Hoe de oorzaak te vinden?

Blijf zitten voor een tutorial om het probleem achter die vervelende, willekeurige Windows 10/11 shutdowns te vinden.

Besturingssystemen zijn complexe entiteiten met talloze problemen.

Een van de vele problemen waarmee een Windows-gebruiker te maken kan krijgen, is willekeurig afsluiten. Dit heeft geen vaste frequentie en kan optreden van soms een dag tot een paar minuten pauze.

Van hardware tot software, Microsoft-forums staan ​​vol met ‘mogelijke’ oplossingen voor deze kwelling. Toch hebben sommige gebruikers niets anders dan de hoop dat de volgende truc misschien wel werkt.

Dus vandaag zijn we niet bezig met het oplossen van problemen zoals we in het verleden hebben gedaan met Unexpected Store Exception, Display Driver nvlddmkm Reageert niet meer, enz.

In plaats daarvan gaat dit artikel, vanwege de aard van het probleem, alleen over het vinden van de oorzaak op verschillende manieren, zonder de daadwerkelijke remedie.

En houd er rekening mee dat de schermafbeeldingen uit Windows 10 komen. De stappen zijn echter identiek en we hebben ze geverifieerd op Windows 11.

Laten we beginnen met de eerste.

Evenementenkijker

Event Viewer is het logboek van uw Windows-pc. U ziet informatie over verschillende toepassingen, updates, fouten, enz. Maar niet alles is belangrijk vanuit het oogpunt van een gemiddelde gebruiker.

  Spreadsheets voor uitgaven en inkomsten maken in Microsoft Excel

Toch kan dit helpen bij het controleren van het probleem dat de laatste afsluiting en die daarvoor heeft veroorzaakt.

Druk eerst op ⊞+X, gevolgd door V, om de Event Viewer te openen.

Navigeer vervolgens naar Windows Logs > Systeem > Filter huidig ​​logboek…

De filtering is om alleen de vermeldingen te zien die verband houden met het afsluiten. We filteren dus op deze evenement-ID’s:

Event IdDescription41Het systeem is opnieuw opgestart zonder eerst netjes af te sluiten. Deze fout kan worden veroorzaakt als het systeem niet meer reageert, crasht of onverwacht de stroom uitvalt.1074Wanneer een app of gebruiker het systeem afsluit of opnieuw opstart. Dit gaat meestal vooraf aan de volgende gebeurtenis-ID: 6006.6006 Geeft een correcte afsluiting aan met een bericht ‘De gebeurtenislogboekservice is gestopt’. 6008Geregistreerd als abrupt afsluiten met het bericht ‘De vorige systeemafsluiting om TIME op ‎DATE was onverwacht.’

Voer deze gebeurtenis-ID’s in en druk op OK om de gescreende resultaten te krijgen.

Men kan de ID’s ook op tijd filteren en dienovereenkomstig problemen met het willekeurig afsluiten van Windows oplossen. Alle vermeldingen geven het exacte tijdstip van optreden en de verantwoordelijke toepassing aan.

  Staat Incredibles 2 op Netflix?

PowerShell

Er is een geeky manier om het te doen als je niet in de Windows Event Viewer wilt ploeteren.

Om hiermee aan de slag te gaan, zoekt u naar PowerShell in de taakbalkzoekopdracht en opent u de juiste toepassing.

Kopieer nu deze code, plak en druk op enter om de relevante informatie uit de Windows-logboeken op te halen.

Get-WinEvent -FilterHashtable @{ LogName="System"; Id = 41, 1074, 6006, 6008; } | 
Format-List Id, LevelDisplayName, TimeCreated, Message

Dit is vergelijkbaar met de Event Viewer, met als enige verschil de manier van presenteren. En op dezelfde manier vermeldt de rij Bericht in elk item de reden voor de specifieke gebeurtenis.

Opdrachtprompt

U kunt een vergelijkbare bewerking uitvoeren in Command Prompt, een veelgebruikte, minder krachtige versie van PowerShell.

Typ CMD in de zoekbalk op de taakbalk en open de opdrachtprompt.

Kopieer vervolgens de volgende code in het CMD-venster en druk op enter.

wevtutil qe System /q:"*[System[(EventID=41) or (EventID=1074) or (EventID=6006) or 
(EventID=6008)]]" /c:50 /f:text /rd:true

Hiermee krijgt u de laatste 50 inzendingen. U kunt het aantal echter wijzigen in c:50 volgens de vereiste om meer of minder te krijgen.

  Met welke wifi-beveiligingscamera's kunt u lokaal opnemen?

Conclusie

Dit waren dus een paar ingebouwde applicaties om willekeurige Windows-query’s met betrekking tot afsluiten uit het gebeurtenislogboek te halen.

Hoewel de PowerShell en de opdrachtprompt het werk prima kunnen doen, is de Event Viewer oneindig veel gebruiksvriendelijker om door de gebeurtenissen te bladeren. En zoals al vermeld, behalve voor verschillende looks, zullen deze hetzelfde werken in beide Windows-versies.

Eindelijk, als je het te pakken hebt, is het tijd om door de te klauteren Microsoft-community voor een reparatie. Als uw probleem daar niet wordt vermeld, kunt u het beste een thread starten en de hulp krijgen die u nodig hebt. En als niets werkt, probeer dan contact op te nemen met Microsoft-ondersteuning.

gerelateerde berichten