Foto’s maken die altijd scherp zijn

Een van de meest voorkomende problemen waarmee fotografen worden geconfronteerd, is het scherp stellen van de focus. Het is altijd vervelend als je denkt dat je op locatie een goede foto hebt gemaakt en dan naar huis gaat en je onderwerp een beetje wazig is. Hier leest u hoe u ervoor kunt zorgen dat uw foto’s altijd scherp zijn.

Focus is super belangrijk voor fotografie. Het is een belangrijk onderdeel van het maken van scherpe foto’s en het is ook een manier om de ogen van de kijker te leiden. Mensen worden automatisch aangetrokken door de scherpe delen van een afbeelding. Als je de focus mist, ziet er iets subtiel verkeerd uit, zoals in deze opname van mij.

Ik verknoeide het en concentreerde me op de handen van de man. Ik hou anders van deze opname, maar helaas, aangezien de focus niet goed is, kan ik hem alleen maar gebruiken als een voorbeeld van mijn tekortkomingen! Laten we ervoor zorgen dat u niet hetzelfde overkomt.

Selecteer het juiste diafragma

Focus en scherptediepte zijn gerelateerd. Hoe groter de scherptediepte, hoe meer van uw afbeelding scherp wordt weergegeven. Dit betekent dat diafragma een groot deel van de focus is – of eigenlijk een groot deel van hoe gemakkelijk het is om scherp te stellen.

Fotojournalisten en straatfotografen hebben een stelregel: “f/8 and be there.” Met andere woorden, bij f/8 met een normale lens, zolang je niet scherpstelt op de achtergrond of de extreme voorgrond, is alles in je opname scherp.

Omgekeerd, als je een lange lens en een groot diafragma zoals f/1.8 gebruikt, kan de scherptediepte slechts enkele centimeters zijn. We hebben hier uitgebreid naar gekeken in mijn artikel over scherpstellen met lenzen met een groot diafragma.

  Hier leest u hoe u het laatste seizoen van Game of Thrones online kunt bekijken

Als u wilt dat uw afbeelding scherp is, moet u het juiste juiste diafragma voor de taak selecteren. Tenzij u om creatieve of belichtingsredenen een groot diafragma moet gebruiken, moet u iets tussen f/8 en f/16 kiezen. Het maakt de zaken oneindig veel gemakkelijker. Als je een groot diafragma moet gebruiken, ga je gang, weet alleen dat je wat harder moet werken om je afbeeldingen scherp te houden.

Beslis of u handmatige of autofocus wilt gebruiken

Er zijn voordelen aan zowel handmatige als autofocus, vooral wanneer u de controle over autofocus overneemt, zoals we hier bij How-To Geek bepleiten. Over het algemeen moet u standaard autofocus gebruiken, tenzij:

U fotografeert met een statief en wilt scherpstellen op een bepaalde afstand in plaats van op een specifiek punt.
Je maakt foto’s van de sterren.
Het is te donker voor de autofocus van uw camera om betrouwbaar de focus te vinden.
Je maakt een ingestelde actiefoto en je wilt vooraf scherpstellen op het punt waar alles gaat gebeuren.
Je stelt scherp door iets als een grasveld, een boom, gordijnen of iets anders dat autofocus kan veroorzaken.
Autofocus is mislukt.

Ik ben dol op handmatige scherpstelling en gebruik het veel voor landschappen, maar het is gewoon te traag om het grootste deel van de tijd te gebruiken.

Als u handmatig scherpstelt…

Als je hebt besloten om handmatig scherp te stellen, hebben we een artikel dat je door de juiste manier leidt om dit te doen. Het belangrijkste is om het Live View-scherm van uw camera te gebruiken en in te zoomen tot 10x (of hoe ver u ook kunt inzoomen). Zo zorg je ervoor dat de kleinste details scherp in beeld komen.

