Je wilt absoluut niet de persoon zijn die “Ik loop achter” typt na een nederlaag, alleen om het meedogenloze antwoord te krijgen: “Je bent weggespeeld, noob!”.
Lage FPS is de vloek voor competitieve gameplay. Je kunt gewoon niet concurreren als het scherm stottert; cruciale informatie wordt vertraagd en vijandelijke vaardigheidsschoten landen zonder waarschuwing.
Gelukkig zijn er veel methoden om de FPS van games te verbeteren zonder een betere pc te kopen. De belangrijke vraag is echter: wat ben je bereid ervoor te verliezen?
Hoe gespannen het ook klinkt, het is waar. Om FPS te boosten, moet je graphics en andere toeters en bellen opofferen of je pc harder laten grinden en mogelijk de levensduur verkorten.
Wat is het juiste FPS-nummer?
Voordat we ons concentreren op het verhogen van die FPS-teller, moet u weten wat FPS is en hoeveel u zou moeten proberen om het te verhogen. Het hebben van een zeer hoge FPS lijkt misschien een geweldig idee, maar het is geen vereiste. Vooral omdat het wordt beperkt door andere factoren, zoals de vernieuwingsfrequentie van uw monitor en het vermogen van het menselijk oog om beperkte FPS te zien.
FPS (Frames Per Second) is in feite het aantal beelden dat per seconde wordt weergegeven van de activiteit die u op het scherm bekijkt. Hoe hoger de FPS, hoe vloeiender de gameplay zal zijn.
Over het algemeen wordt 30 FPS als speelbaar beschouwd. Het is niet de beste, maar je kunt het spel nog steeds spelen. In de meeste op reacties gebaseerde games zal 30 FPS zeker een afschrikmiddel zijn en je niet competitief laten spelen.
60 FPS is over het algemeen wat wordt beschouwd als een soepele FPS en stelt je in staat om het spel competitief te spelen. Aangezien het menselijk oog slechts 30-60 FPS comfortabel kan volgen, is alles daarboven een luxe.
FPS wordt verder beperkt door de vernieuwingsfrequentie van uw monitor, en 60Hz is ook de standaard voor monitoren. Hoewel gaming-monitoren gemakkelijk boven de 144Hz kunnen gaan.
Aangezien we hier naar FPS schrapen, zou je doel moeten zijn om bijna 60 FPS te bereiken. Als je FPS erg laag is, haal hem dan in ieder geval boven de 30 FPS om de game speelbaar te maken totdat je volledig kunt upgraden.
Als je er klaar voor bent, blijf dan lezen en je zult alles vinden wat je moet weten om je FPS in pc-games te verbeteren.
Pas spelinstellingen aan voor prestaties
De game zelf is het eerste waar je naar moet kijken om de prestaties te optimaliseren, aangezien de wijzigingen alleen van invloed zijn op die game in plaats van op andere apps. Alle grafisch-intensieve games hebben speciale instellingen die je kunt aanpassen om betere prestaties te krijgen door graphics en andere toeters en bellen te verminderen.
De meeste beschikbare opties komen vaak voor tussen games, dus ik zal ze uitleggen. Zelfs als er wat extra opties zijn om aan te passen, zullen ze nog steeds allemaal in dezelfde instelling te vinden zijn.
Grafische instellingen wijzigen
In het hoofdmenu of binnen Instellingen zou er een optie Video of Afbeeldingen moeten zijn. Gewoonlijk zou er een vervolgkeuzemenu of een schuifregelaar moeten zijn waarmee u kunt kiezen uit opties van hoge tot lage kwaliteit. Wanneer u hier de kwaliteit aanpast, worden de grafische opties automatisch omhoog of omlaag geschaald.
Selecteer hier lagere grafische afbeeldingen van de momenteel geselecteerde en pas de wijzigingen toe om te zien hoe het de FPS verbetert. U kunt de grafische weergave blijven verlagen totdat de gewenste FPS is bereikt.
Als de lagere graphics je gameplay op de een of andere manier beïnvloeden, zoals het niet goed zien van effecten, dan kun je gerelateerde graphics afzonderlijk aanpassen.
