Gaat uw pc dood? Gids om de gezondheid van uw pc-hardware te controleren

U weet waarschijnlijk al dat uw pc-hardwarecomponenten op een gegeven moment zullen verslijten. Wanneer zal dat echter gebeuren, en wat is hun toestand op dit moment?

U moet de gezondheid van uw pc volgen om onaangename verrassingen te voorkomen. Uw pc kan plotseling stoppen met werken wanneer u hem moet gebruiken, of erger nog, u verliest belangrijke gegevens als het opslagapparaat beschadigd is. Om een ​​dergelijke ervaring te voorkomen, moet u de gezondheid van de hardwarecomponenten van uw pc controleren.

Je kunt ze natuurlijk niet allemaal volgen, een pc bestaat uit veel verschillende componenten. Hoewel u de belangrijkste kunt volgen die rechtstreeks van invloed zijn op de pc-prestaties en uw gegevens erin. Dit omvat het RAM, GPU, HDD/SSD en CPU van uw pc.

Hieronder heb ik alle mogelijke aanwijzingen en hulpmiddelen opgesomd die u kunt gebruiken om de gezondheidstoestand van deze hardwarecomponenten te identificeren om de juiste maatregelen te nemen.

Controleer RAM-gezondheid

Als het RAM-geheugen van uw pc beschadigd is, kan uw pc gewoon niet worden ingeschakeld. Op de meeste pc’s geeft het 3 pieptonen en schakelt het vervolgens uit. Omdat RAM geen gegevens opslaat, is het niet erg als het beschadigd raakt, want je kunt het altijd vervangen. Voordat het echter beschadigd raakt, kan het een negatieve invloed hebben op uw pc-ervaring.

Hieronder staan ​​​​enkele aanwijzingen die erop kunnen wijzen dat uw RAM bijna corrupt is en dat u een nieuwe moet plannen:

 • Muis en toetsenbord bevriezen even.
 • Apps hebben te veel tijd nodig om te starten. Ze werken misschien ook langzaam, maar de sterk toegenomen starttijd is een grote aanwijzing.
 • De pc werkt prima als je hem opstart, maar vertraagt ​​enorm naarmate je hem blijft gebruiken. Een herstart lost dit meestal op.
 • Pc wordt willekeurig afgesloten of opnieuw opgestart.
 • Blue Screen of Death kan verschijnen, maar u kunt er fouten op zien om online te controleren of het verband houdt met RAM. Hoewel het soms niet lang genoeg kan duren om de fout te kopiëren.
 • De app Systeeminformatie geeft mogelijk minder geïnstalleerd RAM weer dan de werkelijke waarde. U kunt zoeken naar “Systeeminformatie” in Windows Search om de app te openen.
 • De bestanden die u vaak gebruikt, kunnen beschadigd raken. Dit omvat zowel app-bestanden als media.

Gebruik Windows Geheugendiagnose

Als u enkele van de bovenstaande symptomen begint op te merken, kunt u het Windows Memory Diagnostic-hulpprogramma gebruiken om te bevestigen of het een RAM-probleem is. Het is een ingebouwde Windows-tool om RAM te controleren op fouten of corruptie. Het zal uw pc opnieuw opstarten en het RAM-geheugen van buiten het besturingssysteem controleren om nauwkeurige resultaten te garanderen. Hier is hoe het te gebruiken:

Druk op de Window+R-toetsen en typ mdsched in het dialoogvenster Uitvoeren om de tool te openen. Het zal u vragen om de pc nu opnieuw op te starten of te scannen bij de volgende keer opstarten. Kies de gewenste optie en uw pc wordt gescand wanneer deze de volgende keer opnieuw wordt opgestart.

De scan kan enkele minuten duren en als deze eenmaal is voltooid, worden de resultaten op het bureaublad weergegeven wanneer u zich aanmeldt. U kunt de resultaten ook controleren in Windows Event Viewer voor het geval ze aan het begin niet verschijnen.

  Hoe download je een bestand dat je hebt overgeslagen in een torrent?

Als alternatief kunt u ook MemTest86 gebruiken, een hulpprogramma van derden dat wordt uitgevoerd vanaf een USB-station om het RAM-geheugen te testen, en er is geen besturingssysteem nodig. De tests zijn aantoonbaar krachtiger en de resultaten zijn uitgebreid.

