Hoe de RAM-frequentie te controleren op Windows 10

Telkens wanneer we een computer of een smartphone kopen, zoeken we naar een telefoon met groter RAM-geheugen met een betere frequentie. Het helpt ons om moeiteloos en zonder veel vertraging meerdere taken op het apparaat uit te voeren. En gebruikers willen er zeker van zijn dat hun computers/laptops zware taken aankunnen voordat ze een groot programma of applicatie installeren. Hier ontstaat de noodzaak om te weten hoe de RAM-frequentie moet worden gecontroleerd. Lees en volg dit artikel tot het einde om te leren hoe u uw echte RAM-snelheid kunt controleren en hoe u de RAM-frequentie kunt controleren met behulp van CMD in Windows 10, 11 in detail.

Hoe de RAM-frequentie te controleren op Windows 10

RAM-frequentie is de snelheid waarmee RAM commando’s in een seconde uitvoert. Het heeft echter geen invloed op de prestaties in brede zin, omdat de meest vitale en veeleisende opdrachtprocessen afhankelijk zijn van de CPU-frequentie. Maar toch is de RAM-frequentie van vitaal belang voor de volgende gevallen:

  • Om hogere framesnelheden te hebben om grafische games van hoge kwaliteit te spelen.
  • Om de achterblijvende en hangende problemen op een computer te lokaliseren en op te lossen.
  • Voordat u de geavanceerde videobewerkings- of grafische ontwerpsoftware installeert.
  • Om de RAM-module te upgraden met een hogere frequentie dan de huidige.
  Wat is een Windows Hello Companion-apparaat?

Nu zijn er twee methoden die u kunt volgen om te weten hoe u de RAM-frequentie op uw pc kunt controleren. Lees en volg een van de twee onderstaande methoden om hetzelfde te bereiken.

Opmerking: de volgende methoden en hun stappen zijn van toepassing op zowel Windows 10 als 11 pc’s.

Methode 1: Taakbeheer gebruiken

U kunt het programma Taakbeheer op uw pc gebruiken om de RAM-frequentie te controleren. Volg de onderstaande stappen om te weten hoe u uw echte RAM-snelheid kunt controleren.

1. Druk tegelijkertijd op de toetsen Ctrl + Shift + Esc om Taakbeheer te openen.

2. Klik op het tabblad Prestaties.

3. Klik in het linkerdeelvenster op de optie Geheugen.

4. Hier, in het rechterdeelvenster, ziet u de geheugensnelheid vermeld in MHz. Het is de RAM-frequentie van uw computer.

  Hoe u de opstarttijd voor een app in Windows kunt vinden

Methode 2: Opdrachtprompt gebruiken

U kunt ook bepaalde opdrachten in de opdrachtprompt gebruiken om de RAM-snelheid te controleren. Lees de volgende stappen om te leren hoe u de RAM-frequentie kunt controleren met CMD.

1. Typ Command Prompt in de Windows-zoekbalk en klik op Openen.

2A. Voer een van de volgende opdrachten in het cmd-venster in om de geheugensnelheid te zien en druk op de Enter-toets op het toetsenbord:

wmic memorychip get speed
wmic MEMORYCHIP get BankLabel, Capacity, DeviceLocator, MemoryType, TypeDetail, Speed
wmic memorychip list full

2B. Als u het totale fysieke geheugen wilt weten, voert u de volgende opdracht in en drukt u op de Enter-toets op het toetsenbord:

systeminfo | findstr /C:”Total Physical Memory"

2C. Om het beschikbare fysieke geheugen uit het totale fysieke geheugen te vinden, voert u de volgende opdracht in en drukt u op de Enter-toets op het toetsenbord:

systeminfo |find “Available Physical Memory”

Op deze manier kunt u zien hoe u de RAM-frequentie van uw pc kunt controleren.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Q1. Is de hogere RAM-frequentie goed voor mijn computer?

Ans: Met een hogere RAM-frequentie kunt u over het algemeen met grotere en meerdere bestanden werken. Het is omdat de gegevensoverdrachtsnelheid tussen geheugen en CPU toeneemt, en bijgevolg wordt de tijd verkort. Dus als u dit in gedachten houdt, zult u zeker enkele verbeteringen in de pc-prestaties opmerken, maar niet de significante.

  De donkere modus van Google Chrome inschakelen op Windows 10

Q2. Is de RAM-frequentie van belang voor de betere spelprestaties op een computer?

Antw.: Ja. Verbeterde RAM en RAM-frequentie resulteert in hogere framesnelheden en minder vertragingsproblemen. Het zal vervolgens ook uw spelprestaties op uw pc verbeteren.

Q3. Kan ik zware games op mijn pc spelen met de standaard RAM-frequentie?

Ans: Daarvoor moet je er eerst voor zorgen dat je pc voldoet aan de vereisten van RAM en de frequentie (snelheid) om het specifieke spel uit te voeren. Lees en volg de bovengenoemde stappen om te leren hoe u uw echte RAM-snelheid kunt controleren met Taakbeheer en Opdrachtprompt.

***

We hopen dat u de stappen voor het controleren van de RAM-frequentie op Windows 10 hebt begrepen. Gebruik de opmerkingen hieronder om uw vragen over dit artikel of suggesties voor andere artikelen achter te laten.

gerelateerde berichten