Mensen die in het netwerkveld werken kennen het adagium: “Het is altijd DNS”. Grappen los van elkaar, problemen met netwerkstoringen wijzen meestal op verouderde DNS-cache. Wanneer een browser geen verbinding kan maken met een anderszins functionele website, betekent dit dat er problemen zijn met uw DNS-cache. U hoeft alleen maar de DNS-cache leeg te maken om het te repareren en de website zou moeten beginnen met laden. Dus als u ook verbindingsproblemen ondervindt, kunt u onze tutorial volgen en de DNS-cache op Android-apparaten wissen. We hebben meerdere oplossingen toegevoegd, waaronder een rootmethode en het volledig wijzigen van de DNS-server. Volg daarom onze onderstaande gids om de DNS-cache op Android-telefoons en -tablets te wissen.
Flush DNS-cache op Android-apparaten (2023)
Hier zijn vier manieren om de DNS-cache op Android-apparaten te wissen. Naast de traditionele methoden, kunt u ook de DNS-cache voor het hele systeem wissen als u een rootgebruiker bent en de DNS-server volledig wijzigen. U kunt de onderstaande tabel uitvouwen en naar elke gewenste sectie gaan.
Wis de DNS-cache in Google Chrome
Op Android-apparaten is Chrome niet alleen de standaardbrowser, maar verwerkt het ook veel systeemfunctionaliteiten op de achtergrond. Als u een gewone Chrome-gebruiker bent, kunt u de DNS-cache op Android rechts wissen met behulp van een verborgen Chrome-URL. Hier is hoe het te doen.
1. Open eerst Chrome op uw Android-apparaat en typ het onderstaande pad. Druk vervolgens op Enter.
chrome://net-internals/#dns
2. Hiermee gaat u naar de DNS-zoekpagina. Tik hier op de knop “Hostcache wissen” om de DNS-cache op uw Android-apparaat te wissen.
Maak de cache leeg via de instellingenpagina van Chrome
Hoewel grotendeels wordt aangenomen dat het wissen van de browsegegevens van Chrome, zoals de cache, alleen afbeeldingen en bestanden in de cache verwijdert, sommige gebruikers aanwijzen dat het legen van de app-cache ook veel van de DNS-problemen oplost. Dus als de bovenstaande methode niet voor u werkte, ga je gang en leeg je de cache van de app-infopagina van Chrome.
1. Tik op uw Android-telefoon of -tablet op Chrome en houd dit vast om een snelmenu weer te geven. Tik op “i” of “App Info” om de app-informatiepagina van Chrome te openen.
2. Open hier “Opslaggebruik” en tik op “Cache wissen” op de volgende pagina. Hiermee wordt alle lokale cache die op uw Android-apparaat is opgeslagen verwijderd en worden waarschijnlijk ook DNS-gerelateerde problemen opgelost.
Wijzig de DNS-server op Android
Als de DNS-server de zoekopdracht niet kan oplossen, zelfs niet nadat de DNS-cache is gewist, kunt u er eenvoudig voor kiezen om de DNS-server te wijzigen. Met de release van Android 9 heeft Google officieel een systeembrede DNS-instelling toegevoegd. Volg ons gedetailleerde artikel over het wijzigen van de standaard DNS-server op Android. We laten de stappen hier kort zien.
Op Android 9 en hoger
1. Open Instellingen op uw Android-apparaat en ga naar “Verbinden en delen”. Hier vindt u de optie “Private DNS”. Op andere Android-skins staat de Private DNS-instelling mogelijk onder ‘Verbindingen’.
2. Kies vervolgens “Aangewezen privé-DNS” en tik op “Wijzigen”. Voer hier de DNS-server van uw keuze in. Ik heb bijvoorbeeld de DNS-hostnaam van Cloudflare ingevoerd, namelijk 1dot1dot1dot1.cloudflare-dns.com. Trouwens, je kunt de beste DNS-servers vinden met behulp van ons gekoppelde artikel.
Op Android 8.1 en ouder
1. Open op Android Oreo en oudere versies Instellingen en ga naar “Wi-Fi”. Open het Wi-Fi-toegangspunt waarmee u bent verbonden en wijzig de “IP-instellingen” in “Statisch”.
2. Wijzig vervolgens de DNS 1- en DNS 2-adressen voor de Wi-Fi-verbinding. Voor Cloudflare kunt u 1.1.1.1 en 1.0.0.1 invoeren. Merk op dat u de DNS-server voor elke Wi-Fi-verbinding handmatig moet wijzigen. Als u dat niet wilt, kunt u een app van derden gebruiken.
Een app van derden gebruiken
1. Installeer de DNS Changer-app (Vrij, biedt in-app-aankopen) uit de Play Store op uw Android-apparaat. Open het nu en kies de aangepaste DNS-server uit de lijst.
2. Tik ten slotte op “Start” en je bent klaar. Omdat de app de VPN-API van Android gebruikt om al het verkeer door de aangepaste DNS-server te leiden, krijgt u een pop-up om de VPN-verbinding goed te keuren. In tegenstelling tot VPN-apps verbruikt het niet veel systeembronnen en wordt het verkeer lokaal gerouteerd, wat goed is.
3. Je kunt trouwens ook rechtstreeks de WARP-app van Cloudflare gebruiken (Vrijbiedt in-app-aankopen aan) om de DNS-server te wijzigen.
Spoel de DNS-cache op Android-apparaten (voor rootgebruikers)
Technisch gezien is het systeembreed wissen van de DNS-cache alleen mogelijk als je je Android-telefoon hebt geroot. Met een enkele opdracht kunt u eenvoudig de DNS-cache op uw Android-telefoon leegmaken. Hier is hoe het te doen.
Ik neem aan dat je je Android-apparaat al hebt geroot. Installeer nu Termux (Vrij) en rootrechten verlenen aan Termux via Magisk. Voer vervolgens de onderstaande opdrachten uit om de DNS-cache op uw Android-telefoon te legen.
su ndc resolver clearnetdns wlan0/rmnet0
Los internetproblemen op Android op door de DNS-cache te wissen
Dit zijn dus de vier manieren waarop u de DNS-cache op uw Android-telefoon of -tablet kunt wissen. Als uw browser een website niet kan openen en regelmatig een DNS-lookup mislukt-fout genereert, helpt deze tutorial u het probleem op te lossen. Als YouTube bovendien niet werkt op je Android-telefoon, volg dan ons gelinkte artikel om het probleem onmiddellijk op te lossen. En voor de beste Android-browsers voor privacy en beveiliging gaat u naar onze samengestelde lijst. En als je nog vragen hebt, laat het ons dan weten in de comments hieronder.