De tool wordt geleverd als een zipbestand en u kunt het uitvoerbare imageUSB-bestand uitvoeren om te beginnen met het maken van een USB-image. Hoewel het een heleboel opties heeft, hoeft u alleen maar een MemTest86 USB te maken, vervolgens het aangesloten USB-station te selecteren en op de knop Schrijven te klikken.

Start gewoon de pc op vanaf dit USB-station en de test wordt uitgevoerd en de resultaten worden weergegeven als Pass, Fail, Incomplete Pass en Incomplete Fail.

Wat te doen in het geval van een slechte RAM-gezondheid?

Als er tekenen zijn dat uw RAM-geheugen aan het overlijden is, is de beste oplossing om het te vervangen. U kunt echter ook proberen de RAM-sticks eruit te halen en deze en de sleuven schoon te maken met een zachte borstel. Meerdere keren heeft dit mijn RAM-problemen opgelost, vooral wanneer het fouten gaf bij het inschakelen van de pc.

Als u het niet meteen kunt vervangen, kunt u degene met een slechte gezondheid blijven gebruiken als de problemen niet al te vaak voorkomen. Een pc-moederbord is slim genoeg om slechte RAM-geheugen niet te beschadigen en schakelt onmiddellijk de stroom uit wanneer het gevaarlijk wordt.

Als je meerdere RAM-sticks hebt, controleer dan één voor één welke beschadigd is en vervang alleen die. Je kunt ook de slechte eruit halen en de pc op een lager RAM-geheugen gebruiken totdat je een nieuwe kunt krijgen.

Controleer de gezondheid van de HDD of SSD

Slechte HDD (Hard Disk Drive) of SSD (Solid-State Drive) gezondheid is zeker alarmerend omdat het al uw gegevens bevat. Als de schijf beschadigd raakt, kunnen al uw gegevens verloren gaan. De meeste aanwijzingen voor een slechte gezondheid die van toepassing zijn op RAM, zijn ook van toepassing op opslagschijven, aangezien beide gegevens opslaan. Hoewel ik hieronder alleen de aanwijzingen vermeld die uniek zijn voor SSD of HDD:

 • Tik- of klikgeluiden in het geval van HDD’s omdat er fysieke onderdelen in zitten die mogelijk beschadigd zijn.
 • Kan geen gegevens schrijven op specifieke locaties vanwege slechte sectoren.
 • Opslagschijf oververhit na een beetje gebruik. U moet de pc openen om dit te controleren en ervoor te zorgen dat dit niet te wijten is aan de algehele oververhitting van de pc.
 • BSOD, maar fout gerelateerd aan opslag.
 • Programma’s starten langzamer, maar werken prima als ze eenmaal volledig zijn geopend.
 • Het verplaatsen van gegevens van de ene map naar de andere kost te veel tijd.
 • Bestanden en mappen worden plotseling ontoegankelijk of verdwijnen zelfs.
 • De schijf wordt alleen-lezen; je kunt er geen gegevens naar schrijven.
 • Regelmatige crashes tijdens het opstarten, dus je moet meerdere keren proberen om de pc aan te zetten.

Gebruik een app van derden

SMART (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) is een ingebouwd monitoringsysteem in Windows dat de gezondheid en het gebruik van opslagapparaten bijhoudt. Het kan echter moeilijk zijn om de informatie die het biedt te ontcijferen, dus je hebt een tool van derden nodig om het gemakkelijk leesbaar te maken.

Ik raad CrystalDiskInfo aan voor gebruiksgemak, maar je kunt ook HWiNFO proberen als je een alles-in-één tool wilt. CrystalDiskInfo vertelt u de toestand van uw opslagstation, temperatuur (in realtime), lees-/schrijfcycli, totale stroom op tijd en nog veel meer.

Voor SSD’s vertelt het zelfs hoeveel van de totale verwachte levensduur procentueel is verbruikt. Voor opslagapparaten met fouten wordt de status Let op of Slecht weergegeven op basis van de toestand. U kunt de fouten ook onderaan zien of door de muiscursor over de status te bewegen.

  Recepten vinden in Google Afbeeldingen zoeken

Wat te doen in het geval van slechte HDD/SSD-gezondheid?

Maak eerst en vooral onmiddellijk een back-up van uw belangrijke gegevens. U kunt een lokale of cloudback-up hebben, afhankelijk van uw behoefte. Ik raad het gebruik van een back-up-app van derden aan, omdat deze betere opties hebben om gegevens buiten uw beschadigde opslagapparaat op te slaan. U kunt zelfs kloonsoftware proberen als u naar een nieuw opslagapparaat wilt migreren.

