Hoe Chrome snelkoppelingen “Openen als venster” te maken (nu Google ze heeft vermoord)

Chrome heeft de handige mogelijkheid om een ​​website te openen als een venster waarin de browserinterface niet wordt weergegeven of om externe links in een nieuw tabblad te openen. Of beter gezegd: in een update van eind 2018 heeft Google deze functionaliteit op Windows en macOS uitgeschakeld.

We kunnen je niet vertellen waarom Google heeft besloten dat alleen zijn eigen ChromeOS-apparaten deze functionaliteit vanaf nu zouden krijgen, maar als je boos bent over het verlies, ben je niet de enige. Ik heb jarenlang de functie “Openen als venster” gebruikt om geïmproviseerde web-apps gemakkelijk te openen en te beheren.

Maar er is een manier om ze terug te krijgen, althans voorlopig. Hier is hoe.

Update: Vanaf Chrome-versie 72, is de “openen als venster”-functionaliteit die hierboven is gekoppeld, hersteld naar de Windows-versie van Chrome. Het is ook beschikbaar in Chrome op macOS, maar je moet de volgende opties inschakelen in chrome://flags:

Het nieuwe bladwijzer-app-systeem
toestaan ​​dat gehoste apps worden geopend in Windows

Zodra beide vlaggen zijn ingeschakeld, klikt u op de Chrome-menuknop, vervolgens op ‘Meer hulpprogramma’s’ en vervolgens op ‘Snelkoppeling maken’. De optie “Openen als venster” is er, net als in Windows.

Stap één: gebruik Applicationize.me

Applicationize.me verandert elke standaardwebsite in een downloadbaar CRX-bestand, dat vervolgens in Chrome kan worden “geïnstalleerd” alsof het een Chrome-extensie is. Dat is het niet: de “app” is alleen de website die u kiest, in zijn eigen dunne venster met een link. Maar toch is het een handige kleine hack.

  Hoe HEIC-foto's naar JPG op iPhone en iPad te converteren?

Merk op dat we gebruikers normaal gesproken adviseren om op hun hoede te zijn voor onnodige browserextensies en applicaties. Maar in dit geval gebruik je slechts een standaardwebsite, en het is niet gevaarlijker dan alle andere (zorg er natuurlijk wel voor dat de site zelf niet gevaarlijk is).

Om dit voor elkaar te krijgen, opent u de site die u wilt gebruiken als een link ‘Openen als venster’ en opent u vervolgens Applicationize.me op een nieuw tabblad. Kopieer en plak de site vanaf het eerste tabblad in het veld ‘WEB APP URL’.

Klik op de webknop met de tekst ‘GENEREER & DOWNLOAD CHROME EXTENSION’. Er verschijnt een CRX-bestand, genoemd naar de web-URL die u hebt gebruikt, op uw bureaublad.

  Neem een ​​screencast op je iPhone op zonder een Mac of jailbreak

Stap twee: installeer het CRX-bestand

Open nu een ander tabblad in Chrome en ga naar het adres chrome://extensions. Dit is een lokale browserpagina die alle extensies toont die u hebt geïnstalleerd.

Als je het nog niet hebt ingeschakeld, schakel je de schakelaar “Ontwikkelaarsmodus” in de rechterbovenhoek in.

Sleep het CRX-bestand van uw bureaublad naar het tabblad Extensies. Klik op “App toevoegen” in het bevestigingsvenster.

Stap drie: maak de snelkoppeling

Open nu nog een nieuw tabblad, dit keer naar Chrome://apps . Het CRX-bestand dat u hebt geïnstalleerd, verschijnt in de lijst.

Klik met de rechtermuisknop op het nieuwe pictogram en klik vervolgens op ‘Snelkoppelingen maken’. In Windows wordt gevraagd of u ze op het bureaublad, het startmenu of beide wilt hebben. Voor ons voorbeeld gebruiken we de desktop, maar het maakt niet uit welke je kiest. Op macOS wordt het gedownload naar de map “Chrome-apps”, die automatisch zou moeten openen.

  Hoe Elementair OS 6 te installeren

Als u nu op de snelkoppeling dubbelklikt, wordt de door u gekozen site in een eigen venster geopend, zonder adresbalk of andere elementen van de gebruikersinterface. Alle links waarop u klikt die geen deel uitmaken van het domein (zoals een externe downloadlink in een How-To Geek-artikel) worden automatisch geladen in een apart Chrome-venster (of in een nieuw tabblad in een bestaand geopend Chrome-venster). U hebt ook geen toegang tot het contextmenu wanneer u met de rechtermuisknop op een link klikt (hoewel u nog steeds een contextmenu krijgt wanneer u met de rechtermuisknop op een afbeelding klikt).

U kunt uw snelkoppeling overal in Windows of macOS plaatsen en het zal werken als een normaal snelkoppelingsbestand. Ik stel graag een aangepast pictogram in Windows in en pin ze op mijn taakbalk om semi-permanente web-apps te maken.

Houd er rekening mee dat deze handmatig geladen “apps” helaas niet synchroniseren tussen Chrome-installaties. Dus als je deze truc op meerdere computers gebruikt, moet je hem misschien voor elke computer opnieuw instellen.