U kunt bijvoorbeeld Effectkwaliteit of Omgevingskwaliteit verhogen en kijken of het probleem hiermee wordt opgelost zonder de FPS te veel te beïnvloeden.
Afgezien van de grafische basisinstellingen, zijn er ook enkele andere instellingen die u kunt aanpassen om de FPS mogelijk te verbeteren. Sommigen van hen zijn hieronder:
Vsync: Vertical Sync synchroniseert de game-FPS met de vernieuwingsfrequentie van je monitor om schermscheuren te voorkomen. Het beperkt de FPS tot de vernieuwingsfrequentie van de monitor en in sommige gevallen zelfs daaronder. Als u het uitschakelt, kan de FPS verbeteren als het wordt beperkt.
Anti-aliasing: het verbetert in feite de visuele kwaliteit door gekartelde randen glad te maken. Dit proces vereist natuurlijk extra bronnen, dus als u het uitschakelt, neemt de FPS toe.
Schaduwkwaliteit: Schaduwen zorgen er weliswaar voor dat de games er beter uitzien, maar ze verbruiken ook veel bronnen. Verlaag de kwaliteit of schakel ze bij voorkeur helemaal uit.
Bekijk afstand: Nog een zeer uitgebreide optie die niet essentieel is voor reguliere gameplay. Het verhogen of verlagen van de kwaliteit van deze optie bepaalt hoe het spel verre objecten weergeeft (die er meestal niet toe doen).
Afhankelijk van het spel kunnen er veel andere opties zijn die de prestaties kunnen verbeteren door ze aan te passen. Ze zouden allemaal onder de Video/Graphics-instellingen moeten staan.
Interface-opties beheren
Interface-opties kunnen ook de FPS verbeteren wanneer ze zijn uitgeschakeld. Ze hebben echter meestal ook een directe invloed op de gameplay, dus het is riskant om ermee te rotzooien. Je kunt nog steeds minder belangrijke informatie uitschakelen of minimaliseren om een kleine boost in FPS te krijgen.
Deze opties zouden ook in de Instellingen of het hoofdmenu moeten staan en Interface moeten heten. HUD-formaat (heads-up display) is een van de opties die de gameplay niet al te afschrikken en kan helpen de FPS te verhogen. Verlaag gewoon de HUD-grootte tot wat u zich kunt veroorloven om te behouden.
De meeste andere wijzigingen zijn afhankelijk van het spel, maar enkele van de mogelijke opties die u kunt uitschakelen, zijn onder meer het verbergen van de NPC-gezondheidsbalk, het niet weergeven van namen, het verbergen van NPC-effecten, het verbergen van schadenummers, het verbergen van de gezondheid van bondgenoten en elk type animatie.
Verlaag de spelresolutie
Een beetje drastische maatregel, maar als je wanhopig op zoek bent naar betere FPS, kan dit de FPS enorm verbeteren. Hoe groter de schermresolutie, hoe meer bronnen er nodig zijn om het spel uit te voeren, aangezien er meer pixels nodig zijn om te worden weergegeven.
Je kunt de in-game resolutie verlagen om de FPS te verbeteren. Het zorgt er echter ook voor dat de game er raar en soms zelfs onspeelbaar uitziet omdat er te veel is ingezoomd. Als het de gameplay niet te veel beïnvloedt, dan is de gewonnen FPS de moeite waard.
Resolutie-opties moeten ook in de Video/Graphics-instellingen staan. Selecteer gewoon een lagere van de momenteel geselecteerde om te experimenteren met de beste balans tussen negatieve gameplay-impact en FPS-boost. Als de huidige resolutie bijvoorbeeld 1920×1080 is, probeer deze dan te verlagen naar 1600×900 of zelfs 1366×768.
Gebruik Volledig scherm
Windowed, Borderless en Full Screen zijn drie modi om het spel in te spelen. Voor de beste prestaties wordt de modus Volledig scherm aanbevolen, aangezien de pc geen desktop-/Windows-gerelateerde inhoud samen met het spel hoeft weer te geven. Je vindt deze optie ook in de Video/Graphics instellingen.