Als een deel van uw gegevens of opslagruimte beschadigd is geraakt, kan deze mogelijk nog worden hersteld met behulp van tools zoals CHKDSK. Over het algemeen is het het beste om regelmatig back-ups te maken en het opslagapparaat zo snel mogelijk te vervangen, omdat dit belangrijke bestanden/apps kan beschadigen, die zelfs naar de back-up kunnen worden gekopieerd.

Controleer GPU-status

Omdat GPU’s grafisch-intensieve games/apps uitvoeren, hebben ze meestal een kortere levensduur in vergelijking met andere componenten en vereisen ze ook meer zorg. De kans is groot dat u vóór deze andere componenten problemen met uw GPU begint te zien.

Hieronder heb ik enkele veelbetekenende signalen opgesomd dat uw GPU het niet goed doet:

 • Grafische glitches zijn het eerste teken dat de GPU doodgaat. Dit omvat slechte texturen, schermscheuren, willekeurige artefacten, afwijkende kleuren, tekstvervorming, enz. Meestal gebeurt dit tijdens het spelen van games of andere resource-intensieve taken, maar het kan ook gebeuren bij normaal gebruik.
 • Lagere prestaties dan voorheen. Als u uw maximale FPS in uw favoriete games kent, is een daling van de FPS een goed teken als er geen andere wijzigingen worden aangebracht.
 • Oververhitting van de GPU is ook een teken dat uw GPU problemen heeft met het uitvoeren van uw vereiste taken. Dit gaat gepaard met een hoog ventilatorgeluid.
 • De foutmelding “Beeldschermstuurprogramma gestopt” kan vaak verschijnen.
 • Scherm wordt zwart of bevriest, vooral wanneer u iets zwaarders doet.
 • BSOD die verschijnt wanneer u iets zwaars start, is meestal gerelateerd aan GPU.
 • U kunt na gebruik een brandgeur opmerken. U zult waarschijnlijk (en hopelijk) de GPU eruit moeten halen om het op te merken.

Gebruik DirectX diagnostisch hulpprogramma

U hebt waarschijnlijk gehoord van de opdracht dxdiag Run waarmee u snel informatie over DirectX-componenten en stuurprogramma’s kunt bekijken. Deze tool heeft een speciale sectie met informatie over uw GPU, die kan worden gebruikt om de gezondheid ervan te controleren.

Druk op de Windows+R-toetsen en typ dxdiag in het dialoogvenster Uitvoeren om DirectX Diagnostic Tool te openen. Ga hier naar het tabblad Weergave en u ziet alle informatie met betrekking tot uw GPU. Als de tool hier geen informatie kan weergeven of als deze onjuist is, kan dit betekenen dat uw GPU niet goed werkt. Bovendien zal het gedeelte Opmerkingen ook problemen weergeven als ze worden gedetecteerd.

Stresstest GPU

Een defecte GPU zal de stresstest waarschijnlijk niet overleven, dus dat zou een duidelijke weggeefactie moeten zijn voor een defecte GPU. Anders kunt u de resultaten met dezelfde GPU online vergelijken om er zeker van te zijn dat deze op optimaal vermogen werkt.

Voor dit doel is FurMark een geweldige open-source tool die eenvoudig te gebruiken is en waarmee u resultaten kunt vergelijken. Open gewoon de tool en selecteer een van de vooraf ingestelde benchmarks om uw GPU te benchmarken. Als de stresstest is voltooid, kunt u op de knop Uw score vergelijken klikken om de score online te vergelijken.

Wat te doen in het geval van een slechte GPU-gezondheid?

In veel gevallen hebben problemen met de GPU meestal te maken met stuurprogramma’s of oververhitting in plaats van met een stervende GPU. Het eerste dat u moet doen, is ervoor zorgen dat uw GPU-stuurprogramma’s up-to-date zijn. Zorg er daarna voor dat het schoon is, vooral de ventilatoren. U kunt een zachte borstel gebruiken om het schoon te maken.

  Twee sets AirPods koppelen met dezelfde iPhone

Zorg er ook voor dat alle ventilatoren werken. Als een van de ventilatoren niet werkt, zelfs niet wanneer de pc opstart, kunt u proberen deze te laten repareren in plaats van een nieuwe GPU te kopen. Meestal zijn de ventilatoren te repareren.

