Gehoorverlies: hoe hard is te hard?

Terwijl gesprekken over door oordopjes veroorzaakt gehoorverlies grotendeels zijn weggeëbd, beginnen mensen zich ernstig zorgen te maken dat geluidsniveaus op het werk, in restaurants en op straat permanent gehoorverlies kunnen veroorzaken. Dus, hoe hard is te hard?

Om een ​​lang verhaal kort te maken, je moet 85+ dB vermijden

Bij langdurige en herhaalde blootstelling kunnen geluiden van meer dan 85 decibel permanent gehoorverlies veroorzaken. En hoewel 85 dB misschien veel klinkt, is de kans groot dat je elke dag wordt blootgesteld aan 85 dB geluid. Elke keer dat u uw autoraam opent terwijl u met 80 km/u rijdt, wordt u bijvoorbeeld blootgesteld aan: ongeveer 89 dB van geluid.

Bedenk nu, voordat u te nerveus wordt, hoe lang en hoe vaak u wordt blootgesteld. De meeste artsen zijn het erover eens dat je ongeveer acht uur aan 85 dB geluid kunt worden blootgesteld. Maar zelfs na die helse acht uur gras maaien of rijden met de ramen open, is de kans groot dat je geen blijvend gehoorverlies krijgt.

Kijk, er zitten kleine haartjes in je oor, sterocilia genaamd. Deze haren trillen wanneer geluidsgolven je oor binnenkomen en die trillingen worden omgezet in neurale informatie die je hersenen kunnen begrijpen. Bij langdurige blootstelling aan harde geluiden (bijvoorbeeld een grasmaaisessie van acht uur), worden je kleine oorharen depressief, zoals grassprieten waarop is getrapt. Wanneer ze ingedrukt zijn, stoppen deze haren met trillen, waardoor je hersenen geen geluidssignalen ontvangen.

Maar net als grassprieten kunnen je kleine oorharen ’s nachts weer omhoog springen. Af en toe langdurige blootstelling is niet erg – het is herhaalde langdurige blootstelling die uw oren zal ruïneren. Elke keer dat die oorharen depressief worden, worden ze ook een beetje minder kwiek. Uiteindelijk stoppen ze helemaal terug te stuiteren, en je blijft achter met permanent gehoorverlies.

  Hoe een onbekend symbool te identificeren door het te tekenen?

Het is ook belangrijk op te merken dat, alleen omdat u gehoorverlies heeft, dit niet betekent dat u een hogere volumetolerantie heeft. 85 dB is de universele drempel voor gehoorverlies, zelfs als je oren al zijn uitgeblazen.

Met een bereik van 85 dB hoeven chauffeurs met open ramen en amateurs van gazononderhoud zich geen zorgen te maken. De meeste mensen die herhaalde blootstelling van acht uur aan 85 dB ondergaan, zijn bouwvakkers, werknemers in bars en geluidstechnici. Dat wil niet zeggen dat u veilig bent voor gehoorverlies door lawaai – u hoeft zich alleen niet zoveel zorgen te maken over de 85 dB-drempel als iemand die in een luide omgeving werkt.

Wat gebeurt er na 85 dB?

De manier waarop we geluid meten kan een beetje misleidend zijn. Je zou denken dat 80 dB twee keer zo luid is als 40 dB, maar dat is niet het geval. Het volume verdubbelt met elke 10 dB versterking, dus 80 dB is acht keer zo luid als 40 dB. Op die manier is het vergelijkbaar met aardbevingsmetingen op de schaal van Richter.

Naarmate het volume toeneemt, neemt uw ruistolerantie in dezelfde mate af. Bij 90 dB zal vier uur blootstellingstijd permanent gehoorverlies veroorzaken. Ga tot 95 dB en je oren kunnen maar twee uur blootstelling aan. Duw het tot 110 dB, en je oren kunnen het alleen maar aan 1 minuut en 29 seconden.

Zelfs als je niet bent blootgesteld aan acht verschrikkelijke uren grasmaaien, is de kans groot dat je herhaaldelijk een paar uur hebt doorgebracht bij een rockconcert, een paar uur in een bar, een avond bij een voetbalwedstrijd of een hele dag naar muziek luisteren via je oordopjes. Nou, het gemiddelde rockconcert is… ongeveer 120 decibel, een drukke bar is ongeveer 90 decibel, NFL-spellen zijn ongeveer 90 dB, en de meeste oordopjes kunnen de 115 decibel teken.