Optimaliseer Windows voor prestaties
U kunt ook wijzigingen aanbrengen in Windows om ervoor te zorgen dat uw pc optimaal presteert en mogelijk bronnenverslindende functies uitschakelen. Ik heb al een handleiding geschreven over hoe je de beste prestaties krijgt in Windows. U kunt ernaar verwijzen voor alle grote en kleine aanpassingen die de Windows-prestaties verbeteren.
Hoewel ik hieronder enkele van de Windows-tweaks opsom die een grote invloed hebben op de game-FPS:
Selecteer Hoogwaardig energieplan
Windows-energieopties hebben veel instellingen om de Windows-prestaties te beheren. Als u hoge prestaties selecteert, werkt Windows op maximale prestaties. Het belangrijkste is dat het de CPU op 100% vermogen laat werken terwijl andere opties hem vertragen.
Ga in de instellingen van Windows 11 naar Systemen > Energie en selecteer Beste prestaties in de optie Energiemodus. U kunt ook het Configuratiescherm openen op elke Windows-versie en naar Systeem en beveiliging> Energiebeheer gaan en Hoogwaardig energiebeheerschema selecteren.
Tweak grafische kaart voor de beste prestaties
Alle fabrikanten van grafische kaarten bieden software aan om de kaarten te beheren. Deze programma’s hebben meestal meerdere opties om te kiezen tussen prestaties en grafische kwaliteit.
Ik kan geen exacte instructies geven, aangezien de software van elke fabrikant verschillende opties en interfaces heeft. Hoewel de belangrijkste focus ligt op het vinden van opties waarmee u kunt kiezen tussen prestaties en kwaliteit.
U kunt de software van uw kaartfabrikant online downloaden als deze nog niet is geïnstalleerd. NVIDIA-gebruikers kunnen NVIDIA Control Panel of GeForce Experience gebruiken, AMD-gebruikers kunnen AMD Radeon-software gebruiken en Intel Graphics Command Center is voor Intel-gebruikers.
Schakel de Windows-spelmodus in
Windows heeft een spelmodus die games automatisch herkent wanneer u ze speelt en alle systeembronnen eraan toewijst terwijl achtergrondprogramma’s worden onderdrukt.
Het stopt ook meldingen en andere netwerkgerelateerde taken zoals Windows of stuurprogramma-updates. Dit verbetert niet alleen de FPS, maar voorkomt ook onderbrekingen en netwerkvertraging.
Om de Spelmodus in te schakelen, opent u Instellingen en gaat u naar Gaming > Spelmodus. Schakel hier de optie Spelmodus in en deze werkt automatisch wanneer u een spel start.
Schakel visuele effecten van Windows uit
Als je het niet erg vindt om wat Windows-animaties en -stijlen op te offeren, kan het uitschakelen van visuele effecten gemakkelijk wat extra FPS opleveren. Om visuele effecten uit te schakelen, drukt u op de Windows+R-toetsen om het dialoogvenster Uitvoeren te openen en typt u sysdm.cpl om Systeemeigenschappen te openen.
Ga nu naar het tabblad Geavanceerd en open Instellingen onder het gedeelte Prestaties.
Selecteer daarna de optie Aanpassen voor beste prestaties om alle visuele effecten uit te schakelen.
Verlaag de Windows-beeldschermresolutie
Dezelfde reden als het verlagen van de in-game resolutie. Dit zal de belasting van Windows op systeembronnen verminderen, waardoor uiteindelijk bronnen voor het spel vrijkomen. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en selecteer Beeldscherminstellingen.
Verklein hier de optie Beeldschermresolutie van de huidige om de juiste balans te vinden.
Gebruik tools van derden
Er zijn veel apps van derden die direct of indirect kunnen helpen bij het verhogen van de FPS en het bieden van een soepelere gameplay. Hieronder staan enkele goede:
#1. Scheermes Cortex
Er gebeurt veel met Razor Cortex, behalve alleen FPS-boost, maar ik blijf bij FPS-boostfuncties, want dat is onze focus. Er zijn voornamelijk drie manieren waarop Razor Cortex kan helpen bij het stimuleren van FPS:
Boost Running Game: wanneer je een game begint te spelen, kun je de booster inschakelen via het tabblad Game Booster. Het beperkt de achtergrondprocessen, schakelt functies die van invloed zijn op de gameplay in of uit en zorgt ervoor dat de pc op maximaal vermogen draait met middelen die speciaal voor het spel zijn bedoeld.
