Foto’s van hoge kwaliteit online verzenden

Als je originele foto’s van hoge kwaliteit naar je vrienden en familie wilt sturen, dan is er eigenlijk maar één goede manier om dat te doen: met een cloudopslagprovider. Sociale netwerken zoals Facebook en Instagram slaan de originele bestanden niet op; ze verminderen de kwaliteit, waardoor pagina’s sneller laden. Zelfs goede, toegewijde fotoservices zoals 500px doen het.

Dit is geen probleem als je alleen foto’s plaatst zodat mensen ze op hun smartphones of computers kunnen bekijken, maar als je wilt dat ze de afbeeldingen kunnen afdrukken, moet je ze bestanden van hoge kwaliteit geven.

Wat telt als bestanden van “hoge kwaliteit”?

De foto’s die uw smartphonecamera – of een andere goede camera – kan maken, zijn veel groter en van hogere kwaliteit dan sociale-mediasites aankunnen. Als elke afbeelding op je Instagram-feed 2 MB en 12 megapixels zou zijn, zou je je datalimiet in een mum van tijd doorbranden. Het punt is dat deze bestanden met een hoge resolutie van 2 MB precies zijn wat je wilt als je ze wilt afdrukken, als bureaubladachtergrond wilt instellen of iets anders wilt doen dan ze in het juiste formaatvak op sociale media wilt bekijken.

  Hoe elk smart-apparaat met HomeKit te verbinden (met een Raspberry Pi)

Hier is een foto van mij die ik naar Facebook heb geüpload – hij was 2,7 MB en 5166 × 3444 pixels. Toen ik het van mijn tijdlijn downloadde, was het 74 KB en 860 × 640 pixels. Dat zou je nauwelijks op een postzegel kunnen afdrukken!

Als we het over bestanden van hoge kwaliteit hebben, bedoelen we over het algemeen de originele foto’s rechtstreeks van je telefoon of camera of, als je wijzigingen hebt aangebracht, een opgeslagen kopie in volledige resolutie. Als u RAW-opnamen maakt, kunt u geëxporteerde JPEG’s met volledige resolutie verzenden; RAW-bestanden op volledige grootte kunnen een beetje onpraktisch zijn, vooral als de andere persoon niet over de apps beschikt om ermee om te gaan. Dit zijn het soort bestanden waaruit ze mooie prints kunnen printen.

Download niet alleen de foto’s die u met mensen wilt delen van uw Facebook-pagina. Haal ze van uw computer of smartphone.

Cloud Sharing: de beste, eenvoudigste en goedkoopste oplossing

Een paar jaar geleden was cloudopslag een concurrerende markt. Nu is het een handelsartikel: er zijn enorm veel diensten die u gigabytes gratis opslagruimte willen aanbieden. De drie die we over het algemeen aanbevelen, zijn Dropbox, Google Drive en Microsoft OneDrive.

  De vogels zijn terug en geladen met nieuwe vaardigheden [Review]

Welke van de drie je gebruikt maakt niet uit. Ze lijken allemaal op elkaar en ze hebben allemaal desktop- en mobiele apps.

Dropbox heeft de slechtste gratis laag met 2 GB. Tenzij je Dropbox al gebruikt, is dit waarschijnlijk niet de juiste keuze.
Je hebt waarschijnlijk al Google Drive; je krijgt 15 GB gratis opslagruimte met een Gmail-account. Als u niet zeker weet welke u moet gebruiken, is dit een veilige keuze.
Als u een pc gebruikt, heeft u ook: Microsoft OneDrive. Net als bij Google Drive krijg je 5 GB gratis. Het beste is dat voor $ 100/jaar (dezelfde prijs die Dropbox en Google rekenen voor 1 TB aan opslagruimte) Office 365 je elk 1 TB opslagruimte geeft voor zes Microsoft-accounts en toegang tot Microsoft Office. Als je gaat betalen, is dat de beste optie.

Plaats alle hoogwaardige bestanden die u wilt verzenden in een enkele map in uw cloudopslag-app naar keuze en laat deze uploaden. Tenzij u duizenden DSLR-foto’s deelt, komt u niet in de buurt van de limieten van uw gratis opslagruimte. Klik met de rechtermuisknop op de map en kies de relevante deeloptie. Bekijk onze volledige gids voor het delen van bestanden en mappen met apps voor cloudopslag voor meer informatie.

  Hoe u in-documentkoppelingen in MS Word kunt toevoegen

Deel de link en nu kan iedereen die hem heeft naar binnen gaan en de afbeeldingen van hoge kwaliteit downloaden.

U hoeft niet meer naar het huis van uw vrienden te gaan en een zeer wazige versie te zien van een foto die u met hun koelkast hebt gemaakt.

Een opmerking voor professionals

Als u een professionele fotograaf bent die foto’s met klanten wil delen, werkt de bovenstaande cloudopslagmethode, maar deze kan een beetje lastig zijn om te beheren. In plaats daarvan moet u speciale online klantgalerijen en proofingservices bekijken, zoals: FotoProofPro en PixieSet. De extra functies die ze bieden, gaan echter veel verder dan de behoeften van gewone mensen.