Hands On: PS4-games spelen op je iPhone of iPad

Je kunt al lang games van je PlayStation 4 naar Android-apparaten streamen, maar Sony heeft onlangs zijn Remote Play-app voor iOS uitgebracht. Hier leest u hoe u alles kunt instellen en hoe het is om het te gebruiken.

Wat is PS4 Remote-play?

Zoals de naam al doet vermoeden, is PS4 Remote Play een manier om games op afstand rechtstreeks van je PlayStation 4 naar een ander apparaat te streamen. Het is al een tijdje beschikbaar op Windows, Mac en Android, maar is vorige week op iOS geland.

Als je dit op een ander apparaat wilt laten draaien, kun je hier onze installatiehandleidingen voor Windows en Mac of hier voor Android bekijken. Volg anders om het op iOS in te stellen, samen met een paar gedachten over hoe goed het werkt, vooral in vergelijking met andere apparaten.

Remote-play instellen op uw iPhone of iPad

First things first, je zult moeten installeer de PS4 Remote Play-app op je iDevice. Het is compatibel met zowel iPhone als iPad. Je moet er ook voor zorgen dat je iDevice en PS4 zich op hetzelfde wifi-netwerk bevinden.

Als dat is geïnstalleerd, start je je PlayStation 4 op en zorg je ervoor dat Remote Play is ingeschakeld. Ga naar het menu Instellingen – het is het pictogram dat eruitziet als een kleine koffer.

Van daaruit scrolt u omlaag naar Remote Play-verbindingsinstellingen en klikt u erop.

De bovenste optie hier is “Remote-play inschakelen” – zorg ervoor dat deze is ingeschakeld.

Ga nog niet terug uit dit menu, want je hebt het nodig in de volgende stappen. Ga voor nu echter naar je iDevice en start de PS4 Remote Play-app.

Zodra je opstart, wordt er een eenvoudig scherm weergegeven met een grote oude Start-knop. Tik daarop en meld u vervolgens aan bij uw Sony-account.

De app gaat meteen op zoek naar je PlayStation.

  Hoe Spotify QR-codes voor nummers en radiostations te delen en te scannen

In mijn ervaring is dit wisselvallig – soms vindt het het meteen; andere keren duurt het eeuwen (of vind je het helemaal niet). Om dingen gemakkelijker te maken, ga je terug naar je PS4 en klik je in het menu “Apparaat toevoegen” (nog steeds onder Remote Play-verbindingsinstellingen). Er verschijnt een code.

Tik op je iDevice op de knop “Handmatig registreren” en voer vervolgens de code in die op je PS4 wordt weergegeven.

Dat is alles. Het moet aansluiten en je bent klaar om te rocken en rollen. U hoeft dit maar één keer te doen. Daarna zou u Remote Play overal moeten kunnen starten, zelfs als u niet thuis bent.

Opties voor Remote Play tweaken

Nadat je alles hebt ingesteld, wil je misschien even de tijd nemen om er zeker van te zijn dat je de beste ervaring krijgt.

Tik in het hoofdscherm van Remote Play (voordat je verbinding maakt met de PS4) op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek. Het belangrijkste waar je je hier op wilt concentreren, is de optie Videokwaliteit voor Remote Play, die bepaalt hoe goed je game eruitziet – of hoe slecht deze presteert, heh.

De resolutie voor Remote Play is standaard ingesteld op Standaard (540p), wat waarschijnlijk oké is op een iPhone-scherm, maar er behoorlijk korrelig uitziet op de iPad. Het punt is, het zorgt voor een goede stream en alles wat hoger is, zal de ervaring waarschijnlijk erger maken.

Het is ook de moeite waard om hier te vermelden dat de 1080p-optie alleen beschikbaar is voor PS4 Pro’s. De reguliere PS4 is op zijn hoogtepunt beperkt tot 720p.

Voorbij de resolutie kunt u hier ook de framesnelheid aanpassen. Nogmaals, hoger ziet er beter uit, maar kan er ook voor zorgen dat de prestaties achterblijven. In het geval dat een hogere framesnelheid een knelpunt veroorzaakt door internetsnelheden, zal de resulterende gameplay schokkerig en laggy zijn, wat resulteert in een lagere framesnelheid. Dus soms is het een beter idee om de framesnelheid in te stellen op standaard (de standaardinstelling).

  Op zoek naar een gratis proefversie van Netflix? Probeer in plaats daarvan deze services

Anders is dit het menu waar u zich kunt afmelden bij uw Sony-account of de PS4 kunt wijzigen waarop u zich aanmeldt voor Remote Play.