Booster Prime: voor bekende games kan het automatisch de instellingen in het spel aanpassen om de FPS zo veel mogelijk te verbeteren. U past gewoon de schuifregelaar aan om te kiezen tussen kwaliteit en prestaties en wijzigingen worden automatisch toegepast. Het kan zelfs instellingen aanpassen die niet beschikbaar zijn in de instellingen van het spel.
Boost Windows-prestaties: op het tabblad System Booster kunt u tientallen wijzigingen aanbrengen die de Windows-prestaties kunnen verbeteren. Deze wijzigingen zijn van invloed op Windows-resourcebeheer, netwerkefficiëntie, visuele effecten en Windows-services.
Al deze wijzigingen hebben een terugzetknop, zodat u ze op elk gewenst moment ongedaan kunt maken.
#2. IObit Advanced SystemCare
Terwijl Razor Cortex de prestaties kan verbeteren, kan IObit Advanced SystemCare de pc schoon houden om te voorkomen dat ongewenste gegevens de prestaties mogelijk beïnvloeden en om alles up-to-date te houden.
Het heeft zowel handmatige als automatische manieren om ongewenste gegevens te verwijderen. Ik raad u aan de handmatige manier te gebruiken, omdat u precies kunt kiezen welke gegevens u wilt verwijderen en ook extra optimalisaties in het proces kunt toepassen.
De ingebouwde software-updater en driver-updater zorgen er ook voor dat uw pc in de beste staat verkeert om te gamen. Hoewel er ook enkele game-stimulerende en Windows-prestatiebevorderende functies zijn, zijn ze niet zo uitgebreid als Razor Cortex. Dus ik raad je aan om beide apps te gebruiken.
CCleaner is ook zo’n tool, maar meer gericht op opschonen dan op optimalisatie.
#3. Verwerk lasso
Process Lasso geeft volledige controle over je CPU en RAM en optimaliseert ze bij extreme belasting. Aangezien je problemen hebt met FPS, is de kans groot dat je CPU en RAM ook snel vol raken tijdens het gamen.
Deze app beheert automatisch processen om te voorkomen dat andere apps bronnen in beslag nemen en om meer bronnen te geven aan processen op de voorgrond. Het beheert ook RAM om de focus op voorgrondprocessen te houden.
Je kunt CPU-affiniteit, prioriteit, I/O-prioriteit, energieplanprioriteit en nog veel meer handmatig aanpassen om alle middelen gericht te houden op het lopende spel om de FPS te verbeteren.
#4. MSI afterburner
Persoonlijk raad ik overklokken niet aan, omdat het slecht is voor de gezondheid van de GPU en tot crashes kan leiden. Als je echter wanhopig bent, kun je de GPU iets overklokken om een aanzienlijke FPS-boost te krijgen.
Hoewel dit kan worden gedaan met behulp van de native software van uw grafische kaart, raad ik MSI Afterburner hiervoor aan, omdat het voor alle kaarten werkt, en u kunt ervoor kiezen om het een beetje te versterken.
Verhoog gewoon de kernklok en geheugenklok met 15-20% van de basiswaarde en je zou een goed verschil in de spelprestaties moeten zien. Overklok niet naar max, zelfs niet voor een experiment, omdat dit de GPU/pc zal laten crashen en ook de GPU permanent kan beschadigen.
Ik raad je ook aan om de framesnelheid in de game-instellingen te beperken tot wat je wilt bereiken, zodat de GPU niet harder hoeft te werken als de hogere FPS niet nodig is.
