Hoe de nieuwe sandbox van Windows 10 te gebruiken (om apps veilig te testen)

De update van mei 2019 van Windows 10 (19H1) heeft een nieuwe, nieuwe Windows Sandbox-functie toegevoegd. Hier leest u hoe u het vandaag op uw Windows 10-pc kunt gebruiken.

Opmerking: Windows Sandbox is niet beschikbaar op Windows 10 Home. Het is alleen beschikbaar in de Professional-, Enterprise- en Education-edities van Windows 10.

Wat is Sandbox?

Kortom, Windows Sandbox is half app, half virtuele machine. Hiermee kunt u snel een virtueel schoon besturingssysteem opstarten dat is afgebeeld vanuit de huidige staat van uw systeem, zodat u programma’s of bestanden kunt testen in een veilige omgeving die is geïsoleerd van uw hoofdsysteem. Wanneer u de sandbox sluit, vernietigt het die staat. Er kan niets van de sandbox naar uw hoofdinstallatie van Windows komen en er blijft niets over na het sluiten ervan.

Hoe krijg ik het?

Het enige dat u nodig hebt, is een moderne versie van Windows 10 met Windows 10 Professional of Enterprise. Windows 10 Home heeft deze functie niet. De Sandbox-functie werd in mei 2019 stabiel.

Stap één: zorg ervoor dat virtualisatie is ingeschakeld

Eerst moet u ervoor zorgen dat virtualisatie is ingeschakeld in het BIOS van uw systeem. Dit is meestal standaard, maar er is een eenvoudige manier om dit te controleren. Start Taakbeheer door op Ctrl + Shift + Esc te drukken en ga vervolgens naar het tabblad “Prestaties”. Zorg ervoor dat de categorie “CPU” aan de linker- en rechterkant is geselecteerd, zorg ervoor dat er “Virtualisatie: ingeschakeld” staat.

  Een lokaal account maken tijdens het instellen van Windows 10

Als virtualisatie niet is ingeschakeld, moet u dit inschakelen in de BIOS-instellingen van uw pc voordat u doorgaat.

Stap twee: Schakel geneste virtualisatie in als u het hostsysteem op een virtuele machine gebruikt (optioneel)

Als je de Insider-build van Windows al in een virtuele machine test en je wilt Sandbox in die VM testen, dan moet je de extra stap nemen om geneste virtualisatie in te schakelen.

Om dat te doen, start u PowerShell in de versie van Windows die in de VM wordt uitgevoerd en geeft u vervolgens de volgende opdracht:

Set-VMProcessor -VMName  -ExposeVirtualizationExtensions $true

Hierdoor kan uw gastversie van Windows in de VM de virtualisatie-extensies blootleggen zodat Sandbox ze kan gebruiken.

Stap drie: schakel de Windows Sandbox-functie in

Nadat u ervoor heeft gezorgd dat virtualisatie is ingeschakeld, is het inschakelen van de Windows Sandbox-functie een fluitje van een cent.

Ga hiervoor naar Configuratiescherm> Programma’s> Windows-onderdelen in- of uitschakelen. (Trouwens, we hebben een volledig artikel over het gebruik van die Windows-functies als je meer wilt weten.)

Schakel in het venster Windows-functies het selectievakje “Windows Sandbox” in.

Klik op “OK” en laat Windows opnieuw opstarten.

Stap drie: start het op

Nadat Windows opnieuw is opgestart, kunt u Windows Sandbox vinden in het menu Start. Typ “Windows Sandbox” in de zoekbalk of blader door het menu en dubbelklik vervolgens op het pictogram. Wanneer het daarom vraagt, geef het dan beheerdersrechten.

  Telnet inschakelen en gebruiken op Windows 10

U zou dan een bijna replica van uw huidige besturingssysteem moeten zien.

Er zijn enkele verschillen. Het is een schone Windows-installatie, dus je ziet de standaardachtergrond en niets anders dan de standaardapps die bij Windows worden geleverd.

Het virtuele besturingssysteem wordt dynamisch gegenereerd vanuit uw belangrijkste Windows-besturingssysteem, dus het zal altijd dezelfde versie van Windows 10 gebruiken die u gebruikt, en het zal altijd volledig up-to-date zijn. Dat laatste feit is vooral leuk, omdat een traditionele VM de tijd nodig heeft om het besturingssysteem zelf bij te werken.

Hoe gebruik ik het?

Als je ooit eerder een VM hebt gebruikt, voelt het gebruik van de Sandbox als een oude hoed. U kunt net als elke andere VM bestanden rechtstreeks in de Sandbox kopiëren en plakken. Slepen en neerzetten werkt echter niet. Zodra het bestand zich in de Sandbox bevindt, kunt u gewoon doorgaan. Als je een uitvoerbaar bestand hebt, kun je het in de Sandbox installeren waar het netjes is afgeschermd van je hoofdsysteem.

Een ding om op te merken: als u een bestand in de Sandbox verwijdert, gaat het niet naar de prullenbak. In plaats daarvan wordt het permanent verwijderd. U krijgt een waarschuwing wanneer u items verwijdert.

Als u klaar bent met testen, kunt u de Sandbox net als elke andere app sluiten. Hierdoor wordt de momentopname volledig vernietigd, inclusief alle wijzigingen die u aan het besturingssysteem hebt aangebracht en alle bestanden die u daar hebt gekopieerd. Microsoft is zo vriendelijk geweest om eerst een waarschuwing te geven.

  Hoe wifi te repareren blijft loskoppelen op Windows 10

De volgende keer dat u Sandbox start, zult u het weer met een schone lei zien en kunt u opnieuw beginnen met testen.

Indrukwekkend, Sandbox werkt goed op minimale hardware. We hebben de tests voor dit artikel uitgevoerd op een Surface Pro 3, een verouderd apparaat zonder speciale grafische kaart. Aanvankelijk liep de Sandbox merkbaar traag, maar na een paar minuten liep hij verrassend goed gezien de beperkingen.

Deze betere snelheid hield ook aan door de app te sluiten en opnieuw te openen. Traditioneel vroeg het draaien van een virtuele machine om meer pk’s. Vanwege de smallere use-cases met Sandbox (u zult niet meerdere besturingssystemen installeren, meerdere instanties uitvoeren of zelfs meerdere snapshots maken), ligt de lat iets lager. Maar het is dit zeer specifieke doel dat de Sandbox zo goed laat werken.

Afbeelding tegoed: D-Krab/Shutterstock.com