware van derden. Het probleem wordt meestal geconfronteerd met antivirussoftware van Avast. Als oplossing is het uitschakelen van de antivirustoepassing in veel gevallen effectief gebleken. U kunt onze handleiding over het tijdelijk uitschakelen van antivirus op Windows 10 proberen voor uitgebreide details.

Als tijdelijk uitschakelen u niet helpt om van de SearchUI-opschorting af te komen, moet u het programma verwijderen om de zoekhulp uit te voeren. Lees onze gids over 5 manieren om Avast Antivirus volledig te verwijderen in Windows 10 voor meer informatie.

Methode 8: Cortana-pakketmap repareren

Corrupte of kapotte bestanden in de Cortana-pakketmap kunnen de volgende zijn in de lijst met redenen waarom u tegenkomt dat SearchUI.exe geen problemen op uw systeem heeft. Daarom is het belangrijk om zo’n map te verwijderen, maar het is een taak om deze map rechtstreeks op Windows te vinden, om deze te verwijderen moet u naar de veilige modus gaan, en daarvoor kunt u lezen Hoe u kunt opstarten in de veilige modus in Windows 10 voor gedetailleerde instructies . Nadat het systeem is opgestart, kunt u de onderstaande stappen volgen om de Cortana-pakketmap te repareren:

1. Druk op de Windows-toets, typ Opdrachtprompt en klik op Als administrator uitvoeren.

2. Typ de volgende opdracht en druk op de Enter-toets.

RD /S /Q "C:Users%username%AppDataLocalPackagesMicrosoft.Windows.Cortana_cw5n1h2txyewyRoamingState"

3. Sluit nu het programma en open Windows PowerShell als beheerder.

4. Typ vervolgens de gegeven opdracht en druk op de Enter-toets.

Get-AppXPackage -AllUsers |Where-Object {$_.InstallLocation -like "*SystemApps*"} | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)AppXManifest.xml"}

De bovengenoemde stappen helpen u om de Cortana-pakketmap en niet-beschadigde bestanden opnieuw te installeren. Zodra het proces is voltooid, start u uw systeem opnieuw op en probeert u de zoekassistent uit te voeren.

Methode 9: Roamingprofiel verwijderen

Een roamingprofiel is toegankelijk vanaf meerdere systemen en alle gegevens worden opgeslagen op een centraal apparaat. De instellingen van het profiel worden toegepast op alle apparaten waarop het is aangemeld. Als u een zwervend profiel op uw systeem heeft, wordt hierdoor de SearchUI.exe opgeschorte fout weergegeven. Om er zeker van te zijn dat het niet aan de aard van uw profiel ligt, volgt u de onderstaande stappen om uw roamingprofiel te verwijderen.

Opmerking: deze methode is niet voor gewone profielgebruikers.

1. Druk op de Windows-toets, typ SYSDM.CPL en klik op Openen.

2. Klik op de balk Geavanceerd.

3. Klik vervolgens op Instellingen in Gebruikersprofielen.

4. Selecteer vervolgens in het venster uw roamingprofiel en klik op Verwijderen.

Methode 10: Nieuw account maken

Als u nog niet hebt geprobeerd een nieuw gebruikersaccount op Windows te maken, probeer het dan nu om u te helpen met de opgeschorte fout van SearchUI.exe. Het hernoemen van de Cortana-bestanden met het huidige account helpt u misschien niet bij het probleem, maar u kunt uw nieuwe account gebruiken om hetzelfde te doen. Laten we dus beginnen met de stappen om een ​​gloednieuw gebruikersprofiel te maken om het probleem met SearchUI.exe op te lossen.

  Hoe u fout 0xc1900101 kunt oplossen bij het bijwerken van Windows 10

1. Open Instellingen door de Windows + I-toetsen tegelijk in te drukken.

2. Klik op Accounts.

3. Selecteer de optie Familie en andere gebruikers.

4. Klik op Iemand anders toevoegen aan deze pc.

5. Selecteer vervolgens in het nieuwe venster Ik heb de aanmeldingsgegevens van deze persoon niet.

6. Selecteer Een gebruiker toevoegen zonder een Microsoft-account.

7. Maak een gebruiker voor deze pc aan door de details in te vullen en op Volgende te klikken.

8. Nu uw nieuwe gebruikersprofiel is aangemaakt, kunt u het systeem opnieuw opstarten en inloggen met de nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord.

Methode 11: Cortana opnieuw installeren

Als geen van de bovengenoemde methoden u heeft geholpen met het probleem dat de SearchUI niet werkt, moet u de toepassing opnieuw installeren. U kunt dit doen met behulp van de onderstaande stappen:

1. Druk op de Windows-toets, typ Windows PowerShell en klik op Als administrator uitvoeren.

2. Kopieer en plak de opdracht in het beheerdersvenster en druk op Enter.

Get-AppXPackage -Name Microsoft.Windows.Cortana | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)AppXManifest.xml"}

3. Nadat de opdracht met succes is uitgevoerd, start u de pc opnieuw op en voert u Cortana uit om te controleren of de SearchUI.exe-fout is opgelost.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Q1. Hoe kan ik SearchUI.exe inschakelen op mijn Windows?

antw. SearchUI.exe is een onderdeel van Cortana dat te vinden is in de pakketmap. Zoek de naam van SearchUI in de map en schakel deze in.

Q2. Kan ik de opschorting van Cortana ongedaan maken?

antw. Ja, het opnieuw initialiseren van Cortana is mogelijk met Taakbeheer. Raadpleeg de bovengenoemde methode 1 voor meer informatie.

Q3. Waarom kan ik Cortana niet gebruiken op Windows 10?

antw. Als u Cortana niet op Windows 10 kunt gebruiken, is dit hoogstwaarschijnlijk te wijten aan een recent geïnstalleerde update. Na een update hebben gebruikers problemen gemeld zoals Cortana die niet opent of Cortana niet werkt.

Q4. Hoe kan ik Cortana inschakelen op mijn systeem?

antw. Om Cortana in te schakelen, zoekt u ernaar in de zoekbalk en meldt u zich aan met uw Microsoft-account om deze geweldige zoekassistent te bedienen.

V5. Wat gebeurt er als ik SearchUI.exe permanent uitschakel?

antw. SearchUI.exe permanent uitschakelen of verwijderen kan leiden tot problemen met de zoekfuncties van uw systeem. Daarom wordt voorgesteld om de service tijdelijk uit te schakelen.

***

Zoeken op een pc wordt moeiteloos met behulp van programma’s zoals SearchUI.exe. Het is een aanwinst voor Windows-gebruikers die graag multitasken. Recente problemen met de zoekassistent op Windows hebben er echter toe geleid dat de SearchUI.exe-fout is opgeschort. We hopen dat deze gids u heeft geholpen bij het oplossen van dit SearchUI.exe-probleem met de meest legitieme methoden. Laat ons ook weten welke van de oplossingen nuttig voor u was. Als u vragen heeft over het onderwerp of andere suggesties, laat het ons dan weten door ze in de opmerkingen hieronder te plaatsen.

gerelateerde berichten