Hoe de FREQUENTIE-functie in Excel te gebruiken?

Met de FREQUENTIE-functie van Excel kunt u tellen hoe vaak waarden binnen specifieke bereiken vallen. Als u bijvoorbeeld de leeftijden van een groep mensen in uw spreadsheet had staan, zou u kunnen berekenen hoeveel mensen in verschillende leeftijdscategorieën vallen. Laten we eens kijken hoe we frequentieverdelingen kunnen berekenen en, met een kleine aanpassing, frequentiepercentages.

Wat doet de FREQUENTIE-functie?

Met de FREQUENCY-arrayfunctie van Excel kunt u de frequentieverdeling van een dataset berekenen. U geeft de numerieke gegevensset op (dat zijn de daadwerkelijke cellen die u als uw bron gebruikt), een lijst met bin-drempels (dat zijn de categorieën waarin u gegevens sorteert) en drukt vervolgens op Ctrl+Shift+Enter.

Dus, hoe zou je het kunnen gebruiken? Nou, hier is een snel voorbeeld. Stel dat u een leraar bent met een spreadsheet die alle numerieke testscores van uw leerling toont. U kunt de FREQUENTIE-functie gebruiken om erachter te komen hoeveel studenten een A, B, C, D of F hebben gekregen. De numerieke testscores zijn de dataset en de lettercijfers vormen uw bin-drempels.

U zou de functie FREQUENTIE toepassen op een lijst met testscores van studenten, en de functie zou tellen hoeveel studenten welk lettercijfer hebben gekregen door elke testscore te vergelijken met het bereik van waarden die de verschillende lettercijfers definiëren.

Als u scores afrondt op het dichtstbijzijnde tiende van een procent, zijn deze bereiken van toepassing:

F

Excel zou een score van 79,9 toewijzen aan het C-bereik, terwijl een score van 98,2 in het A-bereik zou vallen. Excel zou de lijst met testscores doornemen, elke score categoriseren, het totale aantal scores tellen dat in elk bereik valt en een array retourneren met vijf cellen die het totale aantal scores in elk bereik weergeven.

  Dit is de snelste manier om van Chrome-profiel te wisselen

De FREQUENCY-functie vereist twee arrays als invoer: een “Data_array” en een “Bins_array”. Arrays zijn gewoon zoeklijsten. De “Data_array” moet waarden bevatten, zoals de numerieke cijfers voor studenten, die Excel kan vergelijken met een reeks drempels die zijn gedefinieerd in de “Bins_array”, zoals de lettercijfers in datzelfde voorbeeld.

Laten we een voorbeeld bekijken

Voor ons voorbeeld berekenen we de frequentieverdeling en frequentiepercentages van een set van 18 getallen tussen 0 en 10. Het is gewoon een simpele oefening waarbij we gaan bepalen hoeveel van die getallen tussen één en twee vallen, tussen twee en drie, enzovoort.

In ons eenvoudige voorbeeldspreadsheet hebben we twee kolommen: Data_array en Bins_array.

De kolom “Data_array” bevat de cijfers en de kolom “Bins_array” bevat de drempels van de bakken die we zullen gebruiken. Merk op dat we een lege cel boven aan de kolom “Bins_array” hebben gelaten om rekening te houden met het aantal waarden in de resultatenarray, die altijd één waarde meer zal bevatten dan de “Bins_array”.

We gaan ook een derde kolom maken waar onze resultaten naartoe kunnen gaan; we noemen het ‘Resultaten’.

Selecteer eerst de cellen waar u de resultaten wilt hebben. Schakel nu over naar het menu “Formules” en klik op de knop “Meer functies”. Wijs in het vervolgkeuzemenu naar het submenu “Statistisch”, scrol een beetje naar beneden en klik vervolgens op de functie “FREQUENTIE”.