Remote-play gebruiken op een iDevice: Ugh, de bedieningselementen

Met Remote Play op Android, Windows of Mac krijg je één enorm voordeel: je kunt DualShock 4 van de PS4 met die apparaten gebruiken. Met iOS is dat niet mogelijk, wat een van de belangrijkste redenen is waarom het zo lang duurde voordat Sony Remote Play op iDevices uitbracht.

De oplossing hier (in ieder geval aan het einde van Sony) is om aanraakbedieningen op iOS aan te bieden. Daar wil ik het nu even over hebben, want dat is een essentieel onderdeel van de Remote Play-ervaring op iOS.

Typisch gesproken zijn aanraakbedieningen voor actiegames behoorlijk verschrikkelijk, vooral wanneer die games zijn ontworpen met gamecontrollers in gedachten. Het is misschien geen verrassing, maar Remote Play op iOS is niet anders.

Het spelen van games zoals God of War of Red Dead Redemption 2 – je weet wel, games met complexe besturingsschema’s – is een uiterst verschrikkelijke, bijna onspeelbare ervaring met Remote Play. Als je achtereenvolgens (of helemaal) op combinaties van knoppen moet drukken om de juiste beweging uit te voeren, werken aanraakbedieningen gewoon niet.

Zelfs het besturen van deze boot, die vrij eenvoudig is, is onhandig met aanraakbedieningen.

Ten eerste zijn ze niet ergonomisch. De lay-out is ongelooflijk onhandig, vooral voor de L1/LR- en R1/R2-knoppen. Die zitten bovenop de DualShock 4, dus je gebruikt je wijs- en middelvinger om ze te gebruiken. Met de aanraakbedieningen van Remote Play zweven ze echter een beetje boven de D-Pad, waardoor ze in principe onbruikbaar zijn in combinatie met andere knoppen. Het is al erg genoeg op de iPhone, waar het kleinere scherm de zaken een beetje beter beheersbaar maakt, maar probeer Remote Play op de iPad te gebruiken, en het is veel erger.

De oplossing? Een externe controller. Aangezien je de DualShock 4 niet kunt gebruiken, is dit hier het beste antwoord. Ik heb Remote Play getest met de SteelSeries Nimbus, en laat me je vertellen: dat zorgt voor een veel betere ervaring. Het is niet foutloos, maar het werkt best goed.

  Een afbeelding transparant maken in Microsoft PowerPoint

Voor het grootste deel is de Nimbus ijzersterk. Maar omdat het niet dezelfde knoppen biedt als een DualShock 4, wordt het soms een beetje raar. Je gebruikt bijvoorbeeld L3+R3 om Spartan Rage binnen te gaan in God of War, maar dat werkt niet met de Nimbus – of helemaal niet, eigenlijk. Dit komt waarschijnlijk omdat er ook geen L3/R3-knoppen op de aanraakbedieningen zijn, dus Sony heeft dit eenvoudigweg niet in de interface in kaart gebracht. Zo raar. Dit is een belangrijk onderdeel van sommige games, maar je kunt het gewoon niet doen met Remote Play.

YU NEE laat me Spartan Rage?

Evenzo heeft de Nimbus niet de knoppen Opties, Delen of PlayStation, wat nogal onhandig kan zijn. De middelste menuknop op de Nimbus repliceert het gedrag van de knop Opties, hoewel er geen directe vervangingen zijn voor de Share- of PS-knoppen. Gelukkig zijn beide ingebouwd in het aanraakschema, dus je kunt ze daar gemakkelijk gebruiken. En aangezien dit geen knoppen zijn die in het echte spel worden gebruikt, is het niet zo onhandig om ze op deze manier te gebruiken.

Als je voorbij de besturingsproblemen kunt komen, is Remote Play op iOS behoorlijk rad. De streamingkwaliteit is afhankelijk van zowel je thuisnetwerk (waar de PS4 zich bevindt) als het netwerk waarop je je op dat moment bevindt, maar als beide redelijk snel zijn, kun je vrijwel overal een behoorlijk solide gamesessie krijgen … ervan uitgaande dat wat je speelt heeft de L3- en/of R3-knoppen sowieso niet nodig.

Maar realistisch gezien, als je de mogelijkheid hebt om Remote Play op een ander apparaat te gebruiken, zoals Android, Mac of Windows, is dat een betere keuze, simpelweg omdat die native ondersteuning bieden voor de DualShock 4. De ervaring is daardoor gewoon beter.