Hoe de fout in de CPU-ventilatorsnelheid op te lossen?

Elke computer, desktop of laptop, heeft minstens één ingebouwde ventilator. De ventilator houdt de computer koel en is vooraf geconfigureerd om automatisch te draaien wanneer het systeem opwarmt. Er is een temperatuurdrempel die, wanneer deze wordt overschreden, de ventilator zal activeren.

Fout in CPU-ventilatorsnelheid

De CPU-ventilatoren worden automatisch ingeschakeld wanneer u een systeem opstart. De temperatuurinstellingen zijn pas van toepassing als u opstart naar het bureaublad. Terwijl uw systeem in de bootloader of op het BIOS-scherm staat, blijft de ventilator draaien om het systeem koel te houden. Als je opstart naar BIOS of als je in de bootloader zit en je ziet een CPU-ventilatorsnelheidsfout, probeer dan de onderstaande oplossingen.

  Een locatie-update verzenden naar een Skype-groepsgesprek?

1. Verander de ventilatorsnelheid vanuit het BIOS

De ventilatorsnelheid is niet altijd direct toegankelijk, maar in sommige gevallen kunt u deze vanuit het BIOS wijzigen.

Start het systeem op naar BIOS.
Zoek naar het tabblad hardware of iets dat te maken heeft met hardwareconfiguratie.
Wijzig de ventilatorsnelheid of de temperatuur waardoor deze wordt geactiveerd.
Sla de wijziging op.

2. Verander de ventilatorsnelheid op Windows 10

U kunt proberen de ventilatorsnelheid van Windows 10 te wijzigen als u niet de mogelijkheid hebt om dit in het BIOS te doen.

Downloaden en installeer een app genaamd HWiNFO.
Voer de app uit.
Klik onderaan op het ventilatorpictogram.
Klik in het geopende venster op Handmatig instellen naast een ventilator.
Stel een temperatuur in om de ventilator te activeren.
Stel de minimale en maximale snelheid in.
Pas de wijziging toe.
Start het systeem opnieuw op.

  Hoe de functie voor gestapelde tabbladen in Chrome in te schakelen voor beter tabbladbeheer?

Opmerking: bekijk voor een meer gedetailleerde handleiding ons bericht over het wijzigen van de ventilatorsnelheid op Windows 10.

3. Controleer hardware

De ventilator is hardware en kan, net als elke andere hardware, worden beschadigd. Als u de weg weet in het chassis van een laptop of desktop, kunt u deze openen en controleren of er iets mis is, bijvoorbeeld een losse draad.

Overweeg ook om er naar te laten kijken door een professional. Er is mogelijk een probleem met de temperatuursensor. De temperatuursensor controleert de temperatuur van een systeem en zorgt ervoor dat de ventilator gaat draaien. Als het beschadigd is, kan de ventilator draaien wanneer het niet nodig is of niet wanneer het zou moeten.

Conclusie

De ventilator voert geen games uit, voert geen geluid uit of verwerkt geen taken, maar houdt de temperatuur van het systeem stabiel en voorkomt hardwareschade. Als je een fanfout krijgt, moet je deze serieus nemen en ervoor zorgen dat deze wordt verholpen. Uw computer kan afsluiten als deze oververhit raakt, maar die controle werkt mogelijk niet op alle systemen en kan mislukken als de temperatuursensor beschadigd is.

  Identificeer muziek die wordt afgespeeld op het bureaublad of een apparaat in de buurt