Hoe de Pale Moon-browser op Linux te gebruiken?

Pale Moon is een fork van Mozilla Firefox. Het is open-source en bestaat als een reactie op de verdere afglijden naar propriëtaire gewoonten. Daardoor is het niet zo modern als Firefox maar respecteert het veel meer je vrijheid als Linux-gebruiker. Deze handleiding laat u zien hoe u de app op uw Linux-systeem installeert en gebruikt.

Pale Moon-browser installeren op Linux

Pale Moon komt niet in een van de reguliere Linux-distributies. In plaats daarvan, als je Pale Moon wilt laten werken, moet je de generieke Linux Tar-release downloaden, uitpakken en het uitvoerbare bestand uitvoeren. Om het installatieproces te starten, opent u een terminalvenster op het Linux-bureaublad.

Om een ​​terminalvenster op het Linux-bureaublad te openen, drukt u op Ctrl + Alt + T op het toetsenbord. Of zoek naar “Terminal” in het app-menu en start het op die manier. Volg daarna, met de terminal geïnstalleerd, de onderstaande instructies.

Generieke Linux

Eerst moet je de Tar-release van Pale Moon downloaden naar je Linux-pc. Gebruik hiervoor de onderstaande wget-downloadopdracht. Het pakt het Pale Moon Tar-archief en plaatst het rechtstreeks in je thuismap.

wget https://linux.palemoon.org/datastore/release/palemoon-29.4.0.2.linux-x86_64-gtk3.tar.xz

Nadat u het Tar-archief naar uw computer hebt gedownload, pakt u het uit met de opdracht tar xvf.

tar xvf palemoon-29.4.0.2.linux-x86_64-gtk3.tar.xz

Wanneer alles is uitgepakt, ziet u een map “palemoon” in uw thuismap. Om te kijken wat er in deze map zit, voer je het ls-commando hieronder uit.

ls ~/palemoon

Nadat je de bestanden binnenin hebt bekeken, gebruik je de opdracht cd om naar de map “palemoon” in je thuismap te gaan.

cd ~/palemoon

Vanaf hier kun je de Pale Moon-webbrowser op je Linux-bureaublad openen met de opdracht ./palemoon.

./palemoon

Als u de Pale Moon-webbrowser niet vanaf de terminal wilt opstarten, kunt u deze ook starten door de map “palemoon” in de Linux-bestandsbeheerder te starten en te dubbelklikken op het “palemoon” -bestand.

  Waarom Linux's systemd na al die jaren nog steeds verdeeldheid zaait

Arch Linux AUR

Om de installatie te starten, moet u de Trizen AUR-helper installeren. Dit programma automatiseert de installatie van de Pale Moon-browser op uw Arch Linux-systeem, in plaats van dat u de app van de website moet downloaden en handmatig moet installeren.

sudo pacman -S git base-devel

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

Eindelijk, na het installeren van de Trizen-applicatie, kun je de Pale Moon-webbrowser op je Linux-pc installeren met behulp van de trizen -S-opdracht.

trizen -S palemoon-gtk3-bin

Hoe Pale Moon te gebruiken op Linux

Nadat u de Pale Moon-browser hebt geïnstalleerd, opent u deze. U kunt de browser starten met de opstartinstructies die worden beschreven in het installatiegedeelte. Zodra de Pale Moon-app is geopend en klaar voor gebruik, volgt u hieronder de basisprincipes van de browser.

  Hoe u uw eigen cloudopslag op Linux instelt met de volgende cloud

Browsen

Browsen in Pale Moon lijkt erg op andere webbrowsers. U moet een URL in een adresbalk invoeren om te kunnen zoeken. Om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot YouTube.com, klikt u op de URL-balk.

Nadat je de URL-balk hebt geselecteerd, typ je ‘youtube.com’. Druk vervolgens op de Enter-knop op het toetsenbord om de URL te laden. U kunt ook op het groene afspeelpictogram in de URL-balk klikken om de URL in Pale Moon te laden.

Zoeken op internet

Moet je op internet zoeken? Hier leest u hoe u het doet in Pale Moon. Zoek eerst het zoekvak naast de URL-balk. Klik vervolgens op het vervolgkeuzemenu en bekijk de zoekmachine-opties.

Nadat u het vervolgkeuzemenu Zoeken hebt geopend, klikt u op de zoekmachine waarmee u wilt zoeken. Wanneer u uw zoekselectie maakt, klikt u nogmaals op het zoekvak. Typ vervolgens uw zoekopdracht en druk op de Enter-toets.

Wilt u het toetsenbord niet gebruiken om te zoeken in het zoekvak van Pale Moon? Typ uw vraag en klik op de vergrootglaspictogramknop om de resultaten te bekijken.

Bladwijzers maken

Bladwijzers maken in Pale Moon lijkt erg op Firefox. Om dit te doen, gaat u eerst naar uw favoriete website via de URL-balk of het zoekvak van Pale Moon. Als je de website eenmaal hebt geladen, doe je het volgende.

  Hoe YouTube Music op de Linux-desktop te gebruiken

Ga naar de URL-balk in Pale Moon. Zoek vervolgens het sterpictogram achter de URL en klik erop. Wanneer u het sterpictogram selecteert, voegt Pale Moon uw bladwijzer toe aan de browser.

Herhaal dit proces om zoveel sites te markeren als nodig is.

Add-ons

Pale Moon ondersteunt browserextensies. Hier leest u hoe u ze installeert. Zoek eerst de menuknop “Extra” en klik erop met de muis. Wanneer u de knop “Extra’s” selecteert, bladert u door het menu en selecteert u de knop “Add-ons”.

Zoek in het menu “Add-ons” naar “Invoegtoepassingen ophalen” en selecteer het. Blader vervolgens door de beschikbare add-ons en installeer wat u wilt.