En overklok de GPU natuurlijk niet. Zelfs als het lijkt alsof de GPU goed werkt, zal deze sneller verslechteren en vaker problemen ondervinden. Als niets werkt, moet je het vervangen.

Controleer de CPU-status

CPU’s zijn erg robuust; tenzij u overklokt of het in een oververhitte toestand gebruikt, is de kans groot dat uw CPU niet sterft vóór alle andere hoofdcomponenten. Het kan echter nog steeds gebeuren en u moet er klaar voor zijn.

U zult soortgelijke problemen tegenkomen die u tegenkomt wanneer andere componenten niet goed werken, maar het komt vaker voor en is intenser wanneer de CPU aan het overlijden is. Bekijk onderstaande lijst om een ​​idee te krijgen:

 • PC loopt vast/crasht zelfs bij het uitvoeren van basistaken.
 • BSOD verschijnt vaak, meestal na de bevriezing.
 • PC kan een foutmelding geven bij het opstarten of andere pieptonen maken dan normaal.
 • Pieken in CPU-gebruik zonder dat er een ander programma is geopend. Dat zie je in Taakbeheer (Ctrl+Shift+Esc).
 • Geheugenfouten kunnen ook verband houden met de CPU zoals deze deze beheert.
 • CPU oververhit.
 • Bij het aanzetten van de pc kunnen de ventilatoren op maximale snelheid draaien en veel lawaai maken. Als u even wacht, kan de pc worden ingeschakeld, maar dit betekent nog steeds dat er een CPU-probleem is.

Gebruik Intel Processor Diagnostic Tool

Als u een Intel CPU heeft, kunt u het Intel Processor Diagnostic Tool gebruiken om automatisch op problemen te controleren. Het zal de test uitvoeren bij het opstarten, wat een paar minuten zal duren om te voltooien. Achteraf kunt u zien voor welke tests het wel of niet slaagt.

Er is ook een krachtige test die de CPU met alle functies gedurende 2 uur test en vervolgens resultaten geeft. Als je dat wilt uitvoeren, ga dan naar Tools > Config > Presets > Burn-In Test.

Als je een AMD Ryzen CPU hebt, kun je AMD Ryzen Master proberen. Het kan ook problemen controleren en scannen.

Wat te doen in het geval van een slechte CPU-gezondheid?

Zoals ik al eerder zei, zijn overklokken en oververhitting de belangrijkste oorzaken van CPU-problemen. Overklokken is iets dat u zelf in de hand heeft. Voor oververhitting moet u ervoor zorgen dat uw pc schoon is, inclusief het moederbord, de ventilator en de CPU. Ik raad aan om hiervoor een speciale luchtblazer te gebruiken, omdat deze de CPU en ventilator goed kan reinigen. Gebruik echter geen bladblazer, dit kan de onderdelen beschadigen.

Controleer of de ventilator werkt. Als het nog steeds oververhit raakt, moet u mogelijk de koelpasta opnieuw aanbrengen. Een beschadigde/verbrande CPU moet zichtbare markeringen hebben; als dat gebeurt, moet je een nieuwe CPU kopen.

Bonus 😎

Voor laptopgebruikers is de batterij een zeer belangrijk onderdeel. Hoewel het geen rocket science is om te weten dat je batterij aan het verslechteren is, kun je merken dat de totale batterijduur afneemt. Toch is het goed om precies te weten hoeveel hij versleten is en hoeveel je er nog van mag verwachten.

Hiervoor zijn BatteryInfoView van Nirsoft en BatteryMon krachtige hulpmiddelen om de batterijstatus en levensverwachting te bekijken. BatteryInfoView is beter voor het verkrijgen van gedetailleerde informatie over uw batterij, maar met BatteryMon kunt u bovendien waarschuwingen instellen om op de hoogte te worden gehouden van de batterijlading, temperatuur en meer.

Gedachten beëindigen

Afgezien van het verzorgen van de componenten, helpt het ook een lange weg om het besturingssysteem in optimale staat te houden om de componenten gezond te houden. U kunt een pc-optimalisatie-app zoals IObit Advanced System Care gebruiken om de pc in optimale staat te houden zonder in te leveren op prestaties.

Voordat u een defect onderdeel vervangt, moet u er bovendien voor zorgen dat de aangesloten draden/apparaten niet verantwoordelijk zijn voor het probleem. U kunt het onderdeel ook op een andere pc gebruiken om er zeker van te zijn dat het dood is.