Google maakt eind 2020 een einde aan cloudprint

Google Cloud Print is de volgende Google-service die verdwijnt. Na een decennium in bèta, kondigde Google aan dat Cloud Print na 2020 “niet langer wordt ondersteund”. Google zegt dat het tijd is om weg te migreren van Cloud Print.

Met de cloud-afdrukservice van Google kunt u overal afdrukken, zelfs via internet. Wanneer u afdrukt naar een Cloud Print-printer, worden de afdruktaken opgeslagen in een wachtrij in uw Google-account. Ze worden vervolgens naar een printer gestuurd die aan uw account is gekoppeld. Sommige printers hadden native Cloud Print-ondersteuning, maar Google maakte Cloud Print ook beschikbaar in Google Chrome. U kunt Google Chrome op een pc installeren, Cloud Print inschakelen in de instellingen en vervolgens afdrukken naar een printer die via internet op die pc is aangesloten.

  Wat is LinkedIn Premium en is het het waard?

Cloudprinter was ooit cruciaal voor Google omdat Chromebooks geen native printondersteuning hadden – ze hadden Cloud Print nodig om te printen. De tijden zijn veranderd en Chrome OS heeft dat nu native afdrukondersteuning. Google Cloud Print is niet langer cruciaal voor Chrome OS. Het lijkt erop dat het ook niet langer cruciaal is voor Google als bedrijf.

Deze aankondiging werd begraven in een Google-ondersteuningsdocument:

Cloud Print, de cloudgebaseerde afdrukoplossing van Google die sinds 2010 in bèta is, wordt vanaf 31 december 2020 niet meer ondersteund. Vanaf 1 januari 2021 kunnen apparaten op alle besturingssystemen niet langer afdrukken met Google Cloud Afdrukken. We raden u aan om het komende jaar een alternatieve oplossing te vinden en een migratiestrategie uit te voeren.

  Deelnemen aan een Zoom-vergadering

De alternatieve aanbevelingen van Google hier zijn bedoeld voor zakelijke gebruikers met Chrome OS-apparaten. Beheerders kunnen gebruiken Chrome Enterprise’s beheerdersconsole om duizenden printers in een organisatie te beheren. Beheerders kunnen ook externe CUPS-printservers configureren, zodat organisaties die afdruktaken van Chromebooks moeten routeren, opties hebben.

Maar hoe zit het met apparaten die geen Chromebooks zijn? De aanbevelingen van Google helpen niet veel:

Voor omgevingen naast Chrome OS, of in scenario’s met meerdere besturingssystemen, raden we u aan de eigen afdrukinfrastructuur van het betreffende platform te gebruiken en/of samen te werken met een leverancier van afdrukoplossingen.

  Hoe bestandsmachtigingen op Mac in te stellen

Voor thuisgebruikers geeft Google hier geen echte aanbevelingen. Als u Google Cloudprinter gebruikt om via internet af te drukken, kunt u het komend jaar misschien een vervanging vinden. Als u thuis wilt printen, is de kans groot dat uw Cloud Print-compatibele printer kan functioneren als een standaard netwerkprinter.

Hoe dan ook, zowel organisaties als thuisgebruikers hebben nog een jaar te gaan. Cloud Print blijft bestaan ​​tot eind 2020. Per 1 januari 2021 zal Cloud Print echter stoppen met werken.

gerelateerde berichten