  De 10 beste originele Netflix stand-up comedy's (juni 2020)

Het venster Functieargumenten verschijnt. Klik in het vak “Data_array” en markeer vervolgens de cellen in de kolom “Data_array” (u kunt desgewenst ook de celnummers typen).

Als u een foutmelding krijgt waarin staat dat u niet slechts een deel van een array kunt bewerken, betekent dit dat u niet alle cellen van de array hebt geselecteerd. Klik op “OK” en druk vervolgens op de Esc-toets.

Als u de formule van een matrix wilt bewerken of de matrix wilt verwijderen, moet u eerst alle cellen van de matrix markeren.

Klik nu in het vak “Bins_array” en selecteer vervolgens de gevulde cellen in de kolom “Bins_array”.

Klik op de knop “OK”.

U zult zien dat alleen de eerste cel van de kolom “Resultaten” een waarde heeft, de rest is leeg.

Om de andere waarden te zien, klikt u in de “Formule”-balk en drukt u vervolgens op Ctrl+Shift+Enter.

In de kolom Resultaten worden nu de ontbrekende waarden weergegeven.

U kunt zien dat Excel vier waarden heeft gevonden die kleiner zijn dan of gelijk zijn aan één (rood gemarkeerd) en ook de tellingen van elk van onze andere nummerreeksen heeft gevonden. We hebben een kolom “Resultaatbeschrijving” aan onze spreadsheet toegevoegd, zodat we de logica kunnen uitleggen die Excel heeft gebruikt om elk resultaat te berekenen.

Hoe frequentiepercentages te berekenen

Dat is allemaal goed en wel, maar wat als we in plaats van ruwe tellingen in de resultaten, in plaats daarvan percentages wilden zien. Welk percentage van onze aantallen viel bijvoorbeeld tussen één en twee.

Om de frequentiepercentages van elke bak te berekenen, kunnen we de matrixformule wijzigen met behulp van de functiebalk van Excel. Markeer alle cellen in de kolom “Resultaten” en voeg vervolgens het volgende toe aan het einde van de formule in de functiebalk:

/COUNT(B3:B20)

De uiteindelijke formule zou er als volgt uit moeten zien:

=FREQUENCY(B3:B20,C3:C20)/COUNT(B3:B20)

Druk nu nogmaals op Ctrl+Shift+Enter.

  Hoe u een afbeelding kunt herstellen in Google Afbeeldingen zoeken

De nieuwe formule deelt elk element van de resultatenreeks door het totale aantal waarden in de kolom “Data_array”.

De resultaten worden niet automatisch opgemaakt als percentages, maar dat is eenvoudig genoeg te wijzigen. Schakel over naar het menu “Home” en druk vervolgens op de knop “%”.

De waarden verschijnen nu als percentages. U kunt nu bijvoorbeeld zien dat 17% van de getallen in de kolom “Data_array” in het 1-2-bereik viel.

Het beste van alles is dat nu de formule in de kolom “Resultaten” staat, u een van de waarden in de kolommen “Data_array” en “Bins_array” kunt wijzigen, waarna Excel de resultaten automatisch ververst met bijgewerkte waarden.

Het menu Formules omzeilen en de functiebalk gebruiken

Als u liever typt en de weg weet in het benoemen van kolommen en cellen, kunt u altijd het menu “Formules” doorzoeken door functies rechtstreeks in de Excel-functiebalk te typen en vervolgens op Ctrl+Shift+Enter te drukken.

Gebruik de volgende syntaxis om de frequentieverdeling te berekenen:

{=FREQUENCY(Data_array,Bins_array)}

Gebruik in plaats daarvan deze syntaxis om frequentiepercentages te berekenen:

{=FREQUENCY(Data_array,Bins_array)/COUNT(Data_array)}

Onthoud dat dit een matrixformule is, dus u moet op Ctrl+Shift+Enter drukken in plaats van alleen op Enter. De aanwezigheid van {accolades} rond de formule geeft aan dat deze als matrixformule is ingevoerd.