Hoe de donkere modus de levensduur van de batterij op OLED-telefoons kan verlengen

Wist je dat je telefoon langer mee kan gaan als je apps met donkere interfaces gebruikt? Het is waar! Nou, soms – het is ingewikkeld. Het hangt af van de technologie op je scherm en of de software van je telefoon er gebruik van maakt.

Het draait allemaal om de OLED

Het is duidelijk dat helderdere schermen meer elektriciteit verbruiken, en het handmatig verlagen van de helderheid is een goede manier om de levensduur van de batterij van elk mobiel apparaat te verlengen. Maar dat is slechts een deel van de vergelijking. Voor het grootste deel gebruiken telefoonschermen twee verschillende soorten technologie voor hun schermpanelen: LCD (liquid crystal display) en OLED (organic light-emitting diode).

Lcd-schermen bestaan ​​al heel lang en zijn de primaire technologie voor allerlei soorten elektronische displays sinds de overstap van grote, vierkante CRT-monitoren en tv’s in de late jaren 90 en vroege jaren 2000. De huidige LCD-schermen gebruiken een lichtgevende diode (een klein, elektrisch aangedreven lampje) om licht door een gekleurd raster van pixels te laten schijnen, elk met rode, groene en blauwe cellen. Deze combinatie van technologie wordt LED-LCD genoemd, of soms kortweg “LED-scherm”. Dat maakt het volgende een beetje verwarrend.

Een organische LED (OLED) maakt gebruik van een bouwproces dat zowel het pixelraster als de achtergrondverlichting combineert tot één enkel element: elke pixel straalt zijn eigen licht uit. Dit heeft veel voordelen, waaronder superieure contrastverhoudingen, levendigere kleurverzadiging en betere efficiëntie. Maar voor onze doeleinden is de grote aantrekkingskracht dat als een pixel op een OLED-scherm een ​​volledig zwarte kleur weergeeft, deze eigenlijk is uitgeschakeld – dat deel van het scherm trekt helemaal geen elektriciteit. Dat is een enorme verbetering ten opzichte van een ouderwets LCD-scherm (en LED-LCD), dat het hele scherm van stroom moet voorzien, ongeacht het beeld dat wordt weergegeven.

Een close-up van de RGB-matrix op een OLED-scherm.

Telefoonfabrikanten weten dit en ze zijn er begonnen te profiteren. Motorola begon de trend met zijn Moto X in 2012. De telefoon gebruikte een “altijd aan” weergavemodus om meldingen, een klok en een batterijmeter weer te geven, met kleine witte tekst op een verder zwart scherm. Het always-on-scherm verbruikte in deze modus een kleine hoeveelheid elektriciteit, minder dan 1% per uur, dankzij de stroomvoordelen van donkere interfaces op een OLED-paneel. Vergelijkbare always-on display-notificatietools zijn nu gebruikelijk op Android-telefoons.

  Hoe PDF naar Word-document te converteren (VOLLEDIGE GIDS)

Hoeveel batterijduur kunnen donkere interfaces besparen?

Het hebben van een bijna volledig zwart scherm kan een hoop batterijlevensduur besparen. Maar natuurlijk betekent het gebruik van een conventionele app dat een groot deel van het scherm tekst of afbeeldingen weergeeft, en OLED’s hebben geen significante energiebesparing tenzij de pixel die ze tonen volledig zwart is. Dus hoeveel stroom kunt u besparen?

Meer dan je zou denken. Google onderzocht deze vraag omdat het een donkerdere look aan het ontwikkelen was voor Android in het algemeen en zijn eigen apps in het bijzonder. Volgens een presentatie die Google tijdens zijn conferentie aan ontwikkelaars heeft gegeven, kan de nieuwe donkere modus in YouTube tussen 15% en 60% van de batterijduur besparen in vergelijking met de typische gebruikersinterface met witte achtergrond, afhankelijk van de algemene helderheidsinstelling van het scherm.

Dat is een dramatische verbetering – genoeg dat Google nu een donkere modus in Android zelf opneemt en deze ook aan andere apps toevoegt. Het is niet vreemd om te zeggen dat als de apps die je het meest gebruikt donker worden en je algemene gebruikersinterface dat ook doet, je een batterijlevensduur van dertig minuten tot een uur zou kunnen zien ten opzichte van een normaal gebruik van een dag. Dat is het verschil tussen een Uber halen aan het eind van de avond of het doen met de taxi die toevallig langskomt. Dat hangt natuurlijk allemaal af van het feit of uw telefoon een OLED-scherm gebruikt in plaats van een LCD.

Gebruikt mijn telefoon een OLED-scherm?

De meeste van de duurdere mobiele telefoons die in 2018 op de markt waren, gebruiken om verschillende redenen OLED-schermen. Samsung is een groot voorstander van het gebruik ervan en plakt ze al enkele jaren in bijna elke Galaxy-telefoon (en zelfs sommige tablets). De Pixel-lijn van Android-telefoons van Google maakt gebruik van OLED-panelen, evenals vlaggenschepen van LG, Motorola, Sony en OnePlus. De iPhone X, XS en XS Max gebruiken OLED-panelen, maar oudere iPhones en de goedkopere iPhone XR niet.

Vlaggenschiptelefoons van Apple, Google en Samsung gebruiken OLED-schermen.

