Goede RAW-foto’s maken

Hier bij How-To Geek raden we je meestal aan om RAW-afbeeldingen te maken in plaats van JPEG’s, omdat je veel meer informatie vastlegt over welke scène je ook fotografeert. Laten we eens kijken hoe u het meeste uit het RAW-formaat kunt halen.

Camera RAW is een niet-gecomprimeerde bestandsindeling die veel meer beeldgegevens kan opslaan dan JPEG’s of andere gecomprimeerde bestandsindelingen. Als de sensor van je camera het kan vastleggen, wordt het opgeslagen in het RAW-bestand. Dit betekent dat RAW-bestanden miljarden kleuren kunnen bevatten – vergeleken met JPEG’s van ongeveer 16 miljoen – plus de volledige dynamiek van een scène. Het grootste probleem is dat de meeste camera’s veel meer informatie kunnen vastleggen – en RAW-bestanden kunnen bevatten – veel meer informatie dan welk scherm dan ook.

Laten we nu eens kijken hoe u de hoeveelheid gegevens in uw RAW-bestanden kunt maximaliseren voor betere foto’s.

Neem handmatige besturing van uw camera

Als je goede foto’s wilt maken – in elk beeldformaat – moet je de controle hebben over wat je camera doet. Als je hem op Automatisch zet en gewoon op de ontspanknop drukt, kom je niet ver. Als je de controle hebt, kun je de belichting goed krijgen, voorkomen dat hoge lichten worden weggeblazen of schaduwen worden verpletterd, en je aanpassen aan de situatie waarin je fotografeert.

  Een HiFi Desktop-audiosysteem configureren

Dit betekent niet dat je volledig retro moet gaan en alleen handmatige functies moet gebruiken; in plaats daarvan moet u de functies en modi van uw camera gebruiken waarmee u kunt bepalen hoe de automatische functies werken. Bijvoorbeeld:

Gebruik de opnamemodi Diafragmaprioriteit of Sluitertijdprioriteit samen met belichtingscompensatie om de gewenste belichting te krijgen.
Leer hoe u de verschillende autofocusstanden gebruikt, autofocuspunten of -groepen selecteert en de juiste instellingen gebruikt voor de onderwerpen die u fotografeert.
Begrijp hoe uw camera scènes meet en kies de juiste meetmethode voor de gewenste resultaten.
Weet wanneer u autofocusvergrendeling en automatische belichtingsvergrendeling moet gebruiken.

Zoals je kunt zien, geven de “automatische” functies van moderne camera’s je een grote mate van controle over wat ze doen. Als je eenmaal begrijpt wat er aan de hand is, kun je ze op de juiste manier gebruiken om de beelden vast te leggen die je in gedachten hebt.

Blootstellen aan de rechterkant

Zodra u uw camera op de juiste manier gebruikt en de gewenste foto’s maakt, is het tijd om de hoeveelheid gegevens die u vastlegt in uw RAW-bestanden te maximaliseren. Vanwege de eigenaardigheden van digitale fotografie worden gegevens niet gelijk vastgelegd door de sensor. De helderste delen van een afbeelding nemen het grootste deel van de gegevens in een RAW-bestand in beslag; daarom komt ruis veel vaker voor in de schaduwen van je foto’s dan in de hooglichten.

  5 manieren om uw verouderde iPhone 4 goed te gebruiken

Hoewel het een beetje vervelend is, kun je hier gebruik van maken door een techniek te gebruiken die ‘belichten naar rechts’ wordt genoemd. Wanneer u naar rechts belicht, belicht u uw afbeelding opzettelijk overbelicht, zodat meer van de scène in het hooglichtengebied van het histogram valt. Meer van de afbeelding in de hoogtepunten betekent meer goede gegevens om mee te werken in de post.

Wanneer je naar rechts belicht, moet je heel voorzichtig zijn om niet te veel te belichten en je hooglichten uit te blazen. Als je dat doet, krijg je een slechter beeld dan wanneer je gewoon een normale belichting had genomen. Als u het echter goed doet, krijgt u zoveel mogelijk sappige fotogegevens uit elke byte aan gegevens.

Bewerk je foto’s

Digitale camera’s passen enkele eenvoudige bewerkingen toe op JPEG-bestanden om ze er beter uit te laten zien. Over het algemeen verhogen ze het contrast en de verzadiging, voegen ze wat scherpte toe en voeren ze een algoritme voor ruisonderdrukking uit. Omdat je camera niet dezelfde bewerkingen op RAW-bestanden toepast, kunnen ze er een beetje plat uitzien, wat je met wat eenvoudige nabewerking moet oplossen.

  Hoe u een e-mail op uw harde schijf kunt opslaan

Een RAW-bestand uploaden of afdrukken je moet het “ontwikkelen” met Adobe Lightroom of een andere RAW-verwerkingsapp, dus het is een goed idee om van de gelegenheid gebruik te maken om uw afbeeldingen te bewerken zodat ze beter bij uw zicht passen, zelfs als u alleen de witbalans aanpast. Ik besteed graag wat tijd aan het opruimen van eventuele afleidingen, het aanpassen van de belichting, het toevoegen van een beetje contrast en het verbeteren van de kleuren – op zijn minst. Ik heb over mijn basisworkflow geschreven in ons artikel over het verbeteren van bijna elk digitaal beeld.

Het grote voordeel van RAW-afbeeldingen is dat ze zoveel meer gegevens bevatten om later mee te werken; het overslaan van de bewerkingsstap mist het punt van fotograferen met een niet-gecomprimeerd formaat. Als je niet alle extra gegevens die je hebt vastgelegd, gaat gebruiken, kun je net zo goed JPEG maken.

We raden aan om RAW te fotograferen omdat je, in tegenstelling tot JPEG, alle informatie opneemt die de sensor van je camera kan vastleggen. Gebruik het op de juiste manier en je krijgt geweldige resultaten.