Haptic Touch instellen op een iPhone XR

De iPhone XR heeft geen 3D Touch, maar vertrouwt op iets dat Haptic Touch wordt genoemd. Het biedt vrijwel dezelfde functies en vanaf nu is het exclusief voor de iPhone XR. Hier leest u hoe u het instelt.

Als de iPhone XR nieuw voor je is, realiseer je je misschien niet dat je Haptic Touch hebt, en je zou ook niet de eerste zijn. Haptic Touch is de vervanging van de iPhone XR voor 3D Touch, iets waar de meeste iPhone-bezitters mee speelden en daarna vergaten.

Wat is haptische aanraking?

Haptic Touch werkt als een soort rechtsklik, waardoor iPhone XR-bezitters menu’s en knoppen kunnen activeren die normaal niet beschikbaar zouden zijn. Het activeren van Haptic Touch op een melding biedt bijvoorbeeld extra opties voor meldingsbeheer. Een ander voorbeeld van waar Haptic Touch nuttig kan zijn, is in het Control Center, waar gebruikers op een pictogram kunnen tikken en vasthouden om meer gedetailleerde controle over een functie te krijgen.

  Bestanden downloaden met Safari op uw iPhone of iPad

Om gebruikers te waarschuwen dat Haptic Touch is geactiveerd, genereert iOS een kleine trilling om een ​​klik na te bootsen.

Hoe 3D Touch en Haptic Touch verschillen?

De verschillen tussen de twee zijn vrij klein, waarbij de implementatie van de twee functies het belangrijkste verschil is. Terwijl 3D Touch een stevige druk op het scherm van de iPhone vereist, laat Haptic Touch ze in plaats daarvan ingedrukt houden totdat ze een haptische reactie voelen.

De verschillen gaan door in wat je kunt doen met Haptic Touch. Voor het grootste deel is alles wat werkt via 3D Touch ook mogelijk met Haptic Touch, twee opmerkelijke uitzonderingen. Ten eerste heb je geen toegang tot app-gebaseerde snelkoppelingen vanaf het startscherm. Ten tweede ondersteunt Haptic Touch geen “peek & pop”, een functie die voorbeelden biedt van alles, van afbeeldingen tot URL’s. Dat is de grootste misser van de twee, maar jij betaalt je geld, jij kiest zelf.

  Hoe veeg je uit om terug te gaan in Chrome op touchscreens

Dat gezegd hebbende, als je een iPhone XR-bezitter bent, moet je op zijn minst Haptic Touch proberen.

Haptic Touch instellen

Of je nu nieuw bent bij Haptic Touch of een 3D Touch-veteraan bent, open Instellingen om de bal aan het rollen te krijgen en tik vervolgens op ‘Algemeen’.

Tik vervolgens op ‘Toegankelijkheid’. Het is misschien niet de meest voor de hand liggende plaats voor een dergelijke optie om te verblijven, maar het is waar.

Tik op het item met dezelfde naam om toegang te krijgen tot de Haptic Touch-opties.

Op het laatste scherm kun je instellen hoe lang het duurt om Haptic Touch te activeren, terwijl je ook een testknop biedt om de wijziging te testen zonder de app Instellingen te verlaten.

  De ultieme verdediging: wat is een computer met luchtgaten?

Vreemd genoeg koos Apple ervoor om Haptic Touch niet uit te schakelen (wat ze wel deden met 3D Touch). Als je merkt dat je per ongeluk Haptic Touch activeert, probeer dan de Touch Duration in te stellen op “Slow” en kijk of dat de zaken verbetert.