  Hoe u de CPU-statistieken van Taakbeheer in uw systeemvak kunt houden

Als u autofocus gebruikt…

Als u autofocus gebruikt, moet u nog een paar beslissingen nemen. U moet beslissen welk autofocuspunt of een combinatie van autofocuspunten en welke autofocusmodus u wilt gebruiken.

Je camera geeft je de mogelijkheid om een ​​enkel autofocuspunt, een groep of de hele autofocussensor te gebruiken om de focus te vinden. Over het algemeen geeft een kleine groep autofocuspunten u de beste balans, omdat u deze over uw onderwerp kunt plaatsen en de camera de rest kunt laten doen, zonder bang te hoeven zijn dat de focus op iets willekeurigs op de achtergrond wordt gevonden.

Je moet een enkel autofocuspunt gebruiken als je fotografeert met een lens met een groot diafragma en een heel specifiek ding nodig hebt om scherp te stellen, zoals het oog van je onderwerp of een kleine vogel in een boom.

Je moet de hele autofocussensor gebruiken als je flexibel moet zijn, zoals bij straatfotografie. Als je niet zeker weet waar je volgende onderwerp zal zijn, is het oké om de camera voor elke opname een ander scherpstelpunt te laten bepalen. Dit is vooral effectief als je een diafragma van f/8 gebruikt.

Raadpleeg onze gids om het meeste uit autofocus te halen voor meer informatie over autofocuspunten.

U moet ook beslissen welke autofocusmodus u wilt gebruiken. De drie opties zijn:

Enkele autofocus (One-shot AF of AF-S), die de focus vindt en vervolgens vergrendeld blijft.
Continue autofocus (AI Servo of AF-C), die blijft zoeken naar focus.
Hybride autofocus (AI Focus of AF-A), die werkt als enkele autofocus totdat uw onderwerp beweegt en vervolgens werkt als continue autofocus.

Ik raad je aan de continue modus en autofocus met de terugknop te gebruiken, maar dat is een geavanceerde truc. Als je net begint, is de hybride modus het eenvoudigst en meest flexibel in gebruik. Als je weet dat je onderwerpen fotografeert die altijd in beweging zijn, schakel dan over naar continu. Als je landschappen of andere onderwerpen fotografeert die nergens snel heen gaan, kun je overschakelen naar single.

  Automatisch foto's en video's opslaan die zijn ontvangen in iMessage [Jailbreak]

Als je autofocus gebruikt, valt je onderwerp soms niet precies onder het autofocuspunt of de groep die je wilt gebruiken. Als dit gebeurt, gebruik dan de enkelvoudige scherpstelling, plaats het onderwerp direct onder het autofocuspunt dat u gebruikt, druk de ontspanknop half in om op uw onderwerp scherp te stellen en houd de ontspanknop vervolgens half ingedrukt om de scherpstelling vergrendeld te houden, stel uw beeld opnieuw samen en druk de ontspanknop volledig in om de foto te maken.

Controleer nadat je hebt geschoten

Focus is een van de weinige dingen die je thuis echt niet kunt oplossen. Het maakt niet uit of je de scherpstelling net een paar centimeter hebt gemist, met een wazig beeld zul je waarschijnlijk niet veel kunnen doen. Dit betekent dat je de foto goed op locatie moet krijgen.

Neem om de paar minuten de tijd om terug te gaan naar de foto’s die u met het scherm van uw camera hebt gemaakt. Als er foto’s zijn waarop je een groot diafragma hebt gebruikt of om een ​​andere reden de focus hebt gemist, zoom dan in tot 10x en controleer; het scherm is te klein om het zeker te weten zonder in te zoomen. Als de foto niet scherp is, kun je de foto altijd nog een keer maken. Als dat zo is, dan weet je dat je veilig bent.

Betrouwbaar scherp kunnen stellen is een belangrijke vaardigheid voor fotografen om onder de knie te krijgen. Ook in lastige situaties moet je thuis kunnen komen met de foto’s die je wilde maken.

Afbeeldingscredits: Canon.