  De standaard crontab-editor wijzigen

Het is gemakkelijk in te zien hoe een gemiddelde dag u kan blootstellen aan gevaarlijke geluidsniveaus. Maar als u gewone mensendingen wilt blijven doen, welke voorzorgsmaatregelen kunt u dan nemen om uw oren veilig te houden?

Als u in een luide omgeving werkt, koop dan oordopjes

Als je een professionele gazonverzorger, bouwvakker, muzikant, barman bent of in een andere luide omgeving werkt, dan hoor je oorverdovende geluiden. Helaas kun je een bulldozer of een luidspreker niet zeggen dat hij moet zwijgen, dus je moet je toevlucht nemen tot oordopjes.

Gelukkig voor jou zijn moderne oordopjes goedkoop, comfortabel en praktisch. Sommige blokkeren binnenkomende ruis op agressieve wijze, terwijl andere de decibelniveaus actief verlagen zonder in te leveren op de helderheid van het geluid. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van een goed paar oordopjes, staat er een geweldig artikel over Review Geek dat loopt door een verscheidenheid aan hoogwaardige oordopjes.

Ik weet het, je vrienden en collega’s zullen je uitlachen omdat je oordopjes draagt. Je kunt ze uitleggen dat je eigenlijk supercool bent om voor je gezondheid te zorgen, of je kunt je oordopjes schaamteloos vermommen als oordopjes. Er zijn genoeg van oordopjes-oordopjes op Amazon, en sommige oordopjes zijn compact genoeg om externe geluiden te blokkeren. Houd er rekening mee dat het afspelen van geluid via oordopjes het inkomende decibelniveau van externe geluiden niet op magische wijze tenietdoet, en speciale oordopjes zijn altijd beter voor het behoud van uw gehoor dan een paar oordopjes.

Pas op voor omgevingsgeluid en geluidsoverlast

Het blijkt dat mensen die in grote steden wonen lopen een hoog risico op gehoorverlies door lawaai. Meestal wordt dit toegeschreven aan “omgevingsgeluid” en “geluidsoverlast”. Verkeer en bouwwerkzaamheden kunnen het woon-werkverkeer van een stadsmens vullen met harde geluiden, en late nachten in bars en restaurants kunnen een sonische nachtmerrie zijn.

  Moet je een pc bouwen in 2020?

Als je bang bent dat het stadsleven je oren verpest, moet je waarschijnlijk controleren aan hoeveel decibel je de hele dag wordt blootgesteld. Download een decibelmeter op je telefoon, zoals Geluidsmeter, of Geluidsanalysator, of gebruik een speciale decibelmeter voor nauwkeurigere geluidsmetingen. Als u niet tevreden bent met de geluidsniveaus waaraan u wordt blootgesteld, overweeg dan: oordopjes kopen, of het veranderen van uw routines.

Voor muziekliefhebbers: draag oordopjes om het volume te verlagen, maar niet de kwaliteit

De kans is groot dat je dit al hebt gehoord, maar draag bij een concert altijd oordopjes. Het gemiddelde rockconcert is ongeveer 120 decibel, en de kans is groot dat de shows bij je plaatselijke duikcentrum of de DJ in je favoriete club nog luider worden. Er zijn genoeg oordopjes die lagere decibelniveaus zonder concessies te doen aan de geluidskwaliteit, dus er is geen excuus om geen oordopjes te dragen. Als je vrienden je uitlachen, wacht dan tot de dag erna en vraag hoe hun oren aanvoelen.

Concerten zijn niet het enige waar muziekliefhebbers zich zorgen over moeten maken. Hoofdtelefoons en oordopjes kunnen meestal een volume bereiken dat ver boven de 100 dB ligt, en het geluidssysteem in uw auto of thuis kan zelfs nog luider worden.

Je denkt misschien dat je van harde muziek houdt, maar je wilt waarschijnlijk gewoon alle details horen die je muziek te bieden heeft. Als uw luidsprekers of hoofdtelefoon op een laag volume waardeloos klinken, moet u investeren in audioapparatuur van hogere kwaliteit. U hoeft de bank niet te breken; er zijn tal van hoogwaardige koptelefoon en luidsprekers dat kostte minder dan $ 200.

Als je niet een paar honderd wilt laten vallen op een nieuwe hoofdtelefoon, overweeg dan om je equalizerinstellingen aan te passen om de slechte geluidskwaliteit te compenseren. De meeste mobiele telefoons en versterkers hebben krachtige, automatische EQ-instellingen, en ze kunnen de geluidskwaliteit van uw huidige installatie echt verbeteren.

bronnen: Neurophys.wisc.edu,