Tips voor betere prestaties
Hieronder som ik enkele tips en good practices op die kunnen helpen om betere FPS of op zijn minst responsieve gameplay te krijgen:
Sluit andere apps
Wanneer je de game start, sluit je alle andere apps, inclusief de browser. Je hebt alle bronnen voor de game nodig, dus als je andere apps sluit, zorg je ervoor dat alle bronnen eraan worden besteed. Zorg ervoor dat u het systeemvak van de taakbalk en Taakbeheer controleert op verborgen apps die worden uitgevoerd.
Houd de pc up-to-date
Zorg ervoor dat Windows is bijgewerkt naar de nieuwste versie en dat hardwarestuurprogramma’s ook zijn bijgewerkt. Updates hebben veel prestatieaanpassingen en bugfixes die van invloed kunnen zijn op de FPS.
Gebruik geen app-overlays
Hoewel het geen probleem is als een game-booster-app zoals Razor Cortex op de achtergrond is geopend, moet u geen overlays van dergelijke apps gebruiken. Of het nu een game-overlay is of de overlay van een andere app. Omdat overlays op de voorgrond werken, strijden ze rechtstreeks om grondstoffen met de game.
Vermijd oververhitting van hardware
Als je merkt dat de FPS daalt tijdens het spelen van een game, kan dit te wijten zijn aan oververhitting. Controleer de gezondheid van de pc-hardware en zorg ervoor dat deze niet oververhit raakt tijdens gebruik. Tijdens oververhitting verlaagt de pc automatisch de prestaties om af te koelen.
Controleer de community van het spel
Veel games hebben verborgen trucs en legale hacks die kunnen helpen de prestaties te optimaliseren. Je kunt contact opnemen met de gamecommunity op de subreddit of het officiële forum en om hulp vragen of threads doorzoeken op een al gegeven antwoord.
Upgrade individuele hardware
Voor een betere FPS hoeft u geen nieuwe pc te kopen; simpelweg de juiste hardware upgraden is in de meeste gevallen voldoende. Het kan echter lastig zijn om te weten wat u moet upgraden, aangezien elk stuk hardware een andere invloed heeft op de prestaties. Hieronder volgt een korte uitleg van welke prestatieverbetering elke belangrijke hardware-upgrade zal geven.
GPU upgraden
Het upgraden van de GPU is de beste manier om een FPS-boost te krijgen. GPU is direct verantwoordelijk voor het weergeven van afbeeldingen, dus een betere GPU betekent een betere FPS. Als u de ingebouwde GPU van de pc gebruikt, is het beter om een speciale GPU te krijgen, zelfs met vergelijkbare prestaties.
Hoewel het simpelweg krijgen van de volgende GPU-versie van je huidige voldoende is om een aanzienlijke boost te krijgen.
CPU upgraden
Het is moeilijk om de CPU te upgraden en een GPU-upgrade zou uw prioriteit moeten zijn. Maar als je CPU problemen heeft met het uitvoeren van complexe games en je ziet crashes, dan zal een GPU-upgrade de crashes niet stoppen.
Werkgeheugen upgraden
RAM heeft geen directe invloed op FPS; het heeft meer te maken met reactievermogen. Als je RAM altijd vol is en je het spel niet aankan, zal het spel niet meer reageren of stotteren. Meer en beter RAM-geheugen krijgen kan dat helpen oplossen.
HDD upgraden naar SSD
Het kopen van een SSD zal ook niet direct helpen met FPS. Het zal de laadtijden gewoon erg snel maken. SSD is een must voor online games die kaarten laden tijdens het spelen, omdat het te veel tijd kost om ze te laden.
Over het algemeen is GPU wat u wilt upgraden als u gewoon meer FPS wilt. Als u crashes, niet-reageren en stotteren ziet, kunnen andere componenten het probleem zijn en moeten deze worden geüpgraded.
Laatste woorden 🎮
Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om games te spelen met lage tot gemiddelde grafische instellingen om een plotselinge daling van de FPS bij drukke activiteiten te voorkomen, vooral in MMO’s. Ontwikkelaars sluiten meestal geen effecten uit die de gameplay kunnen beïnvloeden, zelfs niet in lagere kwaliteit.
Als je nog steeds FPS-problemen hebt, is het misschien tijd om een nieuwe pc te kopen om te gamen.