Hoe de Ajenti-serverbeheertool op Ubuntu Server in te stellen

Ajenti is een webgebaseerde monitoringtool voor servers en VPS’en. Eenmaal geïnstalleerd, kan Ajenti realtime monitoring, een webgebaseerde shell voor terminalopdrachten en vele andere dingen bieden. In deze handleiding laten we u zien hoe u Ajenti instelt op Ubuntu Server.

Opmerking: hoewel deze handleiding zich richt op Ubuntu Server, ondersteunt Ajenti verschillende Linux-besturingssystemen, waaronder Redhat Enterprise Linux, CentOS, Debian, enz. Dus voel je vrij om deze installatiehandleiding te volgen, zelfs als je Ubuntu Server niet gebruikt.

Automatische installatie

De beste manier om Ajenti op uw Ubuntu-server te laten werken, is met het automatische installatiescript in de Ajenti-documentatie. Het script is geschreven in Bash, detecteert automatisch uw besturingssysteem en zorgt voor alles op het besturingssysteem, zodat de gebruiker dat niet hoeft te doen.

Om de installatie te starten, moet u Curl op Ubuntu Server installeren. Curl wordt gebruikt om het script op Ubuntu Server te downloaden en uit te voeren. Start een terminalvenster, maak verbinding met de Ubuntu-server via SSH. Of ga fysiek bij de server zitten en gebruik de TTY-console.

Zodra je het terminalvenster hebt geopend en klaar voor gebruik, voer je de opdracht apt install uit om het “curl” -pakket op je Ubuntu Server-installatie te installeren.

sudo apt install curl

Bij het invoeren van de bovenstaande opdracht zal Ubuntu Server om uw wachtwoord vragen. Voer het in met het toetsenbord. Druk vervolgens op Enter om te bevestigen en op Y om het pakket te installeren.

  Super Drag versnelt browsen in Firefox via slepen en neerzetten

Met de Curl-app geïnstalleerd, is het tijd om het automatische installatiescript uit te voeren. U moet dit script als root uitvoeren omdat het toegang tot systeembestanden nodig heeft.

curl https://raw.githubusercontent.com/ajenti/ajenti/master/scripts/install.sh | sudo bash -s -

Het Ajenti-installatiescript is automatisch en duurt slechts een paar minuten. Bekijk de terminal terwijl deze Ajenti downloadt en configureert op Ubuntu Server.

Wanneer de installatie is voltooid, is Ajenti klaar om te configureren. Open een nieuw webbrowsertabblad en voer de URL in om toegang te krijgen tot de Web UI-interface voor Ajenti.

HTTP://YOUR_UBUNTU_SERVER_IP_ADDRESS_OR_HOSTNAME:8000

Handmatige installatie

Als je liever meer controle hebt over de installatie van Ajenti op Ubuntu Server, of als het installatiescript niet werkt, is de handmatige installatie de beste manier om dit te doen.

Om Ajenti via handmatige installatie in te stellen, start u met het openen van een terminalvenster en logt u in op de Ubuntu-server via SSH (of TTY-console). Gebruik vervolgens de terminal om de softwarerepository “Universe” in te schakelen.

sudo add-apt-repository universe

Voer vervolgens de opdracht apt update uit om de softwarebronnen van Ubuntu Server te vernieuwen.

sudo apt update

Na de update-opdracht is het tijd om de Ajenti-afhankelijkheden voor Ubuntu Server te installeren. Deze pakketten moeten worden geïnstalleerd, anders werkt de app niet correct.

sudo apt-get install build-essential python3-pip python3-dev python3-lxml libssl-dev python3-dbus python3-augeas python3-apt ntpdate

Installeer volgens de afhankelijkheden alle Python-plug-ins voor Ajenti.

sudo pip3 install ajenti-panel ajenti.plugin.ace ajenti.plugin.augeas ajenti.plugin.auth-users ajenti.plugin.core ajenti.plugin.dashboard ajenti.plugin.datetime ajenti.plugin.filemanager ajenti.plugin.filesystem ajenti.plugin.network ajenti.plugin.notepad ajenti.plugin.packages ajenti.plugin.passwd ajenti.plugin.plugins ajenti.plugin.power ajenti.plugin.services ajenti.plugin.settings ajenti.plugin.terminal.

Wanneer alle Python-plug-ins zijn geconfigureerd, is Ajenti klaar voor gebruik op Ubuntu Server. Open vanaf hier een nieuw webbrowsertabblad en open de onderstaande URL.

  Door oude versies van websites bladeren

HTTP://YOUR_UBUNTU_SERVER_IP_ADDRESS_OR_HOSTNAME:8000

Ajenti configureren op Ubuntu Server

Om Ajenti op Ubuntu Server te gebruiken, moet u het root-wachtwoord kennen. Helaas schakelt Ubuntu het root-wachtwoord standaard uit voor veiligheidsdoeleinden. Ga als volgt te werk om het root-wachtwoord op uw Ubuntu-systeem opnieuw in te schakelen.

Open eerst een terminalvenster en log in op uw machine via SSH. Of zit fysiek op uw server en gebruik de TTY-console. Gebruik vervolgens, zodra u toegang hebt tot de terminal-shell, de opdracht sudo -s om u aan te melden bij root.

sudo -s

Nadat u met sudo -s op uw account bent ingelogd, gebruikt u de opdracht passwd om Ubuntu te laten weten dat u het wachtwoord wilt wijzigen. Voer vervolgens uw nieuwe root-wachtwoord in. Zorg ervoor dat dit wachtwoord te onthouden en veilig is.

  Icecream Image Resizer is een hulpprogramma voor het wijzigen van de grootte van afbeeldingen met voorinstellingen voor grootte

passwd

Met het root-wachtwoord ingesteld, doe je het volgende om in te loggen. Ga eerst naar de onderstaande URL in je favoriete webbrowser. Typ vervolgens “root” in het gebruikersnaamvak en het rootwachtwoord in het wachtwoordvak. Selecteer ten slotte “Inloggen” om in te loggen op uw account.

HTTP://YOUR_UBUNTU_SERVER_IP_ADDRESS_OR_HOSTNAME:8000

Eenmaal ingelogd, toont Ajenti het dashboard. In het Ajenti-dashboard ziet u waardevolle informatie voor Ubuntu Server. Informatie zoals hoeveel cores actief zijn, CPU-gebruik, uptime, schijfgebruik en RAM-gebruik. Als u bovendien het menu in de rechterbovenhoek selecteert, krijgt u toegang tot de terminalshell, het kladblok, de pakketbeheerder en meer.