Hoe de Google Chrome-browser te downloaden en te installeren

Google Chrome is de nummer één moderne desktopbrowser. Het heeft het hoogste aantal gebruikers/marktaandelen. Ter vergelijking: concurrenten zoals Firefox en Opera beheersen slechts een klein deel van de browsermarkt.

Ondanks hoe populair Google Chrome is, is het niet vooraf geïnstalleerd op Windows of macOS. Beide besturingssystemen hebben hun eigen stockbrowsers. Dat gezegd hebbende, de browser is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Gebruikers kunnen het eenvoudig gratis installeren.

Google Chrome-browser downloaden

Om Google Chrome te downloaden, heeft u een browser nodig. Zowel Windows 10 als macOS worden geleverd met een standaardbrowser die u kunt gebruiken om Chrome te downloaden.

Op Windows 10,

Open Microsoft Edge.
Bezoek de Chrome-downloadpagina.
Klik op Chrome downloaden.
Zodra het bestand is gedownload, voert u het uit.
Het installatieprogramma zal meer bestanden downloaden en de browser installeren.

Op macOS,

Safari openen.
Bezoek de Chrome-downloadpagina.
Klik op Chrome downloaden.
Selecteer de processor die uw Mac heeft, bijvoorbeeld Intel of M1.
Zodra het bestand is gedownload, opent u het.
Chrome wordt geïnstalleerd (verleen het gaandeweg extra toestemming).

Stel Google Chrome in als standaardbrowser

Als u van plan bent Google Chrome als uw standaardbrowser te gebruiken, moet u de standaardbrowser op uw bureaublad wijzigen. Zorg ervoor dat je Chrome correct hebt geïnstalleerd en volg de onderstaande stappen.

Op Windows 10;

Open de app Instellingen met de sneltoets Win+I.
Ga naar Applicaties.
Selecteer het tabblad Standaardapps.
Klik op de standaardbrowserknop.
Selecteer Chrome.

  De ultieme gids voor netwerkontwerp

Op macOS;

Open Systeemvoorkeuren.
Ga naar Algemeen.
Open de vervolgkeuzelijst Standaard webbrowser.
Selecteer Google Chrome.

Google Chrome instellen voor gebruik

Google Chrome kan worden gebruikt om te browsen zodra u het installeert. Er hoeven verder geen wijzigingen te worden aangebracht. Het instellen van de browser als standaardbrowser is optioneel en wordt alleen gedaan voor het gemak.

Wanneer u Google Chrome voor het eerst opent, wordt u gevraagd in te loggen met een Google-account. Als u dit doet, kunt u uw informatie, zoals formuliergegevens, geschiedenis, bladwijzers, extensies, enzovoort, synchroniseren met alle andere exemplaren van Chrome die zijn geïnstalleerd op andere computers die u heeft. Het stelt u ook in staat om links van de ene browser naar de andere te sturen, bijvoorbeeld van Chrome geïnstalleerd op een Windows-pc naar Chrome geïnstalleerd op een Mac.

U kunt inloggen overslaan en Google Chrome gebruiken zonder account.

Google Chrome-releasekanalen

Wanneer gebruikers Google Chrome downloaden, downloaden ze de hoofd-/stabiele versie. Chrome heeft twee andere versies die gebruikers kunnen downloaden. Dit zijn experimentele of bètaversies die een paar versies voorlopen op de hoofd-/stabiele versie.

Google Chrome Beta: u kunt de bètaversie van Chrome downloaden hier voor Windows en hier voor macOS.
Google Chromium: u kunt Chromium downloaden hier.
Google Chrome Canary: deze versie wordt niet aanbevolen voor gebruik omdat deze nachtelijke builds bevat, maar u kunt deze nog steeds installeren als u dat wilt. Download het hier.

Google Chrome bijwerken

Google Chrome controleert regelmatig op updates en downloadt deze, maar u kunt handmatig controleren op updates wanneer u maar wilt.

Google Chrome openen.
Klik op de knop meer opties (knop met drie stippen) rechtsboven.
Ga naar Help>Over Google Chrome.
Wacht op de pagina Over tot Chrome controleert op updates.
Als er een update beschikbaar is, wordt deze gedownload.
Start de browser opnieuw om de update te installeren.

  Een webpagina opslaan als een PDF in Microsoft Edge

Controleer Google Chrome-versie

Om de Google Chrome-versie te controleren;

Google Chrome openen.
Klik op de knop meer opties (knop met drie stippen) rechtsboven.
Ga naar Help>Over Google Chrome.
Het versienummer wordt bovenaan vermeld.

Google Chrome-functies

Google Chrome is niet de eerste browser die browsen met tabbladen introduceert. Veel browsers hebben browsen met tabbladen, maar Chrome kon het aanvankelijk uitzonderlijk goed beheren, waarbij elk tabblad als een eigen proces was gesandboxed. Naast beter, geoptimaliseerd browsen, heeft Chrome de volgende functies;

Profielen: gebruikers kunnen meerdere Chrome-profielen maken. Elk profiel staat los van het andere met zijn eigen gebruikersgegevens.
Extensies: de Chrome Web Store heeft een vrij grote bibliotheek met extensies die u kunt installeren om de werking van de browser en extra functies aan te passen.
Ingebouwde bescherming: Chrome waarschuwt gebruikers wanneer ze op het punt staan ​​een website te bezoeken die niet veilig is, bekend staat om het verspreiden van schadelijke inhoud of die potentieel gevaarlijk is. Het waarschuwt gebruikers ook als een bestand dat ze downloaden gevaarlijk kan zijn.
Downloadmanager: Chrome heeft een standaard downloadmanager die downloads kan pauzeren en hervatten.
Casting: Google Chrome is gebouwd om te werken met de Google Chromecast. Als u een Chromecast-apparaat bezit, kunt u ernaar casten vanuit de browser zonder extra extensies te installeren.
Tabgroepering: gebruikers kunnen groepen tabbladen maken die ze in een venster hebben geopend om alles georganiseerd te houden.
Naamvensters: gebruikers kunnen Chrome-vensters individuele namen geven die het gemakkelijker maken om een ​​venster te identificeren vanuit de multitasking-weergave op een desktopbesturingssysteem.
Mobiele versies: Google Chrome heeft functionele en feature-rijke mobiele versies. Chrome Mobile is beschikbaar voor zowel iOS als Android en heeft veel van dezelfde functies als zijn desktop-tegenhanger.

  Hoe de donkere modus op Mac in te schakelen

Google Chrome-tekortkoming

Google Chrome is een populaire browser, maar na verloop van tijd begint het steeds meer RAM te verbruiken. Vroeger was het licht op systeembronnen, maar dat is in de loop der jaren veranderd. als je één te veel tabbladen en vensters open hebt staan, kan de browser vastlopen, de rest van je systeem vertragen en zelfs crashen.

Conclusie

Chrome is een geweldige browser vanwege de engine waarop het is gebouwd. Het is wat de browser zo snel maakt en in staat is om complexe browser-apps te verwerken. Veel moderne browsers, zoals Safari, Edge en Opera, gebruiken dezelfde engine vanwege de snelheid en efficiëntie. De browser heeft zijn tekortkomingen, maar er is weinig anders dat hieraan kan tippen.