Als u niet zeker weet of uw telefoon een LCD of een OLED gebruikt, voert u een snelle Google-zoekopdracht uit. Zoek naar uw specifieke model en “specificaties”, waarmee u een volledige lijst met technische specificaties voor het eerste of tweede resultaat zou moeten krijgen. Als het is gemarkeerd als “OLED”, dan is dat de technologie die je scherm gebruikt, en het kan de batterij sparen met donkere apps. Als er “LED” (zonder de O) of “LCD” staat, zal het niet veel baat hebben bij een donkere gebruikersinterface.

  Hoe u uw Synology NAS kunt beveiligen tegen ransomware

Oh, en sommige fabrikanten gebruiken een nog complexer acroniem, AMOLED (active-matrix organic light-emitting diode). Voor de doeleinden van dit artikel zijn AMOLED en OLED hetzelfde.

Donkere apps en interfaces gebruiken

Omdat de batterijbesparing voor deze donkere applicaties nog steeds wordt bestudeerd en gekwantificeerd, is de selectie van apps die de functie bieden nog steeds niet geweldig. Er zijn veel Android-apps die verschillende thema’s aanbieden aan hun gebruikers, veel met een “zwarte”, “nacht” of zelfs “OLED” -optie, maar dit ontbreekt in veel van de grote mobiele apps zoals Facebook of WhatsApp.

Zoals eerder vermeld, lijkt Google de leiding te hebben bij de grote ontwikkelaars van mobiele software. Kijk in individuele Google-applicaties op Android en iOS in het primaire instellingenmenu van de app voor “Donker thema” en schakel de schakelaar in. Huidige Google-apps met een donkere modus zijn onder meer Telefoon, Contacten, YouTube, Nieuws en Berichten, en meer zouden binnenkort moeten worden toegevoegd.

De first-party mobiele app van Twitter biedt een optie voor een donkere modus. Tik op je profielpictogram om het te activeren. Tik op Android op ‘Nachtmodus’. Tik op iOS op het maanpictogram onder aan het halve maanpictogram.

De officiële mobiele Reddit-app heeft een nachtmodus, specifiek gelabeld als gunstig voor AMOLED-schermen, toegankelijk via het hoofdinstellingenmenu. Dat geldt ook voor Samsung’s first-party webbrowser, berichten-app Telegram en vele kleinere applicaties.

Android OS zelf biedt een ‘donker’ apparaatthema vanaf versie 9.0 (Pie): het is toegankelijk via het menu Apparaatthema in Beeldscherminstellingen. Merk op dat dit in Google’s standaardversie van Android is, te zien op de Pixel-telefoons en enkele andere: zelfs als je telefoon wordt geüpgraded naar Android 9.0, betekent dit niet noodzakelijk dat deze optie is ingeschakeld. Het is ook beperkt tot slechts een paar delen van de interface, hoewel er in een toekomstige update mogelijk een uitgebreider thema komt. Een minder intuïtief alternatief is om de optie Omgekeerde kleuren in te schakelen, waartoe de meeste nieuwe telefoons toegang zouden moeten hebben, hoewel dit gewoon de kleur op uw hele apparaat verandert en niet zo handig is als een speciaal thema.

Samsung-telefoons hebben basisthema-ondersteuning, maar geen donkere modus of nachtmodus op het moment van schrijven. Echter, de aanstaande revisie van de “One” interface, die binnenkort wordt uitgebracht in software-updates voor de nieuwste telefoons en naar verwachting standaard op de Galaxy S10 wordt geleverd, zou vanaf de release een nacht-/donkermodusoptie moeten hebben.

  Hoe kan mijn ISP zien dat ik BitTorrent gebruik?

Hoe zit het met de iPhone? De thema-opties van Apple zijn beperkt en het staat apps van derden niet toe om interfacewijzigingen aan te brengen buiten hun eigen vensters. Maar aangezien het bedrijf grote vooruitgang heeft geboekt met zijn donkere thema voor macOS op de desktop, lijkt een donkere optie een waarschijnlijke opname in een toekomstige update. In de tussentijd kan de iPhone zijn kleuren omkeren op dezelfde manier als Android dat kan.

Wilt u nog meer batterijbesparing? U kunt de achtergrond van het startscherm van uw telefoon in plat zwart veranderen om het voordeel te krijgen, zelfs wanneer u door applicaties of widgets bladert. Hier is een link naar een platte zwarte JPG (0,0,0 op de RGB-schaal) als je niet de optie voor effen zwart in je opstartprogramma hebt.

Wat als ik geen OLED-telefoon heb?

Als uw telefoon een LCD-scherm gebruikt, ziet u niet de enorme energiebesparing die u zou hebben met een OLED-paneel. Maar je kunt nog steeds profiteren van deze nieuwe oogst van donkere modi – er is tenslotte niets dat je ervan weerhoudt om ze in te schakelen.

Een kleine besparing op de algehele helderheid kan een verwaarloosbaar effect hebben op de levensduur van de batterij van uw telefoon, zelfs met een LCD-scherm, maar er zijn nog andere voordelen. Als je uren per dag op je telefoon zit (zoals velen doen, oordelen we niet), kan het gebruik van een donkere algemene interface je helpen om vermoeide ogen te verminderen of sneller in slaap te vallen als je eindelijk klaar bent om het neer te leggen. Blauwlichtfilter-apps en OS-tools kunnen een soortgelijk effect hebben.

Dat gezegd hebbende, wil je misschien je volgende telefoonaankoop bekijken om er zeker van te zijn dat deze een OLED-scherm heeft. Voor zowel de levensduur van de batterij (met de juiste instellingen toegepast) als voor algemeen gebruik, is het een grote verbetering van de levenskwaliteit.

Afbeelding tegoed: FCG/Shutterstock